Versenyzőcsere még az év vége előtt?

írta: M4Sport
2016. július 26. 12:41
FOTÓ: ©xpbimages.com

Miközben Nico Rosberg további két évre kapott szerződést a Magyar Nagydíj hétvégéjén, van versenyző, akinek már az idei szezon hátralévő futamain sem biztosított a helye. Rio Haryanto ülésével Stoffel Vandoorne-t is hírbe hozták.

Elfogyott a pénz. Rio Haryanto és menedzsmentje már az év elején elismerte, csupán a Magyar Nagydíjig elegendő az a szponzori/állami támogatás, amely révén bekerülhetett a Manor-istállóhoz, s miután az újabb szükséges pénzösszeg továbbra sem áll rendelkezésükre, most bizonytalanná vált az F1 első indonéz versenyzőjének sorsa.

Haryantót az állami olajvállalat, a Pertamina támogatja, amely az év első tíz versenyére fizette be őt. Bár szerződése a szezon végéig szól, a versenyző ráadásul sokak várakozását felülmúlta ígéretes teljesítményével, pénz híján nincs rá garancia, hogy lesz folytatás. Menedzsmentje és támogatói továbbra is tárgyalnak az istállóval, amelynek a működéshez mindenképp szüksége van a versenyzők révén érkező bevételre. Az indonéz sajtó szerint nagyjából 15 millió euróról van szó.

Dave Ryan, a Manor versenyigazgatója vasárnap kijelentette, Hockenheimben is Haryantóval szeretnének versenyezni, de készülnek B-tervvel is. „Mindent megteszünk, hogy biztosítsuk a helyét az év hátralévő részére. Igen, van B-tervünk, ahogy C- és D-tervünk is. Természetesen vannak lehetőségeink és ötletein, de az elsődleges terv az, hogy Rio maradjon az autóban” – idézte a Reuters a szakembert.

Haryanto kijelentette: „Én a magam részéről a Német Nagydíjra összpontosítok, ahogy a csapat is.”

Ami a B-, C- és D-terveket illeti, az istálló állítólag a tartalékversenyző, Alexander Ross és Will Stevens mellett Stoffel Vandoorne beugrásának lehetőségét is fontolóra veszi, mivel a szuperlicenc szabály miatt nem túl nagy a merítési alapuk. A Bahreinben a McLarennel Fernando Alonso helyetteseként bemutatkozó belga az első számú esélyes Jenson Button 2017-es ülésére Wokingban, a brit istálló számára pedig kiváló lehetőséget kínálna a manoros beugrás a tehetség felkészítésére.

Éric Boullier-t, a McLaren versenyigazgatóját a vasárnapi verseny előtt megkérdezték, van-e alapja a pletykáknak, és bár kiemelte, ők semmiről sem tudnak, jelezte, ha a Manor megkeresi őket, elgondolkodnának Vandoorne kölcsönadásán.

Jó esély van arra, hogy az idő rövidsége miatt Hockenheimben még Haryanto lesz Pascal Wehrlein csapattársa, ám ha a nyári szünet alatt sem sikerül egyezségre jutni az indonézekkel, Vandoorne akár hazai futamán, Belgiumban be is mutatkozhat a kiscsapatnál.

A hírekről Wehrleint is megkérdezték, aki úgy véli, tudna mit tanulni a GP2 tavalyi bajnokától. „Örülnék az érkezésének, mert biztosan tudnék tanulni tőle. Ugyanakkor nem örülnék annak, ha Rio elmenne, mert eddig kiváló munkát végzett. Végül is ez nem az én döntésem, hanem a csapatvezetésé” – fogalmazott a német.

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

GreenHonda
#3 GreenHonda 2016. július 26. 19:16  

Egyelőre csak azt látom hogy időmérőn múlta felül a várakozásokat, futamon sajnos harmatgyenge, de nagyon

Solskep
#2 Solskep 2016. július 26. 15:52  

remélem bárhol versenyez megtartja a 47-es rajtszámot ^^

comlo
#1 comlo 2016. július 26. 15:13  

Én nagyon sajnálom ... :-( (és ezzel tuti egyedül leszek a forumon ...)

Tudom nagyon kiemelkedőt nem ért el, de mivel Indonéziában élek, láttam hogy mennyire szerették az emberek, és főleg mennyien szerették meg a F1-et miatta. Nem utolsó sorban barátnőm is (részben) miatta kezdte el nézni a száguldó cirkuszt, és ma már imádja. De sosem fogom elfelejteni, mikor egy végtelenül csöndes hijab-os (fejkendő), visszahúzódó kiscsaj a munkahelyről, télen odajött hozzám, és tört angolsággal, hihetetlenül büszkén elmesélte, hogy látta hogy szeretem a F1-et, és tudom-e hogy lesz indonéz versenyző? Persze már hetek óta tudtam, de örültem vele együtt :-) . Tényleg elképesztő volt a szertet, az első futam előtt csomó grafiti, oriásplakát kampány, csomó ember Marusiás (kamu) polóban ... Arról nem is szólva, hogy mind Singapore-ban mind KL-ben, szerintem nagy hangulat lett volna. :-(

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt