Versenyzői nyilatkozatok az utolsó tesztnap végén

írta: Motorsportal
2016. március 04. 18:22
FOTÓ: ©xpbimages.com

Hónapokon át vártuk, csupán két hétig tartott, nyolc napból állt, árgus szemekkel figyeltük minden mozzanatát, de most mégsem bánja senki, hogy véget ért. A téli tesztidény lezárulása ugyanis egyet jelent azzal, hogy hamarosan elrajtol az új Forma–1-es bajnokság. A barcelonai felkészülés zárónapja Sebastian Vettel és a Ferrari elsőségével, valamint a Mercedes egyetlen technikai problémájával ért véget. Gyors körök, versenyszimulációk, problémák és előretekintés Melbourne felé. Így értékelt a mezőny a kockás zászló lendülése után!

Sebastian Vettel (Ferrari): 1. hely – 1:22,852 (142 kör)

„Elégedett vagyok, és szerintem sikeresek voltunk ketten együtt Kimivel. Egészen sok kört teljesítettünk, végigcsináltuk a programunkat, szerintem ez jó teszt volt. Meglátjuk, nyerő autónk van-e, de az első benyomásom jó, és minden, amit a kocsira szereltünk, jónak tűnt. Összességében elégedett vagyok a viselkedésével, és örülök annak, hogy ekkorát előreléptünk. Ami a megbízhatóságot illeti, a Mercedes nagyon erősnek tűnik – függetlenül a mai problémájuktól. Próbáljuk csökkenteni a lemaradást, ahogy tavaly is. Akkor sokat léptünk előre, és az új autónkkal még közelebb kerülhetünk. Hogy mennyire, arra még várnunk kell pár hetet.”

Carlos Sainz (Toro Rosso): 2. hely – 1:23,134 (133 kör)

„Nagyon elégedett és izgatott vagyok. Újabb jó napon vagyok túl, amiért mindenekelőtt szeretnék köszönetet mondani a csapatnak a teszteken végzett nagyszerű munkáért. Már alig várom, hogy kezdődjön Melbourne-ben. Ezekben a napokban egyre magabiztosabbá váltunk, minden úgy ment, ahogy vártuk. Ma délután kissé nehéz körülmények fogadtak, erős szél fújt, de azért sikerült végigcsinálnunk a versenyszimulációnkat a tervek szerint. Remek utolsó nap volt ez, jó érzés minden nap ilyen sok kört menni. Alig várom, hogy Ausztráliában újra autóba ülhessek!”

Felipe Massa (Williams-Mercedes): 3. hely – 1:23,644 (129 kör)

„Ez is jó nap volt, megint sikerült jó sok kört megtennünk. Nagyon elégedett vagyok ezzel a héttel, hogy ilyen sok kört futottunk, és hogy ennyit dolgoztunk, hogy megértsük a kocsi működését. A mai nap is körülbelül olyan jól sikerült, mint a tegnapi – arról meg, hogy hol állunk, arról majd Ausztráliában többet fogunk tudni. Elégedett vagyok, és maximálisan készen állok a szezonra. De nem csak én, mindenki. A szerelők, a mérnökök, az egész csapat. Jól megdolgoztunk érte, hogy a lehető legjobban felkészítsük a kocsit, úgyhogy remélem, hogy jól kezdünk majd az első versenyen.”

Sergio Pérez (Force India): 4. hely – 1:23,721 (60 kör)

„A leállásomnál hirtelen elszállt a hajtás. Nem ez volt a legkönnyebb napunk, már az elején is igen szeles volt az idő. Mindezek ellenére is teljesítettünk hatvan kört, és az elmúlt két hét alatt nagyon sokat tanultunk. Jól felkészültünk Melbourne-re, már alig várom, hogy kezdődjön a verseny!”

Lewis Hamilton (Mercedes): 5. hely – 1:24,133 (69 kör)

„Egyedülálló tesztidény volt ez a csapat számára – ennyi kilométert megtenni egy új autóval még sosem sikerült. Csak dicsérni tudom a csapat tagjait. Óriási tesztprogramunk volt, fárasztó a csapat számára, de nagyon jó. És egészen megkönnyebbültem, hogy végre valami elromlott. Az eddigi megbízhatóságunk mellett szinte furcsa volt, de én örülök, ha inkább itt jön elő valami, mint Ausztráliában. Nem igazán néztem a többiek időeredményeit, mert egyszerűen rengeteg munkám volt. Már alig várom, hogy Ausztráliába utazhassak, és kiderüljön, valójában hol is állunk. Fontos, hogy az autót jónak érzem. Ha a Ferrari mögé kerülnénk, akkor is vissza fogjuk verekedni magunkat! Megkönnyebbültem, hogy vége a tesztidőszaknak. Versenyző vagyok, már nagyon várom Ausztráliát, és örülök annak, hogy előtte kicsit kipihenhetem magam. Hogy mit csinálok most? Az útvonalam: Spanyolország, Monaco, London, Németország, Franciaország, Ausztrália. Számomra ez a kikapcsolódás! Szeretek utazni.”

Daniel Ricciardo (Red Bull): 6. hely – 1:24,427 (123 kör)

„Egészen jó volt. És örülök annak, hogy legközelebb már versenyen ülhetek autóba. A négy tesztnapomból három alkalommal száznál több kört teljesítettem. Sokkal jobb helyzetben vagyunk, mint az elmúlt két évben ilyenkor. A Mercedes és a Ferrari gyorsabb nálunk, de erre nyilvánvalóan számítottunk is. Ha holnap Monacóban versenyeznénk, talán lenne némi esélyünk a dobogóra egy. De ha holnap itt versenyeznénk, már némi szerencse is kellene hozzá… Az autónk hasonlít arra, amilyen a tavalyi volt az év második felében. A legtöbb pályán ez jól működik, egyes helyeken pedig igazán jó lehet. Elég szeles és hűvös volt most az idő, Melbourne teljesen más lesz, de a karosszéria szempontjából jók vagyunk. A motor terén is van előrelépés, de még több jön majd. Minden a helyes irányba tart, jól kezdtünk. A Williams és a Force India is előrelépett, szoros csatára számítok velük, de remélem, mi leszünk elöl. Örülök, hogy következik az első verseny, a tesztjeink jók voltak, hatékonyan használtuk ki az időt.”

Jenson Button (McLaren-Honda): 7. hely – 1:24,714 (121 kör)

„Jó érzés, hogy ezzel a 121 megtett körrel jó vége lett a tesztprogramunknak. Ez azt jelenti, hogy egy csomó különböző aero-konfigurációt meg tudtunk vizsgálni, és sokat tanultunk a kocsiról és arról, hogy hogy viselkedik – ami nagyon hasznos, tekintve csak 10 nap, és máris repülünk Melbourne-be. Nagyszerű dolog, hogy ilyen sok kilométert futottunk a két teszt alatt; nagyon hasznos volt, mivel így visszajelzést kaptunk az erőforrásról és az aerodinamikáról, és egy kicsit még a beállításokon is tudtunk dolgozni. Azt is lehetővé tette, hogy sokkal több rendszerellenőrzést és állapotellenőrzést futtassunk – ami a felkészülés szempontjából egyértelmű előny tavalyhoz képest. Még mindig elég sok a dolgunk, és a szeles időben elég nehéz is volt tényleg jó munkát végezni a beállításokkal, de ezzel mindannyiunknak meg kellett küzdeni. Ma délután, ahogy egyre több kört tettünk meg, úgy kezdtük egyre jobban megérteni az egyensúlyt és a kocsi viselkedését, és sikerült is kiértékelni néhány lehetőséget az első versenyre. Mégsem érzem úgy, hogy készen állunk – még mindig nagyon sok minden változik majd az autón, mielőtt versenyre kész állapotba kerül, és amúgy is mindig úgy vagyunk vele, hogy több tesztnapot akarunk, mint amennyink van, hogy megtaláljuk az egyensúlyt az első versenyre. De vagyunk elég tapasztaltak ahhoz, hogy ezt ott is meg tudjuk majd csinálni. Jó pár területen dolgoznunk kell még, de összességében sok területen előre is léptünk a tesztek alatt, úgyhogy egyszerűen csak tovább kell koncentrálnunk, és minden versenyre vinnünk kell az új alkatrészeket, hogy folyamatosan fejlődjünk.”

Jolyon Palmer (Renault): 8. hely – 1:24,859 (90 kör)

„Örülök, hogy végül kilencven kört sikerült teljesítenem. A csapat jól felkészült. Nem sikerült mindent úgy elintéznünk, ahogyan terveztük, de a tesztelés már csak ilyen. Az én szempontból kissé katasztrofálisan alakult. Az első három nap alatt kétszáz körig sem jutottam, és újoncként nem éppen így akarsz nekivágni Melbourne-nek. Az autó alapjai viszont jók, és folytatjuk a munkát. Jó hír, hogy Kevin sok kört futott, mert ha ugyanannyit teljesített volna, mint én, gondban lennénk. Volt négy problémamentes napunk, és bár én is örültem volna egynek, most már ez van. Nem voltam szerencsés, de a csapat szempontjából elégedett vagyok, már jobban ismerjük az autót, megvan a helyes irány. Már van némi tapasztalatom az F1-ből, ezért nem érzem úgy, hogy nagyon le lennék maradva. Magabiztosan utazom Melbourne-be, ahol minden rendben is lesz.”

Marcus Ericsson (Sauber-Ferrari): 9. hely – 1:25,031 (132 kör)

„Végre egy pozitív nap a C35-ösben! Éppen erre a 132 megtett körre volt szükségünk, mivel az utolsó téli tesztnapomon szerettem volna 100 kör felett végezni. Így, hogy ez megvolt, így sikerült jó sok kilométert belerakni az autóba, de futottunk rövid etapokat, meg – késő délután – versenyszimulációs hosszú etapokat is. Az új kocsival sikerült előrelépnünk, annak ellenére is, hogy voltak technikai gondjaink, amiket amúgy még ki kell majd elemeznünk.”

Romain Grosjean (Haas-Ferrari): 10. hely – 1:25,255 (66 kör)

„Nagyon jó délelőttöm volt. A srácok egész éjszaka dolgoztak, hogy megjavítsák a fékrendszert, ami hatalmas pluszt jelentett, úgyhogy emiatt nagyon boldog vagyok. Még mindig sok a munkánk, de úgy nagy általánosságban mindenki bámulatos munkát végzett. Sokkal jobban éreztem magam a kocsiban, és ez mindenkinek nagy megkönnyebbülés volt, mivel fékek nélkül elég nehéz lett volna vezetni az autót. Ez a pár hét mindenkinek kemény volt, különösen azoknak a srácoknak, akik már egy hónapja nem voltak otthon. De bámulatos munkát végeztek, egész végig rajta voltak az ügyön… Remélhetőleg most majd lazíthatnak egy kicsit, aztán jövő héten már megint keményen kell dolgoznunk, hogy felkészüljünk Melbourne-re.”

Esteban Gutiérrez (Haas-Ferrari): 11. hely – 1:25,422 (25 kör)

„Nagyszerű érzés volt újra pályán lenni a tesztek utolsó napján. Úgy éreztem, hogy végre megtaláltuk azt az irányt, amit mindannyian kerestünk, és a felmerülő problémáinkra is találtunk néhány megoldást. Összességében nagyszerű élmény, hogy egy új csapat tagja lehetek. Most már úgy érzem, hogy készen állunk a versenyekre. A szerelőgárdámnak is nagyon hálás vagyok – az utóbbi hetekben könyörtelen tempóban dolgoztak, és meg is lett az eredménye. Most, hogy megismertem a kocsit, a következő lépésben itt az ideje, hogy visszatérjek ahhoz, amit szeretek, ami a versengés és a versenyzés. Itt mindannyiunkat ugyanaz a szenvedély hajt. Már nagyon várom Melbourne-t.”

Rio Haryanto (Manor-Mercedes): 12. hely – 1:25,899 (58 kör)

„A délutáni szakasz roppant intenzív volt, így még jobban frusztrál, hogy az első etap kimaradt. Elégedett vagyok ezzel az 58 körrel. A szünet után gyorsan felvette a ritmust, és teljesítettünk egy zsúfolt programot. Gyorsan történtek a dolgok, de felkészültnek érzem magam a mai nap után. Azt hiszem, egész jó pozícióba kerültünk az autóval 11 nappal azután, hogy beindítottuk. Kíváncsian várom, mire leszünk képesek az ellenfelekkel szemben. Izgatottan várom, hogy két hét múlva pályára léphessek Melbourne-ben. Köszönettel tartozom a csapatnak, amiért segítenek abban, hogy a lehető legjobb módon kezdjem Forma–1-es pályafutásomat. Hosszú napok voltak ezek, de biztosra veszem, hogy megérték a fáradtságot.”

Nico Rosberg (Mercedes): 13. hely – 1:26,140 (70 kör)

„Kiválóan alakult a tesztidény. Lenyűgöző mennyi kilométert futottunk, még ha a tempónkról nem is tudunk sokat. Meggyőződésem, hogy a Ferrari nagyon közel van, és bármelyikünk lehet elöl. De felkészültnek érzem magunkat Ausztráliára. Még sosem volt annyira jó a télen az autónk, mint ma délután. Rendkívül elégedett vagyok. Alapvetően nem szívesen mutatod meg a többieknek, mire vagy képes valójában, de voltak kevés benzines köreink is. Egyszerűen azért nem használtuk a két leglágyabb gumit, mert ezen a pályán nem a megfelelőek hozzá a körülmények. A mérnökök szerint nem lett volna sok értelme, inkább hasznosabb dolgokra fordítottuk az időt. Az autónk nagyon megbízható volt, teljesítettük az egész programot. Még vár ránk némi szimulátoros munka, a jövő héten ez következik.”

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

sába
#1 sába 2016. március 04. 19:57  

Remélem mindenki megnyugszik. Attól, hogy nem vettük észre, a ferrari pakolt újításokat az autóra. :)

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Maurizio Arrivabene

02016.10.24. 14:34

„***** meg!” – Gerard Butler „hálás” volt Ricciardónak…

Elbocsátó szép üzenet a dobogós „kínzás” után

12016.10.24. 13:16

Vettel a kivetítőn nézte, ahogy majdnem kirepült a pályáról…

"Büszke voltam, hogy meg tudtam fogni ott az autót"