Versenyzői nyilatkozatok a pénteki edzésnapról

írta: Motorsportal
2016. május 13. 15:55
FOTÓ: ©xpbimages.com

Egy a Ferrarinak, egy a Mercedesnek – a két élcsapat igazságosan osztozott a barcelonai edzéselsőségeken pénteken. A címvédő gárdánál a jobb formát ezúttal is Nico Rosberg mutatta, míg az olaszoknál délelőtt Sebastian Vettel, délután Kimi Räikkönen volt a gyorsabb. Nagy figyelem irányult a Red Bull-versenyzőkre: Max Verstappen mindkét alkalommal elmaradt Daniel Ricciardótól – de csupán alig 0,2 másodperccel. Danyiil Kvjatnak eközben nehézkesebben ment az átállás. Így értékeltek a nap főszereplői!

Lewis Hamilton (Mercedes) – 4. hely, 3, hely

„Nem volt könnyű nap ez számomra, szenvedtem az autó egyensúlyával egész nap, de főleg délután. Elég trükkös volt vezetni. Forgalomba kerültem a gyors körömön, szóval a köridők nem tükrözik teljesen a valóságot, de az tisztán látszik, hogy rengeteg munkánk van még az autóval, ha el akarjuk érni, hogy úgy vezessem, ahogy én akarom. De ezen fogunk dolgozni este, átnézzük az adatokat, és biztos vagyok benne, hogy holnapra megoldjuk a problémákat.”

Nico Rosberg (Mercedes) – 3. hely, 1. hely

„Télen jóval hűvösebb volt az aszfalt, most húsz fokos, és ez egy teljesen más világ, mint a teszteken. Más az autó vezethetősége, sokkal nehezebb irányítani, és ehhez bizony alkalmazkodnunk kell. De a mai nap egész jó volt. Az időmérőre és a versenyre is készültünk, az autó pedig jónak tűnik. A Ferrari nagyon erős lehet, Kimi ha jól tudom, két tizedre volt tőlem. Szóval mindent ki kell hoznunk a kocsiból. Lewis forgalomba került, ezért az ideje nem is annyira számít.”

Sebastian Vettel (Ferrari) – 1. hely, 4. hely

„A délutánunk elég nehézkesen alakult. Nem volt olyan jó, mint a délelőtt. De szerintem még dolgozunk az autón, és javítani fogunk az éjszaka során – ebben mindig jók vagyunk. Még ha ma nem is volt tökéletes a napunk, szerintem rendben leszünk. Az első benyomásaim jók voltak, a tempónk jó volt, de ezt holnap még meg kell erősítenünk. Sok minden múlik persze azon is, mit csináltak ma a többiek. Hiszem, hogy előreléphetünk, és erősebbek leszünk. Elsősorban persze szombaton és vasárnap kell bizonytanunk.”

Kimi Räikkönen (Ferrari) – 2. hely, 2. hely

„Nos, nem kellett abbahagynom a körözést, egész a kockás zászlóig mentem. Igen, egyszer be kellett jönnöm a boxba, nem tudom, mi volt, csak valami kisebb hiba. Hogy volt-e már ilyen? Arról a csapatot kérdezzék, de tudomásom szerint még nem. De ez nem állított meg minket, csak bejöttem, ellenőriztük, aztán folytattam. Többé-kevésbé sikerült teljesíteni a programunkat. A körülmények nagyon mások voltak, mint legutóbb. Az autó kezelhetősége és a gumik viselkedése is más volt. Egyes helyeken kissé csúszott a pálya, de ez mindenkinek gondot okozott.”

Felipe Massa (Williams-Mercedes) – 9. hely, 16. hely

„Nem volt tökéletes a péntek számunkra, még próbáljuk megérteni a gumikat és az autót. Ráadásul belehibáztam abba a körömbe, amit az új lágy gumikon futottam. Lecsúsztam a pályáról, és így nem tudtam hozni a legjobbamat. Ezzel legalább 0,5-0,6 másodpercet vesztettem, ezért meg kellett ismételnem a kört. Az orosz hétvégéhez képest nem sikerült valami jól ez a péntek, de rengeteget kell még dolgoznunk holnapig, és megpróbáljuk versenyképesebbé tenni az autót. Azt gondolom, van esélyünk erre. Szerintem a Red Bull környékén lehetünk, akár harcolhatunk is velük. Tudjuk, hogy nem olyan egyszerű, hogy jó autód legyen ezen a pályán, de megpróbáljuk.

Valtteri Bottas (Williams-Mercedes) – 7. hely, 11. hely

„A mai nap rendben volt. Tudtuk, hogy kicsit trükkösebb lesz itt, de biztos vagyok benne, hogy holnap jobbak leszünk, mint amit a mai köridőkből láttunk. Még van egy-két dolog, amit bevethetünk a holnapi időmérőn. Szerintem a köridőket tekintve nagyon szoros lesz, főleg a Q3. Bármilyen apró dolog, amit ma találunk, akár a beállításokat, akár a vezetéstechnikát tekintve, nagy segítség lehet holnap.”

Daniel Ricciardo (Red Bull-TAG Heuer) – 5. hely, 6. hely

„Még lehetnénk gyorsabbak, mert normál esetben a Toro Rosso előtt kéne lennünk. Az autó egyensúlya egész jó volt, de nem tökéletes. A pálya egyes részein jónak tűnik a kocsi, más helyeken viszont nem úgy viselkedik, ahogy vártjuk. Kicsit még át kell alakítanunk a beállításokat, hogy holnap jobban menjen. Ami Maxot illeti, mindig is mondtam, hogy nincs ellenemre, akárki a csapattársam. Tudom, hogy ezen a hétvégén sok szem figyel majd ránk. De a Red Bull számára ez annál jobb!”

Max Verstappen (Red Bull-TAG Heuer) – 6. hely, 8. hely

„Szerintem elégedett lehetek. Mindent elvégeztem, és nagyon élveztem! Még nem sikerült teljesen megszoknom a kocsit, de nagyon jól ment. Azonnal jól éreztem magam. Végső soron ez nem annyira a köridőkről szólt, de élveztem, szerintem ez a legfontosabb. A két autó közti különbségekről még korai lenne beszélni, mert még nem fedeztem fel a határokat. De ez az érzésről szól. Ha jól érzed magad az autóban, csak akkor mehetsz el a határig vele. Az üléspozíció teljesen más, a gombok is mások a kormányon. Én lépésről lépésre haladok. Amikor holnap újra autóba ülök, már jobban fogom érezni magam. De az biztos, hogy ez a folyamat eltart majd pár hétvégéig.”

Nico Hülkenberg (Force India-Mercedes) – 13. hely, 10. hely

„Az autó sokkal jobb volt, a fejlesztéseink sikeresek voltak, előrelépést hoztak. Viszont tartanunk kell ezt a tempót, máskülönben a riválisok újra gyorsan visszaelőznek minket. A télen azért voltunk annyira jók a teszteken, mert mások visszafogták magukat. Van még pár dolog, amin változtathatunk az este, rendbe tehetjük vele az autó egyensúlyát a folytatásra. De a kezdés nagyon jó volt.”

Sergio Pérez (Force India-Mercedes) – 14. hely, 9. hely

„Szerintem nagyot léptünk előre. Sokkal jobbnak érzem az autót. Ahol kellett a leszorító erő, ott volt is belőle. Persze, mindig többet akarunk, de szerintem reális fejlődésen vagyunk túl, és a legjobb tízben lenni ezen a pályán sokat jelent, mert itt vagyunk a leggyengébbek. Boldog vagyok, annak ellenére, hogy elég furcsa volt az első szabadedzés, sok időt vesztettem. Folyt az olajam, ami bement a padlólemezbe, szóval az egészet ki kellett venni. Problémák voltak a hűtővel, ezért azt is ki kellett cserélni, ami eltartott egy darabig. Szerintem mindenhol érezhetők az új fejlesztések, főleg közepes és lassú tempónál, és a tapadásunk is fejlődött. Kíváncsi vagyok, mennyire lehetünk versenyképesek a holnapi időmérőn. Nagyon nehéz hétvége elé nézünk ezen a pályán és ha szerezünk itt pár pontot, az azt jelenti, hogy óriásit léptünk előre. Szerintem ennél is több potenciál van ebben a fejlesztési csomagban, főleg ha minden a helyére kerül és kicsit javul az egyensúlyunk.

Kevin Magnussen (Renault) – 10. hely, 14. hely

„Az első edzésen még eléggé alacsony volt a tapadás szintje, később viszont folyamatosan javult a helyzet. Úgy tűnik, ma a szerencsés oldalon voltam, szóval remélem ez a szerencse a folytatásban is itt marad velem a garázsban. Van egy egészen jó elképzelésünk arról, hova akarunk jutni a mai nap után, és azt hiszem, a tempó tekintetében egyelőre ott tartunk, ahol tartani szerettünk volna.”

Jolyon Palmer (Renault) – nem indult, 17. hely

„Nem hajtottam rá a kerékvetőkre. Az autó eléggé furcsán viselkedett, aztán valami történt a bal hátsóval. Meglátjuk, milyen károk keletkeztek, és mindent megteszünk, de nem ez a legjobb a pénteki nap.”

Esteban Ocon (Renault) – 22. hely, nem indult

„Már nagyon vártam, hogy kipróbálhassam az RS16-ost, szóval nagy kár, hogy péntek tizenharmadika úgy döntött, engem és a csapatot szúrja ki magának. Nagyon kevés időt tölthettem a volán mögött, és igazi mért kört sem teljesítettem, szóval korai lenne bármit is mondani a versenygépről, mert arra sem volt lehetőségem, hogy keményebben nyomja a gázt. Egy ideig a garázsban várakoztam, hogy az új gumikkal pályára hajthassak, de ekkor probléma támadt az akkumulátorral. Ez nem az én napom volt! Már várom, hogy a keddi teszten visszaüljek az autóba.”

Danyiil Kvjat (Toro Rosso-Ferrari) – 12. hely, 15. hely

„Ez volt az első péntekem a csapattal, ezért rengeteg dologra kellett figyelnünk, és nekem is sok mindenhez hozzá kell szoknom – és a legjobb taktikát is meg kellett találnunk holnapra. Rengeteget tanultunk a mai napból, és pontosan tudjuk, milyen lépéseket kell tennünk, hogy előreléphessünk a hétvége folyamán. Máris otthon érzem magam, a csapat kedvesen fogadott és nagyon jól dolgozunk együtt.”

Carlos Sainz (Toro Rosso-Ferrari) – 8. hely, 5. hely

„Elégedett vagyok a mai nappal, nagyon jól érzem magam az autóban, de továbbra is ilyen keményen kell dolgoznunk, mert holnap sokkal szorosabb csatára készülhetünk. Úgy érzem, erős hétvégénk lehet itt, Barcelonában.”

Marcus Ericsson (Sauber-Ferrari) – 18. hely, 22. hely

„Tűrhető edzésnap volt ez. Délelőtt kipróbáltunk egy olyan beállítást, ami nem úgy működött, ahogyan vártuk. A második szabadedzés előtt tehát visszatértünk az eredeti elképzelésekhez. Délután elsősorban a versenyre készültünk, szóval elég sok kört teljesítettem a közepes és a kemény keverékkel. Elég sokat tanultunk a mai napon. Holnap meglátjuk, milyen lesz az időmérős tempónk.”

Felipe Nasr (Sauber-Ferrari) – 15. hely, 20. hely

„Ez egy jó nap volt! Jól dolgoztunk a beállításokkal, és úgy érzem, a helyes irányba indultuk velük. Csak a közepes és a kemény keverékű gumiabroncsokat teszteltük. Elégedett voltam az autó viselkedésével a közepes keverékeken, különösen a hosszabb etapokon. Várom a holnapot, és azt, hogy megtudjuk, hogyan viselkedik az autó a lágy keveréken. Most kielemezzük a ma gyűjtött adatokat, és meglátjuk, mely területeken tudunk még javulni.”

Fernando Alonso (McLaren-Honda) – 10. hely, 7. hely

„Nagyjából ott vagyunk, ahol Oroszországban voltunk. A legjobb tíz közé kerülhetünk. Nem lesz könnyű, mert nagyon szoros a csata. A nyolcadik, kilencedik, tizedik helyen vagyunk az edzéseken, de valamiért az időmérőre a többiek mégis mindig találnak valamit, nagyobb motorerő áll rendelkezésükre – vagy más a vezérlésük –, emiatt mindig visszacsúszunk. Ezen a pályán kicsit kevésbé számít a motor, ezért remélem, hogy ezek a motorvezérlések most nem jelentenek számukra olyan sok időt, és talán most ott lehetünk.”

Jenson Button (McLaren-Honda) – 19. hely, 12. hely

„Egészen rossz napunk volt. Az első edzés nehéz volt, aztán a másodikban sokáig nem mehettem ki a pályára. De legalább körözhettünk valamennyit, és a hosszú etapos tempónk nem is volt olyan rossz, a lágy gumikon pedig az egyensúlyt is megtaláltuk. Komoly gondunk volt az autó hátuljával, amely egész nap csúszkált, de kijavítjuk. Holnap minden jobb lesz. Az alapok már jók, most dolgozunk még rajta holnapig, csak egy kicsit le vagyunk maradva. Nem lesz könnyű hétvégénk, és nem hiszem, hogy könnyű lesz újra pontokat szereznünk.”

Pascal Wehrlein (Manor-Mercedes) – 20. hely, 18. hely

„Az első jelek egészen pozitívak voltak az új fejlesztéseinkről, tiszta képet azonban csak holnap kapunk, amikor mindenki kipróbálja a lágyabb keveréket is. A közepes és a kemény keverékkel is ésszerű teljesítményt nyújtottunk, viszont voltak problémák az autó egyensúlyával, ezeket pedig még meg kell oldanunk. Eddig úgy tűnik, a gumikopás nem állít minket olyan kihívások elé, mint eddig bármikor a szezon során, és ez mindenképpen pozitív.”

Rio Haryanto (Manor-Mercedes) – 21. hely, 19. hely

„Az első szabadedzést még a régi csomaggal teljesítettük, a második előtt viszont váltottunk az újra. Úgy tűnik, ez jól működik, bár ez még csak a kezdet, és szükségünk van még némi finomhangolásra, de elégedett vagyok. Délután hosszabb és rövidebb etapokat is teljesítettünk, hogy megértsük a gumikat és az autó egyensúlyát, szóval eléggé zsúfolt nap volt a mai. A kezdet jó volt, és remélem, tudunk még javítani az időmérő edzés előtt.”

Romain Grosjean (Haas-Ferrari) – 16. hely, 13. hely

„Azt gondoltuk, nagyon pozitív lesz a változás (visszatértek a régi beállításokra), de nem úgy működik, ahogy szeretnénk. Papíron nagyon jónak tűnik minden, de a pályán ez mégsem működik. Szerintem minden, amit Kínában változtattunk, elbújt amögött, hogy szenvedtünk a gumikkal, és ezért volt az egész kicsit trükkös. Ezért döntöttük el, hogy megtartjuk a beállítást, de utólag azt gondolom, már az orosz hétvége előtt vissza kellett volna térnünk az eredetihez. Bahrein után azt gondoltam, tudunk változtatni a kocsin, hogy jobban passzoljon hozzám, hiszen tudtuk, hogy nem éreztem jól magam az autóban. De Kínában megint megpróbáltuk, ahol a gumiknak ismét nagy szerep jutott. Oroszországban nem igazán értettük, mi történik. Ha visszanézünk, csinálhattunk volna másképp pár dolgot, de még mindig szenvedünk a gumikkal. Most legalább már azzal tisztában vagyunk, hogy a dolgok jól működnek, de az autó még nem a legjobb. Remélem, a holnapunk sokkal jobban sikerül majd.”

Esteban Gutiérrez (Haas-Ferrari) – 17. hely, 21. hely

„Nem éreztem túl jól magam az első edzésen. A legfőbb tényezőt a gumik jelentették. Az autó eléggé pattogott, szóval trükkös volt a gyakorlás, pedig a körülmények teljesen rendben voltak. Sütött a nap, és a szél sem fújt. Azt hittem, majd jól érzem magam az autóban, de nem így történt. A második edzésen erős volt a szél, és ez megnehezítette a dolgunkat. A közepes keveréken talán még rosszabb volt az autó, mint az első edzésen. A lágy abroncson – bár ezekkel csak három kört teljesíthettem – sokkal jobban érezem az autót. Ezek jobban működtek, szóval csodás érzés volt átmenni velük az első, a második és a harmadik kanyaron.”

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

ernike
#1 ernike 2016. május 13. 17:08  

Kitalálom a Mercis nyilatkozatokat: a Ferrari közel van :D

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Carlos Sainz

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa

32016.10.24. 15:48

Arrivabene: Hülyeség változtatni

Inog a talaj a csapatfőnök alatt – a Ferrari barátkozhat a bronzérem gondolatával?