Versenyzői nyilatkozatok a Bahreini Nagydíj után

írta: Motorsportal
2016. április 03. 19:06
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nico Rosberg sorozatban aratott ötödik győzelmével megszerezte pályafutása 16. elsőségét Bahreinben. Lewis Hamiltonnak ismét hátulról kellett előrekapaszkodnia a Valtteri Bottasszal történt első kanyaros balesete után – végül a harmadik helyig jutott. Kimi Räikkönennek a győzelem nem, de a 8. bahreini dobogó összejött, miközben csapattársa már a rajtig sem jutott el. Megszerezte első pontját a McLaren – de nem bajnokainak, hanem a Fernando Alonsót helyettesítő Stoffel Vandoorne-nak köszönhetően. Ismét remekelt a másik újonc, Pascal Wehrlein is, aki 13. lett a Manorral. Így értékeltek a versenyzők a Bahreini Nagydíj után!

Nico Rosberg (Mercedes) – 1. hely

„Elképesztő hétvége volt ez! A futam kulcsa a rajt volt, hiszen nagyon jól sikerült és onnantól igyekeztem tartani az előnyömet. Elégedett vagyon nagyon a mai teljesítménnyel, elképesztő, hogy sikerült megszerezni a győzelmet. Bahreinnek is szeretnék gratulálni, amiért ilyen remek futamot tartottak. A pálya is gyönyörű a villanyfényben, és a szurkolók is fantasztikusak.”

Kimi Räikkönen (Ferrari) – 2. hely

„Nem volt egy rossz verseny, csak a rajtom sikerült rosszul. Néhány kört követően már Nico mögött voltam, de onnantól kezdve nem nagyon volt mit tenni. Amit lehetett megpróbáltam. A tempónk jó volt, még ha a győzelemhez nem is, a második helyhez elég volt. De próbálunk tovább fejlődni. Ami Bahreint illeti, nem hiszem, hogy bármilyen különlegeset csinálnék itt. Vannak olyan pályák, ahol mindig pechesek vagyunk – itt meg szerencsések. Bár igazság szerint a csapat számára elég peches volt ez a futam, mert a másik autó nem ért célba. Szóval van még tennivalónk.”

Lewis Hamilton (Mercedes) – 3. hely

„Nem hiszem, hogy lenne összefüggés a két rajt között, viszont mindkettő nagyon fájdalmas volt. A mai talán jobban fájt, mint a legutóbbi. Ennek ellenére sikerült megmenteni a futamot, gyűjtöttünk pontokat és minimalizáltuk a veszteséget. Nico nyert, szóval sajnálom, hogy nem sikerült kicsivel több pontot gyűjtenünk. Az utolsó etap előtt próbáltam életben tartani a gumikat, hátha bejön majd a biztonsági autó. Egyébként nem előzhettem volna le Kimit, hiszen sérült volt az autóm. A közönségnek is hálával tartozom, sokan támogatnak itt és mindig nagyon jól bánnak velem.”

Daniel Ricciardo (Red Bull-TAG Heuer) – 4. hely

„A rajt érdekes volt. Nem éreztem úgy, hogy nagyon jó lett volna az indulásom, de az első kanyarban kisebb káosz alakult ki, amiből próbáltam előnyt kovácsolni. Viszont megsérült az első szárnyam. Mihelyst hozzáértem a Williamshez, láttam, hogy egy egész nagy elem lejött a szárnyról, és kissé aggódtam, ezért elgondolkodtam rajta, hogy bemenjek-e az első kör végén szárnyat cserélni. De aztán tartottam a lépést a Williamsszel az első körökben, majd egyre jobb lett, ezért maradtam. Láttam, igencsak megsérült a szárny, de ennek nem volt akkora hatása rám, mint gondoltam. A futam vége elég magányos volt számomra, de ezt a magányt most élveztem – azt pedig tudjuk, hogy a Mercedes és a Ferrari előttünk jár. A végén a közepes gumit kaptam, mert a csapat ezt érezte jónak. Nem volt kivel csatáznunk, csak arra összpontosítottunk, hogy nyugodtan célba érjünk.”

Romain Grosjean (Haas-Ferrari) – 5. hely

„Nagyon közel voltunk a dobogóhoz, nagyon közel… De komolynak kell maradnunk és realistának. Két hihetetlen verseny van mögöttünk, de a földön kell maradnunk. Még sok munka vár ránk, de ez egészen hihetetlen volt eddig. Hihetetlen csatákat vívtam a Williamsekkel, a Red Bull-lal, a Toro Rossóval. Nem volt gondunk, úgy ment az autó, ahogy akartam, jó volt a stratégiánk. Már a futam előtt kigondoltuk, hogy sokat akarunk menni a szuperlágy gumikkal. Ez egy csodálatos bemutatkozás! Nagyon bízom az autóban a fékezéskor, merek támadni vele, tudom, hogy azt teszi, amit akarok. Nagyon tetszik ez az autó, nagy potenciál van benne.”

Max Verstappen (Toro Rosso-Ferrari) – 6. hely

„Nagy eredmény ez a csapattól, mert ez a pálya nem annyira kedvez nekünk. Ráadásul nem akárhogy értünk célba a hatodik helyen, az autót nagyon jónak éreztem, a gumik is jól bírták, ami nagyon jó hír. A szabadedzés nagyon nehéz volt, változtattunk a beállításokon, de a versenyen minden remekül működött. A legjobban az előzéseket élveztem, sok lehetőség van erre itt. A Willamsnek magas volt a végsebessége, ezért nekem a féktávokat kellett kihasználni. A lényeg a helyezkedés volt Valtteri ellen, valamint az, hogy az ő autója alulkormányozott volt. A középmezőnyben nagy a csata, és minden azon múlik, hogy az autót hogy működik a versenyen. Hiába vagy ugyanis közel az időmérőn, ha a versenyen aztán visszaesel. Nálunk ez most jól működött.”

Danyiil Kvjat (Red Bull-TAG Heuer) – 7. hely

„A futam eleje nehézkesebbnek tűnhetett, hiszen tovább kinn voltunk, mint a többiek, de a stratégia jól működött, hiszen a verseny végén végrehajthattunk néhány előzést; ez a felzárkózás pedig elég jó volt a tegnapi nap után. A csapat nagyon jól döntött, amikor megalkotta a stratégiát, és én is szórakoztatónak találtam a versenyt, és tudod, ez a legfontosabb!”

Felipe Massa (Williams-Mercedes) – 8. hely

„Olyan jól rajtoltam, a hetedikről egészen a második helyig jöttem előre, de sajnos a kétkiállásos stratégiánk nem úgy működött, ahogy azt vártuk, és a közepes keveréken mutatott tempónk sem volt túl jó. Ez lehetővé tette másoknak, akik lágyabb gumikon voltak, hogy elénk kerüljenek és ott is maradjanak. Az elején még többet vártunk ettől a hétvégétől, ezért csalódottak vagyunk az eredmény miatt, de remélhetőleg képesek leszünk tanulni belőle, és Kínában jobb eredményt érünk majd el.”

Valtteri Bottas (Williams-Mercedes) – 9. hely

„A srácok nagyon szorosan fordultak be az első kanyarba; próbáltam olyan keményen fékezni, amilyen keményen csak lehet. Igyekeztem benn maradni, de nekiütköztem Lewisnak. Nagy kár érte, hiszen engem megbüntettek, ő pedig bukott vele néhány pozíciót. A futam alatt megváltoztattuk a stratégiánkat. Eredetileg két közepes keveréket akartunk használni, végül azonban egy közepeset és egy lágyat tettünk fel. Nem volt rossz így sem az eredmény, de lehettünk volna szerencsésebbek.”

Stoffel Vandoorne (McLaren-Honda) – 10. hely

„A rajt egy kissé nehézkes volt, nagyon sok volt a csata mindkét oldalamon. De sikerült mindent kihoznom a lehetőségekből. Szereztem egy pontot életem első futamán, ezzel nagyon elégedett lehetek. És az autóval is az voltam egész hétvégén, nem követtem el semmi komoly hibát. Ez a pont egyfajta bónusz a hétvége zárásaként. Nem igazán vártam semmit a futam előtt. Az egyetlen célom az volt, hogy ne kövessek el hibát. Ezzel az egy ponttal igazán elégedett lehetek.”

Kevin Magnussen (Renault) – 11. hely

„Mivel a bokszutcából rajtoltam, ezért mindig is úgy tűnt, hogy ma a stratégia lesz a döntő, de azért volt pár szórakoztató csatám a pályán, és mindent kihoztunk a kocsiból, amit csak lehetett. Olyan közel voltunk a pontszerzéshez – frusztrál, ha arra gondolok, hogy mi lett volna, ha nincs az a büntetés, hogy a bokszból rajtolok. Akárhogy is, a csapat jó munkát végzett a hétvégén, nagyon jól tudunk együtt dolgozni, és az autó teljesítménye is bizalomgerjesztő. Vannak jelek, amik arra utalnak, hogy sok jó dolog vár még erre a csapatra, beleértve a Renault fantasztikus támogatását is. Van okunk mosolyogni. Amíg keményen dolgozunk, addig meglesz a munkánk foganatja.”

Marcus Ericsson (Sauber-Ferrari) – 12. hely

„Szórakoztató futam volt, jó sok csatával. A rajtnál egy kicsit szerencsétlen voltam. Az első körben valami baj volt a motorral, úgyhogy vesztettem pár pozíciót. Aztán meg beszorultam néhány versenytárs mögé. Miután őket letudtam, utána már elég erős versenyt futottam. Sajnos az utolsó etapban, amikor pedig már pontszerző helyen autóztam, spórolnunk kellett a benzinnel, úgyhogy nagyon nehéz volt védeni a pozíciómat. Keményen hajtanunk kell, hogy versenyképesebbé tegyük a kocsit.”

Pascal Wehrlein (Manor-Mercedes) – 13. hely

„Nagyszerű verseny volt! Nem is tudnám összehasonlítani a melbourne-ivel, mert úgy éreztem, hogy ez egy teljesen más verseny. A kocsi is jobb volt, a gumikat is jobban kezeltük – minden egyetlen nagy előrelépés volt. Az elején elég kaotikus volt, de a középmezőnyben megesik az ilyesmi, úgyhogy nem panaszkodhatok. Jól rajtoltam, és sikerült elkerülnöm a koccanást, és aztán az első etap hátralévő része nagyon jó móka volt. Jó volt ilyen versenyképesnek lenni. Egy ponton még 7. is voltam, és nagyon élveztem, amikor megelőztem a Force Indiákat. A végén jó lett volna elkapni a másik Saubert is, de addigra már kezdtek nagyon elkopni a gumiim. Úgy általánosságban is elég nagy volt a gumikopás, ezért is váltottunk háromkiállásos stratégiára, de egyébként sokkal jobb volt, mint az előző versenyen, és ez egy újabb biztató jel számunkra. Szeretném megköszönni az egész csapatnak a mai napot. A kocsi nagyon jó volt, és izgalmas dolog látni, hogy mennyivel több potenciál van még benne. Most alig várom Kínát.”

Felipe Nasr (Sauber-Ferrari) – 14. hely

„Tekintve, hogy a mezőny végéről indultam, jó hír, hogy sikerült néhány hellyel előrébb végeznem. Megtettem, amit lehetett, de ma ez volt a maximum, amit elérhettem, mivel megint nagyon szenvedtem a kocsival. Minden egyes kis részletet ki kell elemeznünk, hogy javuljunk a következő versenyre.”

Nico Hülkenberg (Force India-Mercedes) – 15. hely

„Nehéz és csalódást keltő verseny volt, amin nem sok minden alakult úgy, ahogy elterveztük. Rosszul rajtoltam, és védtem a hátamat az első kanyar féktávján. Aztán hirtelen három-négy autó is befékezett a kanyarcsúcsponton, úgyhogy nekikoccantam az egyikük hátuljának, ami miatt megsérült az első vezetőszárnyam és már az első körben ki kellett állnom a bokszba. Onnantól kezdve próbáltunk visszakapaszkodni, és végigvinni egy kétkiállásos stratégiát, hogy visszajöjjünk a versenybe, de nagyon nehéz volt. Folyamatosan forgalomban autóztam, és a két kiállás miatt sokat csatáztam másokkal, úgyhogy nagyon nagy volt a gumikopásom. Nem hiszem, hogy ez lett volna a valódi tempónk, mivel az első kör tönkretette a versenyemet, mindig mást csináltunk, mint mások, és állandóan hátrányban voltunk.”

Sergio Pérez (Force India-Mercedes) – 16. hely

„Nem ez volt életem legjobb versenyhétvégéje. Tudtam, hogy a tegnapi időmérős eredményem után jól kell rajtolnom, és nagyon jól is sikerült, sok helyet jöttem előre. Sajnos a második körben összeértem Carlos Sainz-cal, ami végül tönkretette a versenyemet. Szélárnyékban voltam, és amikor a belső íven ráhajtottam a gumitörmelékre, már nem tudtam eléggé lefékezni az autót. Nagy kár, mert amúgy megvolt a tempónk, hogy jó sok pontot szerezzünk. A verseny további részében nagyon nagy volt a gumikopásunk, de korai lenne messzemenő következtetéseket levonni abból, ami ma történt – vissza kell mennünk a főhadiszállásra, és meg kell néznünk az adatokat, hogy Kínában biztosan megint erősek lehessünk. Az első két versenyen elég pechesek voltunk, bár a tempónk jó volt, úgyhogy hamarosan biztosan fordul a szerencsénk is.”

Rio Haryanto (Manor-Mercedes) – 17. hely

„Nagyszerű volt meglátni a kockás zászlót, és jó érzés, hogy teljesítettem egy versenytávot, ami létfontosságú tapasztalat számomra és a csapat számára is, mivel így több adatot ki tudunk elemezni, és tovább tudjuk fejleszteni a kocsit. A rajt jó volt, utána pedig a Sauberekkel és a Renault-kkal csatáztunk, de szerintem mi más stratégián voltunk, mint a körülöttünk lévők. A gumikopás miatt is nagyon szenvedtünk, ami nagyon akadályozott a haladásban. A sanghaji pályát már jól ismerem, úgyhogy már nagyon várom, hogy ott majd megint előrelépjek egyet.”

Carlos Sainz (Toro Rosso-Ferrari) – kiesett

„Milyen kár, hogy kiestünk! Pedig ez is olyan versenynek nézett ki, amin pontot szerezhetünk – erre véget is ért egy első körös balesetben. Nagyon jól rajtoltunk – nyilvánvalóan előttünk mindenki a szuperlágy gumin volt, mi meg a lágyon, de még így is sikerül nyernünk néhány helyet, úgyhogy ez jó volt. Aztán csatáztunk, és éppen védekeztem egy McLaren és Sergio Pérez ellen, amikor utóbbi hirtelen belém jött hátulról, és defektet kaptam miatta. Ott véget is ért a versenyem, mivel az első kiállásom után már le is köröztek. El kell felejtenünk ezt az egészet, és már nagyon várjuk a következő versenyt, két hét múlva, Kínában, ahol erősebbek leszünk – tudjuk, hogy jó kocsink van, és hogy gyorsak is tudunk lenni.”

Esteban Gutiérrez (Haas-Ferrari) – kiesett

„Nagyszerű munkát végeztünk! A rajt remek volt, hiszen több pozíciót is szereztem, később pedig remekül éreztem magam az autóban; nagyon magabiztos voltam. Elégedett voltam a géppel, egész jól gazdálkodtam a gumikkal és az üzemanyaggal is. Sajnos problémánk volt az első fékkel, emiatt pedig nem bírtam folytatni a versenyt. Most már csak Kínára gondolok! A csapat nagyon jól dolgozott, az autó jó és a sebesség is adott. Harcolni fogok a következő futamon.”

Jenson Button (McLaren-Honda) – kiesett

„Hirtelen erőt veszítettünk, és az autó megállt. Nagy kár érte, hiszen jól indultunk, és azt hiszem nyolcadik voltam, amikor az autó megállt. Eléggé fájdalmas érzés, hogy azok, akik mögöttünk voltak az ötödik és a hatodik helyen állnak. Többen hibáztak, és voltak különböző incidensek, melyekből profitálhattunk volna, viszont nem volt szerencsénk a megbízhatósággal. Még nem tudom, egészen pontosan, mi volt a gond, hiszen nem vizsgáltuk meg az autót. Kár a kiesésért, mert a hétvégén sokat fejlődtünk. Az időmérő nem ment túl jól, de a tempónk megfelelő volt. Szerezhettünk volna pár pontot.”

Sebastian Vettel (Ferrari) – nem indult

„Egyszerűen teljesítményvesztést éreztem, aztán láttam, hogy füst száll fel az autóm hátuljából. Nagy kár ezért, mert még csak el sem rajtolhattam. Az ember készül a versenyre, és elég hülyén fest, ha már ekkor kiesik. De mit is tehetnék? Nem tudom, mi történt. Füstölni kezdett az autó, aztán úgy döntöttem, megállok. Meglátjuk, a motor károsodott-e vagy sem. Nem gondolnám, hogy ez hasonló gond lenne, mint Kimié Ausztráliában – azt megoldottuk. De egyelőre ennél többet nem tudok mondani erről.”

Jolyon Palmer (Renault) – nem indult

„Miután Melbourne-ben teljesítettem életem első futamát, már alig vártam, hogy ma is versenyezhessek, úgyhogy csalódott vagyok, hogy nem jutottam tovább a felvezető körnél. Szerintem lett volna esélyünk feljebb lépni a mezőnyben, különösen az erős melbourne-i formánk után. A kocsival minden rendben volt, egészen a felvezető kör utolsó kanyarjáig, de aztán egyenesen be kellett húznom vele a bokszba. Úgy néz ki, hogy a hidraulikával volt baj, és jelenleg is vizsgáljuk a dolgot a csapattal, hogy megértsük, mi történt. A versenyzésben megesik az ilyesmi, de az biztos, hogy én minél előbb tovább akarok állni Kínába.”

Oszd meg!

10 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

F1890
#10 F1890 2016. április 04. 10:43  

arrol nem tehetek h rossz a memoriad.
kepzeld el azt az esetet h a sebesz labon lovi magat kiveszi a golyot es osszevarja a sebet.nalam ez nem indok h vkit aztatoljak ha sajat dolgat nehezitwtte meg. ha vki 1-2 helyet bukik rajtnal az benne van de ez pocsek rajt volt. mellesleg ha megnezed h ric fel perccel mogotte futott be akkor azt mondanam h hozta a kotelezot. vettel tavalyu 3. helyei sem voltak extrak mert legures terben szerezte oket 1-2 kiveteltol leszamitva

Go-Kimi R.-Go
#9 Go-Kimi R.-Go 2016. április 04. 10:12  
F1890:
attól még drukkolok neki h objektíven látom a teljesítményét. 2013 óta vitázok itt az agyhalottakkal a teljesítményét illetően. mert fáj nekem h ennyire rózsaszín szemüvegen át látják sokan a pilóták teljesítményét. ahogyan gro ausztráliait, vettel xy "jegyzetel" , csapatot épít, stb megmozdulását is egy rózsaszín ködnek látom

Akkor ezek szerint Kimi 2013 óta egyszer nem ment jól ??? Mert tőled egy jó szót nem olvastam róla évek óta,......ma sem úgy nyilatkoztál hogy jó a rajtot elbaszta de harcolt előzött megvolt a tempója ma egy jó versenyt futott,mert ma meg ez a tény

F1890
#8 F1890 2016. április 03. 22:04  
guide:
Tényleg szigorú vagy Kimivel.Nagyon jó volt a tempója,nincs rá semmi bizonyíték,hogy Vettelnek jobb lett volna.

és hol ítam h vettel jobb lett volna. annyit mondtam h a rajt miatt nem vagyok elégedett vele

guide
#7 guide 2016. április 03. 22:02  
F1890:
attól még drukkolok neki h objektíven látom a teljesítményét. 2013 óta vitázok itt az agyhalottakkal a teljesítményét illetően. mert fáj nekem h ennyire rózsaszín szemüvegen át látják sokan a pilóták teljesítményét. ahogyan gro ausztráliait, vettel xy "jegyzetel" , csapatot épít, stb megmozdulását is egy rózsaszín ködnek látom

Tényleg szigorú vagy Kimivel.Nagyon jó volt a tempója,nincs rá semmi bizonyíték,hogy Vettelnek jobb lett volna.

F1890
#6 F1890 2016. április 03. 21:49  
Go-Kimi R.-Go:
Nagyon rá vagy kattanva erre a rajtra , ha lerajtolja mindkét mercit sem lett volna 2.-nál előrébb a végén,gyakorlatilag semmit nem vesztett a rajtja miatt,csak ,látványosabb lett a futama. Utó írat : lehet régen Kimi drukker voltál de én már 2 éve egy kommentedben sem érzem hogy drukkolnál neki ,nem úgy Vettelnek / ne érts félre nem arra gondolok ha szarul megy dicsérned kéne stb-stb/......A mai versenyében ez volt a max,és azt hozta is

attól még drukkolok neki h objektíven látom a teljesítményét. 2013 óta vitázok itt az agyhalottakkal a teljesítményét illetően. mert fáj nekem h ennyire rózsaszín szemüvegen át látják sokan a pilóták teljesítményét. ahogyan gro ausztráliait, vettel xy "jegyzetel" , csapatot épít, stb megmozdulását is egy rózsaszín ködnek látom

Go-Kimi R.-Go
#5 Go-Kimi R.-Go 2016. április 03. 21:25  
F1890:
tavaly azért sikerült egy normális rajtot összehozni.sztem ugyanott vannak mint tavaly.persze ezzel semmivel sincsenek előrébb xd

Nagyon rá vagy kattanva erre a rajtra , ha lerajtolja mindkét mercit sem lett volna 2.-nál előrébb a végén,gyakorlatilag semmit nem vesztett a rajtja miatt,csak ,látványosabb lett a futama. Utó írat : lehet régen Kimi drukker voltál de én már 2 éve egy kommentedben sem érzem hogy drukkolnál neki ,nem úgy Vettelnek / ne érts félre nem arra gondolok ha szarul megy dicsérned kéne stb-stb/......A mai versenyében ez volt a max,és azt hozta is

Utoljára módosítva: 2016. április 03. 21:27

F1890
#4 F1890 2016. április 03. 20:11  
Tasi-r:
Tavaly szeritem jobb a Ferrari a mercihez képest ! Kimi nyerhetett volna ha van pár kör idén esélye se volt ..

tavaly azért sikerült egy normális rajtot összehozni.sztem ugyanott vannak mint tavaly.persze ezzel semmivel sincsenek előrébb xd

vandr
#3 vandr 2016. április 03. 20:07  
Tasi-r:
Tavaly szeritem jobb a Ferrari a mercihez képest ! Kimi nyerhetett volna ha van pár kör idén esélye se volt ..

Én is így érzem, még ha le is rajtolta volna Rosberget, az simán elévágott volna.

Tasi-r
#2 Tasi-r 2016. április 03. 20:04  
qwerm:
hát kár azért a rajtért, de mindent összevetve remek eredmény. azt gondolom, ha jó rajtot vesz, és elfordul másodikként, rosberg talán még akkor is kontrollálni tudta volna a dolgot, de az látszik, h közelebb jöttek a ferrarik.

Tavaly szeritem jobb a Ferrari a mercihez képest ! Kimi nyerhetett volna ha van pár kör idén esélye se volt ..

qwerm
#1 qwerm 2016. április 03. 19:42  

hát kár azért a rajtért, de mindent összevetve remek eredmény. azt gondolom, ha jó rajtot vesz, és elfordul másodikként, rosberg talán még akkor is kontrollálni tudta volna a dolgot, de az látszik, h közelebb jöttek a ferrarik.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához