„Versenyképes a tavalyi Ferrari” – nem mindenki örül a Haas sikerének

írta: M4Sport
2016. április 05. 20:23
FOTÓ: ©xpbimages.com

Jöttek, láttak, és ha nem is győztek, letették névjegyüket, sikerük azonban alaposan megosztja a közvéleményt, hiszen míg egyesek szerint érkezésük pozitív az F1 számára és példa a jövő újoncainak, mások a konstruktőri státusz miatt aggódnak és már oda is szóltak a Haasnak.

Az már tavaly nyilvánvalónak tűnt, hogy a Haas-istálló nem úgy mutatkozik majd be, mint a 2010-es újoncok – velük egyébként nem lenne igazságos összevetni az amerikai csapatot, hiszen ők más körülmények között kezdték az F1-es kalandot –, hiszen szorosan együttműködik a Ferrarival, ez a partnerség pedig gyorsan versenyképessé teheti őket. A csapat már az év elején igazolta, nem voltak túlzók a fenti elvárások, hiszen Ausztráliában és Bahreinben is pontot szereztek.

Bemutatkozásukkal több szurkolót és szakember is maguk mellé állítottak; legutóbb például az Autosport elemzőjeként dolgozó exmérnök, Gary Anderson írt hosszú cikket, azzal a címmel, miért tesz jót a Haas érkezése a Forma–1-nek? A szakember kiemeli, önmagában már az is roppant pozitív, hogy egy új csapat azonnal fel tudja venni a versenyt a középmezőny képviselőivel, versenyképesebbé téve ezzel az egész rajtrácsot. Később leírja, neki a többek által bírált üzleti modellel sincs problémája, melynek értelmében több alkatrészt is a Ferraritól vásároltak.

Hangsúlyozza, az ehhez hasonló együttműködés nem idegen a Forma–1-től, hiszen a múltban több kisebb alakulat – például a Force India és a Manor – is élt már a lehetőséggel, hogy az egyik ellenféltől vásárol elemeket, és bár a Haas valóban szorosabban együttműködik partnerével, azt az új szabályoknak maximálisan megfelelve teszi. Csupán kihasználják a kínálkozó lehetőségeket, és ahogyan Andreson írja, „a Forma–1 mindig is erről szólt”. Végül aláhúzza, a gyors sikert nem lehet csak és kizárólag a Ferrarival való együttműködésnek tulajdonítani, hiszen a Haas a Dallarával közösen dolgozott a karosszérián, és bizony ez a munka is meghozta gyümölcsét.

A kritikák egyébként magának a Haas-istállónak sem okoznak álmatlan éjszakákat, sőt a csapatvezető, Günther Steiner Bahreinben kijelentette, még örül is annak, hogy ilyen hamar a viták középpontjába került. „Én személy szerint jobban örülök annak, hogy az emberek kritizálnak minket, mert jók voltunk, mintha sajnálnának minket, mert nagyon gyengék voltunk. Bóknak veszem, ha azt mondják, hogy ez helytelen. A jelenlegi szabályok között bárki megteheti ugyanezt” – mutatott rá.

Romain Grosjean„Egészen jól megy az a 2015-ös Ferrari!”

És kritikákból nincs hiány. A Haas által követett irány egyik legnagyobb bírálójává a Williams technikai igazgatója, Pat Symonds lépett elő, aki az elmúlt időszakban többször elmondta, bár az amerikaiak ténykedésükkel nem szegik meg a szabályokat, rossz példát mutatnak a Forma–1 számára, és veszélybe sodorják az önálló konstruktőrök intézményét. Azt, hogy ezzel kapcsolatban vannak félelmei, a Bahreini Nagydíj helyszínén is egyértelművé tette.

„A konstruktőrök helyzete az utóbbi időben folyamatosan romlott, egyesek pedig szeretnék teljesen lerombolni ezt” – idézte szavait a New York Times. „Egyértelmű, hogy amit a Haas csinál az jó a csapat számára, de nem gondolom, hogy ez lenne az az irány, amit a Forma–1-nek követnie kell” – tette hozzá némi aggodalommal a tapasztalt szakember.

Véleményével nincs egyedül. Korábban a Forma–1 Menedzsmentet (FOM) irányító Bernie Ecclestone is megjegyezte, hogy a Haas autója „tulajdonképpen egy Ferrari”, ezért őt nem lepte meg annyira, hogy az amerikaiak gyorsan oda tudtak keveredni a pontszerzők közé. A bahreini viadal után a Red Bull csapatvezetője, Christian Horner is hasonló véleményt fogalmazott meg, amikor a Haas eddigi sikereiről, és a már említett együttműködésről kérdezték.

„Szahírban eléggé gyorsak voltak, és a stratégiájuk is jól működött; eléggé agresszívek voltak a három kiállással és azzal, hogy rendre lágy gumikat választottak” – kezdte a brit némi dicsérettel, majd gyorsan hangnemet váltott. „A versenyautójuk gyors és stabil. A tavalyi Ferrari még mindig nagyon versenyképesnek tűnik” – jegyezte meg gúnyosan, utalva arra, hogy a VF-16-oson rengeteg olyan alkatrész található, amit a vörösök 2015-ben már bejárattak…

Christian Horner

Oszd meg!

12 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

iceblaze
#12 iceblaze 2016. április 06. 20:11  

Lehet nyávogni, de azzal ki járna jól ha jönne egy újabb Marussia akik a futam 10.-ik körében már kört kapnak és folyamatosan útban vannak? Így legalább van lehetősége olyan pilótáknak is érvényesülni akiknek egyébként nem jutna hely. Támogatni kellene ezt a rendszert.

Pat Symonds meg miét nem a saját autójukra koncentrál? Akkor talán nem bukdácsolnának hátrafelé a mezőnyben.

Utoljára módosítva: 2016. április 06. 20:12

fagyi
#11 fagyi 2016. április 06. 17:12  

Hát nem tudom, nekem ez miatt megint csak a motorszabályok cseszik a fantáziámat.

RB egy rendes motorral a Mercedesnek adna sakk - mattot nem a Haasnak :P

Tapossuk a 3. évet és még mindig kb ugyan az van. Merci über jó, Ferrari elmegy, Renault Honda kb katasztrófa

Jó szabályok lettek 3. évre sem lehet odaérni, max úgy, hogy behal a technika, Honda meg újraindította a 3 éves intervallumot :D

Utoljára módosítva: 2016. április 06. 17:14

Rocketfinger
#10 Rocketfinger 2016. április 06. 15:12  
McLarenHonda:
Mondjuk Horner szájából a kritika az elég nagy öngól. Nekem semmi bajom a partnercsapatokkal, örülök, hogy van sok versenyképes középcsapat, amelyikben bemutatkozhatnak/kiteljesedhetnek pilóták. Pat Symonds meg nem szereti a szőlőt. Ők sem többek a Merci partnercsapatánál.

ez csak félig igaz, tekintve, hogy a Williams kap egy egységet a Mercitől, ami ráadásul kvázi "használhatatlan" a megfelelő üzemanyag nélkül.
a Haas meg kilós áron vette meg a PU mellé teszem azt a felfüggesztést, a hűtést, egy kis aerot, meg ezt-azt. aztán néhány Ferrari szaki összelegózta nekik és láss csodát, két futamon is pontot szereztek.

a legkevésbé sem szeretem a kritizáló urakat, de kivételesen igazuk van.

Lewisthebest
#9 Lewisthebest 2016. április 06. 15:01  
jtfan:
Aki itt a RedBull-ToroRosso-t hozza fel, azért elgondolkodhatna egy kicsit. Ha a RedBull egy-egy az egyben lepasszolta volna egy évvel korábbi autóját, akkor a ToroRosso jópár dobogót begyűjtött volna. Ehhez képest sokszor a fasorban sem voltak a közelmúltban.

2009 vagy 10 körül tiltották meg nekik, hogy "lepasszolják az autót" 2007-ben illetve 8-ban meg még csak építkező fázisban volt a RB Neweynak is a 07-es volt az első ottani autója ha jól emlékszem.

qanic
#8 qanic 2016. április 06. 13:56  

A Red Bull-Torro eset óta már már megváltoztatták a szabályokat. Egy tervezőiroda nem dolgozhat két csapatnak. Mikor ez megtörtént, akkor szépen vissza is esett a Toro. A Haas nagyon a szürke zónába játszik, már ameddig hagyják. Szerződtet bérmunkára Ferrari mérnököket, akik dolguk végeztével visszamennek oda, ahonnan el sem mentek... Elég csak megnézni a Haas hátsó szárnyát. Ott még az is előfordulhatott, hogy a Ferrari még csak nem is a tervrajzokat küldte át a Dallara-nak hanem a legyártott szárnyat. A Haas vett egy Ferrari B autó-t, semmi közük a konstruktőrséghez, így pénz sem járna nekik Mr. E-tól.

Casual
#7 Casual 2016. április 06. 13:00  
jtfan:
Aki itt a RedBull-ToroRosso-t hozza fel, azért elgondolkodhatna egy kicsit. Ha a RedBull egy-egy az egyben lepasszolta volna egy évvel korábbi autóját, akkor a ToroRosso jópár dobogót begyűjtött volna. Ehhez képest sokszor a fasorban sem voltak a közelmúltban.

Hány éve nézel F1-et? 2? Régen amikor a Red Bull egy az egyben lepasszolta az autóját volt hogy a torro jobb volt náluk a Ferrari motorok miatt. Azután a Red Bull csak egy jócskán lebutított verziót adott nekik hogy ez ne fordulhasson elő.

andrea1
#6 andrea1 2016. április 06. 12:23  

Off: közben a Ferrarit vizsgálják, mert Bahrainbe Vettelhez kódolt üzenetet juttatott el állítólag. (3.2 – LFS6 – P1)

Utoljára módosítva: 2016. április 06. 12:23

jtfan
#5 jtfan 2016. április 06. 11:53  

Aki itt a RedBull-ToroRosso-t hozza fel, azért elgondolkodhatna egy kicsit. Ha a RedBull egy-egy az egyben lepasszolta volna egy évvel korábbi autóját, akkor a ToroRosso jópár dobogót begyűjtött volna. Ehhez képest sokszor a fasorban sem voltak a közelmúltban.

Utoljára módosítva: 2016. április 06. 11:54

autopeti
#4 autopeti 2016. április 06. 10:52  

Miért lenne jobba ha lenne még egy Caterham vagy HRT a rajtrács végén?
Az a Force India, a STR, a Sauber és a Williams töketlenkedése, hogy évek óta ugyanott tipegnek.

Utoljára módosítva: 2016. április 06. 10:52

Tizi67
#3 Tizi67 2016. április 06. 10:14  

Hmm. Horner szájából egy ilyen nyilatkozat hogy is mondjam... Eléggé "testidegen". Vagy ilyen gyorsan felejt? Értem én, hogy mi a baj, ezt mindenki érti, de ha a szabályok engedik, akkor lehet. Mint ahogy anno a szabályok nem engedtek egy csomó trükköt, mégis lehetett. Kedves RB, rémlik valami?

McLarenHonda
#2 McLarenHonda 2016. április 05. 23:25  

Mondjuk Horner szájából a kritika az elég nagy öngól.

Nekem semmi bajom a partnercsapatokkal, örülök, hogy van sok versenyképes középcsapat, amelyikben bemutatkozhatnak/kiteljesedhetnek pilóták. Pat Symonds meg nem szereti a szőlőt. Ők sem többek a Merci partnercsapatánál.

F1890
#1 F1890 2016. április 05. 20:55  

én nem vagyok ellene ennek h legyenek motogp mintájára satelit csapatok, de akkor iktassák szabályba és támogassák az egész módszert, ami most van az nekem nem nagyon jön be. ha beiktatnák szabályba, 1-2 privát csapat még létrejöhetne és lehet 26 autó is a mezőnyben

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Verstappen

72016.10.28. 18:31

Hamilton egy hajszállal a Ferrarik előtt délelőtt – Rosberg csak 7. lett

Fékprobléma hátráltatta a Red Bullt a piros zászlót is hozó első edzésen

42016.10.28. 15:36

Bajnokok a bajnoki címért küzdő duóról

Így látja a mercedesesek csatáját Button, Räikkönen, Alonso és Vettel!

02016.10.28. 14:45

Amivel a Mercedes a Red Bullt segítheti

Ricciardo reméli, óvatosak lesznek