Verstappen nem Vettel-klón

írta: M4Sport
2016. május 16. 12:33
FOTÓ: ©xpbimages.com

Higgadtság, érettség, koncentráció – Max Verstappen azonnal lenyűgözte a Red Bull vezetőségét. Helmut Marko azonban hangsúlyozta, nem a Vettel-klónt kell keresnünk új reménységükben.

Helmut Marko bírálói egy időre most alighanem elhallgatnak. Bár kétségtelen, hogy Max Verstappennek jó adag szerencsére is szüksége volt ahhoz, hogy már legelső Red Bull-os versenyét megnyerje, a hétvégén hibátlan teljesítményt nyújtó, az időmérő edzésen Daniel Ricciardót alaposan megdolgoztató, vasárnap pedig Kimi Räikkönen támadásait is higgadtan visszaverő holland érdemeiből ez aligha von le bármit is. A Szocsi utáni versenyzőcseréről döntő Red Bull-tanácsadó pedig most büszkén mondhatja: nem volt ez rossz húzás részéről.

„Felfoghatatlan, hogy egy tizennyolc éves fiú hogyan képes ilyen rossz gumikkal elmenni a futam végéig. Ez valami egészen különleges volt” – méltatta Marko friss futamgyőztesét az Auto Bild Motorsportnak. „Nem volt valami könnyű mindenkit meggyőzni arról, hogy őt kell az autónkba ültetnünk.”

Bár egy korán jött győzelem után nagy kijelentéseket tenni is korai lenne, egyelőre minden jel arra utal, hogy a Red Bull megtalálta tehetségkutató programja újabb ékkövét Sebastian Vettel után. A hétvégén Christian Horner csapatfőnök kijelentette, több tekintetben is a németre emlékezteti őt Verstappen – Marko azonban nyomatékosította, fölösleges párhuzamot vonni két felfedezettje között. „Ő nem a mi új Sebastianunk. Ő Max Verstappen! Minden versenyzőnek megvan a saját személyisége, eszerint kell együtt dolgoznunk. Senkit sem klónozunk” – figyelmeztetett.

A győzelem után már Horner is pontosított korábbi kijelentésén. „Nos, ez kissé felületes, de nagyon sok a hasonlóság ahhoz, ahogyan Sebastian a csapathoz került. A szerelők azt mondták nekem, még az is nagyon hasonló, ahogyan beszáll az autóba: ugyanarról az oldalról teszik, ugyanúgy húzza fel a térdét a karosszériában, és még számos hasonlóság van közöttük. Viszont neki is megvan a maga személyisége. Egy nagyon fiatal versenyző, mégsem gondolnád róla, hogy csak tizennyolc éves. Ő az első versenyzőm, akinek törvényesen is az apja lehetnék… Lenyűgözött, amit eddig láttunk tőle. Ennél jobban ezt nem is lehetett volna csinálni.”

Marko kiemelte, a Red Bull számára is meghatározó volt ez a győzelem. „Olyan hosszú ideig voltunk sikertelenek, és most érkezett ez a váratlan győzelem – ráadásul Verstappennel. Ez lenyűgöző!”

Hornert leginkább a Kimi Räikkönen támadásaikor mutatott magabiztossága győzte meg. „Nagyjából olyan lehetet, minit jégen vezetni, mert az etapja igazán hosszúra nyúlt, és azt gondoltuk, már egészen a vászonig kopik a gumi. Tudta, hogy mi a terv, amikor utoljára kiállt kerékcserére, és nem félt egy másodpercen belülre engedni magához Kimit. Még így sem csúszkált a gumikkal, nem blokkolta le a kerekeit, nem ment túl mélyen a kanyarokba, és a magabiztossága és higgadtsága azt mutatja, fényes jövő előtt áll.”

„A higgadtsága volt a leglenyűgözőbb. Vezetés közben is marad kapacitása másra figyelni. Még amikor öt körrel a vége előtt már teljesen elfogyott a gumija, Kimi pedig ott lihegett a nyakán, akkor is teljes higgadtsággal szólt bele a rádióba: ’kérlek, szóljatok Charlie-nak (Whiting versenyigazgató – a szerk.), hogy gyorsabbak legyenek a kék zászlóval’. Nem volt izgatottság és pánik a hangjában, nem volt feszült, csak egy fiatalembert hallottam, aki teljesen ura a helyzetnek. És pont ezt tette már az első perctől, hogy beült az autónkba. A legelső körében egy 1:27,5-ös időt ment, és egész hétvégén egyetlen hibát sem követett el. Figyelemreméltó teljesítmény volt, és szerintem a Red Bull és Dietrich Mateschitz számára is nagy eredmény ez az első győzelem a 2014-es spái futam óta.”

Ami a Red Bull tulajdonosát illeti, idén először láthattuk őt egy verseny helyszínén felbukkanni (a nagycsapatok tárgyalása miatt érkezett Barcelonába) – épp a legjobbkor érkezett. Az Auto Bild szerint a sikerük miatt még a csapatfotózáson is ott maradt. „Egy fecske még nem csinál nyarat. A Mercedes továbbra is dominál, és erőből nem tudjuk legyőzni őket. De mögöttük igenis lehet izgalmas a Forma–1” – nyilatkozta az üzletember.

Oszd meg!

15 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

mrktrx
#15 mrktrx 2016. május 16. 18:35  
Brundle:
Szerintem is jobb nála. Elképesztő volt, hogy az első etapban milyen módon tartotta Ricciardo tempóját. Ilyen fenomén 100 évente egyszer születik. Egy dolgot sajnálok: nem szimpatikus, így szurkolni sem tudok neki... pedig sűrűn fogjuk látni a dobogó tetején.

Elképesztően tehetséges, és nagyon fel van készítve erre az egészre. Viszont a 100 évente egy, kicsit erős. Vettel is bemutatta ugyan ezt 2008-ban, amit most Max-től láttunk. Maradjunk annyiban, hogy az idő eldönti meddig jut. Jók a kilátások, annyi biztos.

Kepano
#14 Kepano 2016. május 16. 18:00  
kimi-sebfan:
Nem láttam még,hogy dicsérted volna őket!Mint ahogy Rossit se,ugye?

Rossit múltkor is dicsértem, nem tudom miről beszélsz.

kimi-sebfan
#13 kimi-sebfan 2016. május 16. 17:58  
Kepano:
Ja, hogy ha már nem csak jót írok róla, akkor utálom? Hát, mindenki magából indul ki.

Nem láttam még,hogy dicsérted volna őket!Mint ahogy Rossit se,ugye?

Kepano
#12 Kepano 2016. május 16. 17:52  
kimi-sebfan:
Gondolom akkor Massat és Alonsot is utàlja!

Ja, hogy ha már nem csak jót írok róla, akkor utálom? Hát, mindenki magából indul ki.

continental
#11 continental 2016. május 16. 17:43  
Kepano:
A másik felén meg Vettelt. Upsz ez öngól lett a részedről. :D

Az a néhány kör kb. 5,nem épp a futam fele volt,upsz. :)

kimi-sebfan
#10 kimi-sebfan 2016. május 16. 17:39  
f1m12:
nekem meg az az érdekes, hogy te pont Verstappenről szajkózod mindenhol, h mekkora mázlista volt tegnap, valahogy a teljesítményét kérdőjelezed meg, mintha csak szerencse kellett volna, s Kimit kivédekezni nem lenne nagy dolog, de itt rögtön azzal indítasz, h naná hogy jobb, m egy kipróbált többszörös vb. ez csak természetes én viszont azzal indítottam, hogy lehet jobb. és még azt is odaírtamVettelről: egyedi, gyors, akire lehet számítani. tehetséges és szorgos is. ennél több, amit önmagától adhat nem kell ennyi. az meg, h mélységek lesznek a pályafutásában nem rossz kívánság részemről, csak nagy a valószínűsége szerintem neked a problémád nem innen ered. Vettelt utálod, mert összekerülve Kimivel kiderült, h jobb pilóta. ez nem tetszik

Gondolom akkor Massat és Alonsot is utàlja!

f1m12
#9 f1m12 2016. május 16. 17:33  
Kepano:
Érdekes, ha már Vettel van terítéken, akkor ugyanazt szajkózod, mint mi "anti-Verstappen-szurkerek"

nekem meg az az érdekes, hogy te pont Verstappenről szajkózod mindenhol, h mekkora mázlista volt tegnap, valahogy a teljesítményét kérdőjelezed meg, mintha csak szerencse kellett volna, s Kimit kivédekezni nem lenne nagy dolog, de itt rögtön azzal indítasz, h naná hogy jobb, m egy kipróbált többszörös vb. ez csak természetes

én viszont azzal indítottam, hogy lehet jobb. és még azt is odaírtamVettelről: egyedi, gyors, akire lehet számítani. tehetséges és szorgos is. ennél több, amit önmagától adhat nem kell

ennyi. az meg, h mélységek lesznek a pályafutásában nem rossz kívánság részemről, csak nagy a valószínűsége
szerintem neked a problémád nem innen ered. Vettelt utálod, mert összekerülve Kimivel kiderült, h jobb pilóta. ez nem tetszik

Utoljára módosítva: 2016. május 16. 17:35

Kepano
#8 Kepano 2016. május 16. 17:13  
continental:
Az még nem derült ki,de Kimit szépen etette a fél futamon át. :)

A másik felén meg Vettelt. Upsz ez öngól lett a részedről. :D

Kepano
#7 Kepano 2016. május 16. 17:12  
f1m12:
lehet jobb, és még minden előtte áll, de az is lehet, h nem. eddig valahogy minden simán összejött. ez után lesznek még mélységek is Vettel az Vettel. egyedi, gyors, akire lehet számítani. tehetséges és szorgos is. ennél több, amit önmagától adhat nem kell

Érdekes, ha már Vettel van terítéken, akkor ugyanazt szajkózod, mint mi "anti-Verstappen-szurkerek"

kimi-sebfan
#6 kimi-sebfan 2016. május 16. 16:58  
Kepano:
Nem hát, mert jobb nála.

Nem te vagy a P1race fórumon is ezzel a nicknévvel?Csak mert ott meg Rossit fikázod állandóan!Unod magad?Nyugi,attól,hogy itt fosod a szart attól még nem kicsit sikeres mindkettő!

continental
#5 continental 2016. május 16. 16:44  
Kepano:
Nem hát, mert jobb nála.

Az még nem derült ki,de Kimit szépen etette a fél futamon át. :)

guide
#4 guide 2016. május 16. 15:28  
Kepano:
Nem hát, mert jobb nála.

Lehet,hogy igazad van,de hányhatnám van tőled.

Brundle
#3 Brundle 2016. május 16. 15:12  

Szerintem is jobb nála. Elképesztő volt, hogy az első etapban milyen módon tartotta Ricciardo tempóját. Ilyen fenomén 100 évente egyszer születik. Egy dolgot sajnálok: nem szimpatikus, így szurkolni sem tudok neki... pedig sűrűn fogjuk látni a dobogó tetején.

f1m12
#2 f1m12 2016. május 16. 14:39  
Kepano:
Nem hát, mert jobb nála.

lehet jobb, és még minden előtte áll, de az is lehet, h nem. eddig valahogy minden simán összejött. ez után lesznek még mélységek is
Vettel az Vettel. egyedi, gyors, akire lehet számítani. tehetséges és szorgos is. ennél több, amit önmagától adhat nem kell

Kepano
#1 Kepano 2016. május 16. 13:26  

Nem hát, mert jobb nála.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

22016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt