Vereség egy „hihetetlen” körrel: Mi történt ezen a hétvégén Rosberggel?

F1 banner 2017
írta: M4Sport
2016. október 29. 23:14
FOTÓ: ©xpbimages.com

Lewis Hamilton a leggyengébb, Nico Rosberg a legjobb körét teljesítette a mexikói Q3 végén – így lett közöttük a különbség 0,254 másodperc. Formájukat úgy tűnik, a körülmények, a gumik és a stílusok közötti különbségek együttese határozza meg.

Az egyikük köre nem sikerült valami jól, a másikukét viszont Niki Lauda „hihetetlennek” nevezte – mégis előbbi versenyzőé a pole, utóbbinak pedig még a második rajtkockával is elégedettnek kell lennie. Furcsa helyzet állt elő a Mercedesnél a mexikói időmérőn, de valójában az egész hétvége furcsán alakult Lewis Hamilton és Nico Rosberg versengése szempontjából: miközben a brit szárnyalt, csapattársa küszködött.

„Lewis tökéletes volt, Nico pedig nagyon aggódott, mivel hátulról rajtolva csak távolodott volna tőle a bajnoki cím. De a végén hihetetlen kört teljesített, és így hál’ Istennek meglett az első sor” – foglalta össze a szombati eseményeket Niki Lauda.

Rosberget a kvalifikáció után a „ragyogó” utolsó köréről kérdezték, mellyel sikerült megmentenie a második helyét a gyors Red Bulloktól, ám ő kényszeredett mosollyal egyből hárított: „Ragyogó a kör, ami két és fél tizeddel lassabb Lewisénál? Lewis köre volt ragyogó, nem az enyém.”

Nos, csapattársa másképp érezte. „Valójában a Q3 volt a legrosszabb edzésem egész hétvégén” – jelentette ki a pole-szerző. „De legalább úgy vágok neki a holnapnak, hogy tudom, a miénk a legjobb stratégia, és az autóm jó a hosszú etapokon. Sosem egyszerű megcsinálni a tökéletes kört, és amikor igazán számít, főleg nehéz. Kiváltképp ezekkel a gumikkal.”

Rosberg egyelőre nem tudta hozni csúcsformáját Mexikóban. Hamilton egész hétvégén gyorsabb volt nála, őrajta pedig mindvégig érezni lehetett, hogy szenved. Lauda szerint ennek okát a gumik jelentetik. „Nem találta meg az egyensúlyt, ilyen egyszerű. Nem tudta kellően tapadásra bírni a gumikat. Lewis agresszívebben ment, jobban fölmelegítette a gumikat, így az ő autója gyorsabb volt. Nico nem tudta megtalálni a gumi megfelelő működési tartományát. De az utolsó körében szerencsére mégis sikerült neki.”

Hogy stílusbeli és módszerbeli különbségekről van szó, az is jelzi, hogy a Q3-ban Rosberg épp akkor javított nagyot, amikor Hamilton elmondása szerint a legelégedetlenebb volt. A bajnoki éllovas is gumigondokról beszélt. „Nekem tovább tartott ezen a hétvégén megtalálni a helyes utat. A gumik hőmérsékletén múlt, egész hétvégén kicsit hidegek voltak. Emiatt idges volt az autó, és így tovább tartott megtalálni, hogy is boldogulhatok vele. De a végén sikerült, ez rendben van. Viszonylag elégedett vagyok az első sorral, még ha ez nem is a pole.”

Hamilton finoman célzott rá, Rosberg az ő beállításainak köszönheti, hogy nem kellett lemondania az első sorról. „Ez a hétvége kicsit szokatlan volt. Végig szenvedett, de a végén mégis megcsinálta, amit kellett. Nem volt elégedett a beállításaival, most pedig hasonlóak a beállításaink, és a végén sikerült is jól összeraknia vele a körét a Q3-ban. Még mindig komoly ellenfél” – állapította meg a brit.

Rosberg elmondása szerint sosem kételkedett abban, hogy az első rajtsorban a helye. „Azt végig éreztem, hogy az autó elég gyors, és csak azon múlik, hogy elkapjam a ritmust, hogy mindent összerakjak. Hittem, hogy meglehet az első sor. A pole-hoz viszont ma nem voltam elég gyors.”

Hamilton viszont annál inkább. Ráadásul egész hétvégén magabiztosnak, kiegyensúlyozottnak és mindenekelőtt Rosbergnél jóval nyugodtabbnak tűnik. „Nem tudom, miért. Szerintem alapvetően nyugodt ember vagyok. Jónak érzem magam az autóban, csak élvezni akarom a vezetést. Ennyit tehetek, a tőlem telhető legjobbat nyújtom. Eddig elvégeztem a feladatot, így kell folytatnom holnap” – mondta ennek kapcsán.

Hogy ki a favorit, nem kérdés. Az viszont igen, mi történik a rajtnál. Hamilton az edzéseken elvégzett rajtgyakorlataival elégedett volt, Rosberg viszont sokat panaszkodott. „Ezen a hétvégén jók voltak a rajtjaim, és így is tervezem folytatni” – jelezte a háromszoros világbajnok.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Danyiil Kvjat, glória

02016.12.08. 15:32

Komolyak a Mercedes elvárásai új pilótájukkal szemben

Humoros „álláshirdetésükre” érkezett egy hasonlóan vicces válasz

02016.12.08. 14:07

A visszaútra nem váltott jegyet Rosberg

Nem tud elképzelni nagyobb tettet a bajnoki címnél és Hamilton legyőzésénél