Versenyzői nyilatkozatok az utolsó előtti tesztnapról

írta: M4Sport
2016. március 03. 18:50
FOTÓ: ©xpbimages.com

Sok versenyző ma ülhetett utoljára autóba a melbourne-i idénynyitó előtt. Az alábbiakban olvashatjuk a nap leggyorsabbja, a finn Kimi Räikkönen értékelését a maga eddigi „egyik legjobb napjáról”, a többiek véleményét a sok időmérő- és versenyszimulációról valamint a haasos Romain Grosjean reakcióját a két kicsúszásáról. Így vélekedtek a pilóták az utolsó előtti nap végén.

Kimi Räikkönen, Ferrari – 1. hely, 1:22,765 (136 kör)

„Elég jól ment ma. Sokszor gyorsabban is mehettünk volna, ha akarjuk, és több kört is tudtunk volna futni – ez volt az egyik legjobb napunk eddig, semmi problémánk nem volt. Sok kört teljesítettünk. Egyszer meg kellett szakítanunk a versenyszimulációt piros zászló miatt, de ettől eltekintve minden oké volt.”

Felipe Massa, Williams-Mercedes – 2. hely, 1:23,192 (119 kör)

„Nagyon pozitív nap volt. Mindenféle probléma nélkül sikerült teljesítenünk a napi programunkat, amiben voltak hosszú etapok és rövid etapok is. Kipróbáltuk a lágy, sőt az ultralágy gumikat is. Sajnos az ultralágyas körömön forgalomba ütköztem, úgyhogy az nem sikerült jól, de összességében azért ez egy nagyon jó nap volt, és jó volt jobban megérteni az autó viselkedését. Egyértelműen sokkal elégedettebb vagyok ezen a héten, mint a múlt héten voltam. Már majdnem készen állunk az első versenyre, amelyen amúgy végre tényleg jó képet kaphatunk róla, hogy hol állunk a többiekhez képest, de… de a mai nap is jó nap volt.”

Nico Hülkenberg, Force India-Mercedes – 3. hely, 1:23,251 (137 kör)

„137 kört futottam; nem rossz így befejezni a téli felkészülést! Ma nagyon sok információt gyűjthettünk a gumiabroncsokról, köztük az új ultralágy keverékről is. Jól tapadnak, és előrelépést jelentenek a szuperlágyhoz képest, de még meg kell tanulnunk, hogyan lehet őket megfelelően munkára bírni. Szerintem jól felkészültünk, hiszen sokat voltunk a pályán komolyabb műszaki hibák nélkül. Ma teljesítettünk a teljes téli tervet, szóval most már az első futamra kell összpontosítanunk. Elég sok lehetőség van ebben az autóban, és tudom, hogy a folytatásban még jobb lehet. Ez nagyon biztató. Már türelmetlenül várom, hogy ismét versenyezhessek…”

Max Verstappen, Toro Rosso-Ferrari – 4. hely, 1:23,382 (159 kör)

„Nagyon jó volt ez a teszt, akárcsak a múlt heti, ma pedig ismét megmutattuk, hogy az autónk megbízhatósága teljesen rendben van, hiszen 159 kört teljesítettünk. Remek érzés így befejezni a felkészülést; ilyen magabiztosan, amilyenek most vagyunk és az előző barcelonai teszt után voltunk. Már várom az első versenyt. Rengeteget dolgoztunk és fejlesztettünk, szóval már itt a kezdés ideje!”

Nico Rosberg, Mercedes – 5. hely, 1:24,126 (81 kör)

„Minden tesztnap teljesen más, hiszen nagyon kevés idő áll a rendelkezésünkre, ezért a lehető legjobban ki szeretnénk használni a lehetőségeinket. A mai különösen érdekes volt, hiszen mindent ugyanazon a szinten tartottam – például az az üzemanyagot és a gumikat – ezért változtathattunk az autón, hogy még jobban érezzem magam benne. Ez egy hasznos élmény volt. Nem akarom azt mondani, hogy jobban állok Lewisnál, de jó a helyzet, és magabiztos vagyok az évkezdet előtt.”

Felipe Nasr, Sauber-Ferrari – 6. hely, 1:24,768 (116 kör)

„Újabb pozitív nap volt ez a C35-ös volánja mögött. Elég sok kört teljesítettünk; volt, hogy rövidebb etapokat futottunk, de a délután szakaszban egy versenyszimulációt is végeztünk. Ez nagyon jó volt, viszont tudjuk, hogy még mindig sok munka vár ránk. Én legközelebb már a szezonnyitó alkalmával ülök autóba, Melbourne-ben. Ami az eljárásokat illeti, felkészültem a kezdésre.”

Fernando Alonso, McLaren-Honda – 7. hely, 1:24,870 (118 kör)

„Eddig eléggé elégedett vagyok a megbízhatóságunkkal. Nagyon keményen dolgoztunk a télen, és az elmúlt hetekben kapott válaszok – különösen az erőforrás oldaláról – elég pozitívak. Nyers teljesítmény szempontjából jelen pillanatban egyelőre várakozó állásponton vagyunk, mivel a téli tesztek időeredményeiből nehéz kiindulni, hiszen folyton változnak. Ilyen szempontból várnunk kell Ausztráliáig: ott mindenki ugyanakkor, ugyanannyi benzinnel és ugyanolyan gumikkal megy majd, és akkor megkapjuk a választ a kérdéseinkre. Szerintem egyébként még mindig elég sokat kell majd dolgoznunk, de remélhetőleg sokkal közelebb vagyunk a többiekhez, mint tavaly. Ami az erőforrást illeti, még mindig ki tudunk belőle hozni egy kis teljesítményt, és az első versenyeken bevetendő továbbfejlesztett motorok fejlesztési lépcsőiben is van még egy kis potenciál. Ami a kasztnit illeti, azon még sok mindent le kell tesztelnünk – aerodinamikailag van néhány új koncepció az autón, és tovább kell tanulmányoznunk a kocsi újratervezett hátulját, hogy megértsük, hogy hogyan tudnánk kihasználni azt a részt arra, hogy maximalizáljuk a lehetőségeinket. Mindent összevetve, három napot teszteltem az új kocsival, nem számítva a műszaki hiba miatt elvesztegetett órákat. Amikor az ember befejezi a téli teszteket, akkor mindig úgy érzi, hogy annyi minden van még, amit ki kéne próbálni, és amin dolgozni kéne, és én is pont így érzem magam most. Elégedett vagyok az elmúlt két hét munkájával, de biztos vagyok benne, hogy az első két-három versenyen nagyobb potenciállal bírunk majd, pusztán azért, mert többet leszünk a pályán.”

Pascal Wehrlein, Manor-Mercedes – 8. hely, 1:24,913 (46 kör)

„Ha választanom kellene, inkább teljesítenék kevés kört gyorsan, mint sokat lassan, szóval nem lehetek elégedetlen a mai nappal. Egy mechanikai probléma miatt időt veszítettünk, de használhattam az ultralágy keveréket, amivel a legjobb időm a nyolcadik helyre volt elég; eközben a beállításokkal is egész jó szintre értünk. Az autó most sokkal jobbnak tűnik, mint a múlt héten, amikor elkezdtük a tesztelést, és még van benne fejlesztési potenciál. Még mindig hátrányban vagyunk, de a rés sokkal kisebb, mint korábban. Otthon érzem magam ennél a csapatnál, és köszönettel tartozom a srácoknak. Már várom, hogy teljesíthessem velük az ausztrál futamot két hét múlva.”

Danyiil Kvjat, Red Bull-TAG Heuer – 9. hely 1:25,141 (119 kör)

„Ezek a napok egyszerűen csak arról szólnak, hogy javítsunk a kocsin – magam miatt és a csapat miatt is –, semmi másról. Mi minden tőlünk telhetőt megtettünk, úgyhogy majd meglátjuk, hogy mi lesz. Ami a mai programunkat illeti, azt majdnem sikerült befejezni, ami nagyon hasznos volt, és azt hiszem, hogy készen állunk Melbourne-re. Volt néhány kisebb problémánk, de semmi komoly – jó utolsó nap volt. Hogy mire számíthatunk Melbourne-ben? Hogy őszinte legyek, fogalmam sincs. Úgy megyek oda, hogy nincsenek elvárásaim, egyszerűen csak ki fogom hozni magamból a maximumot.”

Jolyon Palmer, Renault – 10. hely, 1:26,224 (97 kör)

„Délelőtt időt veszítettem egy váltóhiba miatt; hirtelen eltűnt a negyedik fokozat. Nagy kár érte. Úgy tűnik, eléggé balszerencsés vagyok, hiszen az előző négy napon az autó remekül működött, majd visszaültem, és 20 kör után a váltó megadta magát. Végül megoldottunk, és a délutáni szakasz már nagyon jó volt. Még egy versenyszimulációt is teljesítettünk, amire már nagy szükségem volt. Egyáltalán nem rossz a Renault-motor. Most már sokkal jobban éreztem magam az autóban, mint az első napon, amikor volt pár kisebb gondunk. Folyamatosan jönnek a fejlesztések, és elégedett vagyok azzal, ahogyan a srácok dolgoznak Viry-ben. Nem érzek óriási különbséget a tavalyi Mercedes-motorhoz képest. Persze nyilvánvaló, hogy ők is fejlődtek, de a Renault keményen dolgozott, és a helyes irányba tartunk. Az autó következetes, ez benne a legjobb. Tudom, mire számítsak.”

Lewis Hamilton, Mercedes – 11. hely, 1:26,488 (62 kör)

„Nagyon jó, hogy Nico és én felosztjuk a napi programot, mert így olyan érzés, mintha nyolc napot tesztelnél és nem csak négyet. A csapat fantasztikus munkát végzett az autóval, és úgy érezzük, hogy valószínűleg még jobban is állunk, mint tavaly ilyenkor, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy milyen sok kilométert futottunk. Viszont még mindig nem autóztunk a határon, ahol megtudhatnánk, hogy egy késélen táncoló időmérős körön milyen az egyensúly – de jelen pillanatban azért én elég jól érzem magam. Ez az egész egy kicsit olyan, mintha piramist építenél, és az egykörös teljesítmény lenne a csúcsa az egésznek. Most éppen az alapokat rakjuk le a teszteken futott hosszú etapokkal – és minél nagyobb az alap, annál magasabbra jutsz majd a végén.”

Romain Grosjean, Haas-Ferrari – 12. hely, 1:27,196 (77 kör)

„Az elektromos fékrendszer egy roppant bonyolult szerkezet. 2013-ban és 2014-ben, amikor a Lotusnál voltam, akkor is voltak vele problémáink. Most, hogy a héten már gyorsabban próbálunk menni az autóval, egyre több probléma üti fel a fejét, ezeket pedig meg kell oldanunk. Szerintem Melbourne-ig rendezni tudjuk a sorainkat. Abban is bízom, hogy az éjszaka során is sikerül előrelépnünk. Láttuk, hogy mi a probléma, és azt is tudjuk, mi váltja ki. Remélem, holnap rendben leszünk.”

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

ernike
#1 ernike 2016. március 03. 19:30  

Kimi igen bőbeszédű volt :DFORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ