Verstappen: Mick Schumachernek hiányzik Michael az F1 felé vezető úton

írta: M4Sport
2016. május 03. 08:45
FOTÓ: ©ADAC Motorsport

A Forma–1-ig apja útmutatásai segítségével eljutó Max Verstappen úgy véli, Mick Schumachernek nagyon hiányoznak hétszeres világbajnok édesapja tanácsai. A 17 éves német eközben parázs csatákat vívott, és egy biztosnak tűnő futamgyőzelmet szalasztott el a hétvégén.

Mick Schumacherre már versenyzői pályafutása elején igencsak nagy nyomás nehezedik. Amellett, hogy híres édesapja, Michael Schumacher révén olyan figyelem övezi őt, amilyen egyik ezen a szinten versenyző társát sem, képességeit rendre az F1 legsikeresebb bajnokáéhoz mérik. A második generációs pilóták helyzete persze mindig más, és ezt a szintén F1-ig jutó Jos Verstappen fia, Max is tudja. Mivel a holland hátterét és életkorát tekintve is hasonló helyzetben van, mint Mick, gyakran kérdezik őt az ifjabb Schumacherről.

A Bildnek adott interjújában elmondta: a németnek szerinte komoly hátrányt jelent, hogy a 2013 végén súlyos balesetet szenvedő Michael Schumacher nem kísérheti el a versenyekre, s nem láthatja el őt tanácsokkal. „Hihetetlenül nagy nyomás nehezedik rá, mert az apja nagyon sikeres volt a Forma–1-ben. Minden egyes hibáját azonnal kibeszélik majd. Ez nem egyszerű helyzet. Ehhez képest igazán jól teljesít. De Michael lábnyoma óriási – ő minden idők legjobb versenyzője” – nyilatkozta a Toro Rosso reménysége.

Bár menedzsere, Sabine Kehm az idei szezon kezdete előtt hangsúlyozta, Mickkel még nem is gondolnak a Forma–1-re, mégis állandó témát jelent, vajon eljut-e egyszer odáig. Sokan ilyen tekintetben is „irreálisan” szemlélik helyzetét, s apja mellett például ahhoz a Verstappenhez viszonyítják, aki rekordsebességgel jutott a királykategóriába, minden idők legfiatalabb F1-es versenyzőjévé válva ezzel. „Mick egy élversenyző, de nem ő a legfőbb esélyes” – nyilatkozta Kehm a sachsenringi hétvége előtt. „Nem szabad elfeledni, hogy még csak tizenhét éves. Én sem érezném jól magam, ha minden tekintet, minden kamera rám szegeződne, miközben a szurkolók is magas elvárásokat támasztanának irányomba, és mindig figyelnének rám. Ez egy fiatalra még inkább áll. Most a személyiségének és a sportolói pályafutásának fejlődését kell előtérbe helyeznünk.”

Verstappen mindenesetre örülne neki, ha összecsaphatna a kis Schumival. „Természetesen jó lenne! Mick remek srác, nagyon barátságos és laza. Remélem, hogy összejön neki. De most még csak a Forma–4-ben versenyez. Sok éve van még arra, hogy elérje ezt a célt” – fogalmazott Max, aki apáik révén kiskora óta ismeri Micket. „Természetesen hiányzik neki az édesapja az F1 felé vezető úton. Ő egy rendkívül erős személyiség, aki remek kapcsolatokkal is segíthetné őt. Nagy kár, hogy Michael jelenleg nem tudja támogatni őt.”

Mick Schumacher, Sachsenring

Egy kemény manőver – és azok a fránya biztonsági autók…

Mick Schumacher a hétvégén egyébként a német Forma–4 második idei állomásán, a Sachsenringen versenyzett, ahol az első és a harmadik futamon egy negyedik, a másodikon pedig egy második helyezést ért el. A német a vasárnap délelőtti második versenynek a pole-ból vágott neki, a rajt utáni körökben pedig rendkívül szoros csatát vívott a bajnoki éllovas Joey Mawsonnal.

Az ausztrál egy korai biztonsági autós fázis után majdnem sikeres támadást indított ellene, ám Schumacher kőkemény manőverrel védekezett ellene: a kerekeik az egyik egyenesben össze is értek, látványos füst kíséretében. A megmozdulásért végül nem járt büntetés. Schumacher egy újabb biztonsági autós fázis után levegőhöz jutott, majd kihasználva a második helyért vívók csatáját, el is lépett a mezőnytől. Csakhogy a futam vége felé ismét bejött a biztonsági autó, s az újraindítást követően a német kissé elmélázott az első kanyarban: nyitva hagyta az ajtót, és David Ortmann ezt kegyetlenül ki is használta. Schumachernek az utolsó két körben már nem sikerült visszaszereznie a vezető pozíciót – győzelmet engedett ki a kezéből.

„Nyilván szerettem volna megőrizni az első helyet a pole után és megnyerni a futamot. Természetesen csalódott vagyok a második hellyel. Mike David Ortmann támadása a végén váratlanul ért. Sajnos nem tudtam már jóvátenni a hibámat” – nyilatkozta Schumacher.

Mick a harmadik versenyen a 7. pozícióból indulva zárkózott fel negyediknek – és bár tempója alapján volt esélye az újabb dobogós helyezésre, ismét egy biztonsági autós fázis szólt közbe. A német F4 második hétvégéje után őrzi második helyét a tabellán – hátránya immáron 35 pont Joey Mawsonnal szemben.

Schumacher legközelebb e hét végén versenyez – az olasz F4-ben, melynek az adriai pályán rendezik a második futamhétvégéjét. Németországban legközelebb június első hétvégéjén ül volán mögé a Lausitzringen.

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Nigel
#5 Nigel 2016. május 03. 16:55  


Micknek nincsen könnyű dolga, hisz két fronton, két bajnokságban kell helytállnia. Eddig azonban remekül szerepel, sokkal jobb, mint tavaly. Érezhető a javulás a teljesítményében.

Hasznos tanácsokat az onkeltől is kaphat, Ralf is ott volt az F1 élmezőnyében jó pár éven át, többszörös futamgyőztes. De nem szabad túlzott elvárásokat támasztani Mick-kel kapcsolatban. Lehet, hogy soha nem lesz belőle F1-es pilóta. Szerintem most a legfontosabb a számára, hogy élvezze azt, amit csinál, a többi majd úgyis adja magát. Egyelőre gyűjtsön csak tapasztalatokat, "fedezze fel a terepet". Felesleges most még találgatásokba bocsátkozni azt illetően, hogy mi lesz vele pár év múlva, milyen irányt vesz a pályafutása. Túl korai jósolgatni.

Ahogy azt Sabine Kehm is mondta, még Michael állapotával kapcsolatban, az most Mick esetében is igaz : "Lépésről lépésre haladunk".

Utoljára módosítva: 2016. május 03. 17:42

G0007
#4 G0007 2016. május 03. 14:32  
BP05:
Max nemcsak jobb versenyző mint az apja de sokkal korrektebb is. Remélem majd egyszer csatázhatnak jókat az F1-ben Mickel.

Jos tehetsége esőben mutatkozott meg leginkább és olyankor mindig élmény volt nézni. Persze Schumacherrel egy mondatba nem említhető, de nekem ez élénken megmaradt az apjáról, hogy esőben mindig megvillant. Ezért jó az eső , ott mindegy, hogy alatta jó vagy rossz technika van,a tehetség kerül előtérbe és olyankor megmutatkozott hogy van benne bőven skill.

Micket meg alig várom az f1-be néhány év múlva . Lehet felejthető lesz, lehet közepes, lehet hozzánő a feladathoz és egyre jobban előtérbe kerülnek a gének majd meglátjuk. kíváncsian várom. most hogy az utolsó pár körben adta ki kezéből a győzelmet cinkes mert sima győzelmet szerzett volna, de legalább tanul belőle, hogy nem szabad bealudni a végén sem. ettől függetlenül a 2. hely is szép

Utoljára módosítva: 2016. május 03. 14:33

BP05
#3 BP05 2016. május 03. 12:42  

Max nemcsak jobb versenyző mint az apja de sokkal korrektebb is. Remélem majd egyszer csatázhatnak jókat az F1-ben Mickel.

G0007
#2 G0007 2016. május 03. 11:37  

pont láttam ahogy kicsúszott a kezéből a győzelem az sc után. kár érte de így is szép volt csak simán be is húzhatta volna

andrea1
#1 andrea1 2016. május 03. 11:03  

Azt az egy momentumot láttam, mikor csatáztak a második verseny elején, nagyon kemény volt Mick. Kár a végéért, kellett volna a győzelem, tanulni kell belőle.

HairHungary