„Verstappen már most sztár”

írta: M4Sport
2016. május 19. 17:54
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Spanyol Nagydíjon diadalmaskodó Max Verstappen már most a Forma–1 csillagai közé tartozik – jelentette ki a királykategória négyszeres világbajnoka, Alain Prost. A francia klasszis a Mercedes pilótáinak ütközéséről is elmondta véleményét.

Jött, látott és győzött – azóta pedig kis túlzással mindenki róla beszél az F1 háza táján. Az élete első Red Bull-os versenyét megnyerő Max Verstappen rengeteg dicséretet kapott vasárnapi sikere óta; sokan megjegyezték például, hogy ő lehet a jövő egyik legnagyobb sztárja. Prost szerint erre már nem kell várni, hiszen a fiatal holland már most az F1 csillagai közé tartozik.

Az aktív pilótaként 4 világbajnoki címet és 51 futamgyőzelmet szerző francia klasszis a Canal Plus-nek nyilatkozott a nem mindennapi sikerről, dicsérve Verstappen bátorságát és képességeit. „A Forma–1 friss levegőhöz jutott” – kezdte mondandóját. „Az elmúlt idők legjobb versenyét nyerte meg, mégpedig tekintélyes teljesítményt nyújtva. A hétvége során egyetlenegy hibát sem vétett, és nagyon jól bírta a nyomást, amikor Räikkönen gyakorolt rá” – tette hozzá.

Prost később kiemelte, tisztában van azzal, hogy Verstappen sikeréhez a Mercedes versenyzőinek ütközésére is kellett, ez azonban véleménye szerint semmit sem von le a 18 éves tehetség eredményéből. „Profitált a történtekből, viszont az a hihetetlen érettség, amit tanúsított így is meglepő volt. Ez egy bajnok ismertetőjele. Most már csak az a kérdés, milyen messzire juthat, hiszen még csak 18, de nagyon gyorsan halad. Ő már most sztár” – magyarázta a francia, aki nyolc évvel idősebb volt, amikor 1981-ben hazai versenyén megszerezte első győzelmét.

Alain ProstA Motorsportnak a spanyol hétvége másik „szenzációjáról”, a Mercedes kettősének már említett ütközésről is elmondta véleményét, amit az FIA versenybalesetnek minősített – Prost szerint teljesen jogosan. „Először is, tudjuk, hogy azonos autókkal az lesz előnyben, aki az első körben az élre kerül, különösen ezen a versenypályán. Ők is tisztában vannak ezzel, Lewisnak pedig nyernie kellett. Az is világos, hogy idén kevesebb a tiszta rajt, szóval az egész procedúra stresszesebb. Nico jól manőverezett az első kanyarban, akkor minden jól ment. A hármasban viszont problémája volt; láthattuk, hogy az autóján villog a piros lámpa, és a tempója sem volt tökéletes” – kezdte.

„Ha Nico helyében vagy, akkor meg akarod védeni a pozíciódat. Ő is ezért húzódott balra. A szabályok szerint erre van lehetőség, ez tény. Lewis nyilvánvalóan érzékelte a tempókülönbséget, de úgy döntött, megpróbálja. A tempókülönbség azonban olyan nagy volt – nem tudom, egészen pontosan mekkora, de nagyon-nagy –, hogy amikor döntött, már túl késő volt, hiszen az egyik kereke már a füvön volt. Ha figyelembe vesszük a különböző változókat, akkor ez egy versenybaleset volt” – mondta ki az ítélet a helyzet ismertetését követően.

Végül a Mercedes filozófiájáról is beszélt. „Köszönettel tartozunk neki, amiért hagyták versenyezni a pilótáikat. Ha nem dominálnának, és párszor még előfordulna hasonló az első kanyarban egészen biztosan megmondanák, ki az első és ki a második számú versenyző, mert a világbajnoki címet nem akarják elveszíteni. Viszont óvatosnak kell lenniük, és nem reagálhatják túl a dolgot. Azt mondják, nem akarnak változtatni, de pont Monaco következik és a Red Bull kezd feltámadni… Nagyon nehéz erre reagálni. Most nyugodtnak kell maradniuk” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Kimilton
#2 Kimilton 2016. május 20. 10:22  
Kepano:
Minden csoda 3 napig tart. Baghetti-re emlékszik még valaki?

Ezt ugye nem mondod komolyan? Verstappen olyat produkál eddig, amit csak a F1 legnagyobbjaihoz lehet mérni.

Utoljára módosítva: 2016. május 20. 10:22

Kepano
#1 Kepano 2016. május 19. 19:45  

Minden csoda 3 napig tart. Baghetti-re emlékszik még valaki?

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Max Verstappen

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

Így szólt a rádió Texasban

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál