Verstappen kontra Sainz – 2016-ban kiderül ki a jobb?

írta: M4Sport
2016. január 07. 16:54
FOTÓ: ©xpbimages.com

A csapat technikai igazgatója, James Key úgy érzi, idén sokkal jobban össze lehet hasonlítani a Toro Rosso fiatal versenyzőit, mint első királykategóriás szezonjukban. A brit szakember legutóbbi nyilatkozata során mindkét pilótát komoly dicséretben részesítette.

Az idény előtt többen aggódtak a Toro Rosso versenyzőinek tapasztalatlansága miatt, Max Verstappen és Carlos Sainz kettőse azonban a 2015-ös év talán legkellemesebb meglepetését szállította: a fiatalok végig éretten versenyeztek és több szép eredményt is szállítottak csapatuknak. Mivel mindkét pilóta meggyőzően teljesített, ám stílusuk és a versenyzéshez való hozzáállásuk is különböző, idővel elkerülhetetlenné vált kettejük szinte folyamatos összehasonlítása.

Key az összevetés kapcsán igyekezett kiemelni, pilótái „hasonló beállításokkal” versenyeznek, hozzáállásuk viszont tényleg eltérő. „Azt hiszem, más és más szempontból érzékenyek, viszont a tanulóévben még minden változik, hiszen folyamatosan fejlődnek” – mondta a Sky Sports munkatársának. „Max rendkívül agresszív és bátor a versenyeken, ami miatt egyébként rengeteg dicséretet is kapott; ezt nagyon jó volt látni. Bízik saját magában és a versenyautójában, valamint olyan manőverekbe is belemegy, amit mások nem biztos, hogy megkockáztatnának” – magyarázza.

„Carlos is ezt teszi, bár ő egy kicsit észrevétlenebbül, viszont fegyelmezettebben. Nagyon sokat gondolkodik a következő lépésen, azon, hogy most nyomhatja-e a gázt, vagy inkább spóroljon, és később adjon bele mindent. Szóval ő egy kicsit többet gondolkodik, és éppen ezért talán kevésbé agresszív, viszont hosszabb távú tervei vannak a futamra. Az időmérőkön nagyon közel vannak. Max végül remek formába lendült, Carlos pedig már az első futamon ott volt a legjobb 10 között, ami igazán szép eredmény; később viszont kissé balszerencsés volt. A következő szezonban valószínűleg jobban össze tudjuk majd hasonlítani őket” – véli az elismert technikai szakember.

A technikai igazgató rendkívül elégedett a fiatal kettőssel; elmondása szerint érkezésük nemcsak a Toro Rossónak tett jót, hanem magának a Forma-1-nek is, jelenlétük pedig egyet jelent azzal, hogy az istállónak egy kicsit sem kell aggódnia a pilótapáros miatt. „Nagyon jól együtt tudnak működni, és külön-külön is remekül lehet velük dolgozni, miközben bátran igyekeznek bizonyítani rátermettségüket. Rendkívül motiváltak és igazi profik, a csapatnak tehát igen jók a kilátásai. Tudjuk, hogy két gyors, tehetséges és összeszedett srác vezeti majd az autókat, akik még mindig roppant céltudatosak, és most már valamivel tapasztaltabbak is” – magyarázta.

Max Verstappen és Carlos Sainz küzdelme 2015-ben – a számok nyelvén

Verstappen

Sainz

Pontok

49

18

Legjobb helyezés

4.

7.

Pontszerzések száma

10

7

Jobb versenyhelyezés (amikor mindketten célba értek)

5

4

Kiesések

5

7

Jobb időmérős eredmény

9

10

Legjobb időmérős eredmény

6.

5.

Részvétel a Q3-ban

9

7

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Benhower
#3 Benhower 2016. január 07. 20:07  
albutr:
feltéve ha egyikük nem lesz balszerencsés.

Hát ha a nagy egészet nézzük idén is kb egyformán voltak balszerencsések, csak Max nem mindig esett ki ezek miatt.

f1m12
#2 f1m12 2016. január 07. 19:12  
albutr:
feltéve ha egyikük nem lesz balszerencsés.

van olyan statisztikai adat, h ki hányszor esett ki v mikor mindketten célba értek.
számomra nem kérdés, ki a jobb, de azt nem díjazom, ahogy sainz panaszkodik. csend. dolgozzon

albutr
#1 albutr 2016. január 07. 17:14  

feltéve ha egyikük nem lesz balszerencsés.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Maurizio Arrivabene

02016.10.24. 14:34

„***** meg!” – Gerard Butler „hálás” volt Ricciardónak…

Elbocsátó szép üzenet a dobogós „kínzás” után

12016.10.24. 13:16

Vettel a kivetítőn nézte, ahogy majdnem kirepült a pályáról…

"Büszke voltam, hogy meg tudtam fogni ott az autót"