Versenyzői nyilatkozatok a pénteki edzésnap végén

írta: Motorsportal
2016. április 15. 10:10
FOTÓ: ©xpbimages.com

Eseménydúsra sikerült a Kínai Nagydíj első napja. Az első szabadedzés a Mercedesek, a második a Ferrarik kettős sikerét hozta – nagy kérdés, a folytatásban is ennyire szoros marad-e közöttük a csata. A Williams a nap egyik negatív hősévé vált a kerékfelnivel kapcsolatos problémái miatt, de a technika ördöge sok más résztvevőt sem került el. És ha mindez még nem lenne elég, szombatra esős időmérőt jósolnak, ami még inkább megkeverheti a kártyákat. Így értékeltek a nap főszereplői!


Lewis Hamilton (Mercedes) – 2. hely, 4. hely

„Nem volt egy rossz nap, de nem igazán éreztem jól magam az autóban délelőtt. A csapat aztán délutánra változtatott pár dolgon, és a második edzésen minden jobban ment. Meglepően meleg van, de nagyon fújt a szél, ami eléggé megnehezítette a dolgunkat a nagy tempójú kanyarokban. Máris kiderült, hogy a gumikopás meghatározó tényező lesz majd a hétvégén, de ez ezen a pályán nem szokatlan.”

Nico Rosberg (Mercedes) – 1. hely, 3. hely

„Jó volt újra autóba ülni, és jól is kezdtük a hétvégét. Az első edzésünket némiképp megzavarták a piros zászlók, de így is több dolgot kipróbálhattunk. Ismét gyorsnak tűnünk ezen a pályán, ám délután pedig kiderült, hogy a Ferrari nagyon gyors. Figyelnünk kell rájuk, és lesz is házi feladatunk estére. Örülök, hogy visszatér a régi időmérős rendszer, izgalmasnak ígérkezik.”

Sebastian Vettel (Ferrari) – 3. hely, 2. hely

„Elég bizonytalanok az időjárás-előrejelzések holnapra, de eddig egészen rendben vagyunk. Az autó egyensúlyán még kell javítanunk, mert nem az igazi. De összességében ez egy jó nap volt. A pole? Sok minden múlik azon, mit csinálnak a többiek, de igen, ha minden jól megy, ezúttal közelebb lehetünk. Viszont ma még csak péntek van, nem szabad sokat beleképzelni az időeredményekbe. A gumikopásról még nem tudok sokat mondani, meg kell néznünk, hogy állnak az ellenfelek. Mi szerintem rendben voltunk, de még van tér a javításra.”

Kimi Räikkönen (Ferrari) – 5. hely, 1. hely

„Meglátjuk, hogy alakul az időjárás szombaton, de ez úgyis mindenkit egyformán érint majd. Nem volt könnyű nap ez, talán a szélnek köszönhető, de eléggé csúszósnak éreztem a pályát. A szuperlágy gumin kicsit javult a helyzet, de távolról sem volt még ideális. A közepes gumi? Csak délelőtt használtam, és nem igazán éreztem jónak. De a lágyat sem éreztem túl jónak, szóval a szuperlágy volt a legjobb. De korai erről még bármit is mondani.”

Felipe Massa (Williams-Mercedes) – idő nélkül, 14. hely

„Hogy pontosan milyen módosításokat végeztünk el az autón, arról a technikusainkat kell megkérdezni. Változtattunk és megértettük a problémát, ennél többet nem mondhatok. Ha nem tudod, mi miért történik, van miért aggódnod, számíthatsz arra, hogy a gumid szétdurran. De a csapatunk megértette, ez most a legfontosabb. Mostantól pedig nyomjuk, ahogy csak tudjuk. Holnap teljesen más nap vár ránk, esőt jósolnak, és ilyen körülmények között még senki sem vezetett eddig. De mindenre felkészülünk, a száraz és nedves pályára is. És a versenyen is sok minden történhet még.

Valtteri Bottas (Williams-Mercedes) – 13. hely, 10. hely

„Délelőtt ugyanolyan gondjaim voltak, mint Felipének, csak sokkal szerencsésebb vagyok. Úgy gondolom, már sikerült orvosolnunk a problémákat. Alaposan ki kell majd elemezni a második edzésen gyűjtött adatokat, de szerintem már megoldottuk a helyzetet. A második edzés előtt sokat beszéltem a mérnökökkel, akik elmondták, mi történt, szóval magabiztosan szálltam be az autóba. Tudják, ezek a dolgok megtörténnek a versenypályán. Úgy érzem, jó hétvégénk lehet. A választott abroncsok jónak tűntek a hosszabb etapok során.”

Daniel Ricciardo (Red Bull-Tag Heuer) – 4. hely, 5. hely

„Viszonylag versenyképesnek tűntünk. Ma szinte mindenki küzdött az autó egyensúlyával, néhányan pedig kis is csúsztak – a szélnek komoly szerepe volt ebben. Egyelőre a mi autónk sem volt tökéletes, de érdekes a dolog. A hosszú etapon egészen ígéretes volt a tempónk, főleg a lágy abroncsokon. Az eső holnap jobb esélyeket teremthet a csapatnak. Ha vizes lesz a pálya, egész jók lehetünk, talán a legjobb 5 közé is bekerülhetünk.”

Danyiil Kvjat (Red Bull-TAG Heuer) – 6. hely, 13. hely

„Semmi különös nem történt. Az első edzés mindenki számára bonyolult volt, a másodikon pedig elég furcsán viselkedtek a gumik. Rá kell jönnünk, hogyan bírhatnánk munkára őket. Nem tudom, milyen idő lesz holnap, gyanítom, hogy hasonló. Ha nem, akkor azzal kell boldogulnunk. Az előrejelzések szerint eshet is, de százszázalékosan nem tudhatjuk. Felkelünk reggel, aztán majd kiderül.”

Nico Hülkenberg (Force India-Mercedes) – 9. hely, 7. hely

„Elégedett vagyok a mai nappal. Persze van még tennivalónk, de elvégeztük a szokásos gumitesztet és több különböző dolgot is kipróbáltunk az autón. A gumik mindig gyorsan kopnak ezen a pályán; ezt ma is láthattuk, szóval ez egy fontos tényező lesz a hétvége során. Azt láthattuk, hogy kicsik voltak a különbségek, szóval az időmérő is szoros lehet.”

Kevin Magnussen (Renault) – idő nélkül, nem indult

„A felfüggesztéssel volt gond. A gumi is így sérült meg. Az autó leereszkedett, ezzel a gumi a padlólemezhez ért és defektes lett. Az egyenesben történt, ezért egyszerűen csak elvettem a lábam a gázról. Nem volt nehéz megfogni az autót. Ezen felül csak installációs köröket teljesítettem és aerodinamikai teszteket délelőtt, ami ugyan az adatok szempontjából hasznos, holnap emiatt sok dolgom lesz. Eshet is, miközben a versenyre száraz időt mondanak, szóval nem lesz valami könnyű hétvége ez.”

Jolyon Palmer (Renault) – 17. hely, 15. hely

„A programunk nagy részét teljesíteni tudtuk, a második edzésen ráadásul komolyabb előrelépést is tettünk, ami biztató előjel. Eleinte nemigen tapadt a pálya, aztán elég gyorsan felgumizódott, és ezzel mindenki időeredménye javult. Sok adatot gyűjtöttünk a rövid és hosszú etapokon is, amit ma esete ki fogunk értékelni. Meglátjuk, mennyit tudunk javulni holnapra.”

Sergio Pérez (Force India-Mercedes) – 11. hely, 9. hely

„A pálya állapota nem volt túl jó a mai edzések során, hiszen a szél egyre erősebb lett, így pedig nagyon nehezen lehetett következetesen teljesíteni. Délelőtt egyébként is sok időt veszítettünk a piros zászlós szakaszok miatt. Azt hiszem, a legfontosabb téma ma a gumikopás volt; este ki kell találnunk, hogyan javíthatunk ezen, valamint az autó egyensúlyán.”

Max Verstappen (Toro Rosso-Ferrari) – 10. hely, 6. hely

„Az első szabadedzés nehéz volt, hiszen egy hosszabb etapot sem tudtunk összerakni a piros zászlós szakaszok miatt. Kimentünk a pályára, majd vissza a garázsba és ki újra, végül pedig ismét vissza a depóba. De jó volt adatokat gyűjteni a pályáról és az autó viselkedéséről. A második edzésen már sokkal többet dolgozhattunk, és bár még bőven van tennivalónk, elégedettek lehetünk a mai nappal.”

Carlos Sainz (Toro Rosso-Ferrari) – 7. hely, 8. hely

„Egy sima pénteki nap volt ez a csapat számára. Nem voltak gondok az autóval, és így teljesíthettük a programunkat. Az első edzést elég gyakran megszakították, a második viszont nagyon jó volt, szóval elégedettek lehetünk a mai nappal. Azt hiszem, ez a hétvége minden pilótát komoly kihívások elé állít majd, de én már várom a folytatást. Különösen az időmérőt, ami ismét a régi rendszerben zajlik!”

Marcus Ericsson (Sauber-Ferrari) – 15. hely, 18. hely

„Jó nap volt a mai, hiszen sok kört teljesíthettem és a tervezett programot is végrehajtottunk, főleg a lágy és közepes abroncsokat illetően. Gyűjtöttem néhány fontos adatot a hétvége további részére. A teljesítményünkön még mindig javítanunk kell egy kicsit! Holnap azt is meglátjuk, hogyan viselkedik az autó a szuperlágy keverékkel. Most vetnünk kell egy pillantást a beállításokra, hogy még versenyképesebbek legyünk a holnapi időmérőn.”

Felipe Nasr (Sauber-Ferrari) – 19. hely, 20. hely

„Délelőtt sajnos nagyon kevés kört teljesítettem a piros zászlók miatt. Később sem tölthettem több időt a pályán, mert technikai problémánk adódott, ezért meg kellett szakítani az etapomat. Sajnos délután, az időmérőre való felkészülés során gondok akadtak a szervokormánnyal. Csak azt vizsgálhattuk, hogyan viselkedik az autó sok üzemanyaggal. A guminyomás miatt ez a hétvége eléggé trükkös lesz. Délután a közepes és a lágy keveréket használtuk. A közepes sokkal következetesebb, a lággyal pedig jó a teljesítményünk, viszont nagyon gyorsan elkopik.”

Fernando Alonso (McLaren-Honda) – 12. hely, 11. hely

„Egész jó volt, nagyon hiányzott már, hogy autóba ülhessek. Még ha nem is vagyunk rendkívül versenyképesek, így is imádom a versenyzést, a vezetést. Kicsi fájdalmaim vannak, ami természetes, hiszen még el van törve a bordám. Ezen a pályán nagyon hosszú jobbkanyarok vannak, ami talán nem a legideálisabb az én helyzetemben, de ez a fájdalom tűrhető, és már nem jelent veszélyt, ha autóba ülök. Fontos volt, hogy ma újra autóba ülhettem, és az is hogy sok kört tehettünk meg, mivel holnapra esőt jósolnak, így a mai volt az egyetlen esélyünk, hogy próbára tegyük a slick gumikat a verseny előtt. Elégedettek vagyunk, de még van tartalék az autóban, szerintem versenyképesebbek lehetünk ennél.”

Jenson Button (McLaren-Honda) – 8. hely, 12. hely

„Szerintem mindenki szenved a gumikkal. Kopnak és túlmelegszenek. Szerintem túl magas a minimális nyomás, ami megnehezíti a dolgunkat. A hosszú etapoknál ez igazán komoly gondot jelent, próbáljuk megtalálni rá a legjobb megoldást. Ami a beállításokat illeti, még mindig tudunk javulni, szerintem versenyképesebbek leszünk. A guminyomás nagyon megnőtt a múlt évhez képest, így pedig nem tapad eléggé az autó. A tempónk egész jó kevés üzemanyaggal. Az egyenesben talán nem leszünk olyan jók, de rendben leszünk. Szerintem közel lehetünk a Q3-ba kerüléshez, talán be is tudunk majd jutni.”

Pascal Wehrlein (Manor-Mercedes) – 18. hely, 17. hely

„A délutáni edzés egész jól ment, az első kissé kaotikus volt a megszakítások miatt. Az időzítés sosem volt jó, mindig akkor jött a piros zászló, amikor kimentünk. Nem voltak komolyabb problémáink, csak egy kisebb malőr a pilótafülke burkolatával, ami levált. Azért mentem mégis tovább, mert már a délelőtt folyamán is meg kellett szakítanom a próbálkozásomat az új gumin. Nem akartam harmadszor is ezt tenni. Természetesen nem volt valami kényelmes, mert ide-oda csapódott, de még így is jobb volt, mint ha bementem volna a boxba.”

Rio Haryanto (Manor-Mercedes) – 16. hely, 19. hely

„Főként a versenyre készültünk ma, próbáltuk megfejteni a gumik titkát. Jó nap volt, az utolsó negyven percben teljesített hosszú etapommal pedig sok adatot gyűjtöttem, amit még átnézünk este. Jó látni, hogy ismét ott vagyunk a mezőnyben, akárcsak Bahreinben. Holnapra esőt mondanak, amihez az ausztráliai péntek óta nem volt szerencsénk. Érdekes lesz, mert kissé összekeverheti a kártyákat – remélem, nekünk kedvező módon.”

Romain Grosjean (Haas-Ferrari) – 14. hely, 16. hely

„Nem volt ideális nap a csapat számára. Ki kellett próbálnunk egy új első szárnyat, de ezt a pályát nehéz megérteni. Nem sikerült mindent megfelelően munkára bírni, az autót nehéz volt vezetni. Nem könnyű helyzet. Hosszú lesz az esténk, a fiúk mindent kielemeznek majd, hogy javítsunk. Egyelőre nem tartunk ott, ahol szeretnénk. Rá kell jönnünk, miért. Komoly hátrány, hogy új csapatként nincsenek adataink az előző évből erről a pályáról. Kipróbálunk pár dolgot, de nem úgy tűnik, hogy holnapra könnyű lesz megoldást találni.”

Esteban Gutiérrez (Haas-Ferrari) – idő nélkül, 21. hely

„Az egész napom odalett, nincs adatom, nincs mire támaszkodnom (délelőtt egy szenzorhiba, délután a kigyulladt hátsó fék hátráltatta munkáját – a szerk.). Mindig valami más probléma adódik, ami elég bosszantó. Most az a legfontosabb, hogy megőrizzem az összeszedettségemet a hétvége hátralévő részében, hogy folyamatosan gyorsulni tudjak. Egyszerűen balszerencsés vagyok, és véget kell vetnünk az efféle hibáknak. Csak előre tekintek.”

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Kimilton
#1 Kimilton 2016. április 15. 18:30  

Kimi The Best!!!PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Jolyon Palmer

02016.10.21. 12:06

Austin változtatta meg Rosberget: „Azt a tüskét már kedden kihúztam”

Egy éve Hamilton még a padlón is belerúgott – most épp ez üthet vissza

12016.10.21. 11:13

Alonso: Ricciardo a legjobb!

Megindokolta meglepőnek ható válaszát

72016.10.20. 23:57

Rövidebb futamok? Button meggondolná

Bár nincs problémája a távval, a fiatalok miatt változtatna