Versenyzői nyilatkozatok az időmérő edzés után

írta: Motorsportal
2016. április 30. 15:26
FOTÓ: ©xpbimages.com

A technikai hibák legalább akkora szerepet játszanak az Orosz Nagydíj hétvégéjén, mint a versenyzők. Lewis Hamiltont ismét utolérte kínai végzete, Sebastian Vettel hiába szerezte meg a második rajtkockát, vasárnap öt helyet veszít, Nico Rosberg pedig eközben újra helyzetbe került: övé a pole, ráadásul a legveszélyesebb ellenfelek messzebb, mint gondolta. Valtteri Bottas a nagyok hibája után az első sorból rajtolhat, a Red Bull ezúttal lendületet veszített – így értékeltek a főszereplők az időmérő edzés után!

Nico Rosberg (Mercedes) – 1. hely

„Reméltem, hogy elég lesz a köröm a rajtelsőséghez, mert a második szakaszban a Ferrari messze volt tőlünk, és tudtam, hogy Lewis nem vesz részt a Q3-ban. Persze sosem tudhatod, mit hoz a jövő, szóval volt bennem egy kis bizonytalanság, és örültem, hogy összejött az elsőség, amikor láttam Sebastiant áthaladni a célvonalon. A többiek pechesek voltak, de én csak a saját feladatomra koncentráltam. Az autó nagyszerű volt! A többiek balszerencséje miatt valamivel könnyebb lesz a holnapi futam, de egy F1-es verseny sohasem egyszerű, sok ellenfelem van, és folyamatosan koncentrálnom kell a feladatomra. Most elsősorban az időmérős eredménynek örülök; sokat fejlődtünk a hétvégén, a Q2-ben pedig találtam valamit, és onnantól még többet javultunk. A holnapra még nem gondoltam. Jó lesz az élről indulni, de ahogy mondtam sosem egyszerű nyerni, de jó helyről indulok, és a rajtrács is segít egy kicsit. Szóval szeretnék nyerni holnap.”

Sebastian Vettel (Ferrari) – 2. hely

„Örültem volna, ha közelebb kerültünk volna a Mercedeshez, de a Q2-ben már láttuk, hogy Nico különösen erős, és a végén nagyon jó kört rakott össze. Mi kihoztunk a maximumot a helyzetből. Előnyt jelentett, hogy Hamilton nem indulhatott a Q3-ban, így megszerezhettem a második helyet. Örülök, mert így holnap a tiszta oldalról indulhatok. Innen is jó versenyünk lehet. Jónak éreztem az autót, egész hétvégén jók voltunk. Egy kis idő kiesett, de délelőtt behoztuk, szóval nem lesz probléma. Nem vagyok frusztrált az autó megbízhatósága miatt. Nyilván nem örülök neki, hogy a 7. helyről rajtolok, mert nem lesz tőle könnyebb az életem, de ez a része az autóversenyzésnek. Nem szándékosan csinálták, nem így terveztük. Keményen dolgozunk, és megpróbáljuk elkapni a Mercedest. A versenytempóval jól állunk, ezt már bebizonyítottuk idén. Teljesen tiszta versenyünk még nem volt, de talán holnap összejön. Hosszú futam lesz, és Oroszországban bármi megtörténhet. Még csak április van, holnap május lesz. Az év vége még messze van, a legfontosabb, hogy a maximális pontot szerezzünk.”

Valtteri Bottas (Williams-Mercedes) – 3. hely

„Egészen jó időmérős helyezés ez, bár Nico azért jobb pozícióból indul majd! Eddig elégedett vagyok az egész hétvégével. Voltak új alkatrészek az autón és ezek nagyon jól működtek, a pálya pedig egyébként is fekszik nekünk. Örülök, hogy kihoztuk a legtöbbet az edzésből. Eddig jók vagyunk, de igazából a holnapi nap számít. Eddig sajnos nem jöttek össze a vasárnapok, de biztosra veszem, hogy holnap jó esélyünk lesz arra, hogy jó eredményt érjünk el.”

Kimi Räikkönen (Ferrari) – 4. hely

„A második hely is benne volt ebben. De azért nem vagyok annyira csalódott. Holnap így is a harmadik helyről rajtolhatok. Az utolsó kanyarban kicsúsztam, de egész hétvégén problémám volt a kör összerakásával. Az időmérőn aztán jobban ment valamivel.”

Felipe Massa (Williams-Mercedes) – 5. hely

„Megpróbálok felérni a dobogóra, és ha sikerül, az hihetetlen eredmény lesz. Valtterinek nagyszerű kört sikerült teljesítenie, ezzel pedig az első sorba került. Én mögötte voltam, és nem sikerült százszázalékos kört futnom. De versenyképesek leszünk a futamon. Kicsit szerencsénk van azzal, hogy a Ferrari és a Mercedes kiesik előlünk. De vasárnap erősek lesznek, ez biztos. Mindent megteszek, talán jó versenyünk lehet. Szerintem a pályának köszönhető a javulásunk. A hűvös idő is jó, de pénteken a hosszabb etapokon is gyorsak voltunk. A pálya fekszik nekünk, szóval meg kell ismételnünk a mait holnap is.”

Daniel Ricciardo (Red Bull-TAG Heuer) – 6. hely

„Főként közepesen gyors kanyarok vannak itt, ráadásul ez egy erőpálya, ami a Williamsnek kedvez a Mercedes-motorjuk miatt. Ők inkább a szűk kanyarokban gyengébbek, mi viszont ott villogunk. Szocsiban ilyenből nincs sok. Emellett pedig rendkívül sima itt az aszfalt, alig kopnak a gumik – és ez is az a terület, amelyen előnyben lehetnénk. Massa nem volt ma messze, jó lett volna megelőzni. De legalább a tisztább oldalról rajtolhatok. Nagyjából ott vagyunk, ahová vártuk magunkat, a versenyen pedig talán tudjuk bosszantani a Williamseket. Valószínűleg egyszer állunk majd ki, így nagy okosságot kell kitalálni, ha a stratégiával akarsz előrébb jutni. Sok lehetőséged nincs.”

Sergio Pérez (Force India-Mercedes) – 7. hely

„Elégedett vagyok a mai teljesítményünkkel, az utolsó köröm a Q3-ban fantasztikusan sikerült – pont amikor a legnagyobb szükség volt rá. Erősek voltunk a Q1-ben és a Q2-ben is. Jól éreztem magam az autóban, és képes voltam jó köröket menni mindegyik edzésen. Folyamatosan fejlődünk, és az egykörös tempónk is nagyon erős. Érdekes lesz látni, hogyan teljesítünk holnap, mert gyors autó van alattunk, és nagy kihívás lesz megtartani a jelenlegi helyünket. Ezen a pályán nem túl könnyű előzni, úgyhogy mindenképp jó kis csatákra számíthatunk. Elég gumink van ahhoz, hogy a legjobb stratégiát dolgozzuk ki holnapra, és bízom benne, hogy jó eredményt érhetünk el.”

Danyiil Kvjat (Red Bull-TAG Heuer) – 8. hely

„A Q3-as körömet felvezető kör nélkül kellett kezdenem, a hideg gumi pedig egy kissé hátráltatja az embert. Az időmérőn folyamatosan jobban és jobban éreztem magam az autóban. Tudjuk, hogy ez a pálya nem kedvez az autónknak, de mindkét autó ott volt a Q3-ban. Holnap készen kell állnunk a harcra. A tavalyi futam is eléggé zavaros volt a biztonsági autó miatt, szóval, ki tudja, mi történik holnap. Egy átlagos versenyen nem hiszem, hogy túl sokat hozhatunk, de ha kapunk lehetőségeket, például a stratégia okán, azokat igyekszünk majd kihasználni.”

Max Verstappen (Toro Rosso-Ferrari) – 9. hely

„Most sokkal jobb volt az autóm, mint tegnap. Ég és föld a különbség, ha azzal akarjuk összevetni. Nagyon örülök ennek az eredménynek, különösen annak, hogy visszatérhettünk a Q2-be. Nem igazán számítottam erre. Holnap ismét szoros lehet a verseny. Nem tudom, mire számítsak, mert tegnap elég sokat szenvedtem az autóval és a hosszabb etap sem volt túl jó, ma viszont sokkal jobb volt, és remélem, megtarthatjuk ezt a pozíciót.”

Lewis Hamilton (Mercedes) – 10. hely

„Ez a második motorom idén, az, amit múltkor használtam. És ugyanaz a hiba történt. Kimentem a Q2 végén, hogy érezzem, mi a helyzet, de ugyanaz az erőprobléma lépett fel, mint Kínában.”

Carlos Sainz (Toro Rosso-Ferrari) – 11. hely

„Őszintén, nem vagyok túlságosan boldog, mert az autó elég gyors volt ahhoz, hogy bekerüljünk a Q3-ba. Eddig a hétvége során végig jól mentünk, szóval kissé csalódást keltő, hogy nem jutottunk be az utolsó szakaszba. De ha meglátod Kvjatot az utolsó szektorban, és ő akadályoz az utolsó gyors körödön, akkor igazából nem tudsz mit tenni. Emiatt most eléggé csalódott vagyok, de már csak a holnapi futamra gondolok, mert tudjuk, hogy a tempónk jó.”

Jenson Button (McLaren-Honda) – 12. hely

„Eddig viszonylag jól dolgoztunk a hétvégén, az időmérőn azonban alulkormányzott volt az autó, és szerintem a hőmérséklet csökkenése is ártott a csapatnak. Óvatosak voltunk a beállításokkal, talán túlságosan óvatosak. De az előző két időmérőt figyelembe véve, szerintem ez volt a helyes döntés. Fájó, hogy két tizeddel maradtunk le a nyolcadik helyezettől, de ez egyértelmű előrelépés, és ezt jó látni. A pálya nem fekszik az autónknak; ezúttal sem kedvezett nekünk.”

Nico Hülkenberg (Force India-Mercedes) – 13. hely

„Elég sima időmérő volt, de nem azzal a végeredménnyel, amit én akartam. Tegnap óta nem érzem jól az autót, rengeteget küzdöttünk, hogy megtaláljuk a hibát, és hozni tudjuk a saját magunk által elvárt teljesítményt. Este, sőt még az időmérő előtt is változtattunk egy-két dolgon, de sajnos nem vitt minket a jó irányba. Természetesen a verseny előtt már nem változtathatunk az autón, szóval szerintem egy kemény vasárnap áll előttünk, főleg úgy, hogy a mezőny középső részében elég közel vagyunk egymáshoz.”

Fernando Alonso (McLaren-Honda) – 14. hely

„Egyértelmű, hogy a Q3-ba kerülés nem volt egyértelmű célkitűzés a csapat számára. Közelebb akarunk kerülni, és közelebb is kerültünk. Másfél tizeddel maradtunk le az utolsó szakaszról, de ma nagyon sokan harcoltak a bejutásért, öt autó egészen pontosan, és nekünk ez most nem jött össze, mi voltunk az ötödikek ezek közül. A 14. helyen vagyunk, szóval egy kicsit szerencsétlen a helyzet. De ma nem érdemeltünk többet. Nem voltunk elég gyorsak.”

Romain Grosjean (Haas-Ferrari) – 15. hely

„Eddig elég bonyolultan alakul számunkra a hétvége. Szenvedtünk a tapadással és az autóval is. Nehéz működésre bírni a gumikat ilyen sima aszfalton. Fejlődünk, tanulunk, és megtesszük a legtöbbet, amit tudunk. Még mindig nem azt érzem az autóval, amit a szezon elején. Ezt mindenképp tanulmányoznunk kell. Hosszú verseny lesz a holnapi, rengeteg üzemanyag-spórolással. A gumikat nehéz a határon belül tartani, ez mindenkinek kihívást jelent majd. Talán megpróbálunk valami okosat kiagyalni. Majd a versenyen kiderül, hol vagyunk.”

Esteban Gutiérrez (Haas-Ferrari) – 16. hely

„Nehéz volt az időmérő. Nem könnyű a gumikat működésre bírni itt. Ez egy elég nagy kihívás. A legjobbamat nyújtottam, az összes elérhető lehetőséget kihasználtuk, de nem vagyok elégedett a végeredménnyel. Bár még előttünk van a verseny. Remélhetőleg lesz pár meglepetés, ami lehetővé teszi, hogy a pontszerzés közelében legyünk. Valószínűleg nem lesz túl egyszerű, mivel a tempónk nem olyan jó, mint szeretnénk, de keményen fogjuk nyomni, hogy a legjobbat tudjuk nyújtani.”

Kevin Magnussen (Renault) – 17. hely

„Nem futottam túl jó kört, és a gumikkal is szenvedtünk, a beállítások sem működtek tökéletesen. A harmadik szabadedzésen sokkal jobbak voltunk, mert jobban egyensúlyba tudtuk hozni az első és hátsó gumik működését. Az időmérőn viszont ez már nagyobb kihívásnak bizonyult. Több lehetőség van az autóban, csak meg kellene találnunk a tökéletes beállítást.”

Jolyon Palmer (Renault) – 18. hely

„Ugyan kiestem a Q1-ben, de boldog vagyok. Megtaláltuk a problémát, ami hátráltatott minket az előző futamokon. Még nem vagyunk szupergyorsak, de szerintem jó versenyünk lehet holnap. Nagyon jól működött ma az autó. Változtattunk valamin, és úgy tűnik, bejött. Elégedett vagyok, mert végre megmutathatom, mire vagyok képes, hiszen eddig rengeteg dolog hátráltatott minket. Reméljük, a holnapi versenyen hamar előre tudunk majd lépni. Lehet, hogy a rajtnál lesz egy kis káosz a második kanyarban, szóval nagy kihívás lesz előbbre kerülni, de majd meglátjuk, mire leszünk képesek.”

Felipe Nasr (Sauber) – 19. hely

„A 19. hely nem túl kielégítő eredmény. Sajnálom, mert a Q1 végén egész jó körön voltam, de a 13-as kanyarra fordulva túl későn fékeztem. Akárhogy is, sokkal jobban érzem magam az autóban ezen a hétvégén és ez számít igazán. A beállításokat tekintve edzésről edzésre jó fejlesztéseket végeztünk, szóval már csak pár részletet kell kidolgoznunk holnapra. Remélem, jó pozíciókért tudok majd harcolni a versenyen.”

Pascal Wehrlein (Manor-Mercedes) – 20. hely

„Elég nyugtalanító volt számunkra a mai időmérő. Ma reggel az aszfalt hőmérséklete jóval melegebb volt, és a nap is sütött, ezért könnyebb volt felmelegíteni a gumikat. Délután ez már sokkal nehezebb volt. Hogy őszinte legyek, többet vártunk, mert a harmadik szabadedzésen elég jól álltunk. Szerintem a verseny teljesen más lesz. Ma is láttuk, hogy egyre gyorsabb köröket futottam, holnap szerintem 5-10 kör után már jók leszünk. Az időmérőn csak egy vagy két köröd van, és ha csúszkálsz, nagyon nehéz teljesíteni. A holnapra koncentrálok, és remélem, jókat csatázunk majd a Sauberrel és a Renault-val.”

Rio Haryanto (Manor-Mercedes) – 21. hely

„Érdekes volt számunkra az időmérő. Úgy érzem, előrébb tudtunk lépni, és közelebb vagyunk a versenytársainkhoz, mint az előző versenyeken. Az utolsó köröm sikerülhetett volna jobban. Forgalomba kerültem, és legalább két tizedet vesztettem az utolsó szektorban, szóval kicsit zavart, hogy nem volt tiszta a köröm. Alig várom a holnapot! A célom, hogy jó rajtot vegyek, különösen a hosszú egyenesben az első kanyarig, aztán megpróbálom a maximumot kihozni az autóból. A pénteki hosszú etapjaink jónak tűntek, ezért egy jó gumistratégiával erős versenyre számítok holnap.”

Marcus Ericsson (Sauber) – 22. hely

„Természetesen csalódás számunkra ez az eredmény. A harmadik szabadedzésen úgy éreztem, kicsit előre tudtam lépni, de az időmérőn megint szenvedtem a gumikkal. Egész hétvégén problémáim voltak velük, nem igazán tudtam működésre bírni őket. Ráadásul forgalomba kerültem, ami szintén nem segített. Mindent egybevéve, nem voltunk ma elég gyorsak. Holnap megpróbáljuk ezt leküzdeni.”

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Enveblo
#1 Enveblo 2016. április 30. 16:29  

"Örülök, mert így holnap a tiszta oldalról indulhatok."

ennyi a lényeg

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pirelli, 2017, Kimi Räikkönen

52016.10.25. 08:52

Ezért úszta meg a büntetést Alonso – és Massa

Valójában a brazil örülhet, hogy versenybalesetnek minősítették ütközésüket?