Verstappen átlépte a határt Räikkönen ellen? – "Így a Forma–4-ben vezetnek!"

írta: M4Sport
2016. július 25. 09:13
FOTÓ: ©xpbimages.com

Föl sem merült Max Verstappen megbüntetésének lehetősége az FIA-nál, pedig Kimi Räikkönenen kívül is sokan szabálytalannak látták a finn ellen bemutatott, szárnytöréssel végződő manőverét.

„Jó hallani, hogy Kimi végre többet beszél. Szerintem sportszerűen vezettem, és nem változtattam kétszer irányt” – kommentálta Max Verstappen a Kimi Räikkönennel történt koccanását már-már a finnt idéző lazasággal.

Az eset a Magyar Nagydíj 57. körében történt, amikor a friss szuperlágy gumikon futó Räikkönen utolérte a Red Bullt. Próbálta lendületből megelőzni őt, ám a manőver végén letört a vezetőszárnyának bal véglapja, miután az elé bevágó Verstappen hátsó kerekének koccant. 2007 bajnoka már a rádióban arra panaszkodott, hogy ellenfele kétszer váltott irányt a féktávon – amit a szabályok tiltanak. Az FIA nem látott okot a büntetésre, Räikkönen viszont a leintés után kiemelte, már több esetben is osztogattak büntetést hasonló manőverekért, így a szabályozást egyszerűen viccnek tartja.

A paddock véleményét is megosztották a történtek. A másik ferraris, Sebastian Vettel védelmébe vette Verstappent. „Max egyik nagy erőssége, hogy nagyon agresszív, és ilyenkor az ember néha kicsit átlépi a határt. De én ellenzem ezt az egész büntetéspolitikát, valamint a túlbonyolított szabályokat. Szerintem ez elég bugyuta, és a kívülállók csak nevetnek rajtunk” – érvelt a négyszeres bajnok.

Hozzátette, Räikkönen dühét persze megérti. „Max idővel majd lenyugszik. Természetesen nem túl klassz, amikor valaki hátul megy, és az elöl haladó mozog előtte és nem viselkedik teljesen sportszerűen, de ez időnként megesik. Az biztos, hogy Kimi a legsportszerűbb versenyző a mezőnyben. Hosszú még a szezon, így biztosra veszem, hogy fognak még találkozni.”

A Scuderia csapatfőnöke, Maurizio Arrivabene kevésbé volt megértő. „Verstappen manővere… Beszéltünk a boxállásból a versenyirányítással, de mindig csak a kifogások… Valahogy mindig vannak rendkívüli körülmények, szóval nem is tudom. Számomra a rendkívüli körülmény az, ha esik az eső. De inkább hagyjuk is ezt a témát. Kimi megmutatta, miért kapott tőlünk új szerződést” – nyilatkozta az olasz Skynak.

A ma már tévés szakértőként dolgozó egykori F1-es versenyzők ennél pártatlanabbul foglalhatnak állást, és bár ők is megosztottnak tűntek a témában, többségük elgondolkodott volna a holland megbüntetésén.

Az olasz Sky televíziónál dolgozó Jacques Villeneuve élesen bírálta Verstappent. „Én az FIA helyében piros lapot adtam volna neki. A biztonságról beszélnek, a glóriáról, a rádiós tilalomról, erre az ilyen veszélyes versenyzőket hagyják körözni? Ez volt a legrosszabb védekezés, amit valaha is láttam. Így a Forma–4-ben vezetnek! Ha Verstappen háromszor is irányt vált, az szabálytalan. És akkor ez a fickó még veszi a bátorságot, hogy a rádióban nehezményezze, Kimi túl gyakran megy le a pályáról. Előre kéne néznie, nem hátra. A Forma–1-nek jó példát kellene mutatnia a fiataloknak. Például büntetni az elkerülhető ütközésekért, amit most csak néztek. Veszélyes manőver volt, ami büntetést érdemelt volna” – vélekedett 1997 bajnoka.

A német RTL szakkommentátora, Christian Danner is szabálytalannak látta Verstappent. „Ezt így nem lehet. Hogy kétszer váltott irányt, az csak egy dolog. De hogy még meg is várta, míg a másik oldalt választ, és akkor vág be elé, az már egyszerűen túl sok. A második eset az egyes kanyarban szerintem még rosszabb volt, mint a kettesben történt, mivel Verstappen ott olyan sokáig kivárt, hogy Kiminek gyakorlatilag már nem maradt helye. Alapvetően jónak találom, amikor fiatal versenyzők nem tisztelik a tapasztaltakat, de Max egyszerűen túl sportszerűtlen volt” – állapította meg a német.

Martin Brundle, a Sky Sports szakértője nem látta ennyire drámainak a helyzetet. „Elég jelentős irányváltásról volt szó, ide-oda táncolt. Kicsit az utánpótlás-sorozatokra emlékeztetett a manőver. De én együtt tudok élni ezzel. Csatákat akarunk látni. Nekem csak azzal van problémám, hogy Max túl későn változtatott irányt. Kivárt, mit csinál az ellenfele, és aztán elé vágott. Nagyon sokat kockáztatott, mert a kettes kanyarban könnyen történhetett volna egy defekt is” – mutatott rá a brit.

Johnny Herbert, a brit Sky Sports másik szakértője úgy látja, lehetett volna büntetni Verstappent, ám szerinte nem a manőverrel, hanem a szabállyal van a baj. „Ha szigorúan vesszük a szabályokat, akkor az irányváltásért lehetett volna büntetést adni. De én sosem voltam nagy rajongója annak a szabálynak, mely szerint csak egyszer szabad irányt változtatni. A párharcokat nem szabad túlszabályozni. Korábban a gokartban, a Forma–Fordban és a Forma–3-ban is igyekeztünk annyira megnehezíteni az ellenfelek dolgát, amennyire csak lehet. Amíg elég helyet hagysz a másiknak, ez rendben is van. Büntetés csak akkor kell, ha leszorítasz valakit a fűre. Szerintem ez az igazi versenyzés” – vélekedett a brit.

Oszd meg!

32 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Enveblo
#32 Enveblo 2016. július 26. 12:49  
Rocketfinger:
tévedés. csak arra kellett volna megtanítania. arra, hogy átvegye az ő stílusát, arra nem kellett volna megtanítania. a képlet egyébként egyszerű: ezt a gyereket sperma kora óta arra nevelték, hogy az F1-be kerüljön. fizikailag, szellemileg és lelkileg is. messze tehetségesebb, mint az apja, a rajongók, a szakértők zabálják. ha csak egy közepesen hangosat fingik, arról is legalább 3 hasábos, meglehetősen pozitív hangvételű cikket írnak a lapok. a pályán nem különösebben gátlásos, eddig nagy százalékkal bejöttek a húzásai, ha meg nem, akkor el van intézve annyival, hogy jaj, hát fiatal és tapasztalatlan még, majd megtanulja. az meg, hogy valaki más áll a farok rosszabik végén, pont nem fogja érdekeleni. bőven belefér, hogy kockáztasson, ezen a futamon is belefért, ha büntetik, még akkor is befér Alonso elé, egy helyet bukik, na sag schon, ha meg nem büntetik még jobb, lefossa, hogy most pár napig feketeseggű lesz. a RB meg mindent el fog nézni neki.

defekt barátom, egy kurva nagy defekt a jutalma ilyenkor, nem 10 mp

Rocketfinger
#31 Rocketfinger 2016. július 26. 10:04  
KIMI AND THE RED POWER:
Verstappennek a védekezési elvével van probléma. Ez a féktávon oda rántjuk az autót amerre a másik van, teljességgel szabálytalan és sportszerűtlen. Kétszer rántotta be Kimi elé az autót a legutolsó pillanatban. Addig nincs komoly baj, amíg egy Raikkönen ellen csinálja, mert a finn a forgalomban zseniálisan mozog, de a többség ilyen helyzetekben telibe veri a másikat hátulról. Lesz még ennek böjtje a továbbiakban, mégha most meg is úszta. A jelleme pedig egyenesen hányinger. Josnak nem csak arra kellett volna megtanítania, hogy miként kell gyorsan vezetni.

tévedés. csak arra kellett volna megtanítania. arra, hogy átvegye az ő stílusát, arra nem kellett volna megtanítania.
a képlet egyébként egyszerű: ezt a gyereket sperma kora óta arra nevelték, hogy az F1-be kerüljön. fizikailag, szellemileg és lelkileg is. messze tehetségesebb, mint az apja, a rajongók, a szakértők zabálják. ha csak egy közepesen hangosat fingik, arról is legalább 3 hasábos, meglehetősen pozitív hangvételű cikket írnak a lapok. a pályán nem különösebben gátlásos, eddig nagy százalékkal bejöttek a húzásai, ha meg nem, akkor el van intézve annyival, hogy jaj, hát fiatal és tapasztalatlan még, majd megtanulja. az meg, hogy valaki más áll a farok rosszabik végén, pont nem fogja érdekeleni. bőven belefér, hogy kockáztasson, ezen a futamon is belefért, ha büntetik, még akkor is befér Alonso elé, egy helyet bukik, na sag schon, ha meg nem büntetik még jobb, lefossa, hogy most pár napig feketeseggű lesz. a RB meg mindent el fog nézni neki.

qwerm
#30 qwerm 2016. július 25. 22:00  
DUdi:
E szerint a cikk szerint a 2. esetnél (célegyenes) számokkal bizonyíthatóan 2X váltott irányt a féktávon belül (bár nem vagyok jó németes, de a másik oldal már lefordította ezt) http://www.auto-motor-und-sport.de/formel-1/verstappen-vs-raikkonen-haben-die-kommissare-geschlafen-11498790.html Azért arra kíváncsi lennék, hogy Charlie bácsi miről akar beszélni Kimivel. Lehet arról, hogy jobb lenne ha befogná a száját és nem bírálná a szenzációsan működő versenybíróságot :D

gondolhatod. simán ott lett volna vettel mögött a 14. helyről. nagyon érdekes, ahogyan mindig a red bull felé hajlik a szentek keze. volt itt egzakt ugyanolyan vonalátlépéses sztori, mint kiminél. de mindenkit nem lehet büntetni. főleg, ha szép matt fekete a festés...

andrea1
#29 andrea1 2016. július 25. 21:49  
DUdi:
E szerint a cikk szerint a 2. esetnél (célegyenes) számokkal bizonyíthatóan 2X váltott irányt a féktávon belül (bár nem vagyok jó németes, de a másik oldal már lefordította ezt) http://www.auto-motor-und-sport.de/formel-1/verstappen-vs-raikkonen-haben-die-kommissare-geschlafen-11498790.html Azért arra kíváncsi lennék, hogy Charlie bácsi miről akar beszélni Kimivel. Lehet arról, hogy jobb lenne ha befogná a száját és nem bírálná a szenzációsan működő versenybíróságot :D

A futam után nem ért rá beszélgetni vele? :D Egy vasárnapi történetet miért kell 4 napra rá megbeszélni? Vizsgálni se volt hajlandó aznap az esetet. és az ő szavára nagyon ad a mezőnyben. Vicc az egész. Nem teheti meg ezt, de a legőszintébb reakció az lenne ha erre a találkozóra persze ha igaz nem megy el. A véleményét elmondta. Mivel úgy is elmegy, el kell kíváncsi mivel áll elő az öreg milyen magyarázattal. Bár már azon se lepődnék meg ha őt szeretné kihozni hibásnak, ahogy azt már megtette anno.

DUdi
#28 DUdi 2016. július 25. 21:21  
cybergyerek:
Többször visszanézve nekem már nem tűnik annyira egyértelműnek Verstappen szabálytalansága, mint tegnap. :D Igazából az hogy visszahúzódott a belső ívre értelmezhető úgy is, hogy jött a kanyar, tehát nem volt második irányváltás. De fel lehet úgy is fogni, hogy Kimi blokkolására ment ki a játék elsősorban. Szóval elég kétes szituáció, lehet mindkettő mellett érvelni.

E szerint a cikk szerint a 2. esetnél (célegyenes) számokkal bizonyíthatóan 2X váltott irányt a féktávon belül (bár nem vagyok jó németes, de a másik oldal már lefordította ezt)

http://www.auto-motor-und-sport.de/formel-1/verstappen-vs-raikkonen-haben-die-kommissare-geschlafen-11498790.html

Azért arra kíváncsi lennék, hogy Charlie bácsi miről akar beszélni Kimivel. Lehet arról, hogy jobb lenne ha befogná a száját és nem bírálná a szenzációsan működő versenybíróságot :D

Utoljára módosítva: 2016. július 25. 21:55

Enveblo
#27 Enveblo 2016. július 25. 21:16  
cybergyerek:
Többször visszanézve nekem már nem tűnik annyira egyértelműnek Verstappen szabálytalansága, mint tegnap. :D Igazából az hogy visszahúzódott a belső ívre értelmezhető úgy is, hogy jött a kanyar, tehát nem volt második irányváltás. De fel lehet úgy is fogni, hogy Kimi blokkolására ment ki a játék elsősorban. Szóval elég kétes szituáció, lehet mindkettő mellett érvelni.

utána (miután behúzódott) még az ív előtt kiegyenesítette a kormányt -> egyértelmű irányváltás

Kimilton
#26 Kimilton 2016. július 25. 19:30  

Átlépte és még át is fogja sokszor, de az ilyenek ellen csak hasonló keménységgel lehet fellépni. Azt mindenesetre jó volt látni, hogy Kimi kiváló formában van és szépen felkapaszkodott a 14. helyről.

Utoljára módosítva: 2016. július 25. 19:33

cybergyerek
#25 cybergyerek 2016. július 25. 19:24  

Többször visszanézve nekem már nem tűnik annyira egyértelműnek Verstappen szabálytalansága, mint tegnap. :D
Igazából az hogy visszahúzódott a belső ívre értelmezhető úgy is, hogy jött a kanyar, tehát nem volt második irányváltás. De fel lehet úgy is fogni, hogy Kimi blokkolására ment ki a játék elsősorban. Szóval elég kétes szituáció, lehet mindkettő mellett érvelni.

vacsad
#24 vacsad 2016. július 25. 13:03  

Nem volt szabályos, nem büntették, nincs mit tenni. A szabály hülyeség, Max meg majd kinövi.
Viszont Villeneuve így 45 évesen felnőhetne már, csak isteníteni vagy kígyót-békát hányni tud. Nem csoda, hogy a saját szerelői is kiröhögték a dolgait anno.

porosas
#23 porosas 2016. július 25. 13:03  
bernáthlaci:
Szerintem amúgy Vettel jól mondja, én egyetértek vele. Attól függetlenül persze a szabály az szabály. Villeneuve-öt meg nem értem. Egyszer azon nyavajog, hogy töketlen rinyálókból áll a mezőny, aztán amikor valaki aggresszív (talán túl aggresszív), akkor meg azért köpköd. Hibák bárkinél benne vannak a pakliban, szerintem nem volt ez olyan hatalmas dolog, mint amekkorának néhányan beállítják. Egy kisebb büntetést megért volna, mivel szabálytalan (mégha a szabály maga megkérdőjelezhető is), de emiatt felesleges Verstappen fejét venni, minenki csinált már ilyet.

Villeneuve-nek van saját tapasztalata az ilyen típusú versenyzőből. Szóval én megértem.
Az aggreszívitás addig elfogadott míg nem okoz vele balesetet. Itt nem Maxon múlt és ez a gond.

KIMI AND THE RED POWER
#22 KIMI AND THE RED POWER 2016. július 25. 12:54  

Verstappennek a védekezési elvével van probléma. Ez a féktávon oda rántjuk az autót amerre a másik van, teljességgel szabálytalan és sportszerűtlen. Kétszer rántotta be Kimi elé az autót a legutolsó pillanatban. Addig nincs komoly baj, amíg egy Raikkönen ellen csinálja, mert a finn a forgalomban zseniálisan mozog, de a többség ilyen helyzetekben telibe veri a másikat hátulról. Lesz még ennek böjtje a továbbiakban, mégha most meg is úszta. A jelleme pedig egyenesen hányinger. Josnak nem csak arra kellett volna megtanítania, hogy miként kell gyorsan vezetni.

bernáthlaci
#21 bernáthlaci 2016. július 25. 11:53  

Szerintem amúgy Vettel jól mondja, én egyetértek vele. Attól függetlenül persze a szabály az szabály.
Villeneuve-öt meg nem értem. Egyszer azon nyavajog, hogy töketlen rinyálókból áll a mezőny, aztán amikor valaki aggresszív (talán túl aggresszív), akkor meg azért köpköd.
Hibák bárkinél benne vannak a pakliban, szerintem nem volt ez olyan hatalmas dolog, mint amekkorának néhányan beállítják. Egy kisebb büntetést megért volna, mivel szabálytalan (mégha a szabály maga megkérdőjelezhető is), de emiatt felesleges Verstappen fejét venni, minenki csinált már ilyet.

DUdi
#20 DUdi 2016. július 25. 11:43  
Zasalamel:
Amúgy nem értem Kimi miért nem próbálkozott egyszer sem az első kanyarnál kifékezni Verstappent, jól látszódott h max a kigyorsításra játszott és szélesen vette az első kanyart míg Kimi a belső íven haladt.

Szerintem azért, mert nem volt olyan közel, hogy biztonságosan be tudjon bújni, elkanyarodni és még a másiknak se okozzon kárt. Szerintem.

DUdi
#19 DUdi 2016. július 25. 11:41  
Lewisthebest:
Én lennék a legboldogabb ha lecserélnék a komplett FIA-t, a stewardokat és írnának egy új szabálykönyvet, de sajnos nagyon valószínű, hogy ez a közeljövőben nem fog megtörténni. Persze az IndyCar meg a régi F1 se mérvadó a mostani szabályok mellett csak azért hoztam fel, hogy olyannak kellene lennie. Nincs túlbonyolítva, hagyják őket versenyezni és vannak normális pályák ahol a fű, a kavicságy és a fal büntet a hibáért.

Persze, sokkal jobb lenne, ha le lenne egyszerűsítve és egyértelmű szabályozás lenne. Mert így is érthetek szabályokat, meg úgy is. Minden csak nézőpont kérdése. Ebben a sportban viszont túl sok pénz van jelenleg, hogy csak úgy változtatni, ne adj isten egyszerűsíteni lehetne. Főleg amíg a dínók irányítják a cirkuszt. Minden tiszteletem mellett ideje lenne már egy-két embernek nyugdíjba mennie. De hát valaki a haláláig akarja rendezni a sorokat és tömni a saját zsebét. Hogy minek, azt már ő sem tudja.

S.Pérez
#18 S.Pérez 2016. július 25. 11:36  

Már rég szóltam hozzá a cikkekhez, de most muszáj: akkor 2014, Kanada, Perez vs. Massa? Ott miért is kapott Checo egy hasonló szitu után 10 helyes rajtbüntetést?

grabowsky78
#17 grabowsky78 2016. július 25. 11:25  

... és ezennel elkezdődött a Merci mellett szopkodjuk a Redbull répáját is nehogy megsértődjenek és kivonuljanak és elvigyék a nagy lóvét játék második felvonása is! (majd figyeljetek jövőre én szóltam) F1 az elcseszett idióta szabályok tárháza lett amiket igen rugalmasan értelmeznek az FIA emberei, aki éppen sok lóvét generál arra nem vonatkozik! Komolyan normálisak????? Buttont megbüntetik, mert meg meri beszélni a boxxal, hogy baj van a fékeivel, Verstappen a kis sztár palánta össze vissza cikázik majdnem balesetet okoz, de őt még csak nem is vizsgálják?? Elképesztő idiótizmus uralkodik az egész sportban mióta Jean Todt az FIA elnöke! Én egyáltalán nem csodálom, hogy csökken a f1 népszerűsége, erre a szarra ki kíváncsi???

Enveblo
#16 Enveblo 2016. július 25. 11:24  
Lewisthebest:
Kimi is bemutatta tavaly, hogy 35 évesen is beletudja állítani az ellenfeleit a szalagkorlátba meg a gumifalba szóval ez a része a versenyzésnek. Nem lehet minden esetben jó döntést hozni.

ja de más hátulról belemenni valakibe, meg elől lévőként cikázni, direkt blokkolni

Lewisthebest
#15 Lewisthebest 2016. július 25. 11:10  
DUdi:
Nekem nem Max-el van a gondom. Hibázhat, bárkivel előfordulhat és elő is fog fordulni. A gondom az, hogy a T. versenybírák ezt még arra sem találták méltónak, hogy vizsgálják. Hogy legalább a látszatra adjanak, miközben mást már kevesebbért is elővettek. És hidd el ahogy tegnap is írtuk, vannak egyenlők és egyenlőbbek. Eddig is így gondoltam,. de a hétvégi bíráskodás után még erősebben él ez bennem. Ami azért gáz szerintem. Az meg, hogy mi volt a régi F1-ben vagy az IndyCarban az nem mérvadó. Ez a mostani F1 és olyan amilyen. Más is mondja a magáét.

Én lennék a legboldogabb ha lecserélnék a komplett FIA-t, a stewardokat és írnának egy új szabálykönyvet, de sajnos nagyon valószínű, hogy ez a közeljövőben nem fog megtörténni. Persze az IndyCar meg a régi F1 se mérvadó a mostani szabályok mellett csak azért hoztam fel, hogy olyannak kellene lennie. Nincs túlbonyolítva, hagyják őket versenyezni és vannak normális pályák ahol a fű, a kavicságy és a fal büntet a hibáért.

Zasalamel
#14 Zasalamel 2016. július 25. 11:03  

Amúgy nem értem Kimi miért nem próbálkozott egyszer sem az első kanyarnál kifékezni Verstappent, jól látszódott h max a kigyorsításra játszott és szélesen vette az első kanyart míg Kimi a belső íven haladt.

Balrog
#13 Balrog 2016. július 25. 11:01  

Röhejes lenne ilyenekért büntetni. Elég nagy előny a támadó félnek a DRS, aki még így se tudja megoldani gumielőnnyel sem, hát, az joggal lesz frusztrált a nap végén.

Lewisthebest
#12 Lewisthebest 2016. július 25. 10:58  
Enveblo:
ne úgy vigyen színt a kis tejfölös hajába, hogy a legesélytelenebb pillanatban is nekibassza az ellenfélnek a kocsit, ilyet még maldonado sem csinált...

Kimi is bemutatta tavaly, hogy 35 évesen is beletudja állítani az ellenfeleit a szalagkorlátba meg a gumifalba szóval ez a része a versenyzésnek. Nem lehet minden esetben jó döntést hozni.

szabotor
#11 szabotor 2016. július 25. 10:42  

ez a rengeteg összeakadás lassan el fogja hozni azt a "versenyt", ahol az első szárnynak nemcsak aerodinamikai feladata lesz, hanem adott esetben lékelnie is kell. mivel az esetek egy részében ez meg is történik, valszeg a módosítás sem okoz jelentős problémát. aztán akkor 2* is meggondolná a védekező fél, hogy szárnyat akar-e bontani vagy sem...

a párharcok pedig a szar gumik miatt tűntek el. talán van 2-3 optimális köröd próbálkozni, utána elfogy alólad a gumi.

andrea1
#10 andrea1 2016. július 25. 10:42  

Azon már nem.lehet.meglepődni, hogy nem.büntették,de a legfelháborítobb hogy nem.is.vizsgálták. Mikor ennél kevesebbért is.megjelenik egy felirat h ezt és azt vizsgálják.Azon sem.lepődök meg hogy a srác a.nyilatkozatainak,rádiózásainak 80%bán ösztönosen az arrogancia árad. Nah de.tullepve ezen a komédián annak szívből örülök hogy pl lehet találni tegnap ugyanebben a párharcban egy másik pl-t, hogyan.lehet ezt jobban és szabályosan csinálni. ;)

DUdi
#9 DUdi 2016. július 25. 10:41  
Lewisthebest:
Inkább vezessen úgy mint az F4-esek mint úgy mint Villeneuve :D Egy 5 mp-s büntetést megérdemelt volna, de kár megint telesírni a következő futamig a sajtót mert valaki megpróbált versenyezni. Aztán utána meg visszatérünk a realitásba és megint az lesz a baj, hogy ezek már nem is versenyzők meg csak kikerülik egymást, semmi izgalom stb. Na vajon mért? :D Valaki próbál színt vinni a versenybe 1x meginog a keze és szétszedik. Az IndyCarba kiröhögnék azokat akik ilyen után sírnak és a régi F1-be is.

Nekem nem Max-el van a gondom. Hibázhat, bárkivel előfordulhat és elő is fog fordulni. A gondom az, hogy a T. versenybírák ezt még arra sem találták méltónak, hogy vizsgálják. Hogy legalább a látszatra adjanak, miközben mást már kevesebbért is elővettek.
És hidd el ahogy tegnap is írtuk, vannak egyenlők és egyenlőbbek. Eddig is így gondoltam,. de a hétvégi bíráskodás után még erősebben él ez bennem. Ami azért gáz szerintem.
Az meg, hogy mi volt a régi F1-ben vagy az IndyCarban az nem mérvadó. Ez a mostani F1 és olyan amilyen. Más is mondja a magáét.

Utoljára módosítva: 2016. július 25. 10:43

Enveblo
#8 Enveblo 2016. július 25. 10:39  
Lewisthebest:
Inkább vezessen úgy mint az F4-esek mint úgy mint Villeneuve :D Egy 5 mp-s büntetést megérdemelt volna, de kár megint telesírni a következő futamig a sajtót mert valaki megpróbált versenyezni. Aztán utána meg visszatérünk a realitásba és megint az lesz a baj, hogy ezek már nem is versenyzők meg csak kikerülik egymást, semmi izgalom stb. Na vajon mért? :D Valaki próbál színt vinni a versenybe 1x meginog a keze és szétszedik. Az IndyCarba kiröhögnék azokat akik ilyen után sírnak és a régi F1-be is.

ne úgy vigyen színt a kis tejfölös hajába, hogy a legesélytelenebb pillanatban is nekibassza az ellenfélnek a kocsit, ilyet még maldonado sem csinált...

Lewisthebest
#7 Lewisthebest 2016. július 25. 10:32  

Inkább vezessen úgy mint az F4-esek mint úgy mint Villeneuve :D Egy 5 mp-s büntetést megérdemelt volna, de kár megint telesírni a következő futamig a sajtót mert valaki megpróbált versenyezni. Aztán utána meg visszatérünk a realitásba és megint az lesz a baj, hogy ezek már nem is versenyzők meg csak kikerülik egymást, semmi izgalom stb. Na vajon mért? :D Valaki próbál színt vinni a versenybe 1x meginog a keze és szétszedik. Az IndyCarba kiröhögnék azokat akik ilyen után sírnak és a régi F1-be is.

mrktrx
#6 mrktrx 2016. július 25. 10:24  
vandr:
Az a helyzet, hogy teljes, folyamatos következetesség sohasem lesz, ezen kár is bánkódni. Ahány bíró, annyiféle szabályértelmezés. Minden sportágban létező probléma ez. Foci, kézi, vízilabda. Teljesen más szellemben képesek vezetni a meccseket a bírók. Pedig szabálykönyv ott is van.

De amíg egy fociban nem megoldható az egységes bírói jelenlét, addig a foruma1-ben nagyon is megvalósítható lenne, hogy egy állandó stáb következetesen járjon el.

menyaf1
#5 menyaf1 2016. július 25. 10:21  

Oszinten nekem tetszett ez a parharc es az is hogy kemenyen vedekezett Vstappen. Szerintem sem volt szabalyos es veszelytelen amit csinalt, nem kimelte a sajat autojat sem, es nem vette figyelembe, hogy egy ilyen manovernek nagyon konnyen defekt a vege.
A defekt lett volna a legjobb buntetes szamara, abbol tanulhatott volna a legtobbet es jobban fajt volna neki, ahelyett hogy a birak buntetik.

vandr
#4 vandr 2016. július 25. 10:20  
frontember:
Jó lenne szétválasztani minden ilyen vitánál a felmerülő két fontos kérdést: 1. Jó-e a szabály? 2. Szabályos volt-e az adott manőver? A kettőt gyakran keverjük, ezért nem látunk tisztán. Ebben az esetben viszont azt gondolom, a szabály egyértelmű, a szabálytalanság megtörtént, az igazi kérdés emiatt pont az, hogy hogyan lehetséges, hogy még vizsgálat sem indult? Hogy lehet az, hogy a biztonságra kicsit sem hatással lévő rádiós üzenetek szabályosságát élesen büntetik, egy veszélyes manővert a célegyenes (!!) féktávján, vagy a 2. DRS zóna végén, tehát a 2 legveszélyesebb pontján a pályának nem is vizsgálnak? Itt nem az a kérdés, hogy Verstappen sportszerű volt-e, itt az a kérdés, hogy hol a következetesség? Hol a szabálykönyv, és miért kell minden futamba mesterségesen beleszólni?

Az a helyzet, hogy teljes, folyamatos következetesség sohasem lesz, ezen kár is bánkódni. Ahány bíró, annyiféle szabályértelmezés. Minden sportágban létező probléma ez. Foci, kézi, vízilabda. Teljesen más szellemben képesek vezetni a meccseket a bírók. Pedig szabálykönyv ott is van.

frontember
#3 frontember 2016. július 25. 10:13  

Jó lenne szétválasztani minden ilyen vitánál a felmerülő két fontos kérdést:

1. Jó-e a szabály?
2. Szabályos volt-e az adott manőver?

A kettőt gyakran keverjük, ezért nem látunk tisztán. Ebben az esetben viszont azt gondolom, a szabály egyértelmű, a szabálytalanság megtörtént, az igazi kérdés emiatt pont az, hogy hogyan lehetséges, hogy még vizsgálat sem indult? Hogy lehet az, hogy a biztonságra kicsit sem hatással lévő rádiós üzenetek szabályosságát élesen büntetik, egy veszélyes manővert a célegyenes (!!) féktávján, vagy a 2. DRS zóna végén, tehát a 2 legveszélyesebb pontján a pályának nem is vizsgálnak?

Itt nem az a kérdés, hogy Verstappen sportszerű volt-e, itt az a kérdés, hogy hol a következetesség? Hol a szabálykönyv, és miért kell minden futamba mesterségesen beleszólni?

Cooper82
#2 Cooper82 2016. július 25. 10:04  

Neki lehet ezt csinálni akárhányszor, mert ő a kis gyereksztár.
Tahó módon védekezett, többször is. Mindenkinek feltűnt, csak a bíráknak nem.

Enveblo
#1 Enveblo 2016. július 25. 09:43  

igen, ez tipikus maldonadoszerű hülyeség volt, 3x is akkor váltott irányt amikor már látta hogy menthetetlen a helyzet, és csakazért is utolsó másodpercben rákúrta az elejét.... sírva néztem kb hogy cikázik, mintha karthikeyan lett volna...

egy büdös csicskapofon, meg egy defekt minimum járt volna, utána 2x is meggondolja mikor bassza be valaki elé a kocsit

Utoljára módosítva: 2016. július 25. 09:44FORMA-1 HÍREK

Max Verstappen

02016.10.22. 02:01

Mire fel a változás? – Wolff elbeszélgetett Hamiltonnal a szuzukai balhéról

"Jól tudja, mi a feladata az autóban és azon kívül"

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”