Versenyzői nyilatkozatok az Ausztrál Nagydíj után

írta: M4Sport
2016. március 20. 08:08
FOTÓ: ©xpbimages.com

Egy Mercedes kettős győzelme is lehet izgalmas, az Ausztrál Nagydíj igazolta ezt! Nico Rosberg a múlt év végi formáját hozva győzelemmel nyitott, míg Lewis Hamilton sikeresen állta a hajrában hibázó Sebastian Vettel támadását. Hatalmas csatát vívott egymással a Toro Rosso két ifjonca – ezúttal Carlos Sainz volt a győztes. Fernando Alonso eközben annak örülhetett, hogy ép bőrrel hagyhatja el Melbourne-t óriási balesete után. Első versenyén másir pontszerző a Haas – Romain Grosjean győzelemként ünnepelte 6. helyét. Így értékeltek a nap főszereplői!

Nico Rosberg, Mercedes – 1. hely

„A közönség fantasztikus, a hétvége egészen hihetetlen volt. Köszönettel tartozom a csapatnak, hiszen nagyon sokat dolgoztak azért, hogy ilyen jó autó legyen alattunk. Nagyon jó futam volt; és végül a Ferrarit is legyőztük. Még az év elején járunk, de a kezdés nagyon jó volt. A folytatásban a vörösökre is oda kell figyelnünk, szóval mindent bele fogunk adni.”

Lewis Hamilton, Mercedes – 2. hely

„Jó futam volt, és tetszett, hogy hátulról kellett feljönnöm. A csapat, mint mindig most is nagyszerűen dolgozott. Nem volt egyszerű a futam, és örülök, hogy mindenki megúszta azt a balesetet. Elég nehéz volt megelőzni az előttem lévőket, akik más gumikon voltak, szóval örülök, hogy felértem ide. Volt már ennél sokkal rosszabb szezonnyitóm is; szerintem ez egy ajándék, hogy a hetedik helyről felértem a másodikra. A szezon pedig még nagyon hosszú.”

Sebastian Vettel (Ferrari) – 3. hely

„A hiba? Megpróbáltam! A rajtom óriási volt! A tavalyi magyarországira emlékeztetett, ahol szintén mindkét Mercedest megelőztem az első kanyarban. Aztán könnyebb volt a dolgom, mivel az élről könnyebben lehet diktálni a tempót. Lehet vitatkozni azon, hogy a piros zászló keresztbe tett nekünk, de mindenesetre megvolt az esélyünk. Nem számítottunk rá, hogy mindkét Mercedes a közepes keveréken folytatja és végigmegy. Megpróbáltunk agresszívebbek lenni, de nem jött be. Végső soron azonban elégedettek vagyunk a harmadik hellyel. Mindent megpróbáltam, remélhetőleg legközelebb sikerülni fog.”

Daniel Ricciardo (Red Bull-TAG Heuer) – 4. hely

„Mozgalmas nap volt. Nagyon boldog vagyok. Persze az lett volna a meseszerű, ha a legjobb háromba kerülök, és ott állok a dobogón. A negyedik hely nagyszerű, de talán még jobban örülök a mutatott tempónknak, hiszen nem is vagyunk annyira messze a Mercedestől és a Ferraritól, ráadásul legyőztük a legfőbb riválisunkat, a Williamst. Az első futamunkkal túlszárnyaltuk az előzetes várakozásainkat. A gumihasználatunk nagyon jó, kíméletesek voltunk az abroncsokkal, ez talán a legfőbb erényünk. Sikerült tartanunk az erős tempót, működésre bírnunk a gumikat, és több gyors autót is megelőztünk, a Williamst, a Toro Rossót, a Force Indiát, ami azt jelenti, hogy az erőforrásunk is javult. És azt is tudjuk, hogy pár futam után jön majd az új. A célunk, hogy a legjobb ötbe kerüljünk a versenyeken, aztán várjuk az új motort, ami Kanada táján érkezhet. Onnantól pedig szeretnénk pezsgőt is locsolni.”

Felipe Massa (Williams-Mercedes) – 5. hely

„Jó futam volt, elégedett vagyok az eredménnyel. Eléggé trükkös egy verseny volt ez a piros zászlóval, ami egyébként segített rajtunk egy kicsit. A csapat egyelőre harmadik a bajnokságban, de a folytatásban is sok pontot kell szereznünk, mert sok erős autó van a mezőnyben, például a Red Bull és a Toro Rosso. Ricciardo a futam végén leelőzött az új gumikkal, mi pedig nem tudtuk olyan jól kezelni a szuperlágyakat, szóval ezen még dolgoznunk kell. De az eredmény jó.”

Romain Grosjean (Haas-Ferrari) – 6. hely

„Ez olyan, mintha most a dobogó legtetején állnék! Hihetetlen verseny, hihetetlen hétvége volt ez! Ausztrália eddig sosem volt kegyes hozzám. Most, hogy autót váltottam, minden megváltozott. A fiúk nagyon sokat dolgoztak az elmúlt napokban, elképesztő mennyiségű munka folyt a háttérben, és én már a legelső naptól azt mondtam, hogy óriási lehetőségek vannak ebben az autóban. De ehhez még hiányzott az eredmény. A versenyen kiderült, valóban így van. Még persze több területen is van mit javítanunk, de ez az eredmény óriási lökést ad a csapatnak. Letettük a névjegyünket, magabiztosabbá váltunk, most innen folytatjuk.”

Nico Hülkenberg (Force India-Mercedes) – 7. hely

„Szereztünk néhány pontot, szóval pozitívan indult az év a csapat számára. Nehéz futam volt, azt pedig sohasem tudjuk már meg, mi történt volna a megszakítás és az újraindítás nélkül. A piros zászló megnehezítette a dolgunkat, mert egy kiállással terveztünk, de így mindenkinek esélye nyílt a cserére. Kár érte, sőt ráadásul a futam második felében még Grosjean mögé is beragadtam. Nem volt egyszerű közel kerülni hozzá, miközben mögöttem is többen jöttek, szóval folyamatosan nyomás alatt voltam. Ezek között a körülmények között pedig a 7. hely szerintem elfogadható.”

Valtteri Bottas (Williams-Mercedes) – 8. hely

„Többé-kevésbé sikerült kihozni a maximumot ebből a futamból. Nehéz helyzetből kezdtük, szóval a 8. hely annyira nem rossz, de ezekkel a pozíciókkal azért nem vagyunk teljesen elégedettek. Keményen kell még dolgoznunk; remélhetőleg Bahreinben jobb lesz a tempónk. Nagyon szoros lesz a küzdelem, szorosabb, mint hittük! De ebből a futamból még nem lehet túl sok következtetést levonni. Várjuk meg Bahreint, ami sokkal átlagosabb versenyhelyszín. Az viszont biztos, hogy sokat kell még dolgoznunk és fejlesztenünk. Remélem, hamarosan javulunk.”

Carlos Sainz (Toro Rosso-Ferrari) – 9. hely

„Nem tudom, mi hangzott el Max rádióján; én nem hallom ezeket az üzeneteket. A saját versenyemet futottam. Úgy gondolom, elég sok autót megelőztem, és egész jó műsort csináltunk, de végül nem olyan eredménnyel zártunk, amilyet érdemeltünk volna. Az autó és a tempó jó volt, viszont hiányzott a végsebesség, hogy előzni tudjunk. Természetesen most ki kell derítenünk, min tudunk még javítani.”

Max Verstappen (Toro Rosso-Ferrari) – 10. hely

„Félreértettük egymást, de balszerencsés is voltam; erről csak ennyit tudok mondani. A futamon végig gyorsabb voltam Carlosnál, majd jött ez a félreértés és beragadtam mögé és esélyem sem volt, hogy megelőzzem. Frusztráló és csalódást keltő volt a futam, remélem, a következőn jobb munkát végzünk.”

Jolyon Palmer (Renault) – 11. hely

„Jó verseny volt, bár egy kicsit azért frusztráló, hogy 11. lettem. A végén vártam a sárga zászlót, hátha valaki pozíciót veszít. Maradt a 11. helyezés, de így is elégedett vagyok a futammal, jó kezdés volt! Nem keveredtem bele semmibe, de jó lett volna, ha nyerek még egy pozíciót. A Toro Rossók mindenhol gyorsabbak voltak, szóval nem tudtam feltartani őket. Az előttünk lévők pedig most legyőzhetetlenek. Azt hiszem, a McLarenekkel versenyezhetünk; az időmérőn ugyan szenvedtünk, de versenytempóban közelebb vagyunk. Most kis lépésekben kell haladnunk.”

Kevin Magnussen (Renault) – 12. hely

„Egészen jó autónk van, jó volt a tempónk, ahogy a beállítások is. Erre alapozva folytathatjuk a munkát, és még tovább javulhatunk. Nem volt könnyű a rajtnál, a defekt keresztbe tett nekem. Nem hinném, hogy bárkivel is ütköztem volna, nagyon balszerencsés voltam. Sosem jó piros zászlós balesetet látni, de jó hír, hogy Fernando rendben van, és csak elsétált egy ilyen nagy ütközés után. Az újraindítás jól jött nekünk, a tempónk nagyon ígéretes volt ezt követően, szóval már alig várom a következő versenyeket!”

Sergio Pérez (Force India-Mercedes) – 13. hely

„Nagy kár, hogy a pontzónán kívül végeztünk. A problémák már a startnál elkezdődtek: lecsúsztam az ívről és elveszítettem néhány pozíciót, tehát már az elején nehéz helyzetbe kerültem. Az első etapot Alonso mögött töltöttem, aki a gyorsabb keverékeket használta, miközben az én abroncsaim tönkrementek a piszkos levegő miatt. Sajnos az újraindítás után ugyanilyen helyzetbe kerültem Button mögött. A biztonsági autó és a piros zászló tönkretette a stratégiánkat, aminek az lett volna az alapja, hogy csak egyszer állunk ki. Az újraindítás után végig nyomás alatt tartottak a mögöttem érkezők, a Williamst és a Renault-t pedig nagyon nehéz volt támadni. A végén a fékekkel is gondom volt, valószínűleg azért, mert nagyon sok időt töltöttem a forgalomban. Nem volt ideális ez a kezdés, főleg azt követően, hogy az időmérőn remekül dolgoztunk.”

Jenson Button (McLaren-Honda) – 14. hely

„Nem láttam a balesetet, de hallottam, hogy mindkét versenyző jól van. Amikor visszanéztem a felvételt, meglepődtem, hogy Fernando ép bőrrel megúszta. Ez is azt bizonyítja, mennyit fejlődött a biztonság. A futam? Nem is tudom… úgy érzem, két alkalommal is rosszul döntöttünk. A lágy gumival startoltunk, a piros zászló után pedig a szuperlágyakat tettük fel. Szerintem ez hiba volt, hiszen miután elkoptak az abroncsok a mögöttünk lévők leelőztek bennünket.”

Felipe Nasr (Sauber-Ferrari) – 15. hely

„Nehéz verseny volt ez már a rajttól kezdve, egészen a célig. A riválisainkhoz viszonyítva nem volt elég jó a tempónk, ezért hamar rájöttem, hogy nem tudjuk tartani velük a lépést. De jó hír, hogy fontos dolgokat tudtunk meg a C35-ről, és az elemzések segítségével javíthatunk a helyzetünkön. Bizonyos területeken javulnunk kell, sok munka vár ránk.”

Pascal Wehrlein (Manor-Mercedes) – 16. hely

„Mindenekelőtt nagyon jó érzés, hogy célba értem életem első versenyén, hálás vagyok ezért a csapatnak. Fantasztikus volt a rajtom, és nagyon örültem, hogy a tizenötödik helyen találtam magam az első kör végén. A futam első fele igazán jól alakult, keményen nyomtam a szuperlágy és a lágy gumin is. Jó volt a tizenharmadik helyen állni és versenyezni a Sauberrel. Aztán az első kiállásom után jött a fordulat, hiszen arra a piros zászló előtt került sor. A tervünk az volt, hogy rövid etapot futok a szuperlággyal, ami miatt a lágy gumikra váltottunk nem sokkal a baleset előtt. Ez komolyan visszavetett minket, mert sokan még nem is álltak ki akkor. Aztán mindenki kezdett elhúzni tőlem, és mivel gondom volt a gumikopással, nem tehettem semmit. A végén fékproblémám is volt, szóval már csak azon voltam, hogy meglássam a kockás zászlót. Sokat tanultunk a hétvégéből, és mindenki remekül dolgozott, szóval jól kezdtünk. Most azon vagyunk, hogy fejlődjünk.”

Marcus Ericsson (Sauber-Ferrari) – 17. hely

„Nem volt egy jó nap. Amikor a versenyt félbeszakították, az új rajt előtt gond volt a kerékpaplannak a boxutcában. Tovább kellett dolgozni az autón, ezért kaptam az áthajtásos büntetést. Aztán a verseny folytatása után vibrálni kezdett a bal hátsó kerék, ezért visszatértem a boxba. Vannak napok, amikor nem jön össze semmi. Összeülünk és kiértékelünk mindent, hogy Bahreinben jobbak legyünk.”

Rio Haryanto (Manor-Mercedes) – kiesett

„A versenyem rövid volt, mégis pozitív. Jól rajtoltam, a tempóm jó volt, elégedett voltam azzal, hogy tudtam tartani a lépést a körülöttem lévőkkel. De csalódott vagyok, mert nem fejeztem be életem első versenyét, és tudom, hogy a csapat is az. Megvan az összhang, és Bahreinben biztosan jobb lesz minden. A hétvégének voltak pozitívumai, sokat tanultunk, és a közönségtől, Indonéziából is komoly biztatást kaptam. Remélem, legközelebb jobb eredménnyel kedveskedhetek nekik.”

Kimi Räikkönen (Ferrari) – kiesett

„Nem igazán tudom, mi történt. Elszállt az erő. A motor még ment, de az ereje egy része elszállt, meg kellett állnom. Amíg ment az autó, addig nagyon jó volt, ott voltam, megvolt a tempónk, de lesz még munkánk. A tűzeset? Nem hiszem, hogy a glória megnehezítette volna a kiszállásomat. Ez csak egy apró tűz volt, ilyesmi időnként megesik.”

Fernando Alonso (McLaren-Honda) – kiesett

„Rendben vagyok. Ijesztő pillanat volt mindkettőnk számára. Szerencsés vagyok, hogy itt lehetek, hogy jól vagyok. Hálás vagyok az FIA-nak és a biztonsági intézkedéseknek, hiszen ennek köszönhetem, hogy életben vagyok. Másfelől versenyezni vagyunk itt, és most egy jó lehetőséget szalasztottunk el a pontszerzésre. Jól kezdtük az idényt, most viszont lehet, hogy máris elveszítettük az erőforrásunkat, mert az autó nagyon összetört. Viszont ennek ellenére rendkívül boldog vagyok, hogy most veletek beszélgethetek”

Esteban Gutiérrez (Haas-Ferrari) – kiesett

„A legfontosabb most az, hogy Fernando jól van. Nagyon megijedtem a baleset után. Meglepetésként ért az egész. Persze tudtam, hogy mögöttem van, de amikor fékeztem, minden olyan gyorsan történt. Megláttam őt a visszapillantóban, aztán már a levegőben is volt. Nagyon gyorsan történt, azonnal kiugrottam az autóból, és mentem hozzá, hogy lássam, rendben van-e. Nagyon megkönnyebbültem, hogy minden rendben volt.”

Danyiil Kvjat (Red Bull-TAG Heuer) – nem indult

„Úgy tűnik, elektronikai hiba lépett föl a rajt előtt. Ausztrália úgy tűnik, nem a legszerencsésebb hely a számomra. Az autóm magától lekapcsolt, szerintem egyszerűen nem kívánta ma a versenyzést. De Bahreinben visszatérünk, mindent újrakezdünk. Tavaly nehéz volt lenyelni, hogy el sem indulhattam ugyanezen a versenyen. Idén sokkal erősebb személyiségnek érzem magam, szóval rendben leszek. Ilyesmi megesik, ilyen a versenyzés.”

Oszd meg!

29 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

successboy
#29 successboy 2016. március 20. 18:26  
Lewisthebest:
A maiból mit kéne tanuljon Verstappen? :D Sainz bejön előtte holott nem neki járt volna az elsőbbség a kiállásoknál, aztán a csapat még rá is rak egy lapáttal, hogy Verstappennek akkor rakja ki a gumikat amikor már bent áll a boxba, aztán nem engedik előzni (mert konkrétan ezt mondta a rádióban, hogy "elhúzok az egész versenyen tőle most meg nem engeditek, hogy megelőzzem") Utána meg Sainz elcseszi az utolsó előtti kanyart és össze is érnek. Tehát ebből leginkább a stratégáknak kéne tanulni meg a szerelőknek, hogy ne azt az autót hozzák előnybe amelyik egy összetákolt tavalyi Lotust alig tud megelőzni. Persze az igaz, hogy okosabban is csinálhatta volna Verstappen az utolsó mondjuk 10 kört, de Alonso mit csinált 05 kanadában? Vettel 13 Malajziába? Hamilton a tavalyi utolsó futamokon? Sírtak, hogy tüntessék el a bűn lassú csapattársukat az útból pedig ők akkor már világbajnokok vagy világbajnoki esélyesek voltak nem 18 éves feltörekvő fiatalok. Szóval ez általában úgy jellemzi a top kategóriás versenyzőket, hogy, ha nem a számításaik szerint megy a verseny akkor rádióznak 1000-el sőt olykor idegből neki is csapják valaminek az autót vagy összeütköznek az ellenféllel, végső soron ők is emberek.

" Alonso mit csinált 05 kanadában? Vettel 13 Malajziába? Hamilton a tavalyi utolsó futamokon? "

Ezzek az a probléma, hogy ők világbajnokok akik újoncként még véletlenül sem osztották a Formula 1-ben a csapatnak az észt.

Mr. Répatorta balneológus
#28 Mr. Répatorta balneológus 2016. március 20. 17:25  
Zasalamel:
Érdemes lesz majd nézni ennek a három pilótának a hangulatváltozását futamról futamra a dobogón...

Igen. Tökéletesen jó amit írtál. Szujó majdnem elélvezett, amikor Hamilton odament gratulálni Rosberghez. Halkan mondtam páromnak - Majd nézd meg az ötödik ilyen eset után, mennyire fog rohanni. Persze, korántsem gondolom, hogy Rosberg fölénye ekkora lesz, de abban bízom, hoogy Vettel sok borsot fog törni az orruk alá.

Mr. Répatorta balneológus
#27 Mr. Répatorta balneológus 2016. március 20. 17:23  

Ezt a futam győzelmet a Mercedes "bemákolta". Alonso most is barátja volt Hamiltonnak, aki "nélküle" biztos nem lett volna második. Remélem a következő futam meghozza azt a várt Ferrari sikert. (Részemről várt!!!)

anderson01
#26 anderson01 2016. március 20. 13:24  

Massa nem találja a szavakat?

Lewisthebest
#25 Lewisthebest 2016. március 20. 13:21  
vandr:
Dehogynem engedték, csak Max beszélt összevissza. "nem engeditek, hogy megelőzzem"="nem engedélyezitek a harc nélküli cserét". Miért is engedje el őt Sainz? Tavaly fordított helyzetben ő sem tette. Ha olyan határozott tempóelőnye volt, mint ahogy állította, akkor Sainzot is előznie kellett volna.

Ez a te verziód, nem halljuk a teljes rádióbeszélgetést simán benne van, hogy az első próbálkozás után rászóltak, hogy inkább mégse előzze meg. De ez az egész nem történt volna meg, ha Sainz nem rúgja fel az íratlan szabályt, hogy azé a korábbi csere aki előrébb autózik.

vandr
#24 vandr 2016. március 20. 13:13  
Lewisthebest:
Nekem van egy olyan gyanúm, hogy nem hagyták előzni különben nem azt mondta volna a rádión, hogy vicc, hogy nem engeditek, hogy megelőzzem. De egyébként azonos autót azonos gumikon elég nehéz 1000x nehezebb mint egy 20 körrel régebbi abroncsokon autózó és egész hétvégén szenvedő Bottast vagy egy tavalyi Lotust.

Dehogynem engedték, csak Max beszélt összevissza. "nem engeditek, hogy megelőzzem"="nem engedélyezitek a harc nélküli cserét". Miért is engedje el őt Sainz? Tavaly fordított helyzetben ő sem tette. Ha olyan határozott tempóelőnye volt, mint ahogy állította, akkor Sainzot is előznie kellett volna.

Lewisthebest
#23 Lewisthebest 2016. március 20. 12:59  
vandr:
Talán elvárható lett volna Verstappentől, hogy demonstrálja is az állítólagos gyorsaságát, ha már annyit beszélt róla. Ha gyorsabb volt Bottasnál másféllel, akkor miért nem előzte le Sainzot, aki Bottas tempójában volt kénytelen haladni?

Nekem van egy olyan gyanúm, hogy nem hagyták előzni különben nem azt mondta volna a rádión, hogy vicc, hogy nem engeditek, hogy megelőzzem. De egyébként azonos autót azonos gumikon elég nehéz 1000x nehezebb mint egy 20 körrel régebbi abroncsokon autózó és egész hétvégén szenvedő Bottast vagy egy tavalyi Lotust.

vandr
#22 vandr 2016. március 20. 12:29  
Lewisthebest:
Talán megelőzhetett volna egy másodpercekkel lassabb régebbi gumikon autózó Renault hamarabb :D Sőt az utána való boly is elvárható lett volna mert még Bottaséknál is 1,5-1,6 mp-vel volt gyorsabb Verstappen a megpördülése után, szétcseszett gumikkal, letört szárnyvéglappal. Tehát ebben jóval több volt. A másik meg, hogy a csapat jól elcseszte azzal is, hogy előbb hozta be Sainzot és azzal is, hogy utána akkor kezdik el kipakolni a gumikat amikor már bent áll a másik autó. Szóval nem mondanám, hogy ne lett volna oka idegeskedni sima 5. helyből csináltak 10.-et. És, ha kevésbé vészes szituációkban Hamilton, Alonso, Vettel stb megengedheti magának, hogy kiadjon és idegből vezessen (lásd 05 Kanada, 13 Malajzia, 15 Mexikó, Brazil, Abu Dhabi) akkor Max is.

Talán elvárható lett volna Verstappentől, hogy demonstrálja is az állítólagos gyorsaságát, ha már annyit beszélt róla. Ha gyorsabb volt Bottasnál másféllel, akkor miért nem előzte le Sainzot, aki Bottas tempójában volt kénytelen haladni?

Lewisthebest
#21 Lewisthebest 2016. március 20. 11:58  
daviid:
Ilyen futamok kellenek, mint amilyenek ma is voltak, és máris más lesz a Forma-1 megítélése. Én személy szerint, nagyon jól szórakoztam az egész futam alatt, és felőlem bárki lehet világbajnok, csak a futamok többsége, ha lehet, legyen érdekes, egyben izgalmas. Ma az volt. A Ferrari, a piros zászlós szakasznál adta oda győzelmüket a Mercedesnek. Ettől függetlenül megérdemelte Nico Rosberg a győzelmet, aki nagyon jól vezetett, Lewis Hamiltonnal egyetemben. Én egy kicsit bánom, hogy Vettel hibázott a végén, mert ha megelőzni nem is, de kettőjük párharcát még néztem volna. Ugyanúgy igaz ez a Toro Rossós fiúkra is. Nagyon élveztem a csapaton belüli párharcot. Verstappen nagyon ingerült állapotba került, de az nem feltétlenül volt igaz, amit saját maga is mondott, hogy gyorsabb volt Sainznál. Valójában, az egész hétvégén a spanyol mutatott jobb teljesítményt, csak tegnap Sainz hibázott a gyors körén, de így is csak minimálisan kapott ki tőle. Ma is, mikor üres pályán mentek, a spanyol versenyző autózott jobb köridőket, csakhogy többször beragadt valaki mögé, és úgy nehéz gyors köröket autózni. Ettől függetlenül, mindketten szép kis showt csempésztek a futamba, látszik, hogy mindkettőjük nagy tehetséggel van megáldva. Lehet egyedül vagyok ezzel, de én Sainznak kicsivel jobban drukkolok, mert tartok attól, hogy Maxika előbb-utóbb elfog szállni a talajtól. Ezért sem tartom jónak azt, amit édesapja is erőltet, hogy a még mindig tinédzser gyereket, a lehető legjobb autóba ültessük be. Ugyan miért? Tavaly már bizonyította, hogy tehetséges, és nem véletlenül van itt a Száguldó Cirkusz világában, de még nem elég érett. Példának, a mai versenyt is fellehet hozni. Tanulnia kell még, hogy fejben is eléggé érett legyen. Amúgy pedig eléggé pengeélen táncol a tekintetben, hogy nem kell sok pont ahhoz, hogy 1 futamra eltiltsák, hiszen jelenleg is 8 büntetőpont áll a neve mellett, ami legjobb tudomásom szerint, majd csak májusban fog csökkenni. De ezt csak alsó hangon jegyzem meg. A nap hőse számomra Romain Grosjean volt, aki bámulatos munkát végzett, a Haas csapattal egyetemmel. Nagyon örülök, hogy sikerült, mindjárt az első futamon pontokat szerezniük. Mesés bemutatkozás volt a csapatnak, ezt meg kell hagyni.

A maiból mit kéne tanuljon Verstappen? :D Sainz bejön előtte holott nem neki járt volna az elsőbbség a kiállásoknál, aztán a csapat még rá is rak egy lapáttal, hogy Verstappennek akkor rakja ki a gumikat amikor már bent áll a boxba, aztán nem engedik előzni (mert konkrétan ezt mondta a rádióban, hogy "elhúzok az egész versenyen tőle most meg nem engeditek, hogy megelőzzem") Utána meg Sainz elcseszi az utolsó előtti kanyart és össze is érnek. Tehát ebből leginkább a stratégáknak kéne tanulni meg a szerelőknek, hogy ne azt az autót hozzák előnybe amelyik egy összetákolt tavalyi Lotust alig tud megelőzni. Persze az igaz, hogy okosabban is csinálhatta volna Verstappen az utolsó mondjuk 10 kört, de Alonso mit csinált 05 kanadában? Vettel 13 Malajziába? Hamilton a tavalyi utolsó futamokon? Sírtak, hogy tüntessék el a bűn lassú csapattársukat az útból pedig ők akkor már világbajnokok vagy világbajnoki esélyesek voltak nem 18 éves feltörekvő fiatalok. Szóval ez általában úgy jellemzi a top kategóriás versenyzőket, hogy, ha nem a számításaik szerint megy a verseny akkor rádióznak 1000-el sőt olykor idegből neki is csapják valaminek az autót vagy összeütköznek az ellenféllel, végső soron ők is emberek.

Diák Murphy
#20 Diák Murphy 2016. március 20. 11:49  
stonefly:
Picit el van magától a fiú szállva, páran a mezőnyből végigcsinálták ezt, nem is voltak sokaknak szimpatikusak. De ebben mindig van elfogultság, kinek mit néznek el. Pl. ha Lewis önti le Webbert, vagy Rosberg ront Vettel helyett, vagy szintén valamelyik Mercedeses picsog úgy mint Verstappen, már 1000 hsz. felett járnánk. :)

Amennyire észreveszem vannak akikkel elnézőbb a plebsz - ezek pedig a következők: ferrari, ferrai mindenkori akutális pilótái, Raikkonen (csapattól függetlenül), Sutil, Di Resta, Algesuari és Buemi.

Lewisthebest
#19 Lewisthebest 2016. március 20. 11:47  
vandr:
Sainz előtt először ott kolbászolt először egy szakadt Renault, utána meg egy egész boly, nem tudom, hogy lehetett volna gyorsabb.

Talán megelőzhetett volna egy másodpercekkel lassabb régebbi gumikon autózó Renault hamarabb :D Sőt az utána való boly is elvárható lett volna mert még Bottaséknál is 1,5-1,6 mp-vel volt gyorsabb Verstappen a megpördülése után, szétcseszett gumikkal, letört szárnyvéglappal. Tehát ebben jóval több volt. A másik meg, hogy a csapat jól elcseszte azzal is, hogy előbb hozta be Sainzot és azzal is, hogy utána akkor kezdik el kipakolni a gumikat amikor már bent áll a másik autó. Szóval nem mondanám, hogy ne lett volna oka idegeskedni sima 5. helyből csináltak 10.-et. És, ha kevésbé vészes szituációkban Hamilton, Alonso, Vettel stb megengedheti magának, hogy kiadjon és idegből vezessen (lásd 05 Kanada, 13 Malajzia, 15 Mexikó, Brazil, Abu Dhabi) akkor Max is.

daviid
#18 daviid 2016. március 20. 11:04  

Ilyen futamok kellenek, mint amilyenek ma is voltak, és máris más lesz a Forma-1 megítélése. Én személy szerint, nagyon jól szórakoztam az egész futam alatt, és felőlem bárki lehet világbajnok, csak a futamok többsége, ha lehet, legyen érdekes, egyben izgalmas. Ma az volt.
A Ferrari, a piros zászlós szakasznál adta oda győzelmüket a Mercedesnek. Ettől függetlenül megérdemelte Nico Rosberg a győzelmet, aki nagyon jól vezetett, Lewis Hamiltonnal egyetemben. Én egy kicsit bánom, hogy Vettel hibázott a végén, mert ha megelőzni nem is, de kettőjük párharcát még néztem volna.
Ugyanúgy igaz ez a Toro Rossós fiúkra is. Nagyon élveztem a csapaton belüli párharcot. Verstappen nagyon ingerült állapotba került, de az nem feltétlenül volt igaz, amit saját maga is mondott, hogy gyorsabb volt Sainznál. Valójában, az egész hétvégén a spanyol mutatott jobb teljesítményt, csak tegnap Sainz hibázott a gyors körén, de így is csak minimálisan kapott ki tőle. Ma is, mikor üres pályán mentek, a spanyol versenyző autózott jobb köridőket, csakhogy többször beragadt valaki mögé, és úgy nehéz gyors köröket autózni. Ettől függetlenül, mindketten szép kis showt csempésztek a futamba, látszik, hogy mindkettőjük nagy tehetséggel van megáldva.
Lehet egyedül vagyok ezzel, de én Sainznak kicsivel jobban drukkolok, mert tartok attól, hogy Maxika előbb-utóbb elfog szállni a talajtól. Ezért sem tartom jónak azt, amit édesapja is erőltet, hogy a még mindig tinédzser gyereket, a lehető legjobb autóba ültessük be.
Ugyan miért? Tavaly már bizonyította, hogy tehetséges, és nem véletlenül van itt a Száguldó Cirkusz világában, de még nem elég érett. Példának, a mai versenyt is fellehet hozni. Tanulnia kell még, hogy fejben is eléggé érett legyen. Amúgy pedig eléggé pengeélen táncol a tekintetben, hogy nem kell sok pont ahhoz, hogy 1 futamra eltiltsák, hiszen jelenleg is 8 büntetőpont áll a neve mellett, ami legjobb tudomásom szerint, majd csak májusban fog csökkenni. De ezt csak alsó hangon jegyzem meg.
A nap hőse számomra Romain Grosjean volt, aki bámulatos munkát végzett, a Haas csapattal egyetemmel. Nagyon örülök, hogy sikerült, mindjárt az első futamon pontokat szerezniük. Mesés bemutatkozás volt a csapatnak, ezt meg kell hagyni.

Utoljára módosítva: 2016. március 20. 12:56

stonefly
#17 stonefly 2016. március 20. 10:33  
Enveblo:
tök mindegy ki mennyit picsog, az a lényeg van-e alapja, itt egyértelmű hogy volt alapja, nem olyan hamilton féle "leszorított" lófasz

:) erről beszéltem :)

Enveblo
#16 Enveblo 2016. március 20. 10:30  
stonefly:
Picit el van magától a fiú szállva, páran a mezőnyből végigcsinálták ezt, nem is voltak sokaknak szimpatikusak. De ebben mindig van elfogultság, kinek mit néznek el. Pl. ha Lewis önti le Webbert, vagy Rosberg ront Vettel helyett, vagy szintén valamelyik Mercedeses picsog úgy mint Verstappen, már 1000 hsz. felett járnánk. :)

tök mindegy ki mennyit picsog, az a lényeg van-e alapja, itt egyértelmű hogy volt alapja, nem olyan hamilton féle "leszorított" lófasz

vacsad
#15 vacsad 2016. március 20. 10:23  
aw123:
Egyebkent kulfoldi oldalak hozzaszolasai alapjan verstappen renomeja epp megingoban, ott ugyanis kivetel nelkul mindenki csapatutasitasert valo vinnyogasnak tekinti a radiozast :o

"kivétel nélkül mindenki"? ne kamuzz :)

vandr
#14 vandr 2016. március 20. 10:18  
Lewisthebest:
Érdekes a Toro Rosso fb oldalán a hozzászólók 90%-a a csapatot szidja a maradék meg Sainz lassúságát kifogásolja:D

Sainz előtt először ott kolbászolt először egy szakadt Renault, utána meg egy egész boly, nem tudom, hogy lehetett volna gyorsabb.

stonefly
#13 stonefly 2016. március 20. 10:17  
aw123:
Egyebkent kulfoldi oldalak hozzaszolasai alapjan verstappen renomeja epp megingoban, ott ugyanis kivetel nelkul mindenki csapatutasitasert valo vinnyogasnak tekinti a radiozast :o

Picit el van magától a fiú szállva, páran a mezőnyből végigcsinálták ezt, nem is voltak sokaknak szimpatikusak.
De ebben mindig van elfogultság, kinek mit néznek el. Pl. ha Lewis önti le Webbert, vagy Rosberg ront Vettel helyett, vagy szintén valamelyik Mercedeses picsog úgy mint Verstappen, már 1000 hsz. felett járnánk. :)

Lewisthebest
#12 Lewisthebest 2016. március 20. 10:14  
aw123:
Egyebkent kulfoldi oldalak hozzaszolasai alapjan verstappen renomeja epp megingoban, ott ugyanis kivetel nelkul mindenki csapatutasitasert valo vinnyogasnak tekinti a radiozast :o

Érdekes a Toro Rosso fb oldalán a hozzászólók 90%-a a csapatot szidja a maradék meg Sainz lassúságát kifogásolja:D

f1m12
#11 f1m12 2016. március 20. 10:04  
Zasalamel:
Hát elég váratlan volt, végre találtunk egy új csodagyereket, aztán kiderül róla h még egy primadonna is alonso és vettel mellett... :D

Hamiltont ki ne hagyd. szerintem tőle nagyobb durcika nem kell

Zasalamel
#10 Zasalamel 2016. március 20. 09:56  
aw123:
Egyebkent kulfoldi oldalak hozzaszolasai alapjan verstappen renomeja epp megingoban, ott ugyanis kivetel nelkul mindenki csapatutasitasert valo vinnyogasnak tekinti a radiozast :o

Hát elég váratlan volt, végre találtunk egy új csodagyereket, aztán kiderül róla h még egy primadonna is alonso és vettel mellett... :D

aw123
#9 aw123 2016. március 20. 09:49  
Lewisthebest:
Egyetértek, bár talán egy Ferrari győzelemmel még jobb lett volna főleg úgy, hogy én még mindig több potenciált látok Vettelben abban a tekintetben, hogy megtudja verni Lewist egy egész szezonon keresztül mint Rosbergben. Plusz a kár a Toro Rosso balf*szkodásáért Verstappennek meglehetett volna az 5. hely. Viszont az megint megmutatkozott, hogy előzni továbbra se egyszerű. Nem is értem azokat akik a DRS betiltása mellett kardoskodnak a jelenlegi viszonyok mellett. Egyszerűen olyan bonyolult több kis terelőlapból álló elsőszárnyak vannak, hogy rémálom szélárnyékban menni. Reméljük ezzel tudnak majd valamit kezdeni a jövő évi szabályváltozásokkal (már ha lesznek).

Egyebkent kulfoldi oldalak hozzaszolasai alapjan verstappen renomeja epp megingoban, ott ugyanis kivetel nelkul mindenki csapatutasitasert valo vinnyogasnak tekinti a radiozast :o

HannaLill
#8 HannaLill 2016. március 20. 09:42  
Zasalamel:
Érdemes lesz majd nézni ennek a három pilótának a hangulatváltozását futamról futamra a dobogón...

Amíg nem fogják egymást szopatni nem lesz semmi gond

Lewisthebest
#7 Lewisthebest 2016. március 20. 09:36  
Paberto:
Szerintem jot tesz rengeteg szurkolonak es az egesz F1-nek hogy nem Hamilton inditott egy gyozelemmel. Csatat akarok latni iden!

Egyetértek, bár talán egy Ferrari győzelemmel még jobb lett volna főleg úgy, hogy én még mindig több potenciált látok Vettelben abban a tekintetben, hogy megtudja verni Lewist egy egész szezonon keresztül mint Rosbergben. Plusz a kár a Toro Rosso balf*szkodásáért Verstappennek meglehetett volna az 5. hely. Viszont az megint megmutatkozott, hogy előzni továbbra se egyszerű. Nem is értem azokat akik a DRS betiltása mellett kardoskodnak a jelenlegi viszonyok mellett. Egyszerűen olyan bonyolult több kis terelőlapból álló elsőszárnyak vannak, hogy rémálom szélárnyékban menni. Reméljük ezzel tudnak majd valamit kezdeni a jövő évi szabályváltozásokkal (már ha lesznek).

Utoljára módosítva: 2016. március 20. 09:36

Paberto
#6 Paberto 2016. március 20. 09:26  

Szerintem jot tesz rengeteg szurkolonak es az egesz F1-nek hogy nem Hamilton inditott egy gyozelemmel. Csatat akarok latni iden!

Paberto
#5 Paberto 2016. március 20. 09:25  
Zasalamel:
lesznek itt még vérre menő sapkadobálások egymásra.... :D

De a "barati" sapkadobalasok sem rosszak :D

Zasalamel
#4 Zasalamel 2016. március 20. 08:49  
stonefly:
Ja, most még haver mindenki. :)

lesznek itt még vérre menő sapkadobálások egymásra.... :D

stonefly
#3 stonefly 2016. március 20. 08:46  
Zasalamel:
Érdemes lesz majd nézni ennek a három pilótának a hangulatváltozását futamról futamra a dobogón...

Ja, most még haver mindenki. :)

Zasalamel
#2 Zasalamel 2016. március 20. 08:40  

Érdemes lesz majd nézni ennek a három pilótának a hangulatváltozását futamról futamra a dobogón...

Utoljára módosítva: 2016. március 20. 08:41

Osvát
#1 Osvát 2016. március 20. 08:31  

Szép volt Rosberg! Kimit sjanálom de legalább úgy tűnt tudja tartani a tempót, még ha gyorsabb valószínűleg idén sem lesz Vettelnél. Na meg azért megnéztem volna ezt a futamot a piros zászló nélkül, sajnos vagy nem sajnos de a Merci jóval nagyobb hasznot húzott belőle mint az előttükállók.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Felipe Massa

02016.10.26. 09:46

Közel a Dennis-korszak vége a McLarennél – Whitmarsh is az utódjelöltek között?

Egyre erősebb a távozásáról szóló pletyka

22016.10.26. 08:44

Tanulj, öcskös! – Marko kritizálja Verstappent

„Így sem versenyeket, sem világbajnokságokat nem lehet nyerni”

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

Így szólt a rádió Texasban