„Vegyék vissza a döntés jogát a csapatoktól!”

írta: M4Sport
2016. március 30. 15:20
FOTÓ: ©xpbimages.com

Ha nem az egyes csapatok érdekeiért lobbizók vennének részt a Forma1 döntéshozatali folyamatában, akkor jobb lenne a helyzet, véli Pat Symonds, a Williams technikai igazgatója.

Az átgondolatlanul összedobott új időmérő formátum – és pláne az elvetésére való képtelenség – minden eddiginél fájóbb módon közszemlére tette a Forma–1 életképtelen döntési mechanizmusát, amelyben gyakorlatilag minden egyes nagycsapat vétójoggal rendelkezik a Stratégiai Csoporton keresztül a rövidtávon egyhangú szavazás igénye miatt. A közelmúltban felerősödtek a hangok, például a pilóták részéről, miszerint itt lenne az ideje változtatni a sportág döntéshozatali mechanizmusán, Pat Symonds, a Williams technikai igazgatója pedig most kerek-perec ki is mondta, hogy nem a csapatok érdekeinek kéne érvényesülniük.

„Ha olyanok ülnének az asztalnál, akik nem az egyes csapatok érdekeiért lobbiznak, akkor talán jobb lenne a helyzet” – jelentette ki a brit. „Részben az a probléma, hogy a csapatoknak túl nagy a beleszólásuk. Ha dönteni akarunk valamiről, akkor erre nem a csapatokat kéne megkérni. Az újságírók azt kérdezik, hogy mit kéne máshogy csinálnia a Forma1-nek – nos, erről kérdezzék meg magát a Forma1-et. Ha lenne egy szilárd irányvonal, akkor egyszerűen csak követnénk azt.”

Symonds a focidrukkerek számára is rendkívül szemléletes példával mutatta be, hogy jelenleg lényegében hogyan zajlik a szabályváltoztatások menete a Forma–1-ben.

„Néhány szponzornak úgy magyaráztam el a dolgot, hogy ha a Forma1 foci lenne, és azt mondanánk, hogy ’oké, kéne néhány új szabály – kérdezzük meg a csapatokat!’, akkor abból például az lenne, hogy egy olyan csapat, aminek nagyon-nagyon béna kapusa van, azt felelné a ’mekkora legyen a kapu?’ kérdésre, hogy ’nagyon kicsi’. Aztán lenne egy olyan csapat is, aminek kiváló kapusa van, és ők azt mondanák, hogy ’hát legyen jó nagy’.”

Érdekes módon Christian Horner, a Red Bull csapatvezetője már közel egy évvel ezelőtt is azt nyilatkozta, hogy Bernie Ecclestone-nak, a Forma–1 „első emberének” és Jean Todtnak, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) fejének egyszerűen csak el kéne dönteniük, hogy merre akarnak menni, és ők – a csapatok – majd követik őket. Symonds lényegében ugyanezt mondta, és azt sugallta, hogy a lényeg a független irányító testület jelenléte lenne.

„Jelenleg egyetlen igazi, független testület sem foglalkozik a szabályokkal, és azzal, hogy mire lenne itt szükség” – magyarázta a williamses szakember, aki azt azért hozzátette, hogy a csapatok nézőpontjainak meghallgatására azért természetesen szükség van (ahogy a versenyzők is ezt követelik maguknak, élükön Lewis Hamiltonnal). „Ne mondjuk azt, hogy az egész úgy rossz, ahogy van” – folytatta Symonds. „Miközben azt mondom, hogy a csapatoknak túl nagy beleszólásuk van, közben gyakorlatilag azóta így vezetjük a sportot, hogy benne vagyok a Forma1-ben. Ez nem feltétlenül ördögtől való.”

A Stratégiai Csoportot 2013-ban hozták létre Ecclestone és Todt többségével (6-6 szavazat), miközben a csapatoknak összesen csak 6 szavazatuk volt. A testület a Forma–1 Menedzsment (FOM), az FIA és a csapatok közti egyezkedések „melléktermékeként” született meg, miután 2012 végén lejárt a három felet összekötő, s a versenyek megrendezését garantáló Concorde Szerződés. Valódi problémává akkor nőtte ki magát, amikor 2014 végén kiderült, hogy rövidtávon egyhangú döntésekre van szükség a csoportban.

FIA
Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Denis Hunter
#2 Denis Hunter 2016. március 30. 20:18  

En is tamogatom az otletet, csak fura pont tole olvasni ezt, a Williams eleg sok mindent megvetozott korabban.

dani969
#1 dani969 2016. március 30. 15:41  

El se olvasom a cikket, mert csak kiábrándítani tudna.. Pat, te vagy az én emberem! Bárcsak megtörténne, amit kívánsz!PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

32016.10.21. 16:15

Amerikai Nagydíj – első szabadedzés

Beszámoló az eseményről

22016.10.21. 14:34

Susie Wolff gyermeket vár

A legkisebb Wolff áprilisban érkezik

82016.10.21. 13:59

Volt szerelője szerint Räikkönen lehet a 2017-es változások nyertese

"Nála csak egy üzemmód létezik: a padlógáz!"