Versenyzői nyilatkozatok az időmérő edzés után

írta: Motorsportal
2016. április 02. 18:11
FOTÓ: ©xpbimages.com

Kettőből kettő Lewis Hamilton mérlege! Hiába uralta a szabadedzéseket Nico Rosberg, ezúttal is alulmaradt csapattársával szemben. Elsző számú üldözőjük újra a Ferrari – Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen újra jó rajtjában bízhat. A két nagy mögött Daniel Ricciardo, a két Williams és a csapattársát messze felülmúló Nico Hülkenberg következett. Kalapemelés jár az élete első időmérőjén bajnokcsapattársat verő Stoffel Vandoorne-nak, valamint a Manort a Q2 kapujáig kormányzó Pascal Wehrleinnek. Így értékeltek a versenyzők az év második kvalifikációja után!


Lewis Hamilton (Mercedes) – 1. hely

„Nem indult túl jól ez a hétvége, hiszen Nicóhoz képest nem volt jó a tempóm és nem tudtam összerakni egy jó kört. Szerencsére ez pont akkor sikerült, amikor igazán számít; remélem sok ilyen köröm lesz még. Nagyon jól éreztem magam az autóban, és örülök, hogy gyorsabbak voltunk. Műszakilag rengeteget fejlődtek ezek a gépek, hiszen már ilyen gyors köröket is futhatunk velük. Köszönettel tartozom a mérnökeimnek. Fontos a rajt, és igyekeztünk javulni ezen a téren, de csak pár hét telt el, szóval komoly előrelépést még nem értünk el. Én viszont úgy érzem, már jobban rajtolok. Elég nagy volt rajtam a tehet az időmérő végén, hiszen az utolsó előtti kört elrontottam és egyébként is volt mit behoznom, szóval örülök az eredménynek.”

Nico Rosberg (Mercedes) – 2. hely

„Lewis egészen egyszerűen futott egy nagyon jó kört az edzés végén. Érzésre az enyém is jó volt, sőt már azt hittem, enyém lesz a pole pozíció, de nem jött össze. Ez már így alakult. Szerintem ezen a pályán számít legkevésbé a rajtelsőség, mert rengeteg tényező játszhat a futamon, és a stratégia is trükkös lehet a versenyen, szóval lesznek még lehetőségeim.”

Sebastian Vettel (Ferrari) – 3. hely

„Hogy mi történt a végén? Azt tőlük (a két mercedesesre utal) kéne megkérdezni. Én nagyon elégedett voltam az első próbálkozásommal, a másodikban pedig nagyjából ezt másoltam csak le egy az egyben. Azt gondoltam, sikerül javítanom egy kicsit – és sikerült is, de az öt századdal nem megyek sokra, ha fél másodperc a hátrányom… Elégedett vagyok a nappal és az autóval. Az edzés előrehaladtával egyre jobb lett, ami a pálya javulása miatt természetes is. Nincs olyan pontja a pályának, ahol elégedetlen voltam az autóval, jónak éreztem. Még nem értük el a célunkat, de dolgozunk rajta. Ha minden jól megy, sikerül megismételnünk a melbourne-i rajtunkat. Hosszú lesz a verseny, érdekes lesz, meglátjuk, hogy alakul.”

Kimi Räikkönen (Ferrari) – 4. hely

„Az edzés zökkenőmentes volt, minden rendben volt, de jobb lett volna kicsit előrébb végezni. Az utolsó garnitúra szuperlágy gumival volt egy kis gondom az első pár kanyarban, ezért nem tudtam javítani a köridőmön. De ettől eltekintve minden rendben ment. Még mindig nem ez az az eredmény, amire vágyunk, mert az élen akarunk lenni. Sok munka vár ránk, de már közel járunk a célhoz. Holnap próbálunk javítani a helyezésünkön, mindent megteszünk, aztán meglátjuk, meddig jutunk. Próbálunk jó versenyt futni.”

Daniel Ricciardo (Red Bull-TAG Heuer) – 5. hely

„Nagyon boldog vagyok az eredménnyel! Nem számítottunk az 5. helyre, főleg nem az én garázsomban, hiszen a péntek nem sikerült túl jól; örülnék a folytatásban csak jobb szabadedzéseink lennének. Igazából a reggeli edzésen sem volt jó, nem hittek volna, hogy bejutok a Q3-ba, szóval ez az ötödik hely felér egy pole pozícióval. Elégedett vagyok a körökkel és az edzés óta tett előrelépéssel. Remélem, holnap is ott leszünk a Williams előtt. Szerintem sikerülhet, hiszen három tized volt most az előnyünk, ami egész jó. Érdekes futam lesz; majd meglátjuk, mit hoz a holnap.”

Valtteri Bottas (Williams-Mercedes) – 6. hely

„Nem volt rossz edzés, elégedett vagyok a körömmel, és jó helyről is indulhatok. Nyilván jó lett volna, ha inkább én kapom az új szárnyat, de majd legközelebb. Nem tudom megmondani, hogy jó-e a csapat szempontjából jó-e, hogy én vagyok előrébb (ti. a régi szárnnyal ment – a szerk.), de ha van egy újításod, ki kell próbálnod. Remélem, hogy a Red Bull elé kerülhetünk holnap. Valahogy át kell ugranunk őket, mert nagyon jónak tűnt a versenytempójuk és a gumikezelésük. Talán a magasabb végsebességünk segíthet ebben. Már csak korlátozott számú gumink maradt. Stratégiai szempontból bármi megtörténhet, van egy tervünk, de mindig reagálnunk kell az eseményekre. Jöhet piros zászló, biztonsági autó – a lényeg, hogy mindig jól döntsünk, és akkor előrébb juthatunk.”

Felipe Massa (Williams-Mercedes) – 7. hely

„Ez akkor lett volna igazán jó időmérő, ha a Red Bull előtt végzünk. Daniel nagyon jó kört futott, nem tudom, képes lettem volna-e megelőzni. Nehéz napunk volt. Amikor megkaptam az új orrkúpot a szabadedzésen, az autóm teljesen vezethetetlen volt vele, elöl túl nagy volt a tapadás. Teljesen át kellett alakítanunk az autó egyensúlyát, és még az időmérő előtt sem tudtuk biztosan, használjuk-e vagy sem. Aztán sikerült javítanunk az egyensúlyon – még nem százszázalékosan pontos. Nem tudom, csak remélem, hogy az új első szárny segít nekem holnap. Szerintem ilyen tekintetben egész jó volt ez az időmérő. Valtteri nagyon jó kört ment – most ki kell elemeznünk, hogy jobb-e ez a szárny vagy sem. Hogy miért ment ki a Q2-ben Valtteri még egyszer? Mert a Q3-ban akkor használsz két szett gumit, ha a legjobb négybe kerülhetsz. Mi tudtuk, hogy erre nincs esélyünk, ezért Valtteri még egyszer próbálkozott.

Nico Hülkenberg (Force India-Mercedes) – 8. hely

„Nagyon elégedett vagyok! Miért ne lennék? Meglepő, hogy bekerültünk a Q3-ba, hiszen eddig elég sokat szenvedtünk. Folyamatosan változott a hőmérséklet és a pálya is javult, miközben a mi autónk is egyre jobb és jobb lett. Jó lenne új gumikon startolni, de örülök az eredményemnek. Most még a Toro Rosso előtt vagyunk, de nagyon nehéz lesz tartani őket a holnapi futamon. Keményen fogunk küzdeni, de nem biztos, hogy sikerül. Persze próbálkozni fogunk!”

Romain Grosjean (Haas-Ferrari) – 9. hely

„A kilencedik hely a legjobb, ahol lehetünk. Megpróbálhattunk volna kimenni és próbálni bejutni a Q3-ba, de nem volt értelme, így egyszerűen csak ültem ott, és tulajdonképpen még reménykedtem is, hogy valaki megelőz, és kilencedik lehetek. Ez kicsit fura, de így van ez ezekkel az új gumiszabályokkal: minél előrébb vagy, annál jobb, de talán a hetedik és a tizenkettedik hely között a legjobb lenni. Láttam, hogy Nico Hülkenberg lassabb volt az első szektorban, és mondogattam magamban, hogy ’gyerünk, gyerünk’. Aztán amikor a második szektora már jó volt, tulajdonképpen még örültem is! Egy kicsit kár érte, mert szeretnénk minél jobb helyért harcolni, de így szabadon választhatunk gumit, és igazából ez számít. Jó időmérő volt. Nem gondoltuk volna, hogy ennyire elől végzünk majd. A Q2 volt a cél, és hogy javítsunk a melbourne-i eredményünkön. Valamint hogy ne rontsunk megint az új formátumban. Sikerült többet kihozni a kocsiból, de a következő versenyeken még ennél is jobbak leszünk.”

Max Verstappen (Toro Rosso-Ferrari) – 10. hely

„Nem rossz ez a 10. helyezés. Az ember mindig közelebb akar kerülni a mezőny elejéhez, de már a hétvége előtt jól tudtuk, hogy ez a pálya nem kedvez a csomagunknak. Közel voltunk a Q3-hoz, ezzel pedig elégedettnek kell lennünk, és az se rossz, hogy szabadon választhatunk gumit. Őszintén mondom, nem tudom, mire számíthatok a futamtól. Figyeltem az abroncsokra, hiszen több szuperlágy keverékem van, mint a többieknek. Majd meglátjuk, mi történik.”

Stoffel Vandoorne (McLaren-Honda) – 12. hely

„Nem panaszkodhatom arra, ahogyan az első időmérőm alakult. Nem igazán tudtam, mire számítsak, de nagyon jók voltak az érzéseim a tegnapi második edzés után. A harmadik edzésem kicsit félresiklott, de végül sikerült megtennem pár kört, és jól éreztem magam az autóban. Úgy gondolom, nagyjából sikerült a maximumot kihoznunk az időmérőből. Hogy legyőztem Jensont, kissé meglepett. Persze tudtam, hogy közel lehetek hozzá – akárhogy is, nagyon elégedett lehetek az első időmérőmmel. Nem könnyű az időmérő, csak pár lehetőséged van a továbbjutásra, amikor pedig csak egy köröd van, nagy a nyomás. Emiatt is érzem úgy, hogy egész jó volt a köröm. Persze ha lenne még egy esélyem, tudnék ennél jobbat is, de ez mindenkire igaz. Holnapra nem jósolnék. Sok elemeznivalónk van még a verseny előtt. Hiszem, hogy jó munkát végezhetek, de hogy ez mire lesz elég, majd holnap derül ki.

Esteban Gutiérrez (Haas-Ferrari) – 13. hely

„Nekünk nagyon szoros volt a mai időmérő, és nagyon nagy volt a verseny. Eleinte elég nagy forgalomba ütköztem, úgyhogy elég trükkös volt előkészíteni a gumikat a felvezető körökön. Az első Q1-es időm nem is lett olyan jó – a második viszont igen. Fantasztikus munka volt a csapat részéről, hogy tovább tudtunk jutni a Q2-be, és hogy mindenre fel voltunk készülve. Ott aztán megint nagy volt előttem a forgalom, ami nem volt túl ideális. De most amúgy is az a legfontosabb, hogy koncentráljunk a versenyre és arra, hogy pontokat szerezzünk. A 13. helyről indulunk, és mindent meg fogunk tenni, hogy kihasználjuk a lehetőségeinket.”

Jenson Button (McLaren-Honda) – 14. hely

„Az autónk jó volt a hétvége során; megfelelő volt az egyensúly, igaz, kicsit alulkormányzottnak éreztem, de elégedett voltam vele. Azt hittük, egy kicsit közelebb leszünk a Q3-hoz, és ha jobb lett volna az egyensúlyunk, akkor közelebb is lehetünk. A futam eléggé trükkös lesz. Három különböző keverékeket kell munkára bírni; tényleg trükkös lesz. Elég sok opció van. Remélem, jó stratégiát választunk majd.”

Danyiil Kvjat (Red Bull-TAG Heuer) – 15. hely

„Ez már megint egy elég fura edzés volt. Egyszerűen nem vagyok elég gyors, nem is tudom, őszintén szólva soha nem volt még ez ilyen… ilyen furcsa a karrierem során. Hogy ilyen elégedett legyek a kocsival egész hétvégén, és aztán jöjjön az időmérő, és sehol se legyünk. Ez elég zavarba ejtő. Előtte minden a legnagyobb rendben volt, reméltük, hogy az időmérőig jó nagyot lépünk majd előre, mint mindenki más – és aztán egyszerűen csak 15.-ek lettünk, olyan kocsik mögött, amiknél mérföldekkel gyorsabbnak kellett volna lennünk. Ez nem túl jó érzés. Nem érzem úgy, hogy versenyzőként egy másodperccel lassabb lennénk Danielnél, ezért ez most nagyon-nagyon frusztráló. De nem szabad emészteni magunkat, habár jelen pillanatban nagyon könnyű bosszankodni. Megpróbálunk megoldást találni, és nem kifogásokat.”

Pascal Wehrlein (Manor-Mercedes) 16. hely

„Rendkívül boldog vagyok! Óriási különbség ez Melbourne-höz képest! Kár, hogy végül lemaradtam a Q2-ről, de elégedett vagyok, hogy ennyire közel voltam hozzá, és igazán jó helyzetből várjuk a folytatást. Köszönettel tartozom a csapatnak, amely ilyen jó autót adott nekem, elégedett voltam vele. Még mindig van egy kis gondunk a gumikopással, de jó helyezetben vagyunk – hosszú lesz a verseny, próbálunk úrrá lenni ezen. Jó lenne hasonló rajtot bemutatni, mint legutóbb, és remélem, harcolhatunk majd a körülöttünk lévőkkel.”

Marcus Ericsson (Sauber-Ferrari) – 17. hely

„Elég jó időmérő volt, bár az eredmény nem kielégítő. De csapatként jó munkát végeztünk a hétvége folyamán az autó beállításaival. Mindannyian tudjuk, hogy jobb tempóra van szükségünk, mivel nem lehetünk elégedettek azzal, hogy már megint már a Q1-ben kiestünk. Tovább akarunk lépni, és ennél messzebbre is eljutni. Jelen pillanatban viszont majd meglátjuk, hogy mit hoz a holnap. A verseny más történet, de – mint mindig – én igyekszem majd kihozni magamból a legtöbbet.”

Sergio Pérez (Force India-Mercedes) – 18. hely

„Elég szerencsétlenek voltunk. Egyszerűen csak elszámoltuk magunkat. Szerintem ott rontottuk el, hogy rátettünk egy második kört az első Q1-es etapomra. Emiatt nem volt elég időm a másodikra. Úgy látszik, hogy egyszerűen csak elaludtunk, és ennek a versenyem látja majd a kárát. Nagy kár, mert amúgy jó tempót mutattunk, és megvolt bennünk a potenciál, hogy mindkét kocsival odaérjünk a legjobb tízbe. Holnap minden tőlem telhetőt megteszek majd, hogy visszavágjak, és megmentsek pár pontot.”

Kevin Magnussen (Renault) – 19. hely (a boxutcából rajtol)

„Tegnap a mérlegelést jelző piros lámpa Danyiil Kvjatnak szólt – de kiderült, hogy egyben nekem is. Nem tudtam, hogy egyszerre két autót is tudnak mérlegelni, és bár láttam a piros lámpát, aztán azt is, hogy ő befordul, és mindenki hozzá az autójához megy. Lassítottam, de úgy tűnt, csak vele foglalkoznak. Van, hogy a rossz embert veszik ki, aztán intenek neki, hogy menjen tovább, de mivel neki nem intettek, nyilvánvaló, hogy mindkettőnket ki akartak hívni mérlegelni. Pech, de ez van. Ami a versenyt illeti, nem készültünk különleges versenybeállításokkal, mert az autónkat nagyjából ugyanúgy tudjuk használni a versenyen, mint az időmérőn – nincs komoly különbség. A boxutcából kell rajtolnom. Jöhet egy szerencsés biztonsági autós fázis, lehetnek balesetek, meglepetések – meglátjuk, mi lesz, és próbálom élvezni a futamot.”

Jolyon Palmer (Renault) – 20. hely

„Nem volt túl jó a tempónk. Nem ez a legegyszerűbb hétvége a csapat számára, valami hiányzik… Át kell néznünk az adatokat, és rá kell jönnünk, mi az. Mindenhol időt veszítünk. A 20. helyezés kicsit csalódást keltő, nem érezem ennyire rossznak a kört. Most elemeznünk kell a dolgokat, és javulnunk kell holnapig. Remélem, már a rajtnál javítani tudunk, hiszen itt elég könnyű előzni. A verseny viszont hosszú lesz, majd meglátjuk, mi történik.”

Rio Haryanto (Manor-Mercedes) – 21. hely

„A ma délelőtti jól sikerült edzés után kicsit csalódott vagyok az időmérőmmel. Már megint csak egyetlen lövésem volt, és nem hoztam ki belőle mindent. Az autóban ennél több van, és bennem is. Meglátjuk, miként változik az időmérő, bármi is lesz, Kínára megoldást kell találnunk. Nehéz lesz holnap, de még így is nagyon várom, mert tegnap nagyon elégedett voltam a versenytempómmal.”

Felipe Nasr (Sauber-Ferrari) – 22. hely

„Nyilvánvalóan gondjaink vannak a kocsival. Ezzel kapcsolatban alaposan el kell majd mélyednünk a részletekben. Másfelől viszont a másik kocsi a garázsban jó viszonyítási alapként szolgál, úgyhogy meg kell vizsgálnunk az adatokat, és meg kell értenünk, hogy min érdemes változtatni holnapra.”

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

kimpa
#2 kimpa 2016. április 02. 19:42  

Kimi nem nyilatkozott?

trialboj
#1 trialboj 2016. április 02. 18:50  

Nem tudom hol kell még kijelentenem, de ez az időmérő egy óriási kalap alsó fertályi ürülékkel sem tudna versenybe szállni. Q1 és Q2 is unalmas volt kb senki nem nem volt normális esélye javítani, akinek meg lett volna ideje nem maradt gumi... 4 és 7 percel hamarabb már nem volt érdemi mozgás a pályán, Hülkit meg Bottast kiküldték hogy mikor lejárt az idő fusson még 1 kört hogy a nézőknek legyen valami látványosság, de teljesen jogosan követelnék vissza a jegy árának egy részét.

HairHungary