Verstappen manővere és Rosberg pole-ja miatt vitáznak a versenyzők

írta: M4Sport
2016. július 28. 18:30
FOTÓ: ©xpbimages.com

Szabálytalan volt-e Max Verstappen? Jogosan szerezte-e meg az első rajtkockát Nico Rosberg? Vitatott esetek, vitázó versenyzők, néhány ellentmondás – pénteken hosszú nap vár a mezőny tagjaira…

Úgy tűnik, panaszkodó üzemmódba kapcsoltak a versenyzők. Az elmúlt hetekben számos szabály és kétes eset adott alapot számukra a vitához, és miközben a mezőnyön belül is vannak komolyabb nézetkülönbségek az egyes témákban, néha már-már önmagukkal is ellentmondásba kezdenek kerülni.

Egyfelől ott a Baku óta témát jelentő rádiós szabály, amelyet többen legszívesebben azonnal eltörölnének, ahogy van, mondván, ezzel csak túlbonyolítják a versenyzést. Aztán jöttek a hungaroringi esetek, szombaton Nico Rosberg dupla sárga zászlós körében szerezte meg a pole-t, vasárnap Max Verstappen büntetés nélkül úszott meg egy többször irányváltással fűszerezett védekezési manővert, s ezek kapcsán a többség éppen a szabályok tisztázását, pontosítását követeli.

És akkor a biztonsági témákban látott ellentmondásról nem is beszéltünk: egyesek kimondottan ellenzik a glória bevezetését, miközben talán épp a veszélyre hivatkozva nem kérnek a pályaszélesítést gátló magasított kerékvetőkből. Mások meg pont az aszfalt simaságára és a kerékvetők szélességére panaszkodnak, melyek miatt például a Hungaroring is „veszített karakteréből”…

Charlie Whiting legyen a talpán, ha itt rendet próbál teremteni!

Akárhogy is, jó esély van rá, hogy pénteken nem a két szabadedzés lesz a legfárasztóbb elfoglaltsága a versenyzőknek, hanem a nap végén megejtett szokásos értekezlet, melynek számos napirendi pontja lesz. A két fő témát Max Verstappen hungaroringi védekezése jelenti majd, amely sokak szerint büntetést érdemelt volna, a másikat pedig a dupla sárga zászlós szabály.

Szabályos volt-e Verstappen bemozdulása?

Ami a holland esetét illeti, a manőverek kárvallottja, Kimi Räikkönen már a múlt vasárnap nemtetszésének adott hangot. Elsősorban nem is amiatt fakadt ki, hogy Verstappen cikázott előtte, sokkal inkább az zavarta, hogy az FIA látszólag mindenféle következetesség nélkül alkalmazza vonatkozó szabályát, hol büntetve a hasonló megmozdulásokat, hol pedig még csak vizsgálatra sem méltatva azokat. Egy hete utóbbi hozzáállást választotta.

Sergio Pérez szerint ez így nincs rendjén. „Kissé következetlenek a bírák, de az is igaz, hogy a múltban nagyobb teret engedtek a szabályok, és keményebben is versenyezhettünk. Féktávon mozogni az utolsó pillanatban szerintem nem helyes, és erről beszélnünk kell” – értett egyet Räikkönennel.

Majd jelezte, szerinte Verstappen büntetést érdemelt volna. „Ez túl sok volt, túl sokszor váltott irányt a fékezésnél, ezért tisztáznunk kell ezt. Vannak versenyzők, akik túl erőszakosan védik a pozíciójukat, és az elég veszélyes tud lenni, ha a fékezéskor váltasz irányt az utolsó pillanatban.”

Felipe Massa szerint is határon táncolt a holland – ám őt ez nem lepte meg. „Ő egy agresszív versenyző. Amikor küzdesz vele, tudnod kell, mire számíthatsz. Nagyon sokat fejlődött, de a szabályok azért szabályok. Követned kell őket, és úgy kell cselekedned, ahogy szabad, még ha olykor az egy kicsit agresszív is.”

Valtteri Bottas eközben nem hinné, hogy lenne gond Verstappen manővereivel. „Minden versenyző más, ő pedig az agresszívebbek közé tartozik. De nem kapott büntetést. Csak egyszer láttam az esetet, és ha az FIA szerint rendben van, akkor nincs gond. Nem történt két valódi irányváltás, csak kisebb mozdulatok. Ha ezt megúszhatod, akkor rendben van” – vélekedett.

Lewis Hamilton inkább nem foglalt állást a kérdésben. „Nem néztem vissza a versenyt, de Kimi nem sokat beszél és panaszkodik, szóval komoly dologról lehet szó. Nem beszél baromságokat, ha értik, mire gondolok. Ha Kimi azt mondja, nem volt helyes, akkor az valószínűleg nem volt az” – adott igazat a finnek látatlanban.

Max Verstappan, Kimi Räikkönen

Pole-szerzés dupla sárgazászlónál?

A pénteki versenyzői eligazítás másik központi témáját Rosberg dupla sárga zászlós esete jelenti majd. A csütörtöki sajtótájékoztatón és a csapatok médiabeszélgetésén többek véleményét is kikérték – s nincs teljes egyetértés a versenyzők között.

Sebastian Vettel a kérdésre, mit tesz majd Hockenheimben, ha hasonló helyzetbe kerül, elmondta: „Nem tudom. Én pont Nico előtt haladtam, és én is elvettem a lábam a gázról – talán túlságosan is… Ha dupla sárga zászló van, akkor duplán óvatosnak kell lenned. A szabálykönyvben az van, hogy fel kell készülnünk a megállásra. A múlt héten történtek után nem hinném, hogy változtatnunk kéne a hozzáállásunkon. Figyelembe kell vennünk, hogy ilyenkor bárki bajban lehet, pályabíró is lehet a pályán. Vagyis csak el kell vennünk a lábunkat a gázról.’

Romain Grosjean szerint nem jó üzenet az, hogy Rosberg megtarthatta pole-ját. „Ha javítani akarunk a biztonságon, ez az első, amin javítanunk kell, mert pole pozíciót szerezni dupla sárga zászlónál elég furcsa. A tény, hogy nem büntették, arra sarkall mindenkit, hogy feszegesse a határokat, majd azt mondja: visszavettem, nézzék csak meg. Mi a fiatalok számára is példát mutatunk, tehát ha sárga zászló van, akkor le kell lassítani. Szerencsések vagyunk az F1-ben, mert itt a rádiónk, jók az autók, remekül dolgoznak a pályabírók. De más szériákban ha ezt látják, ők is így próbálnak pole-t szerezni, miközben lehet, hogy van egy pályabíró a pályán. Szóval ezen a téren van mit javítanunk” – érvelt.

Daniel Ricciardo hozzátette: „Semmit sem csinálhattam volna másképp, mivel Fernando épp előttem volt a pályán. Felkészültem arra, hogy lassítanom kell, és kellett is. Még így is előfordul, hogy valaki gyorsabb időt megy dupla sárgánál. Egyértelműnek kell lenni, hogy ilyenkor más a helyzet, mint egy sima sárga zászlónál. Amikor egy zászló van, tudom, hogy gond lehet, de azt is, hogy senki nincs a pályán, de a duplánál sokkal komolyabb a helyzet. Beszélni fogunk erről, és tisztázni fogjuk. Komoly különbségnek kell lenni a kettő között.”

Felipe Nasr úgy fogalmazott, azért kell egyértelműsíteniük a szabályt, mert a versenyzőkben hasonló helyzetekben sosem lehetnek kétségek, az ugyanis mindig veszélyforrás lehet. Vettel rámutatott, a pénteki megbeszélésen a hangsúlyt épp erre kell fektetniük: minden helyzetben alkalmazható szabály kell.

„Meglátjuk, hogy alakul a megbeszélés. Hosszabb lesz két percnél, az biztos” – tekintett előre. „ A problémát a modern technológia jelenti. Amióta bevezettük, hogy nem csak a három szektor van, hanem az egész pályát kisebb szektorokra bontják. Ezenkívül van egy olyan iránymutatás, miszerint az egy sárga zászlónál két, a duplánál öt tizedmásodperccel kell lassítani. De ez nincs benne a szabályzatban, csak amolyan szóbeli szabály, és nyilván a józanész szerint kell alkalmazni.”

Sebastian Vettel„A gondot az jelenti, hogy ránk hagyják, hogy eldöntsük, hol a határ. Múlt hétvégén volt egy srác, aki más helyzetben volt, és talán ha mi lettünk volna a helyében, mi is ezt tesszük. Ha érkezik az egyik kanyarba, és látja a kettős sárga zászlót, majd azt is, hogy utána mégis tiszta a pálya, marad egy lövése a jó körre. A kérdés az, hol húzod meg a határt. Az ő második szektora zöld vagy lila volt. Most el kell döntenünk, mennyi időt kell veszítenünk, és erről holnap meg kell állapodnunk.”

Sergio Pérez ugyanakkor rámutatott, sokan elsiklanak a tény mellett, hogy Rosberg más időpontban ért a veszélyes helyre, mint a többség, így másképp is járt el. Szerinte nagyon is szükség van a versenyzők ítélőképességére, melyet Vettel kiiktatna a képletből. „Nico szerintem bizonyította, hogy jól cselekedett, és minden más versenyző is ugyanezt tette volna a helyében. Az FIA-nak kellett látnia, mi történt, és ha ők úgy találták, rendben volt, akkor nem látom a problémát. Nico helyzete más volt, mivel láthatta, hogy dupla sárga zászló van, lassított, majd gyorsan a gázra is léphetett, és nem vesztett túl sok időt, mivel eleve lassan ment bele a kanyarba. Lewis viszont beragadt Fernando mögé, neki lassítania kellett. Szerepet kapott a józan ítélőképesség is. Ha az FIA szerint rendben van, akkor rendben van.”

Nico Hülkenberg ezek után jelezte, felkészült a hosszú tanácskozásra, dűlőre jutni szerinte ugyanis ennyi változó tényező és vélemény mellett nem lesz egyszerű mutatvány. „Nos, én ételt és italt is viszek magammal a megbeszélésre, mert hosszúnak ígérkezik” – mondta mosolyogva. „A dupla sárga zászlónak természetesen másnak kell lennie, mert tudjuk, hogy talán meg kell állnunk. De minden eset más, ezért mind Charlie (Whiting), mind a külső szemlélők számára nehéz pontosan megítélni a helyzetet. Ahogy Magyarországon megérkezel a nyolcas kanyarba, már látod azt is, mi van a kilencesben. Ha ott áll Fernando a kerékvetők, akkor tudod, hogy el kell venned a lábad a gázról, mert épp az ideális íven van. Ha viszont tiszta a terep, más a helyzet. Nem egyszerű, de nyilván tiszteletben kell tartanunk a sárga jelzéseket.”

Oszd meg!

11 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

McVik
#11 McVik 2016. július 29. 11:54  

Ezek szerint a pályabírók hülyék, túl óvatosak stb. és a versenyző jobban fel tudja mérni a helyzetet mert ő ül a kormánynál, a pályabíró meg a verseny felügyelet úgyis messze vannak a pályától tehát a pilótának van igaza....

Rocketfinger
#10 Rocketfinger 2016. július 29. 11:34  
027:
:DDDDD Hát mindenkinek van valami heppje,Vettel is elmehetne közlekedési rendőrnek az állandó Blue flag-el és honestlyről még nem is beszéltünk:D

touché!!!

027
#9 027 2016. július 29. 11:01  
kimi-sebfan:
GPLIVE-on van a cikk. Nem sokat ír a nyilatkozatról,csak úgy megemlítette Roseberg sárga zászlós ügye kapcsán.Beteges!

:DDDDD Hát mindenkinek van valami heppje,Vettel is elmehetne közlekedési rendőrnek az állandó Blue flag-el és honestlyről még nem is beszéltünk:D

kimi-sebfan
#8 kimi-sebfan 2016. július 29. 05:29  
027:
MIt nyilatkozott?

GPLIVE-on van a cikk.
Nem sokat ír a nyilatkozatról,csak úgy megemlítette Roseberg sárga zászlós ügye kapcsán.Beteges!

Osvát
#7 Osvát 2016. július 28. 23:46  
f1m12:
„A gondot az jelenti, hogy ránk hagyják, hogy eldöntsük, hol a határ. " na igen. nem lenék Rosberg helyében, amikor ez a sok versenyző elmondja, h mekkora idióta volt már.....

Idióta? hagyjuk már... inkább olvasd el Perez mit mondott. elég valószínű, hogy több köze van a valósághoz mint annak amit sok fórumozó "szakértő" társunk összehordott eddig

dani969
#6 dani969 2016. július 28. 22:46  
SANI{Ó:
óvoda szakkör beindult? hol vannak már az igazi pilóták? több a nyafi mint az előzés...

Óvoda vagy sem, tisztázni kell a szabályokat, de főleg egyszerűsíteni. Bonyolultak a szabályok, valamikor alkalmazhatóak, valamikor nem, ezen változtatni kell, ez enélkül az ’óvoda’ nélkül nem megy. Meg egy sajtótájékoztatón ha kérdezik, akkor válaszolni kell ugye..

SANI{Ó
#5 SANI{Ó 2016. július 28. 21:35  

óvoda szakkör beindult? hol vannak már az igazi pilóták? több a nyafi mint az előzés...

f1m12
#4 f1m12 2016. július 28. 20:35  
kimi-sebfan:
Alonso hozta már megint a szokásost! Szerinte Vettel jobb lenne,ha halgatna,mert ő meg sárga zászló alatt előzött 2012 Brazil utcsó futamon és így lett bajnok! Ebbe fog belebetegedni! :):):)

biztos nem olvasta a Görbe tükröt, ahol anno méterről méterre, lámpákról zászlókra kielemezték, és nem volt benne semmi szabálytalan

amúgy meg, ha ez igaz, most mondjátok meg, nem tiszta Massa?

f1m12
#3 f1m12 2016. július 28. 20:32  

„A gondot az jelenti, hogy ránk hagyják, hogy eldöntsük, hol a határ. "

na igen.
nem lenék Rosberg helyében, amikor ez a sok versenyző elmondja, h mekkora idióta volt már.....

027
#2 027 2016. július 28. 20:23  
kimi-sebfan:
Alonso hozta már megint a szokásost! Szerinte Vettel jobb lenne,ha halgatna,mert ő meg sárga zászló alatt előzött 2012 Brazil utcsó futamon és így lett bajnok! Ebbe fog belebetegedni! :):):)

MIt nyilatkozott?

kimi-sebfan
#1 kimi-sebfan 2016. július 28. 19:38  

Alonso hozta már megint a szokásost!
Szerinte Vettel jobb lenne,ha halgatna,mert ő meg sárga zászló alatt előzött 2012 Brazil utcsó futamon és így lett bajnok!
Ebbe fog belebetegedni! :):):)PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Daniel Ricciardo

02016.10.20. 22:23

Hülkenberg hat éve erre vár

Egy gyári szerződés volt az álma

22016.10.20. 21:05

Hamilton és a lábsérülés: Jól érzem magam

Elárulta, miért kellett lemondania a barcelonai tesztet