Vélemény: Amiért indokolt a Schumacher körüli hallgatás

írta: M4Sport
2016. február 13. 16:51
FOTÓ: ©xpbimages.com

Michael Schumacher 2013-as balesete óta állandó dilemma, vajon mennyire tartozik a német versenyző állapota a nyilvánosságra. A volt menedzser, Willi Weber szerint több információra és nyílt beszédre lenne szükség – de vajon igaza van?

Willi Weber helyzete egyfelől érthető, hiszen olyan embertől tartják távol (bár tegyük hozzá, a másik oldal ez ügyben még sosem nyilatkozott), aki körül a mindennapjai forogtak évtizedeken át. Corinna Schumacher és Sabine Kehm ugyanakkor aligha tesz ok nélkül bármit is. A Schumacherhez legközelebb álló barátok – mint Jean Todt vagy Ross Brawn – ma is gyakori vendégnek számítanak a családnál – bizonyára az ő bebocsátásuknak ugyanúgy megvannak a pontos okai, mint Weber kizárásának.

Hogy e távoltartással a Luca di Montezemolóéhoz hasonló figyelemfelkeltő „fecsegéseknek” igyekeznek-e gátat szabni, vagy más indokok is állnak-e a háttérben, bizonyára sosem fogjuk megtudni. Tény azonban, hogy már Schumacher és Weber 2009-es szakításának (a Schumacher-termékek forgalmazását továbbra is ő irányítja) hátterét sem ismerhettük meg teljesen, így arról sem tudhatunk, milyen egyéb indokai lehetnek e bizalmatlanságnak.

Ami információs csöndet illeti, bizonyára sokan osztják Weber véleményét. Olyan kérdés boncolgatásába kezdett ezzel, amely a baleset napja óta megosztja a közvéleményt. A mellette állók érvei ugyanakkor meglehetősen önzőnek és énközpontúnak tűnnek. „ÉN szenvedek, mint egy kutya”; „MI, akik éveken át együttdolgoztunk Michaellel” – fogalmazott. Egyet azonban nem árt tisztázni: akármennyire is nehéz, e helyzetben azért még mindig Michael Schumachernek és családjának a legnehezebb.

Willi WeberÉs éppen ezért az információs csend kérdésében érdemes nem a szurkoló, az egyén, hanem a család szemszögéből közelíteni. Vajon mi szeretnénk-e minden nap fürkésző tekintetek kereszttüzében segíteni hozzátartozónknak a felépülésben, miközben bárhová megyünk, folyamatosan ugyanazokkal a kérdésekkel emlékeztetnek nehéz helyzetünkre? A Schumacher családnak egész életét hasonló módon kellett élnie a családfő foglalkozása és sikerei miatt, így most joggal követelnek magukénak valamit abból, ami az övék: a saját életüket.

A papnak öltözött médiahiénák, a svájci birtok körül ólálkodó drónbetyár paparazzók, a Philippe Streiff-féle fél-igazmondók fel-felbukkanása megtanította őket arra, hogy ilyen téren egy kicsit sem lágyulhatnak el. Mert akkor csak tovább nő a nyomás rajtuk, jönnek az újabb és újabb pletykák, és a lavina megállíthatatlanná válik.

Bár Schumacher állapotáról lényegében hónapok óta semmit sem tudhatunk, a német bulvármagazinoknak mégis állandó témát szolgáltat a rekordbajnok: hol speciális kezelésekről, műtétekről, hol belső forrásoktól szerzett információkról cikkeznek. Hogy mozgást vigyenek a teljesen leállt információs gépezetbe, időnként kitalált történetek közlésétől sem riadnak vissza. Vajon mit tennének akkor, ha kiderülne, ilyen vagy éppen olyan állapotban van a legenda? Megelégednének? Leállnának és hátradőlnének? Aligha.

Sabine Kehmék mindenre felkészültek. Persze lehetne más utat is választani, előhozni a Bianchi család példáját, amely jóval közvetlenebb volt a nyilvánossággal (igaz, rájuk nem is nehezedett akkora nyomás a külvilág irányából), azt azonban tudomásul kell venni, hogy a Schumacher környezete ezt a módszert választotta, miután mérlegelte a senki más által jobban át nem látott érveket és ellenérveket. És hogy ezt az utat járva mennyire jó munkát végeznek, jól bizonyítja az a fajta csoda, hogy egy olyan világban, amelyben az internet tele van a sztárok legintimebb pillanatainak ilyen-olyan jeleneteivel, még egyetlen lesifotó sem került napvilágra a hétszeresről.

Willi Weber, Jean Todt, Michael SchumacherMichael Schumachert Forma–1-es versenyzőként ismertük meg, az őt szerető szurkolók pedig többek között azzal együtt álltak mellé, hogy magánéletét – egyébként például Sebastian Vettelhez hasonlóan – hermetikusan igyekezett elzárni a külvilágtól. Hogy hírneve ellenére is megmaradhasson annak az egyszerű embernek, akinek oly sokan szerették őt.

Azon a szörnyű, két évvel ezelőtti napon családjával és barátjával, magánemberként érte a baleset – s bármi, ami azóta történik vele, csakis a magánemberre és közvetlen környezetére tartozik. Bármilyen szokatlan és nehéz is, el kell fogadnunk: ezt a csatát ő most nem milliók szeme láttára, nem a versenypályán vívja meg.

Szurkolni viszont ettől még ugyanúgy tudunk neki. És tesszük is már több mint két, számunkra is kínkeserves éve. Az egykori versenyzőnek, a családapának, a magánembernek. Akit bár szerethetünk, de akit semmilyen jogalapon nem követelhetünk magunkénak. Még ha annak is érezzük.

Kitartást, Bajnok!

Oszd meg!

14 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Nigel
#14 Nigel 2016. február 15. 16:21  

A kiállítás egyébként Marburgban látható két évig, a belépés ingyenes.

Ami megtekinthető : Schumi overálljai, sisakjai, trófeái. Továbbá az eredeti, 2000-es és 2005-ös ferrarija, valamint még sok egyéb különlegesség.

Utoljára módosítva: 2016. február 15. 16:23

Nigel
#13 Nigel 2016. február 15. 16:14  

Friss képek az új Schumacher kiállításról : http://www.bild.de/sport/motorsport/michael-schumacher/familie-eroeffnet-ausstellung-in-marburg-44568946.bild.html

A családtagok is ellátogattak. Corinna, Gina Maria, no és persze Mick.

Utoljára módosítva: 2016. február 15. 16:22

Árnyék
#12 Árnyék 2016. február 15. 10:18  

hát... kb ezt érzem énis...

A, egyszercsak megjelenik kicsit bicegve, kicsit meggyötörten, megöregedve, de hamiskás mosollyal az arcán, integet kicsit, pár interjú, s majd hébehóba látni futamokon...

B, egyszer csak bejelentik, hoyg elment, fent tekergeti a kormányt...

C, vegetál, s egyszer csak elfogy, s bejelentik a B-t...

rém kellemetlen ez a helyzet akármelyik oldalt nézem... én ahoyg érzem leginkább utóbbi a valóság, vagy az van hozzá a legközelebb, s próbálják az emberek tudatában azt a Michael-t bevésni, akit ismertünk a pályáról, nem egy beteg, rokkant, öntudatlan, összerogyott testű vénember képét... sosem komáltam, de kívánom, hoyg tévedjek jókorát...

Chris05
#11 Chris05 2016. február 15. 09:40  

Még egyszer megkapjuk majd azt a hírt, hogy elmegy. Szerintem borzasztó állapotban lehet. Semmi öntudat, semmi tudatos reakció, szerintem csak fekszik, néha kinyitja a szemét, reagál (Nem tudatosan) és kb. ennyi. Én erre tippelek. Ha jobban lenne, szerintem "kiállna" az emberek elé.

Bredio
#10 Bredio 2016. február 14. 01:21  

Ha szépen, egyenletesen javulna, akkor nem lenne mit "takargatni". Így viszont sejthető, hogy szegény messze van egykori önmagától, mind fizikálisan, mind lelki értelemben. Egyszer úgy is kiderül mindez. Képtelenség a végtelenségig hallgatni. Remélem, hogy felépül és egy normális átlagos ember életét tudja majd élni. Ez a lényeg, semmi más. Akik igazán szeretik és becsülik, csak annyit akarnak hallani tőle, hogy ,,Köszönöm, jól vagyok!" De ha már itt tartana, az rég nem lenne ekkora titok már.

Kimilton
#9 Kimilton 2016. február 13. 23:32  

Így 2 év távlatából már én is azt mondom, jó ez így ahogy van. Nagyjából mindenki sejtheti milyen állapotban lehet Schumacher aki egy kicsit is gondolkozik.

qwerm
#8 qwerm 2016. február 13. 22:07  

ezt a nyomást csakis saját maguknak köszönhetik. ha nem így menedzselik a dolgot, nem alakul ki ekkora érdeklődés a tiltott gyümölcs iránt. az embereknek mindig az kell, amit nem kaphatnak meg. tiltás -> hazugság

autopeti
#7 autopeti 2016. február 13. 21:37  

Szépen megfogalmazott cik, aminek minden szavával egyetértek.

cybergyerek
#6 cybergyerek 2016. február 13. 21:23  
andrea1:
Komolyan azt gondolod hogy a hírérték miatt csinálják ezt?

ha csak a nicknevéből indulok ki, akkor szerintem ezeket hasonló jellegű kommenteket direkt írogatja mindenféle témában :D

andrea1
#5 andrea1 2016. február 13. 20:17  
Konszpiresiszeoriz:
Addig hír a hír amíg semmit nem lehet róla tudni! Nyilvánvaló hogy egy hosszas agyalás után ötlötték ki azt ami most történik! Ha elmondták volna Michaelról hogy agyhalott mondjuk 1 évvel ezelőtt akkor most nem lenne semmilyen hírértéke.

Komolyan azt gondolod hogy a hírérték miatt csinálják ezt?

Konszpiresiszeoriz
#4 Konszpiresiszeoriz 2016. február 13. 19:59  
F1890:
sztem nem hibás. ha kiadnának nyilatkozatot akkor ezt úgy értelmeznék az újságok plusz a szurkolók h nyitottak arra h többet és többet kapjanak 2. sztem a majdnem családtag és a családtag között kurva nagy a különbség, főleg h csak tv képernyőn keresztül látta az ember

Addig hír a hír amíg semmit nem lehet róla tudni!
Nyilvánvaló hogy egy hosszas agyalás után ötlötték ki azt ami most történik!
Ha elmondták volna Michaelról hogy agyhalott mondjuk 1 évvel ezelőtt akkor most nem lenne semmilyen hírértéke.

F1890
#3 F1890 2016. február 13. 19:01  
Irwine_:
Szerintem hibás az érvelés a cikkben... éppen azzal lehetne megelőzni a pletykákat, hogy ha elmondanák, hogy hogyan is van pontosan... és akkor talán kevesebben is akartak volna belopózni kideríteni, hogy mi a tényleges helyzet...

sztem nem hibás. ha kiadnának nyilatkozatot akkor ezt úgy értelmeznék az újságok plusz a szurkolók h nyitottak arra h többet és többet kapjanak

2.
sztem a majdnem családtag és a családtag között kurva nagy a különbség, főleg h csak tv képernyőn keresztül látta az ember

qanic
#2 qanic 2016. február 13. 18:22  

Szerintem ha már egyszer "családtaggá" tették a szurkolóit, azzal hogy a mindennapi életük részévé vált, akkor jogosan várja el egy "családtag", hogy kapjon némi információt a "hozzátartozója" állapotáról. Szerintem ezzel nem Schumacher-t védik, hanem neki ártanak. Ha kiállnának és elmondanák a tényeket, akkor mindenki megnyugodna és nem érdekelné, mit találnak ki a bulvár lapok.

Irwine_
#1 Irwine_ 2016. február 13. 17:57  

Szerintem hibás az érvelés a cikkben... éppen azzal lehetne megelőzni a pletykákat, hogy ha elmondanák, hogy hogyan is van pontosan... és akkor talán kevesebben is akartak volna belopózni kideríteni, hogy mi a tényleges helyzet...

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

2017

02016.10.27. 14:57

Schumacher és Vettel nyomdokain Rosberg

Még nem bajnok, de hazájában már díjat kapott

12016.10.27. 14:22

Vettel: A Ferrari 2017-es programján Allison távozása sem változtatott

"Megvan a konkrét tervünk, már hosszú ideje ezt követjük"

02016.10.27. 13:51

Kanada megmentené futamát – most alkudoznak!

Kitolnák a felújítások határidejét