Versenyzői nyilatkozatok az első tesztnap után

írta: M4Sport
2016. március 01. 18:33
FOTÓ: ©xpbimages.com

A felkészülési időszak során először a Mercedes zárt az eredménylista élén, miközben a csapat versenyzői ismét maratoni távot futottak. A Williams finn pilótája kipróbálta a Pirelli leglágyabb abroncsait; Max Verstappen szépen csendben a nap legszorgosabb versenyzőjévé vált; a Sauber pályára vitte 2016-os autóját. A Ferrari, a Haas, a Manor és a Red Bull eközben műszaki hibákkal küzdött, de a McLaren napja sem volt tökéletes. Lássuk, hogyan értékeltek a főszereplők!

Nico Rosberg, Mercedes – 1. hely, 1:23,022 (82 kör)

„Eredményes volt a délelőtt a csapat pedig ismét előrelépett. Jó volt, hogy egy kicsit keményebben nyomhattam a gázt, és futhattam pár gyorsabb kört. Ezekkel az időmérő edzésekre készültünk. Fontos, hogy néha ezt is gyakoroljuk, sőt a munka ezen része sokkal élvezetesebb, hiszen feszegethetjük az autó határait. Ez egy jó tesztnap volt. A megbízhatóság és a sebesség is rendben van. Minden a terv szerint halad.”

Valtteri Bottas, Williams-Mercedes – 2. hely, 1:23,229 (123 kör)

„Már csak egy napot tesztelek a kocsival, úgyhogy eddig azt látom, hogy tavaly óta sikerült előrelépnünk, de ahogy mondtam, nagyon nehéz pontosan belőni, hogy hol állunk – a Mercedes erősnek tűnik, de remélem, hogy a Ferrarival és a Red Bull-lal azért harcban lehetünk majd. Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy a Mercedes nagyon erős helyzetben van, és ahol mi vagyunk, onnan elég nehéz lesz bárkinek is harcba szállnia velük a szezon elején. Jelenleg ez a helyzet, de majd meglátjuk, biztos vagyok benne, hogy sokat tanulunk majd ezekből a tesztekből, és tudjuk, hogy ez itt nem minden.”

Fernando Alonso, McLaren-Honda – 3. hely, 1:24,735 (93 kör)

„Miután a múlt hét csalódást keltően ért véget, nagyon pozitív, hogy ma ilyen sok időt tölthettem a pályán. Több különböző beállítást is kipróbáltunk, sokat dolgoztunk az erőforráson és adatokat gyűjtöttünk az autó aerodinamikájáról. Még korai lenne megmondani, mekkora különbség van a most és a múlt héten tesztelt motor között; ma a rövidebb etapokkal, az autó egyensúlyával és beállításával foglalkoztunk. A kezdet azonban jó volt, hiszen nagyon sok adatot gyűjtöttünk.”

Kimi Räikkönen, Ferrari – 4. hely, 1:24,836 (72 kör)

„Mostanra nyilvánvalóan megbízhatóbbak is lehetnénk már – de hát ilyenek a tesztek, és a tesztek célja az, hogy kipróbáljunk dolgokat. Ha valami elromlik, vagy valamivel gondunk van, akkor meg tudjuk javítani, még van rá idő. Minden évben ugyanaz a történet, legalábbis ahogy én emlékszem – egyszerűen csak nyomjuk neki, nyomjuk neki, aztán ha valami elromlik, akkor kitaláljuk, hogy hogyan lehetne megjavítani. Hogy nyugtalan vagyok-e? Nem, nem igazán. Senki sem tudja, hogy mi lesz Melbourne-ben. Felesleges elkezdeni találgatni, hamarosan úgyis megtudjuk. Az autót jónak érzem, de ha már szóba kerültek itt a köridők: fogalmunk sincs, hogy a többiek mit csinálnak. Azt tudjuk csak, hogy mi mit csinálunk, és mi elégedettek vagyunk vele, hogy az autó hogyan viselkedik, és hogy hogyan megy. Szerintem nagyjából ott leszünk, ahova várjuk magunkat, de majd meglátjuk.”

Danyiil Kvjat, Red Bull-TAG Heuer – 5. hely, 1:25,049 (69 kör)

„Volt egy kis gond a fékekkel és elég sok időbe telt, míg felfedeztük és orvosoltuk azt. A srácok jól dolgoztak, hiszen több probléma nem adódott ezen a napon. Kijavították a hibát, szóval ezzel a folytatásban már nem lesz baj. Több kört akartunk teljesíteni, de még van egy nap számomra, amin remélhetőleg jó sok időt tölthetek a pályán. Eddig szerencsére jól haladtunk a programunkkal. Három nap alatt elég sok dolgot meg kell még csinálnunk és lesz egy kis plusz munkák, de biztosra veszem, hogy be tudjuk pótolni, amit most elveszítettünk. Az igazi fejlődést Ausztráliában látjuk majd, ahol mindenkin ugyanakkora nyomás lesz, és ahol már mindenki a határon fog autózni.”

Lewis Hamilton, Mercedes – 6. hely, 1:25,051 (90 kör)

„Nagyszerű délután volt ez, hiszen nagyon sok kört teljesítettünk. Végrehajtottunk egy versenyszimulációt is, ennek a végén pedig úgy éreztem, készen állok az első futamra. Jól éreztem magam az autóban, ami egész nap következetesen viselkedett. A csapat nagyon keményen dolgozott, hogy az autó olyan legyen, amilyen ma volt. Minden csapattagnak köszönettel tartozom.”

Max Verstappen, Toro Rosso-Ferrari – 7. hely, 1:25,176 (144 kör)

„Ez egy nagyon jó nap volt! Rengeteg kört teljesítettünk, és azt hiszem, ezzel az eredménnyel boldogok lehetünk. Minden simán ment és teljesítettük a programunkat, ami minden tesztnap esetében roppant pozitív. Néhány alkatrészt is kipróbáltunk, szóval elég termékeny napot zártunk. Fizikailag is jó formában vagyok, és már alig várom, hogy csütörtökön ismét autóba ülhessek. Az lesz az utolsó alkalom, hogy pályára vihetem az STR11-est az ausztrál futam előtt.”

Nico Hülkenberg, Force India-Mercedes – 8. hely, 1:25,336 (121 kör)

„Nagyon jó nap volt a mai, hiszen teljesítettük a terveinket. Konkrét célokkal vágtunk neki a napnak és voltak elemek, melyekre kiemelt figyelmet akartunk fordítani, szóval eléggé pozitív, hogy mindezt végre tudtuk hajtani. Még mindig az új autó megismerésére összpontosítunk, és próbálunk alkalmazkodni a viselkedéséhez. Ez a szokásos tanulási folyamat, amin át szoktunk esni, amikor egy új autót viszünk pályára a szezon előtt. Délután pár hosszabb etapot is teljesítettünk, ezek pedig roppant hasznosak voltak, hiszen többet tanulhattunk a gumikról.”

Felipe Nasr, Sauber-Ferrari – 9. hely, 1:25,493 (103 kör)

„Eredményes tesztnap volt ez az új C35-ös volánja mögött, több mint 100 megtett körrel. Mint bármikor máskor, amikor egy új autót próbálunk ki, most is a beállításokra, a rendszerek ellenőrzésére és az adatgyűjtésre összpontosítottunk. Átfogó programot teljesítettünk a közepes és a lágy abroncsokkal, melyekről hasznos információkat gyűjtöttünk. A következő napokon is sok munka vár a csapatra.”

Kevin Magnussen, Renault – 10. hely, 1:25,760 (119 kör)

„Ez is jó nap volt, jó sok kört teljesítettünk. Pozitív benyomásaim vannak a kocsiról, de azt is tudjuk, hogy hol kell még javulnunk, úgyhogy most ezen dolgozunk. Nagyszerű érzés ennyi kilométert teljesíteni – magam miatt és a csapat miatt is, hiszen így rengeteget fejlődhetünk.”

Esteban Gutiérrez, Haas-Ferrari – 11. hely, 1:26,661 (23 kör)

„Ez nem volt ideális! Többet egyelőre nem tudok mondani a problémáról. Meg kell találnunk a megoldást, a srácok pedig nagyon keményen dolgoznak, hogy holnap ismét pályára gurulhassunk. Remélem, három nap alatt is meg tudjuk oldani, amit négy nap alatt szerettünk volna. Ahogyan azt a múlt héten is mondtuk, számítottunk ezekre a problémákra. Új csapat vagyunk. Nagyon türelmesnek kell lennünk, másrészről viszont hamar meg kell találnunk a megoldásokat. Én biztosra veszem, hogy holnap folytathatjuk a programunkat.”

Rio Haryanto, Manor-Mercedes – 12. hely, 1:27,625 (45 kör)

„A mai délután nagyon pozitívan alakult, úgyhogy így sikerült kárpótolnunk magunkat a délelőtti olajszivárgás miatt elvesztegetett időért. De hát erre van való a teszt, úgyhogy örülök, hogy gyorsan azonosítottuk és megoldottuk a problémát. Délután 43 kört teljesítettem, és amellett, hogy végeztem az alapprogrammal, gyakoroltam néhány procedúrát is, többek között a rajtokat. A téli tesztek rövidek, szóval itt minden kör számít, de így is egyre magabiztosabbnak érzem magam az autóban, hogy még hátravan egy napom a verseny- és az időmérő-szimulációkra.”

Oszd meg!

9 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Thibczy
#9 Thibczy 2016. március 01. 23:19  
guide:
Ez az!:DKimi haláli fazon,imádom!:D Azért egy kicsit megnyugtatott.Gondolom nem a mezőny közepébe vágynak,hanem az elejébe.Vagyis az autó valószínűleg gyors,de nagyon sérülékeny.Azt olvastam,hogy kezdettől fogva túlmelegedési gondjaik vannak,ezért nem tudták még a kakaót rendesen ráadni.Jól jött volna most a harmadik teszt,ami tavaly még megvolt.

Szerintem nem feltétlenül probléma, ha vannak kisebb problémák, ezeket simán megoldják Melbourne-ig. Korábban általában az volt, hogy szinte sose feszegették a határokat, így nem is volt minek elromolnia a teszteken. Mentek végtelen hosszú etapot, de az év elejére mindig kiderült, hogy lassúak voltak.

A megbízhatóságon még mindig egyszerűbb javítani, mint a teljesítménybeli lemaradást behozni.

guide
#8 guide 2016. március 01. 21:51  
f1m12:
egyáltalán nem nyugtatott meg. Kimi az utóbbi években mond valamit, ami egyáltalán nem fedi a valóságot. csak beszél. de komolyan. hányszor mondta tavaly, ha problémája volt, h ok, ez benne van a pakliban, közben meg többször ő volt a ludas, voltak kétes megmozdulásai, balesetei.... csak azt mondom, h nem hiszek neki. valahogy mindig az ellenkezője bizonyosodik be annak, amit mond. nyugodtabb lennék, ha Vetteltől olvasnék valami biztatót körítő szöveg nélkül. nekem ő a hiteles

Mind pr szöveget löknek,csak apróságokból lehet következtetni az igazságra.

Nekem nincsenek túl nagy elvárásaim az idei évre.A Merci legyőzhetetlen valószínűleg,de a többiek is veszélyesek lehetnek.Jó lenne a második helyet megtartani,bár néha elragadtatom magam és többre vágyom.

f1m12
#7 f1m12 2016. március 01. 21:38  
guide:
Ez az!:DKimi haláli fazon,imádom!:D Azért egy kicsit megnyugtatott.Gondolom nem a mezőny közepébe vágynak,hanem az elejébe.Vagyis az autó valószínűleg gyors,de nagyon sérülékeny.Azt olvastam,hogy kezdettől fogva túlmelegedési gondjaik vannak,ezért nem tudták még a kakaót rendesen ráadni.Jól jött volna most a harmadik teszt,ami tavaly még megvolt.

egyáltalán nem nyugtatott meg. Kimi az utóbbi években mond valamit, ami egyáltalán nem fedi a valóságot. csak beszél. de komolyan. hányszor mondta tavaly, ha problémája volt, h ok, ez benne van a pakliban, közben meg többször ő volt a ludas, voltak kétes megmozdulásai, balesetei.... csak azt mondom, h nem hiszek neki. valahogy mindig az ellenkezője bizonyosodik be annak, amit mond. nyugodtabb lennék, ha Vetteltől olvasnék valami biztatót körítő szöveg nélkül. nekem ő a hiteles

guide
#6 guide 2016. március 01. 21:11  
Zasalamel:
A megbízhatóság tekintetében sztem nem kell félteni a ferrarit, ha az elmúlt éveket nézzük véleményem szerint ebben pont a ferrari volt a legjobb. 2012-ben kétszer is kigyulladt a kocsi a tesztek alatt, aztán a legmegbízhatóbb ferka lett. Én inkább a fejlesztések miatt féltem őket, mindig is ez volt a gyengéjük, általában mindig jó alappal kezdtek csak aztán a ráfejlesztések sose sikerültek úgy ahogy kellett volna, remélem Allisonék ezzel is elboldogulnak.

Legyen igazad!
De azért ez egy új mérnök gárda és lehet,hogy jobban feszegetik a határokat.Engem azért aggaszt a sok műszaki hiba.

Zasalamel
#5 Zasalamel 2016. március 01. 20:45  
guide:
Ez az!:DKimi haláli fazon,imádom!:D Azért egy kicsit megnyugtatott.Gondolom nem a mezőny közepébe vágynak,hanem az elejébe.Vagyis az autó valószínűleg gyors,de nagyon sérülékeny.Azt olvastam,hogy kezdettől fogva túlmelegedési gondjaik vannak,ezért nem tudták még a kakaót rendesen ráadni.Jól jött volna most a harmadik teszt,ami tavaly még megvolt.

A megbízhatóság tekintetében sztem nem kell félteni a ferrarit, ha az elmúlt éveket nézzük véleményem szerint ebben pont a ferrari volt a legjobb. 2012-ben kétszer is kigyulladt a kocsi a tesztek alatt, aztán a legmegbízhatóbb ferka lett.

Én inkább a fejlesztések miatt féltem őket, mindig is ez volt a gyengéjük, általában mindig jó alappal kezdtek csak aztán a ráfejlesztések sose sikerültek úgy ahogy kellett volna, remélem Allisonék ezzel is elboldogulnak.

Utoljára módosítva: 2016. március 01. 20:47

guide
#4 guide 2016. március 01. 20:34  
f1m12:
de ő hova várja magukat? ez itt a kérdés

Ez az!:DKimi haláli fazon,imádom!:D
Azért egy kicsit megnyugtatott.Gondolom nem a mezőny közepébe vágynak,hanem az elejébe.Vagyis az autó valószínűleg gyors,de nagyon sérülékeny.Azt olvastam,hogy kezdettől fogva túlmelegedési gondjaik vannak,ezért nem tudták még a kakaót rendesen ráadni.Jól jött volna most a harmadik teszt,ami tavaly még megvolt.

Utoljára módosítva: 2016. március 01. 20:35

f1m12
#3 f1m12 2016. március 01. 20:27  
guide:
"Szerintem nagyjából ott leszünk, ahova várjuk magunkat, de majd meglátjuk.” Senki nem tud úgy nyilatkozni,mint Kimi!:D

de ő hova várja magukat? ez itt a kérdés

NanoKutya
#2 NanoKutya 2016. március 01. 20:15  
guide:
"Szerintem nagyjából ott leszünk, ahova várjuk magunkat, de majd meglátjuk.” Senki nem tud úgy nyilatkozni,mint Kimi!:D

:)

guide
#1 guide 2016. március 01. 19:42  

"Szerintem nagyjából ott leszünk, ahova várjuk magunkat, de majd meglátjuk.”

Senki nem tud úgy nyilatkozni,mint Kimi!:D

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Valtteri Bottas

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

02016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához

62016.10.26. 14:12

„Kimi egyszerűen utálja a hülyeséget – nem pazarol rá időt”

Arrivabene szerint remekül el lehet vele beszélgetni