Végül visszafelé sülhet el a rádiós tilalom?

írta: M4Sport
2016. március 16. 14:19
FOTÓ: ©xpbimages.com

A csapatok számára komoly fejtörést okoz, egyes versenyzők pedig nem is látják értelmét a 2016-tól tovább szigorodó rádiós tilalomnak.

A csapatok és az FIA még 2014 őszén határozott úgy, hogy az F1 összképét javítandó bevezetik a rádiós adatforgalom korlátozását. Eredetileg minden, a versenyzőket segítő információ megosztását tiltották volna, ám miután rájöttek, hogy gyakorlati akadályai vannak az azonnali intézkedésnek, első lépésben csak az olyan információk közlésének parancsoltak megálljt, melyek közvetlenül a vezetés hogyanjához kapcsolódtak (például hogy mikor milyen ívet válasszanak, hányas sebességi fokozatot használjanak, stb.).

2016-tól viszont érkezik a teljes, még szigorúbb tiltás. Charlie Whiting még a múlt év decemberében juttatott el egy 31 pontból álló listát a csapatoknak, mely (és ez is sokat elárul a tiltás szigoráról) a továbbra is engedélyezett üzeneteket tartalmazta, nem pedig a tiltottakat. Eszerint mostantól a mérnökök egyebek mellett azt sem mondhatják meg versenyzőiknek, riválisaik mikor állnak ki kereket cserélni, milyen stratégián vannak, továbbá nem jelezhetik előre, ha változás történik saját taktikájukban, és nem is indokolhatják meg részletesen, miért hívják ki őket a megbeszéltnél korábban vagy később.

James Vowles, a Mercedes stratégája szerint ez komoly probléma. „A versenyzők tudják, hogy valami más, de azt nem, mitől és mennyiben. Elméletben két indoka lehet a taktika megváltoztatásának: vagy átállsz egy agresszívebb két kiállásos stratégiára, vagy háromra váltasz. A versenyzők számára fontos lenne tudni, mi várható, mert ennek megfelelően igazítanák a vezetési stílusukat” – nyilatkozta az Auto Motor und Sportnak.

Ahhoz, hogy elkerüljék a félreértéseket, a résztvevők kódnyelv kifejlesztésére kényszerülhetnek, vagy egyszerűen a hagyományos boxutcai táblákon informálják majd versenyzőjüket. Ezzel annak a lehetősége is megszűnik, hogy – mint tette azt Lewis Hamilton tavaly Mexikóban vagy Brazíliában – egy versenyző hosszabb diskurzusba kezdjen arról, mi is lenne a jobb taktika . „Megmondhatja, mit választana inkább, de nekünk nem szabad válaszolnunk rá. Ha a következő körben nem jön az utasítás, hogy jöjjön be, csak sejtheti, mit gondolunk az ötletéről” – magyarázta Vowles.

Ilyen körülmények között nem lesz könnyű megfelelően gazdálkodni az érzékeny Pirelli-gumikkal. Úgy meg kiváltképp, hogy a csapatok ezen a téren sem adhatnak információkat a versenyzőknek, azaz ők csakis megérzéseikre hagyatkozhatnak az abroncsok állapotát illetően. „Minden egyes körben elmondhatják, milyennek érzik a gumikat, de mi nem válaszolhatunk arra, miként reagáljanak erre” – mutatott rá a Mercedes főmérnöke, Andrew Shovlin.

Ferrari, bokszfal

Automatizálással és emlékeztető cetlikkel a hibák ellen

A versenyzők emiatt komoly magolásba kezdtek a télen. A legmeghatározóbb rendszerek működtetésénél – például az erőforrás beállításainál – fennáll a veszélye annak, hogy rossz választással komoly károkat okoznak. „Pár dolgot automatizáltunk, hogy az efféle károsodást megelőzhessük” – árulta el a Willams technikai igazgatója, Pat Symonds. Majd példával is szemléltetett: erőforrásaikat csak egy bizonyos ideig lehet maximális erővel használni, azok szükséges visszakapcsolására pedig eddig a mérnökök figyelmeztettek. „Mostantól a program a maximálisan engedélyezett idő után magától visszakapcsol.”

Más területeken a versenyzőket vélhetően az autóban elhelyezett „jegyzetek” feliratok igazítják majd útba. Lewis Hamilton szerint ez igencsak megnehezíti majd az életüket. „A gyárban és a teszteken próbáltuk megtanulni, hogy a tilalom érvénybe lépésével mit lehet és mit nem. Ez komoly változást jelent, szerintem sokkal nehezebb lesz minden. Sok dolgot kell memorizálnunk, sokféle folyamatot, állásokat, és lesznek majd figyelmeztető cetlik is az autóban. Ezek egy része nem azért van, hogy gyorsuljunk, csak az autó puszta működtetéséhez szükséges, mert annyira technikai dolog. És én ezért sem értek egyet ezzel: mert semmi köze a teljesítményhez, sem pedig a nézőkhöz.”

Lewis Hamilton

Visszafelé fog elsülni az újítás?

Kevin Magnussen a Renault festésének szerdai bemutatóján elárulta, ő sem látja semmi értelmét a szigorításnak, mert azzal szerinte valójában éppen a lényegről, azaz a versenyzésről vonják el a figyelmüket. „Mindenkit ugyanúgy érint ez, valahogy boldogulnunk kell, de nem igazán látom értelmét. Ez van” – nyilatkozta a dán. „Eléggé bosszantó, mert nagyon sok dolgot kell mostantól megjegyezned és észben tartanod, számokat és hasonlókat. A cél az volt, hogy csak a versenyzésre kelljen figyelnünk, de most valójában kevésbé figyelhetünk rá, mert mindenre emlékeznünk kell. Véleményem szerint jobb lenne csak a versenyzéssel foglalkozni, egyszerűen gyorsan vezetni. És nem hinném, hogy ezek a változások segítenek ebben.”

Magnussen úgy látja, a szigor leginkább akkor okoz majd gondot számukra, ha elromlik a kormánykijelzőjük. „Nem jelent nagy különbséget. Minden versenyző emlékezni fog bizonyos dolgokra. Nem hiszem, hogy elfelejtenénk ezeket, mert mindent megteszünk azért, hogy eszünkbe jussanak. De kevesebb figyelem irányul majd a vezetésre. Ha a kijelződ nem működik, hibázni fogsz. Tényleg nem gondolom, hogy erre szükség volt” – mondta elégedetlenül a Renault versenyzője.

Kevin Magnussen

A rádiózás során engedélyezett üzenetek listája:

1. Az autóval kapcsolatos kritikus problémák feltüntetése, például egy defekt vagy egy sérülés.

2. Az ellenfél autójával kapcsolatos problémák ismertetése.

3. Utasítás a bokszutcába való kiállásról az autó leállítása, illetve megjavítása céljából.

4. A pályabírók intézkedéseinek ismertetése: sárga zászló, piros zászló, a rajtprocedúra megszakítása és ehhez hasonló információk.

5. Vizes aszfalt, olaj vagy törmelékek a pályán.

6. A pilóták közötti helycserével kapcsolatos utasítások.

7. Visszaigazolás, hogy a csapat hallotta a pilóta üzenetét.

8. Köridők és szektoridők.

9. Részletek az ellenfél időeredményeiről.

10. A pilóták közötti különbségek az edzéseken, illetve a futamon.

11. „Nyomd keményebben!”; „Most nyomd neki!”; „Valakivel versenyben vagy!” és az ezekhez hasonló üzenetek.

12. A forgalommal kapcsolatos információk az edzéseken és a futamon.

13. Az autók közötti különbségek ismertetése az időmérőn, hogy a pilóta jobb pozícióba kerülhessen a gyorsköre előtt.

14. A következő kerékcserére választott gumikeverék ismertetése.

15. Hány kört teljesített az ellenfél egy adott gumiabroncson.

16. Az ellenfél által használt gumikeverék ismertetése.

17. Az ellenfél stratégiájával kapcsolatos információk.

18. A biztonsági autó érkezésének időszaka (ami befolyásolhatja az előre megbeszélt taktikát).

19. Az egyik ellenfél vagy a csapat pilótája által elkövetett vétségek: például az egyik kanyar átvágása, a pálya elhagyása, időbüntetés, stb.

20. Értesítés a DRS használatának engedélyezéséről és tiltásáról.

21. A DRS meghibásodása és a probléma orvoslásával kapcsolatos információk.

22. Az első szárny pozíciójának változtatása a következő kiállás során.

23. Olajáramlás.

24. Mikor kell kiállni a bokszba.

25. Emlékeztetés a fehér vonalakra, a különböző jelzésekre, a mérlegelésre, amikor a pilóta megérkezik a bokszba vagy elhagyja azt.

26. A pálya határaival kapcsolatos emlékeztető.

27. A versenyigazgatóságtól érkező üzenetek továbbítása.

28. Az autó sérüléseivel kapcsolatos információk.

29. A hátralévő körök számának ismertetése.

30. A teszteléssel kapcsolatos információk ismertetése az edzéseken, például az aerodinamika feltérképezése.

31. Az időjárással kapcsolatos információk.

FIA
Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

hammertime
#5 hammertime 2016. március 16. 18:40  
kulcsarb:
"7. Visszaigazolás, hogy a csapat hallotta a pilóta üzenetét." ez lehetőséget ad egy kis eszmecserére: - B1 állásba kapcsoljak? - nem hallak jól... - B2 állásba kapcsoljak? - nem hallak jól... - B3 állásba kapcsoljak? - vettem. - OK akkor B3-ba kapcsolok! :D

Tetszik.:))

kulcsarb
#4 kulcsarb 2016. március 16. 18:21  

"7. Visszaigazolás, hogy a csapat hallotta a pilóta üzenetét."

ez lehetőséget ad egy kis eszmecserére:

- B1 állásba kapcsoljak?
- nem hallak jól...
- B2 állásba kapcsoljak?
- nem hallak jól...
- B3 állásba kapcsoljak?
- vettem.
- OK akkor B3-ba kapcsolok!

:D

Utoljára módosítva: 2016. március 16. 18:22

sába
#3 sába 2016. március 16. 16:19  

A saját stratégiájáról nem, az ellenfeléről viszont kaphat információt ... végülis logikus. Mellesleg elképzelem, ahogy menet közben nekiállnak böngészni a kis céduláikat. Egyéb kreatív ötlet még?

Utoljára módosítva: 2016. március 16. 16:29

hammertime
#2 hammertime 2016. március 16. 15:33  

Beleillik ez is a mostanában látható trendbe, ahelyett hogy az autókat alkalmassá tennénk az előzésre, generáljunk mesterségesen káoszt.

osgabor
#1 osgabor 2016. március 16. 15:07  

Az ötletnek az a része tetszik, hogy megszűnnek a vezetéssel kapcsolatos utasítások (bár ez már eddig is így volt), de nem gondolom hogy jó megoldás az, hogy a pilótának fogalma se legyen a taktikájáról, ha éppen változás történik benne. Túl mesterséges ez a fajta kiszámíthatatlanság.

HairHungary