Versenyzői nyilatkozatok a pénteki edzésnap végén

írta: Motorsportal
2016. március 18. 08:20
FOTÓ: ©xpbimages.com

Elmosta az eső az év első edzésnapját Ausztráliában, így még várnunk kell arra, hogy kiderüljön, pontosan hogy is alakultak az erőviszonyok a téli tesztek óta. A címvédő Lewis Hamilton mindenesetre az élen kezdte a hétvégét, miközben csapattársa sok időt vesztett délutáni hibája miatt, melyet első szárnya és orrkúpja bánt. A Ferrari számára egyelőre Kimi Räikkönen délutáni harmadik helye a csúcs – Sebastian Vettel időt sem autózott délelőtt. Sok kicsúszást láthattunk a kétszer másfél óra során – többek között Daniel Riccardo is a kavicságyban ragadt. Így értékeltek a főszereplők a pénteki nap végén!

Lewis Hamilton (Mercedes) – 1. hely, 1. hely

„Jó nap volt ez. Az autó jól teljesített, és bár nem teljesítettünk valami sok kört, így is tanulságos volt ez a két edzés. Szerencsés voltam, hogy jutott nekem pár száraz pályás kör, így nagyjából ráérezhettem, milyen is az autó egyensúlya itt. Dicséret illeti a csapatot, mert remekül időzítették a kiküldésemet.”

Nico Rosberg (Mercedes) – 6. hely, 15. hely

„Sajnos nem is volt ez annyira ’kicsit’ rossz rajt. Egyszerűen túl erőteljesen gyorsítottam ki, és elveszítettem az uralmamat az autó fölött. Nekem kedvezett, hogy a pálya aztán nem száradt fel, emiatt nem kerültek akkora előnybe a többiek. A szombat nagy nap lesz, igencsak intenzív. Izgalmas lesz támadni végre a szuperlágy gumikkal. Nem hiszem, hogy hátrányt jelent, hogy eddig még nem próbáltuk ki ezt a keveréket, mert ez a pálya teljesen más, mint Barcelona.”

Sebastian Vettel (Ferrari) – 21. hely, 8. hely:

„Időnként így megy ez. Vártuk, hogy egész nap esik-e – nem esett. De időnként esett, és ez is elég volt ahhoz, hogy vizes maradjon a pálya. De mindenki ugyanabban a cipőben van, nem sokat tanultunk ma. Az egyetlen tanulság, hogy az autót jónak érezzük – a többi csak időpazarlás volt. Van fogalmunk arról, hol is tarthatunk nagyjából, de várjunk ezzel, mert ha igazán belelendülünk, az már egy másik történet lesz. Holnap talán minden kiderül.”

Kimi Räikkönen (Ferrari) – 17. hely, 3. hely

„Az időjárás ma mindenkit megtréfált, sajnos nem teljesíthettünk túl sok kört. Magunk miatt és a nézők miatt is kár, hogy nem tudtunk megfelelő körülmények között körözni, de az időjárást nem változtathatjuk meg. Az autó ugyanolyan volt, mint a tesztek alatt, viszont ma próbáltuk ki először a vizes abroncsokat. Úgy tűnik, rendben vannak. Remélem, holnap jó lesz az idő és végre száraz pályán vezethetünk. Holnap kiderül, milyen ez az új időmérő edzés. Először próbáljuk ki a rendszert, szóval nagy lesz a tülekedés, remélem, jól jövünk ki belőle.”

Felipe Massa (Williams-Mercedes) – 12. hely, 18. hely

„Nincs sok mondanivalónk. Nem volt ma sok akció a pályán, egész nap csak várakoztunk, hogy száraz pályás gumikkal mehessünk ki. A délelőtt jobb volt ilyen szempontból, délután csak vártuk, hogy száradjon a pálya, de sajnos nem ment, így maradtunk a garázsban.”

Valtteri Bottas (Williams-Mercedes) – 11. hely, 19. hely

„Nem szereztünk túl sok tapasztalatot az edzéseken, de ez a többiekre is igaz. Meg kell várnunk a holnapot, hogy kiderüljön, milyen az autónk és mit érhetünk el vele. A harmadik szabadedzés roppant fontos lesz, szóval remélem, száraz lesz a pálya. A lehető legtöbb időt kellene a pályán töltenünk, hogy folyamatosan tanuljunk. Meg kell beszélnünk, milyen tervekkel vágunk neki a holnapi edzésnek, ami eléggé fontos lesz, mert információt kellene gyűjtenünk arról, hogyan viselkedik az autó kevés üzemanyaggal. Továbbá ellenőriznünk kell a gumikopást a hosszabb etapok során. Alapvetően rendben vagyunk, és néhány aerodinamikai elemet is kipróbáltunk ma.”

Daniel Ricciardo (Red Bull-TAG-Heuer) – 3. hely, 4. hely

„Egyértelmű, hogy több időt akartam az autóban tölteni, de még így is jobb a helyzet, mint az előző napokban volt, amikor csak várakoztunk. Ma legalább teljesíthettünk néhány kört, persze nem túl sokat, de így is rendben volt a nap. Holnap elég sok dolgunk lesz így, de eddig rendben vagyunk. Elégedett vagyok a köreimmel és az autóval is. A változékony körülmények kedveznek nekünk. Nem köröztünk sokat, mégsem érzek frusztrációt, hiszen a körülmények mindenki számára azonosak. Ha holnap is ilyen lesz a pálya, gyorsan alkalmazkodtunk hozzá, de remélem akkor is találunk valamit, ha felszárad.”

Danyiil Kvjat (Red Bull-TAG-Heuer) – 2. hely, 10. hely

„A körülmények mindenki számára ugyanolyanok, szóval nem vagyok különösebben frusztrált. Próbáltunk annyi kört teljesíteni, amennyit csak lehet. Szerintem ezek között a körülmények között mindenki ugyanazt csinálta. Minden elég jól ment ma. Végig jól éreztem magam az autóban, ami azért eléggé ígéretes, de majd meglátjuk, mit hoz a holnap. Igazából az nem érdekel, milyen lesz az időjárás. Lesz, amilyen lesz, az autónk univerzális!”

Nico Hülkenberg (Force India-Mercedes) – 5. hely, 2. hely

„Elég rosszak voltak a körülmények az eső és a szél miatt, ami még az autó viselkedését is befolyásolta az egyenesekben, szóval a feltételek nem voltak adottak a teszteléshez és a tanuláshoz. Reggel futottam néhány kört a lágy keverékkel, de a pálya eléggé vizes volt, szóval az adatok nem túl mérvadóak. Délután már a köztes abroncsokkal dolgoztunk; ezeken elég jók leszünk, ha holnap ismét esni fog az eső. A mai egy olyan lassú nap volt, amiből igyekszel kihozni a lehető legjobbat. Holnap minden kezdődik elölről; majd meglátjuk, milyen lesz az idő.”

Sergio Pérez (Force India-Mercedes) – 9. hely, 9. hely

„A változékony időjárás miatt mindenkinek nehéz dolga volt. Amikor úgy tűnt, végre felszárad a pálya, azonnal megérkezett az eső. Ez eléggé bosszantó volt, hiszen nem tudtuk teljesíteni a tervezett programot. Megpróbáltuk kihozni a legtöbbet ezekből a körülményekből. A köztes abroncsokon egészen jók voltunk, igaz, ezekből az eredményekből nem lehet pontosan kiolvasni az erősorrendet, mert sok múlt azon, ki mikor lépett pályára. Nem tudjuk, milyen lesz az idő holnap, de ha száraz, akkor mindent a nulláról kell kezdenünk, viszont ha esik, akkor hasznát fogjuk venni a mai munkának.”

Kevin Magnussen (Renault) – 10. hely, 16. hely

„Nem voltak túl kedvezőek a feltételek, de jó érzés volt újra pályára gurulni Ausztráliban. Főként kivezető és levezető köröket teljesítettem ma, de legalább az egyiket megnyomhattam egy kicsit. Nem teljesítettünk túl sok kört a holnapi edzések előtt, de vezettem már Forma–1-es autót, itt az Albert Parkban is, szóval nem hiszem, hogy gond lenne az időmérővel.”

Jolyon Palmer (Renault) 14. hely, 17. hely

„Most először vezettem itt az Albert Parkban; a pálya roppant hangulatos, viszont egy kicsit rázós és elég komoly kihívás elé állítja az embert. Jól teljesítettünk a vizes pályán és az autó is rendben volt, hiszen mindkét edzésen következetesen teljesített, de ez nem okozott nekünk meglepetést. Holnap nagyon sok dolgunk lesz, és már nagyon várom az időmérőt, valamint az első száraz köreimet!”

Max Verstappen (Toro Rosso-Ferrari) – 5. hely, 22. hely

„Kissé nehéz nap volt. Nem tudtunk sok kört futni, és az időjárási körülmények is folyamatosan változtak. Amikor slick gumikon mentem ki, elkezdett esni, aztán köztes gumikra váltottam, de a pálya kezdett száradni. Jó volt újra visszaülni az autóba, és remélem, hogy holnap ennél több időt tölthetek majd a pályán.”

Carlos Sainz (Toro Rosso-Ferrari) – 22. hely, 5. hely

„Indulhatott volna jobban is a hétvége. Délelőtt az első edzésen volt pár problémám, ami miatt keveset körözhettem, de szerencsére nem sok mindenről maradtam le, mert a pálya az idő nagy részében úgyis vizes volt. Az időjárás kissé tönkretette a napunkat, de legalább a második edzés jól ment a megbízhatóság szempontjából. Délután annyit mentünk, amennyit akartunk, és ezzel pótoltunk valamennyit az elvesztegetett délelőtti időből. Az autót jónak éreztem a vízen, megbízom majd benne, ha esetleg szombaton vagy vasárnap esni fog az eső. Szerintem jó formában vagyunk ezen a pályán.”

Marcus Ericsson (Sauber-Ferrari) – 15. hely, 20. hely

„Egyértelmű, hogy nem ez a legjobb módja a szezonkezdésnek, de az időjárást nem irányíthatjuk. Legalább reggel futhattunk néhány kört, hogy jobban összeszokjunk az autóval, az pedig mindenképpen pozitív, hogy a gép jól működött. A második szabadedzésen úgy döntöttünk, nem lépünk pályára az eső és az erős szél miatt. Várjuk a folytatást, és azt, mit hoz a holnap.”

Felipe Nasr (Sauber-Ferrari) – 13. hely, 21. hely

„Nem ilyen péntekre vágytunk. Az első szabadedzésen legalább leellenőrizhettük az autónkat. Nagyon fontos, hogy a holnapi nap használható legyen, hiszen a lehető legtöbb kilométert kell megtennünk. Remélem, hogy a körülmények egyre jobbak lesznek a hétvége során.”

Fernando Alonso (McLaren-Honda) – 7. hely, 6. hely

„Jól mentek a dolgok – élvezhetjük a pillanatot! A harmadik szabadedzésen még lesz módunk elintézni pár dolgot, mert nem sikerült mindent kipróbálnunk, amit terveztünk – a fékeket, a hasmagasságot és hasonlókat. De az autóval nem voltak gondok, jól indult a hétvége, ami jó előjel. Pozitív nap volt, de ha szombaton száraz lesz a pálya, nem leszünk már ennyire előkelő helyen, mint ma. Viszont minden jobban alakult, mint vártuk. Örülök, hogy újra autóba ülhettem, ez egy másik pálya, amelyen eljön az igazság pillanata. Mert lehet, hogy Barcelonában napokon át ugyanolyan beállításokkal körözöl, és minden tökéletes, de egy másik pályán ettől még érhetnek meglepetések. Minket most pozitív meglepetés ért, aminek nagyon örülök.”

Jenson Button (McLaren-Honda) – 8. hely, 7. hely

„Nem volt rossz ez a nap. De még ha nem jött volna az eső, akkor is nehéz lett volna a dolgunk. A szél ötven kilométer/órával fújt, és ilyenkor száraz pályán is meggyűlik a bajod vele. De alapvetően minden jól működött.”

Pascal Wehrlein (Manor-Mercedes) – 16. hely, 12. hely

„Egész jó volt a kezdés, noha az idő lehetett volna sokkal kellemesebb is. A legfontosabb cél az volt, hogy sok kört teljesítsünk, függetlenül a körülményektől, és ezt is tettük. Még szárazon is nehéz lett volna megmondani, hol állunk a többiekhez képest. Szerencsére néha egy kicsit keményebben is nyomhattam, hogy még jobban megismerjem a csomagunkat. Boldog vagyok, és már csak az első időmérő edzésemre készülök.”

Rio Haryanto (Manor-Mercedes) – 19. hely, 14. hely

„Korábban sohasem vezettem még Forma–1-es autót nedves pályán, szóval bár maga a nap egy kissé frusztráló volt, annak örülök, hogy ilyen hamar megtapasztalhattam, milyen ezek között a körülmények között vezetni. Legalább most már ezt is kipipálhatom a listámon. Persze sokkal jobb lett volna, ha száraz a pálya, hiszen akkor jobban fel tudunk készülni a hétvégére. Még nem tudjuk, milyen lesz az időjárás a folytatásban, de reméljük, a legrosszabbat már magunk mögött hagytuk.”

Esteban Gutiérrez (Haas-Ferrari) – 18. hely, 11. hely

„Teljesen bolond időjárási körülmények uralkodtak. Büszkék lehetünk, hogy két autót is a pályára tudtunk vinni anélkül, hogy bármi problémánk is lett volna. Nem szabad elfeledni, hogy egy új csapatról van szó. Fontos, hogy magabiztos légy az autóban, és ilyen szempontból szerencsére egész jó a helyzet. Izgatottan várom, hogy állandó körülmények között mennyire vagyunk versenyképesek.”

Romain Grosjean (Haas-Ferrari) – 20. hely, 13. hely

„Reméltük, hogy megtehetünk pár kört száraz pályán, de aztán komolyabb zivatar jött, majd újra száradni kezdett, újabb eső – nagyon nehéz volt mindenki számára. Ettől függetlenül fontos nap volt ez a Gene (Haas – tulajdonos) és Günther (Steiner – csapatfőnök) számára, hiszen most először láthatták az autóikat egy hivatalos Forma–1-es eseményen a pályán. A szerelők számára is jó nap volt ez, akik az autón dolgoztak. Nem volt ideális a hétvégre való felkészülés ezen módja, még nagyon sok dolgunk van, és van pár apróság, amin javítani tudunk. Édesapám is itt van, és azt mondta, egészen lenyűgözőnek találja, mennyire higgadt mindenki a garázsban, mindenki tudja, mit csinál. Természetesen látjuk, hogy tudunk még fejlődni, még nem tökéletes minden, de lenyűgöző, hogy mindenki tudja, hol a helye.”

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Mr. Répatorta balneológus
#5 Mr. Répatorta balneológus 2016. március 18. 20:57  
qwerm:
hamilton szemüveges lett??? :O

Sok Harry Potter filmet nézett télen...

Enveblo
#4 Enveblo 2016. március 18. 14:59  
qwerm:
hamilton szemüveges lett??? :O

nem, csak sima üveg van benne, divat miatt

Denis Hunter
#3 Denis Hunter 2016. március 18. 11:02  

en legszivesebben az osszeset visszaadnam, aztan a sarki boltba veszek valamit, ami tuti jobb ennel :D

qwerm
#2 qwerm 2016. március 18. 10:58  

hamilton szemüveges lett??? :O

Toti
#1 Toti 2016. március 18. 10:21  

Tudni, ki milyen abroncsokat adott vissza?

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Valtteri Bottas

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

02016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához

62016.10.26. 14:12

„Kimi egyszerűen utálja a hülyeséget – nem pazarol rá időt”

Arrivabene szerint remekül el lehet vele beszélgetni