Versenyzői nyilatkozatok a pénteki edzésnap után

írta: M4Sport
2016. április 01. 19:05
FOTÓ: ©xpbimages.com

Egyelőre erős Mercedes-uralmat láthattunk Bahreinben – Nico Rosberg délután és este is legyőzhetetlennek bizonyult, még Lewis Hamilton számára is. A legfőbb riválisnak tartott Ferrari napja nem volt zökkenőmentes: Sebastian Vettel idő előtt szállt ki autójából, ráadásul Kimi Räikkönen is legyőzte őt. Remekelt viszont Jenson Button a McLarennel, aki este harmadik lett. A Mercedes mögött szoros a csata: a következő tíz versenyző másodpercen belül egymáshoz képest. Így értékeltek a nap résztvevői!

Lewis Hamilton (Mercedes) – 2. hely, 2. hely

„Összességében ez egy jó pénteki nap volt. Az autónk nagyon jól teljesít ezen a pályán. Nem voltak problémák egyik szabadedzésen sem, ami mindenképpen jó jel a folytatásra. A legfontosabb most az volt, hogy megértsük a gumik viselkedését, mert ez a tényező döntő lehet a hétvégén. Még van egy kis dolgunk, javítanunk kell az autón és nekem is jobban kell vezetnem. Már várom, hogy újra autóba ülhessek, és azt is, hogy holnap javuljunk egy kicsit.”

Nico Rosberg (Mercedes) – 1. hely, 1. hely

„Nagyon jól éreztem magam az autóban, biztató első nap volt ez a csapat számára. Gyorsak vagyunk egy körön és a versenytempónk is jó, szóval izgatottan várom az időmérőt és a futamot is. Kedvelem ezt a pályát. A hangulat jó, és nagyon látványos, amikor az éjszakai pályán versenyzünk. Szerintem ez a hétvége is izgalmas lesz.”

Sebastian Vettel (Ferrari) – 11. hely, 6. hely

„Az időmérő? Nos, elég nyilvánvaló, hogy nem mi és a kívülálló nézők hozzák meg a döntéseket – sajnos. Nincs túl sok híve az új rendszernek, de olyan, amilyen, ebből kell kihoznunk a legtöbbet. El kell végeznünk a házi feladatunkat, el kell érnünk, hogy gyors legyen az autónk, ez mindennél fontosabb. Hogy mi lesz holnap, nehéz megmondani. A Mercedes a mérce, nagyon versenyképesek voltak délután és este is. Őket kell tehát legyőzni, de remélhetőleg kicsit közelebb kerülhetünk hozzájuk. Az autót egész jónak éreztem, itt-ott viszont még lehet rajta javítani. Hogy mi történt az autóval a végén, még nem tudjuk pontosan. Elszállt a hajtás, ezért inkább megálltam. Nem akartam, hogy bármi is tönkremenjen. Nem aggódom. A programomat nem tudtam teljesíteni ma, de Kiminek hála sok adatunk van.”

Kimi Räikkönen (Ferrari) – 3. hely, 5. hely

„A szuperlágy gumit jónak éreztem, de forgalomba kerültem, amikor új garnitúrán voltam. Kétszer is utolértem ugyanazt a Williamst. Ettől eltekintve minden rendben volt. Ha lágyabb gumival mész, normális, hogy az a gyorsabb – főleg egy körön. A gumik ugyanolyanok, mint tavaly voltak, szóval itt semmi sem változott. Mi a saját dolgunkkal foglalkoztunk, de ti, fiúk (mondja az újságíróknak – a szerk.) mindig csak a köridőket nézitek, amiből aztán gondolhattok, amire akartok. Mi a terveink szerint dolgoztunk ma, most pedig át kell tekintenünk, mennyire volt jó. Egész sok kört teljesítettünk, nem ment rosszul, de a köridő csak egy dolog, a valóságot holnap látjuk meg. Mindent megteszünk, de hogy hol végzünk vasárnap, nem tudom. Remélhetőleg jók leszünk.”

Felipe Massa (Williams-Mercedes) – 10. hely, 10. hely

„Ez egy átlagos pénteki nap volt a csapat számára. Az autó egyensúlyának megérzésére összpontosítottunk, valamint azt figyeltük, hogyan teljesít a gép különböző gumikeverékeken, végül pedig futottunk pár hosszabb etapot. Elég sok információt gyűjtöttünk ma, most pedig próbáljuk kielemezni ezeket, hogy holnap javíthassunk.”

Valtteri Bottas (Williams-Mercedes) – 12. hely, 8. hely

„A második edzés jobb volt, mint az első. A gumik az alacsonyabb hőmérséklet mellett jobban bírták. Az autó egyensúlya is jobb volt, de még sok a teendőnk. Reméljük, hogy megérkezik holnapra az új szárny. Felipének több pontja van jelenleg, szóval úgy lenne logikus, hogy ő kapja. A csapat számára jobb, ha már most bevetünk, mintsem megvárjuk, míg kettő lesz belőle. Melbourne-ben a versenytempónk okozott nagyobb problémát, ezért ma inkább a versenytempónkra összpontosítottunk, és úgy érzem, egész jó volt, következetes, és remélem, sikerül találnunk egy optimális beállítást a versenyre és az időmérőre.”

Daniel Ricciardo (Red Bull-TAG Heuer) – 4. hely, 9. hely

„Rendben volt a mai nap, főleg az első edzés. A másodikon nem voltak igazán jó etapjaim. Az elején például blokkoltak a kerekeim az első kanyarban. A hosszabb etapot pedig megzavarta a virtuális biztonsági autó. Lecsúsztam néhány információról, de Danyiil elég sok kört teljesített, szóval majd ránézünk arra, mit csinált. Jenson meglepően gyors volt, nem miatta, a csapat miatt! Egész jó volt ez egy öregembertől! A rövidebb etapok olyanok, mint Melbourne-ben voltak, de a hosszabb fontosabb lesz, és ilyenkor szerintem jobban bánunk a gumikkal, de a virtuális biztonsági autó sajnos megzavart. Korai még jósolgatni Jenson eredménye például még akkor is ütős, ha öt kiló üzemanyag volt az autójában. Majd holnap meglátjuk, mi a helyzet.”

Danyiil Kvjat (Red Bull-TAG Heuer) – 5. hely, 7. hely

„Elég jó nap volt ez! Hosszú ideje a legjobb azóta, mióta csatlakoztam a Red Bullhoz. Nagyon vártuk már, hogy legyen egy tiszta péntekünk, miután Melbourne-ben is bezavart az eső. Fontos volt, hogy legyen egy ilyen napunk, és sok kört teljesítettünk ma. Remélem, holnapra is át tudjuk menteni ezt a formát, sőt tehetünk még egy lépést a helyes irányba. Születtek ma meglepő eredmények. Egyértelmű, hogy az egyik a McLaren volt. Majd meglátjuk, holnap, hogy mennek a dolgok. Az egyik legfontosabb feladat az volt, hogy ezúttal jobb stratégiát készítsünk az időmérőre, szóval remélem, hogy jól oldottuk meg a házi feladatot.”

Nico Hülkenberg (Force India-Mercedes) – 6. hely, 17. hely

„A mai edzések a megszokott rutin szerint zajlottak, ami jó, főleg az év korai szakaszában. Ilyenkor különösen hasznos, ha az ember problémamentes edzéseket teljesíthet, hiszen rengeteg információhoz juthatunk, ezek segítségével pedig akár egy éjszaka alatt is találhatunk egy kis tempót. Nehéz megmondani, hol állunk ebben a pillanatban, viszont elvégeztük a házi feladatot, már ami a gumikeverékeket illeti. Szóval, jól felkészültünk a hétvége további részére.”

Sergio Pérez (Force India-Mercedes) – nem indult, 15. hely

„Bár az első edzést kihagytam, úgy érzem, sikerült pótolnom a kiesett időt a második, eléggé zsúfolt szabadedzésen. Az időeredmények nem voltak olyan jók, mint szerettük volna, viszont a hétvége korai fázisában tartunk még, szóval keményen kell dolgoznunk, hogy az időmérőig javuljunk. Az autó egyensúlya rendben van, szóval találnunk kell egy kis tempót, hogy újra ott legyünk a legjobb 10 között.”

Alfonso Celis Jr. (Force India-Mercedes) – 21. hely, nem indult

„Egyszer kicsúsztam. Akkor már használt gumin voltam, és egy kicsit jobban akartam nyomni. A hátsó kerék már kissé elkopott, hirtelen alulkormányzottásgot éreztem, de ekkor még minden rendben volt. Ez volt a döntő jelzés, ami arra sarkallt, hogy visszavegyek. Amúgy jól éreztem magam, eseménydús edzés volt, a teszthez képest kétszer több autó volt a pályán, így figyelni kellett a forgalmat is. Még nyilván lett volna bennem ennél több is, de a szél és a homok miatt eléggé csúszott a pálya. Remélhetőleg a következő szabadedzéseimen már közelebb leszek a csapattársaimhoz.”

Kevin Magnussen (Renault) – 15. hely, 16. hely

„Teljesítettünk a programunkat és jó sok kört futottunk, szóval boldog vagyok, egész jó nap volt ez. Mint mindig, most is nagyon keményen kell dolgoznunk az éjszaka alatt, hogy az adatok elemzéséből kiderüljünk, találhatunk-e némi plusz tempót, eddig ugyanis nem vagyunk olyan erősek, mint Melbourne-ben voltunk, legalábbis az ellenfelekhez képest. Érdekes lesz látni, hogyan változik az időjárás, mert ma ez is hatással volt az abroncsokra, a héten pedig még esőt is láttunk.”

Jolyon Palmer (Renault) – 20. hely, 18. hely

„Nagyon jó, hogy egész nap a pályán lehettünk, miután Melbourne-ben mindkét edzésen eső hátráltatott bennünket. A hőmérséklet sokat változott a két edzés között, és ahogyan az aszfalt egyre tisztább lett és egyre több gumi került rá, úgy javult maga a pálya is. Sokat köröztünk, és bőven van munkánk estére, holnap pedig még erősebbek lehetünk.”

Max Verstappen (Toro Rosso-Ferrari) – 8. hely, 4. hely

„Jól indult ez a hétvége! Természetesen néhány dolgon még javítanunk kell, viszont jó volt a mai nap, hiszen nem voltak problémáink és sok időt töltöttünk a pályán. Ez pedig eléggé pozitív. Sohasem tudhatod, a többiek mit teszteltek, szóval inkább óvatos maradok, viszont eddig elég jól állunk itt Bahreinben. Holnap is javítanunk kell, mert a többiek is ezt fogják tenni.”

Carlos Sainz (Toro Rosso-Ferrari) – 7. hely, 13. hely

„Jó és problémamentes nap volt ez a csapat számára. Nem voltak problémáink, és sok tiszta kört teljesítettünk, ami mindig roppant fontos egy pénteki nap estében. Összességében elégedett vagyok az edzésekkel. Egyértelmű, hogy sokan, sokféle taktikán voltunk, szóval nagyon nehéz megmondani, hol állunk a többiekhez képest, viszont megcsináltuk a házi feladatunkat. Jól felkészültünk a folytatásra.”

Marcus Ericsson (Sauber) – 16. hely, 20. hely

„Szerencsére sok kört teljesíthettünk ma, erre pedig szükségünk volt, hiszen továbbra is keményen dolgozunk a C35-ös megismerésén. Egyértelmű, hogy a teljesítményünkön javítanunk kell, ma viszont az volt a fő cél, hogy minél több kört teljesítsünk. Most minden adatot alaposan ki kell elemeznünk, hogy lássuk, miként hozhatjuk ki a legjobbat a hétvégéből.”

Felipe Nasr (Sauber) – 19. hely, 21. hely

„Az mindenképpen pozitív, hogy sok kört teljesíthettünk a mai szabadedzéseken. Hosszabb és rövidebb etapokat is futhattunk, ez pedig fontos a folytatás szempontjából. Ami a vezetést illeti, továbbra sem vagyok elégedett az autó vezethetőségével. Elég sokat kell még dolgoznunk, hogy jobb tempót találjunk.”

Jenson Button (McLaren-Honda) – 14. hely, 3. hely

„Az autó nem rossz, és ez a kezdés nagyon jó volt. Még hosszú út áll előttünk, de sokkal élvezetesebb egy ilyen péntek, mert az autót nagyon jó volt vezetni. Ez volt évek óta a legjobb péntekünk. Harmadikak lettünk a második edzésen állandó körülmények között, és harmadikak voltunk a sebességi mérésekben is, szóval a Q3-at kell célba vennünk holnap. A Mercedesszel szembeni lemaradásunk igen nagy, egyes csapatok pedig közénk ugranak majd, de biztosra veszem, hogy képesek lehetünk harcba szállni azokkal az autókkal, akik most mögöttünk vannak.”

Stoffel Vandoorne (McLaren-Honda) – 18. hely, 11. hely

„Ez a legszebb születésnapi ajándék, amit kaphat az ember. Köszönöm a csapatnak ezt a lehetőséget! Remek első nap volt, nagyon jól érzem magam az autóban, és sok kört is teljesítettem, valamit sokat gyakoroltam a rajtokat és a kiállásokat is. Még sok mindent meg kell tanulnom. Holnap is sok dolgunk lesz, de ma minden remekül ment.”

Pascal Wehrlein (Manor-Mercedes) – 17. hely, 19. hely

„Sokat tanultunk Melbourne óta, és ez a mai teljesítményünkön is megmutatkozott. Ez is egy ismeretlen pálya számomra, de hamar megbarátkoztam vele, és végigcsináltam a programot. Az első versenyek számunkra még az autó teljesítményének és viselkedésének feltérképezéséről szólnak, ezért sokat mentünk a közepes gumin, hogy jobb helyzetből vágjunk neki a hétvégének. A lágy gumin a tempónk biztató, remélem, holnap még inkább az lesz. Eddig elégedett vagyok!”

Rio Haryanto (Manor-Mercedes) – 22. hely, 22. hely

„A nap végére egész jó lett az autó egyensúlya, ezért elégedett vagyok a kezdéssel. Főként a melbourne-i tapasztalatok alapján dolgoztunk, és kiderült, hogy pár változtatással is nagyon sokat javult az autó teljesítménye. Nagyon tetszik a pálya, és villanyfénynél versenyezni is izgalmas élmény. Jól kezdtünk, de holnap még jobbak lehetünk.”

Romain Grosjean (Haas-Ferrari) – 9. hely, 14. hely

„A mai jó nap volt, de biztosra veszem, hogy az este folyamán még tudunk javítani a beállításokon is. Ausztráliához képest javultunk, de még mindig hosszú út áll előttünk, az autó még nem olyan, mint szeretnénk. Vissza kell fognunk magunkat, hatodikak nem lehetünk minden hétvégén. Hosszú lesz a verseny, a fékek nagyon kopnak, kemény pálya ez a motorok szempontjából is, próbálunk több információt gyűjteni. A szárnytörés? Ez része a munkának, nem nagy ügy. Természetesen, ha a versenyen történik, vagy mész tovább egyenesen, vagy bemész a boxba, de most van időnk megoldani holnapig. Ez az Ausztráliában is használt szárny volt, sok kilométert teljesített már, és van még egy teljesen új is. Ebből is tanulunk.”

Esteban Gutiérrez (Haas-Ferrari) – 13. hely, 12. hely

„Folyamatosan ott lehettünk a pályán, és ez hasznos volt a csapat számára. Az első szabadedzésen voltak problémáink, de szerencsére gyorsan megoldottuk őket. A második edzés valamivel egyszerűbb volt, és a szél sem hátráltatott minket annyira, mint korábban. Elég sok adatot gyűjtöttünk, ez pedig segíti a folytatásra való felkészülést. Összességében elégedett vagyok a nappal. Még vannak tennivalóink az időmérő előtt, például az egyensúly finomhangolása.”

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa