Versenyzői nyilatkozatok az első tesztnapról

írta: Motorsportal
2016. február 22. 18:31
FOTÓ: ©xpbimages.com

Túl vagyunk az év első kollektív tesztnapján, mely az előző szezon két legjobb csapatának vetélkedését hozta. Sebastian Vettel a köridók, Lewis Hamilton a körszámok tekintetében múlt felül mindenkit. Bár nem volt problémamentes a Red Bull napja, Daniel Ricciardo a Williamst megelőzve így is harmadik lett. A középmezőnyben a fiatal Alfonso Celis Jenson Buttont és Carlos Sainzt előzte meg, míg a sort az egyelőre gyengélkedő Renault zárta Jolyon Palmerrel. Így értékeltek a nap főszereplői!

Sebastian Vettel, Ferrari – 1. hely: 1:24,939 (69 kör)

„Fontosabb lesz egy hónap múlva elsőnek lenni, de azért persze jobb az élen végezni, mint utolsónak lenni. Az első benyomásaim nagyon jók az új autóról, az elejét azonnal jónak éreztem. Ideális esetben azonban ennél több kört szerettem volna teljesíteni. Ezekkel a mostani autókkal nem olyan egyszerű a helyzetünk, mint egy Ford Fiestával Barcelonában. Pár apróság némi időnkbe került. De előreléptünk. Minden téren, ahol javulni akartunk, sikerült fejlődnünk. Az autók hangosabbak lettek, erőteljesebbnek hatnak – még ha nem is annyira hangosak, mint szeretnénk.”

Lewis Hamilton, Mercedes – 2. hely: 1:25,409 (156 kör)

„Ez egy elképesztő nap volt. Még soha nem volt olyan jó első napom, mint ma. Az, hogy egyszerűen csak beülsz a kocsiba és olyan kevés problémád akad, mint most nekünk, az nagyszerű munka a csapattól. 156 kör elég soknak számít itt, az egyszer biztos. Mindig nehéz fejlődni, de mindig tökéletességre törekszel, ami viszont cserébe mindig egy mozgó célpont. Az a nagy cél, de állandóan mozgásban van.”

Daniel Ricciardo, Red Bull-TAG Heuer – 3. hely: 1:26,044 (87 kör):

„Nem volt rossz ez a nap. Volt néhány kisebb problémánk, mégis közel 90 kört teljesítettünk és néhány hosszabb etapot is futottunk. Jó, hogy teljesítettünk egy 15 körös etapot, hiszen meggyőződhettünk arról, hogy az autó nem melegszik túl. A tempón még javíthatunk. Általában a megbízhatóság az első, amit helyre szeretnél rakni. Az új motorról még nem tudok mit mondani. Jónak tűnt, de még nem úgy használtuk, mint egy futamon. Nem hiszem, hogy holnap kihozzuk belőle a maximumot, de a jövő héten már biztosan; akkor már okosabbak leszünk. A vezethetőség nagyjából olyan, mint a tavalyi szezon végén, és ez pozitív. Úgy éreztem, már nagyon jól ismerem ezt az autót. Nagyon korai szakaszban vagyunk még, de az első benyomásaim jók.”

Valtteri Bottas, Williams – 4. hely: 1:26,091 (80 kör)

„Mindig jó érzés visszaülni az autóba, és érezni, hogy a csapat előrelépést tett, persze most még korai lenne bármit is kijelenteni. A mai napon a karosszériára összpontosítottunk, elvégeztünk néhány aerodinamikai tesztet, és teljesítettünk pár hosszabb etapot. Volt néhány problémánk, de ez csak egy teszt. Remélem, holnap már tiszta napunk lesz. Az első benyomásaim pozitívak és úgy érzem, sikerült megoldanunk néhány, a tavalyi évre jellemző problémát. De, ahogyan azt már mondtam, még túl korai lenne jósolni, hol állunk a többiekhez képest.”

Alfonso Celis jr., Force India – 5. hely: 1:26,298 (58 kör)

„Nagyon elégedett vagyok a dolgok mai alakulásával. A nap eleje különleges volt, hiszen bemutattuk a VJM09-est, és nagy megtiszteltetés volt, hogy én vezethettem először. Csak a második tesztnapom volt ez a Forma–1-ben, de sokkal jobban élveztem, mint legutóbb, mert tudtam, hogy mire számíthatok, magabiztosabb is voltam. Az autó tökéletes volt ma, és szeretném megdicsérni az egész csapatot a téli munkájáért. Végigmentünk a mai programunkon, jó volt a megbízhatóságunk. Ennél jobban nem is kezdődhetett volna az idény, és már nagyon várom, hogy csütörtökön újra autóba ülhessek!”

Jenson Button, McLaren – 6. hely: 1:26,735 (84 kör)

„Nagyon örülök, hogy visszatérhettem a valaha volt leghosszabbnak érzett telem után. És annak is örülök, hogy nem vonultam vissza, mert mostanra már biztosan megőrültem volna! Nagyon jó itt lenni a kis F1-világunkban! Elég sok kört teljesítettünk ma, összességében megbízhatóan, simán mentünk. Vannak dolgok, amikhez még némi időre van szükség, hogy biztosan jól működjenek, de most minden sokkal simábban alakult!”

Carlos Sainz, Toro Rosso – 7. hely: 1:27,180 (55)

„Értelemszerűen mindannyian nagyon vártuk már a mai napot, és nagyszerű teljesítmény, hogy pályára tudtunk hajtani azok után, hogy a telünk nem volt a legkönnyebb. A csapat óriási erőfeszítéseket tett, úgyhogy egy elég tisztességes első napon vagyunk túl. Nagyon sima délelőttünk volt, és délután is minden simán ment, egészen addig, amíg hirtelen meg nem kellett állítanunk a kocsit… Úgyhogy akkor ott sajnos véget is ért a napunk, de egészen addig a pontig minden tökéletesen alakult, én pedig jól éreztem magam a kocsiban.”

Marcus Ericsson, Sauber – 8. hely: 1:27,555 (88 kör)

„Eredményes nap volt a mai. Hónapokkal ezelőtt vezettem utoljára az autómat, szóval jó volt ismét beülni a volán mögé. Noha a tavalyi gépet használtuk, több újítást is kipróbáltunk; olyan alkatrészeket, melyeket tavaly már nem volt időnk pályára vinni. Több beállítást is kipróbáltunk, az így nyert adatokat pedig fel fogjuk használni a C35-ös felkészítésénél. Széleskörű volt a mai programunk és sok hasznos információra tettünk szert.”

Pascal Wehrlein, Manor – 9. hely: 1:28,292 (54. kör)

„A Manornak kevesebb embere van, mint a Mercedesnek. Amikor múlt évben a gyárukban voltam, éreztem, hogy a hangulat remek. A szerelők az éjszakát is végigdolgozták, hogy készen legyen az autó. Nagyon sok újításunk van itt, mindent ellenőriztünk, de ehhez kell némi idő. Ha ilyen mértékben fejlődünk, mint ma, fölzárkózhatunk a középmezőnyre, talán Melbourne-ben még meglepetést is okozhatunk! Ami engem illeti, próbálok minél több tapasztalatot megosztani a csapattal, hogy jó irányba haladjunk. Természetesen más a hozzáállásuk, mint a Mercedesnek, de ők is csak javítani akarnak az autójukon. Ebben nekem is fontos szerep jut. Elmondom a csapatnak, mire vágyom. Ezernyi dolog van, amit egy versenyző megváltoztatna. Most igyekszem tapasztalatokat gyűjteni az F1-ben, mert a DTM után ez óriási változás.”

Romain Grosjean, Haas – 10. hely: 1:28,399 (31 kör)

„A délelőttünk remekül ment, egészen amíg nem jött az első szárny hibája. Ez kissé tönkretette a délutánunkat, de azért jó volt, hogy később sikerült még pár kört megtennünk. Elégedett vagyok az első nappal. Igazán jó kezdés volt ez a csapatunk számára, egy pozitív nap. Természetesen mindig jobbra és többre vágysz, de a legfontosabb, hogy elégedett vagyok az autóval. Az első benyomásaim nagyon jók, az egyensúly azonnal rendben volt.”

Jolyon Palmer, Renault – 11. hely: 1:29,353 (37 kör)

„Csalódást keltő első nap volt ez. Igazi első napos problémák léptek fel, de jobb lett volna több kört teljesíteni ennél. Fájó, hogy tizenkettőről nyolcra csökkent a tesztnapok száma, és most az egyiken csak harminchét kört teljesítek – ez nem ideális. Az új autó a tavalyi továbbfejlesztése, nem is érzem nagyon másnak, de igazi erős köröket nem futottunk, ami frusztráló. Nem az erőforrással, a szoftverrel volt gond, de hogy ez a motortól eredt-e, még nem tudjuk. Remélhetőleg este lesz megoldás. Van különbség a Mercedes- és a Renault-motor között, ez érezhetően nem olyan erős, de a vezethetősége jó, a Renault pedig remekül dolgozik. Még kicsit le vagyunk maradva.”

Oszd meg!

7 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

sfakos
#7 sfakos 2016. február 23. 10:58  

Minden Ki (P akárhány)

Nagyon vártam már hogy elkezdődjön a szezon, hihetetlen jó érzés újra itt lenni a pályán. Az első benyomásaim pozitívak az autóról, bár kisebb hibák hátráltattak a délelőtt folyamán, elégedett vagyok a munkával amit elvégeztünk, úgy gondolom eredményes napot zártunk. Most elsősorban a megbizhatóság a fontos, a köridőkkel egyenlőre nem foglalkozunk. Bár megtehettünk volna kicsivel több kört is, így is rengeteg hasznos információt gyűjtöttünk, amit most már csak ki kell elemezni a srácoknak a gyárban. Végül, de nem utolsó sorban szeretném megköszönni annak a sok százmillió embernek aki dolgozott ezen az autón.


Nem is értem komolyan minek olvasok nyilatkozatokat...

Tatz22
#6 Tatz22 2016. február 22. 23:48  

Sok unalmas PR duma... Bezzeg régen:
https://www.youtube.com/watch?v=GVlyGejQSi0

Balrog
#5 Balrog 2016. február 22. 19:58  

Hamilton utolsó két mondata elég zavaros.

andrea1
#4 andrea1 2016. február 22. 19:29  

Van annyira hiteles ember Vettel (ide-oda a Ferrari PR-ja), hogy ha érzi az előrelépést akkor előreléptek az autóval. Pozitívan nyilatkozott és ez jó hír aztán a többit meglátjuk.

f1m12
#3 f1m12 2016. február 22. 19:14  
ernike:
Ennyit akartam hallani Vetteltől :D

vagyis úgy gondolod, h ő nem szokott vetíteni, és ha jónak érzi, akkor van keresnivalója? vagy pedig azt akartad hallani, h előreléptek.....amúgy ezt a kijelentés is attól függ, h elhisszük e mit mond. Vettel nem hantás amúgy

Zasalamel
#2 Zasalamel 2016. február 22. 18:57  

Hát most egy pilóta se fogja mondani az igazat, hogy jaj úristen de szar ez az autó, különben akkor látta utoljára az ülést... :D

ernike
#1 ernike 2016. február 22. 18:47  

Ennyit akartam hallani Vetteltől :D

Utoljára módosítva: 2016. február 22. 18:48

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”