Verstappen dühít, Vettel dühös – és Brawn szerint ez így van rendjén

írta: M4Sport
2016. november 07. 08:48
FOTÓ: ©xpbimages.com

Michael Schumacher is hasonlóan felbosszantotta az embereket F1-be érkezésével, ám Ross Brawn szerint a Forma–1-nek csak jót tesz Max Verstappen felbukkanása. De a szakember Sebastian Vettel frusztráltságát is jó előjelnek tekinti.

Noha a visszatérésről továbbra sem beszél, Ross Brawn az elmúlt hetekben most megjelenő könyve miatt így is újra a figyelem középpontjába került. Egyik interjút adja a másik után, és e beszélgetések során nemcsak a Forma–1 helyzetéről, de a versenypályák főszereplőiről is elmondta véleményét.

A mindössze második szezonját futó Max Verstappen már most megosztja az emberek véleményét, pimaszsága sokakat irritál, merészsége viszont legalább ugyanennyi szurkolót lelkesít. Brawnt a holland Michael Schumacherre emlékezteti, így ő inkább az utóbbi kategória tagjának vallja magát. „Nagyon izgalmas versenyző, nagy érték a Forma–1 számára. Bizonyítani akar, és előszeretettel teszi ki a könyökét. Ez nem mindenkinek tetszik annyira” – állapította meg az ESPN-nek adott interjúban.

„Ez mindig az aranyközépút megtalálásáról szól. Mi versenyzést akarunk látni, azt, hogy a versenyzők egymás ellen küzdjenek. És ő úgy tűnik, többeket felbosszant. De Michael is ezt csinálta annak idején, és ő is többeket felbosszantott, amikor az F1-be érkezett. Emiatt én szimpatizálok Max Verstappennel.”

„Nem minden versenyző válik sikeressé az F1-ben, aki bekerül oda, de minél többen érkeznek, annál nagyobb az esélye annak, hogy Maxhoz hasonlóan megmozgatják a tömegeket. Hogy egy új generációt képvisel-e? Szerintem ez egy állandó evolúciós folyamat, hiszen mindig jönnek az új versenyzők. De ha egy Maxhoz hasonló versenyző érkezik, aki már a legelején az élre kerül, az természetesen sokakat feldühít.”

Max VerstappenVerstappen mellett Sebastian Vettelt is gyakran hasonlítják Michael Schumacherhez – az utóbbi két évben főként a ferraris szerepvállalása miatt. Miként elődjének, úgy most a négyszeres világbajnoknak is nehézkesen alakul a kezdés Maranellóban. „A mostani időszak Vettel számára frusztráló, de gyanítom, hogy tisztában volt azzal, milyen nagy kihívás vár rá a Ferrarinál” – nyilatkozta Brawn. „Sőt, úgy vélem, éppen ez volt az oka annak, hogy egyáltalán elfogadta a Ferrari ajánlatát. Új motivációra volt szüksége, egy újabb nagy lépésre a pályafutásában. A Ferrari nehéz időket él meg, és ha Sebastian új kihívást akart, hát most biztosan megtalálta.”

„Az összehasonlítás nem korrekt és nem is lehetséges. Sebastian egy kiváló versenyző, egy nagyon intelligens ember. Biztos vagyok benne, hogy amikor a Ferrarit választotta, ő is sokat gondolt arra, mit ért el ott Michael. Vettel bizonyos szempontból megpróbált inspirációt meríteni Schumacherből, és hasonló hozzáállással belevágni a feladatba.”

Vettelt mostanság többen bírálják, mondván, a csapat sikertelensége miatt érzett frusztrációja teljesítményére is rossz hatással van. Többen megjegyezték, mexikói rádiós kirohanása is ennek volt betudható. Brawn azonban kiemelte, ez a fajta idegesség távolról sem negatívum. „Szerintem ez egy jó jel, ami alátámasztja, hogy Vettelnek nagyon is fontos, amit csinál. Én egyetlen olyan helyzetre sem emlékszem, amikor ő a csapatot kritizálta volna. Azt rossz hozzáállásnak találtam volna. De ehelyett úgy látom, hogy Vettel azért dolgozik, hogy az egész csapatot jó munkakörnyezet jellemezze.”

Ami volt csapatát, a Ferrarit illeti, Brawn szerint a következő év meghatározó lehet a vörösök jövője szempontjából. „A Ferrarinak stabilitás kell. Jó embereik vannak, akik megfelelő támogatással és filozófiával dolgoznak. A Ferrarinál mindig nagy a nyomás, meg kell tehát találni a középutat, amelyen haladva a mérnököket védeni tudják, hogy csak a munkájukra figyelhessenek. Nem ismerem a csapat jelenlegi belső dinamikáját, de azt mind tudjuk, hogy javítaniuk kell, jó eredményekre lenne szükségük. Ha a Ferrari még nyerne idén, a szezon megítélésében az máris éles fordulatot hozna. A következő év viszont érdekes lesz. Az új szabályok 2017-ben mindenki számára nagy lehetőséget jelentenek” – vélekedett az olasz Sky csatornának.

Sebastian Vettel

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

f1m12
#1 f1m12 2016. november 07. 10:53  

van két megjegyzésem. az egyik az, h nem biztos, h Vettelt vagy a többieket az dühíti elsősorban, h Verstappen elől van. mindig van elől egy pilóta, viszont nem mindig dühös rá a többi
a másik: az, h Vettel példaképnek tekinti Schumachert, szeretne valamit átvenni munkamódszeréből, értékeiből, az nem azt jelenti, h ugyanolyan akar lenni, kettőpontnulla meg mit tudom én még ki....de abban semmi baj nincs, h van egy példaképe. jól megfogalmazza Brawn anélkül, h azt sugallná: márpedig egy új Schumit láthatunk.....jó lenne, ha ezt elolvasná és felfogná itt a fórumon is 1-2 ember

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg

352016.12.03. 14:08

Rosberg: Ha nem lettem volna bajnok, folytatom!

Egyelőre kizártnak tartja, hogy egy nap visszatér

102016.12.03. 12:36

Hamilton: Néha kényelmetlenül éreztem magam

„Mélyebbre kellett ásnom, mint az előző években”