Versenyzői nyilatkozatok a pénteki edzésnap végén

írta: Motorsportal
2016. április 29. 14:53
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Mercedes elsőségei mellett lassan a Ferrari műszaki problémáihoz is egyre inkább hozzászokunk. Az Orosz Nagydíj pénteki edzésnapja jól indult a címvédő, és újabb problémákkal kihívója számára. Egy elsőség került Nico Rosberg, egy Lewis Hamilton neve mellé – Sebastian Vettel pedig új motorja és fejlesztéseik ellenére lépéshátrányból kénytelen folytatni. Mögöttük ezúttal is szoros csata van kibontakozóban: a Red Bull legfőbb ellenfele eddig a Williams volt. Füstölgő gumik, látványos piruettek, két fiatal tartalék és egy szemnek még idegen újítás – erről szólt az első nap Szocsiban. Így értékeltek a főszereplők!

Lewis Hamilton (Mercedes) – 2. hely, 1. hely

„Egész jó nap volt. Délutánonként általában két hosszú etapot futunk, de most tönkretettem az egyik gumimat a megpördülésemmel, ezért most csak egyet mentem a végén. De az rendben volt, egészen jó a tempónk. A sok megpördülés? Egyszerűen nem tapadnak ezek a gumik, csúszkálunk, mint az őrült. De ez itt régi probléma, mivel a pálya felülete nem túl érdes. Remélem, ezúttal sima hétvégénk lesz, de továbbra is keményen kell dolgoznunk ha magunk mögött akarjuk tartani a Ferrarikat. Úgy tűnik, ismét sikerült előrelépniük, így ez a hétvége még szorosabb lehet.”

Nico Rosberg (Mercedes) – 1. hely, 3. hely

„Jól kezdtük a hétvégét, de nem könnyű mindent jól csinálni ezen a pályán, mert a gumik nagyon szűk tartományban működnek csak tökéletesen. Sok helyen pedig könnyű hibázni. Nem sikerült igazán jó kört összeraknom a második edzésen szuperlágy gumikon. De ettől eltekintve ez egy jó nap volt. Az autó jó, gyors volt a délelőtti egy körön és a délutáni hosszú távon is, ami biztató.”

Sebastian Vettel (Ferrari) – 3. hely, 2. hely

„Elektronikai problémánk volt, ami nyilván valami elektronikai dologgal van összefüggésben (nevet). Egyelőre nem tudjuk a pontos okot. Biztosra veszem, hogy megoldjuk, de most még arra kell rájönnünk, mi történt pontosan. Az új motor? Nehéz megmondani, mennyit jelent. Érzésre jó volt, bár az autóm egyensúlya még nem volt olyan jó, mint kellene. De a pálya is folyamatosan javult, délelőtt nagyon csúszós volt. Reggel kicsúsztam az első két körömben, délután viszont egyszer sem – ez már önmagában előrelépés! Az én oldalamon nem sikerült túl sok információt gyűjtenünk, de remélem, hogy másolhatunk majd másokról.”

Kimi Räikkönen (Ferrari) – 4. hely, 4. hely

„Nálam nem volt probléma, de így is nehéz napom volt. Nem úgy alakult, ahogy szerettük volna. Gondot okozott a gumik munkára bírása, ami pedig a beállítási munkálatokat is nehezítette. Ettől eltekintve azért minden rendben ment. Új a motorunk, de hogy mennyivel más, nehéz megmondani. Más helyszínen vagyunk, más időben, persze, hogy vannak eltérések. De eddig jól ment, és nyilván nem is vetnénk be semmi újítást a motornál, ha nem gondolnánk úgy, hogy az jó.”

Felipe Massa (Williams-Mercedes) – 5. hely, 9. hely

„Pozitív nap volt a mai. Elégedett vagyok a gumikezeléssel, mind a hosszabb, mind a rövidebb etapokat illetően. Úgy vélem, ez a pálya kedvezőbb a csapat számára, mint a többi. Most azonban még várnunk kell, majd a folytatásban a lehető legjobbat nyújtani.”

Valtteri Bottas (Williams-Mercedes) – 7. hely, 6. hely

„Remélem, holnap jobban felmelegíthetjük majd a gumikat, mert ma ezzel voltak gondok, főleg a rövidebb etapokon. Este, azt hiszem ezen lesz a legnagyobb hangsúly. Általában itt egyszerűen meg lehet oldani a versenyt kevesebb kiállással, viszont már nem új az asztalt, szóval évről évre nehezebb dolgunk lesz. Viszont szerintem így is megoldható az egy kiállás, ha sikerül jól megérteni az abroncsokat, és ha találunk egy jó beállítást. Nem tervezek semmiféle bosszút Kimi ellen. Egészen egyszerűen jó eredményt akarok elérni. Szeretek ezen a pályán vezetni, és egészen jól is megyek rajta, szóval jó lenne olyan eredményesen szerepelni, mint pár évvel ezelőtt.”

Daniel Ricciardo (Red Bull-Tag Heuer) – 6. hely, 5. hely

„Nem hiszem, hogy rosszabb helyzetben lennénk a gumikkal, mint a többiek. Általában nem aggódunk a gumik miatt; nem változik sokat a helyzet, ha végig tudjuk csinálni a futamot egy kiállással, ez ugyanis nem segít túl sokat a csapatnak, persze lennének, akik megszenvednének az egy cserével. A helyzet hasonló az előző években tapasztaltakhoz, legalábbis ebben a szakaszban. Ha egyszer állunk ki, szerintem mindenki a lágyat és a szuperlágyat használná.”

Danyiil Kvjat (Red Bull-Tag Heuer) – 8. hely, 7. hely

„Hasznos nap volt a mai, hiszen sok kört teljesítettünk. Futottunk rövidebb és hosszabb etapokat is, miközben sok figyelmet fordítottunk a gumikra, melyek itt komoly kihívások elé állíthatnak bennünket. Nagyon érdekes lesz, holnap melyik működik majd legjobban és milyenek lesznek a körülmények. Most valamivel nagyobb a mozgásterünk, mint korábban, és a versenytempót is érdekes lesz figyelni.”

Nico Hülkenberg (Force India-Mercedes) – nem indult, 13. hely

„A feltételek nem voltak túl jók ma délután, hiszen a szél trükkössé tette az edzést, de a körülmények a többiek számára is ugyanilyenek voltak, és igazából erre számítottunk egy pályán, ami ilyen közel van a tengerhez. Még is úgy gondolom, sok hasznos információt szereztünk, melyek a segítségünkre lesznek, hogy holnap még jobb teljesítményt nyújtsunk. Jó megérzéseim vannak a hétvégével kapcsolatban: élvezetes ezen a pályán menni, és pár kihívással is szembeszülsz rajta.”

Sergio Pérez (Force India-Mercedes) – 9. hely, 14. hely

„Sok van még hátra ebből a hétvégéből, az első benyomásaim azonban pozitívak. Mozgalmas napon vagyunk túl, melyen több hosszabb etapot is teljesítettünk, szóval sikerült egész jól megérteni a gumikat. Van még egy kis dolgunk, főleg az egyensúllyal, de versenyképesnek kell lennünk, és holnap ott kell lennünk a legjobb 10 között az időmérőn.”

Alfonso Celis (Force India-Mercedes) – 22. hely, nem indult

„Örülök, hogy ma munkába lendülhettem, és annak is, hogy Sergióval és Estebannal közösen újabb fejezetet írtunk a mexikói motorsport történelemkönyvébe, hiszen hárman voltunk a pályán. Elsősorban arra összpontosítottam, hogy hibátlanul vezessek és teljesítsem a programot, amit a csapat előírt számomra. Kicsivel több kockázatot akartam vállalni, mint Bahreinben, a körülmények viszont trükkösek voltak, ilyenkor pedig nem lehetsz telhetetlen, a feladatodra kell összpontosítani, és arra, hogy hazahozd az autót. Forgalmas nap volt a mai az aerodinamikai értékeléssel együtt, de örülök, hogy sikerült információkat gyűjtenem a csapat számára.”

Max Verstappen (Toro Rosso-Ferrari) – 15. hely, 12. hely

„Elég nehéz kezdés volt. Nagyon túlkormányzott volt az autóm, és nem is sikerült orvosságot találnom rá eddig. Elég furcsának éreztem az autót ma – nehéz volt megfelelően elfordulni vele, mert valahányszor gyorsabb akartam lenni, a pálya szélén találtam magam. Szerencsére még csak péntek van, tehát lesz időnk dolgozni a problémán. Hosszú lesz az este, de biztosra veszem, hogy megoldást találunk holnapra.”

Carlos Sainz (Toro Rosso-Ferrari) – 10. hely, 11. hely

„Probléma nélkül sikerült teljesíteni a tervezett programunkat, szóval elégedett lehetek. Jónak éreztem az autót, és már alig várom a folytatást! Az első három versenyen már kiderült, mennyire szoros a küzdelem a középmezőnyben, így tovább kell dolgoznunk, mert nem lesz könnyű dolgunk.”

Kevin Magnussen (Renault) – nem indult, 15. hely

„Az első benyomások rendben vannak, és itt az autó is jónak tűnik. A második szabadedzésen elsősorban a gumiabroncsokra összpontosítottunk, a pálya pedig meglehetősen konzisztens volt a gyakorlás alatt. Nincs túl nagy különbség a lágy és a szuperlágy keverék között, a gumik pedig nagyon lassan kopnak, szóval ez érdekes helyzeteket eredményezhet a futamon. Vannak még dolgaink a holnapi edzés előtt, de a tempónk nincs messze a várttól. Remélhetőleg hibamentes lesz az időmérő, és a futamon is kihasználhatjuk a lehetőségeinket.”

Jolyon Palmer (Renault) – 18. hely, 18. hely

„Nem sikerült megtalálni a tökéletes beállítást, ami egy kissé frusztráló. Szerencsére ma mindkét autó megbízhatóan üzemelt, szóval elég sok adatot gyűjtöttünk, hogy a holnapi nap előtt javíthassunk. A pálya eléggé csúszós volt, viszont szerencsére sok kört teljesítettünk komolyabb drámák nélkül.”

Szergej Szirotkin (Renault) – 13. hely, nem indult

„A köröm nagyon jó volt a csapattársaméhoz képest, de nem az volt a cél, hogy gyorsabb legyek nála. Persze jó, hogy azonos stratégián jobb kört futottam és egy kicsit meglepő is, mert az utolsó körben futottam a leggyorsabb kört, de nem akkor voltak a legjobbak a körülmények. A végén már egy kicsivel jobban nyomhattam a gázt, de nem feszegettem a határokat, és a legjobb szektorokat sem tudtam összerakni a gumikopás miatt. De a tesztelésen volt a hangsúly, és azon, hogy információkat gyűjtsünk, ezt a feladatot pedig végrehajtottuk. A gumikra és a pályára is oda kellett figyelni, és ez jó, mert találtunk néhány új megoldást. Nem tudom, hányszor ülhetek még autóba, de egynél biztos többször. A tesztek alatt még láthatnak engem.”

Marcus Ericsson (Sauber-Ferrari) – 19. hely, 22. hely

„Nem ez volt az ideális pénteki nap. Ugyanakkor sok kört teljesítettem, és sok információt gyűjtöttem a csapat számára. A pályának egyedülálló az aszfaltja, ami komoly kihívást jelent a gumikra nézve. Ezt már tavaly is láthattuk, és a mai napon is. Nagyon nehezen tudtam megfelelő hőfokra melegíteni őket. Több beállítást is kipróbáltunk, de nem találtuk meg a helyes irányt. Most ki kell elemezni az adatokat, hogy jobban teljesítsünk a hétvége további részén.”

Felipe Nasr (Sauber-Ferrari) – 14. hely, 19. hely

„Teljesítettem a mai napra szánt programot. Sok kört teljesítettünk, ez pedig fontos volt a gumik megértése miatt, hogy megtudjuk, hogyan viselkednek az előző évhez képest. Az autó most jobbnak tűnt, mint az előző versenyhétvégéken. A lágy keveréken jól éreztem magam, viszont a szuperlággyal még dolgoznunk kell. Kipróbáltunk rajtuk néhány beállítást, melyek nem úgy működtek, ahogyan vártuk. Sokat kell még elemeznünk, és azt hiszem, javulni is.”

Fernando Alonso (McLaren-Honda) – 12. hely, 10. hely

„Jó hír, hogy mindkét autónk a legjobb tízben van. Ez a pálya általában jobban fekszik nekünk. Nem voltunk ma rosszak, de még mindig tudunk javulni is egy kicsit. Maradt bennünk pár tizedmásodperc. De péntekenként általában jobb helyen vagyunk, mint szoktunk, és szombatra rendre veszíteni szoktunk pár pozíciót. Remélem, hogy holnap nem így lesz. A legfontosabb tényezőt a gumik megfelelő felmelegítése jelenti egy körön. Majd próbálok megfelelő bemelegítő köröket teljesíteni. Ami engem illet, meg kell mondjam, hogy az elmúlt két hét edzése után most némi fájdalmat éreztem a nyakamon. Valószínűleg a testem még mindig nem felejtette el a balesetet…”

Jenson Button (McLaren-Honda) – 11. hely, 8. hely

„Holnap ismét a Q3 ajtaján kopogtathatunk, és nyilvánvalóan az a célunk, hogy bekerüljünk. Vasárnap mindenki egy kiállással teljesítheti a futamot, legalábbis ez megoldhatónak tűnik. Mindent bele kell adnunk és össze kell tartanunk. Az autónk ma következetesen viselkedett, de vannak területek melyeken még javítanunk kell, különösen a lágyabb abroncson, hiszen ezen voltak kisebb gondok az autó egyensúlyával. De egyébként rendben vagyunk, remélem, holnap jó időmérőnk lesz. Ha jól megy minden, talán megszerezhetjük a 8. helyet, az már nagyon jó lenne a csapatnak.”

Pascal Wehrlein (Manor-Mercedes) – 20. hely, 21. hely

„Nehéz nap volt a mai. Nagyon csúszós volt a pálya; sokat küzdöttünk az alacsony tapadási szint miatt. Ahogyan egyre több gumi került az aszfaltra, úgy lettek folyamatosan jobbak a körülmények, szóval pozitívan tekintünk a jövőbe, remélve, hogy ez a folytatásban is így lesz. Alaposan át kell néznünk az adatokat, és biztosítanunk kell, hogy a holnapi nap jobb legyen.”

Rio Haryanto (Manor-Mercedes) – 21. hely, 20. hely

„Az első szabadedzésen problémák adódtak a fogásléccel, emiatt pedig elveszítettünk körülbelül egyórányi pályaidőt, de az mindenképpen pozitív volt, hogy egyáltalán kimehettem a vége előtt. A szerelők remek munkát végeztek. Rövid és hosszabb etapokat is teljesítettünk, szóval sok adatot gyűjtöttünk, és egyelőre jól éreztem magam az autóban, viszont még javulnunk kell, hogy közelebb kerüljünk a többi csapathoz.”

Romain Grosjean (Haas-Ferrari) – 17. hely, 16. hely

„El kell érnünk, hogy feküdjön nekünk ez a pálya. Nagyon más, mint a kínai, és emiatt kicsit többet vártam ma az autómtól. Volt pár kisebb gondunk, amelyek talán Kínában kezdődtek: nem sikerült megfelelően fölmelegítenünk a gumikat. És ez jelenti az egyetlen hatalmas különbséget jelenleg az első két versenyhez képest. Remélem, hogy holnap jobb lesz a helyzet, és találunk megfelelő válaszokat. Még ki kell elemeznünk, miért nehezebb vezetni az autót Kína óta. A kínai péntek óta nem vagyok elégedett vele – ma sem voltam. Rá kell jönnünk, mit csinálunk rosszul, és meg kell változtatnunk. Sok munkánk lesz még, sok a kérdőjel. Nehéz magabiztosnak lenni, de remélem, hogy lesz megoldás holnapra.”

Esteban Gutiérrez (Haas-Ferrari) – 16. hely, 17. hely

„Teljesítettük a programunkat, és minden egész simán ment, de nem összességében mégsem vagyok valami elégedett, mert küszködtünk a gumik működésre bírásával, nem értük el a megfelelő tartományt. Nagyon-nagyon érzékenynek tűnnek itt, különösen az alacsony hőmérséklet miatt. Ez jelenti majd a hétvége legnagyobb feladatát – főleg a versenyen. Itt nem a kopás mértéke jelenti a problémát, hanem az, hogy melyik keveréken, mennyire kopott gumin milyen működési tartományban autózol.”

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Toti
#3 Toti 2016. április 29. 21:29  

Massa: "Elégedett vagyok a gumikezeléssel, mind a hosszabb, mind a rövidebb etapokat illetően"
Bottas: "Remélem, holnap jobban felmelegíthetjük majd a gumikat, mert ma ezzel voltak gondok, főleg a rövidebb etapokon"

Na most akkor melyik? :)

ernike
#2 ernike 2016. április 29. 16:46  

Szokásos Mercis nyilatkozat is megvolt. Nagyon tartanak egyfolytában a Ferraritól :D, aztán vasárnap csak játszadoznak velük.

cares
#1 cares 2016. április 29. 15:45  

Bottas... :-)
Nem derül ki, hogy kérdezték-e a tavalyi Kimi-vel történt incidensről vagy csak magától mondta, de ha magától az "jófejségről" tanúskodik. Ezerszer meg volt már ez vitatva, hogy Szocsiban Kimi volt a hibás, hátulról érkezvén, Mexikóban meg Kimi volt a hibás, elől haladva, de még bosszúval kapcsolatos témák vannak. Hát vagy Bottas a "jófej" vagy az újságíró a "jófej", aki kérdezte tőle...

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához