Verstappen számára Vettel a követendő példa

írta: M4Sport
2016. március 29. 09:20
FOTÓ: ©xpbimages.com

Ideális követendő példának tartja Sebastian Vettelt Max Verstappen. A Toro Rosso tehetsége szerint a német és a Ferrari között kialakult harmónia a sikeresség egyik kulcsa. No meg az agresszivitás, ami díjakat és büntetőpontokat is von maga után…

Pályafutása eddigi legjobb rajthelyezésével (5. hely) és egy egy pontot érő 10. pozícióval indult Max Verstappen 2016-os idénye. A holland nem lehetett elégedett szezonnyitójával, aminek már a verseny alatt is hangot adott: az elé kerülő Carlos Sainzt csapatutasítással állíttatta volna félre a Toro Rossóval, a versenyt követően pedig elszalasztott lehetőségről beszélt, mivel jobb taktikával szerinte akár negyedik is lehetett volna.

A faenzai csapat eredménykényszer alatt áll az év első felében: miután tavalyi Ferrari-motorokat használnak, melyek az év során egyre kevésbé lesznek versenyképesek a továbbfejlesztett 2016-os erőforrásokhoz képest, most kell a lehető legtöbb pontot összegyűjteniük. Verstappen szerint erre minden esélyük meg is van. Sőt, ez valójában elvárás is részéről. „Idén még jobb szezont várok, mint amilyen a tavalyi volt, szeretnék továbbfejlődni. Természetesen sok múlik azon, mennyire versenyképes az autónk, ezért is ki kell használnunk az első futamokat a pontszerzésre. Ausztráliában kiderült, hogy a Mercedes és a Ferrari mögött mi lehetünk a harmadik erő” – fogalmazott az olasz Gazzetta dello Sportnak adott interjújában.

Ami saját agát illeti, a 18 éves tehetség nem nevezett meg konkrét területet, amin mindenképpen előre kell lépnie. „Az agresszivitásom és a versenytempóm a múlt évben Magyarországon és Austinban is nagyszerű eredményhez vezetett. Mindig javulni akarok, és minden szempontból – versenyzőként és emberként is” – magyarázta.

Max Verstappen

Büntetik és díjazzák

Ami az agresszivitást illeti, Verstappen sok rajongót szerzett ellentmondást nem tűrő versenyzésének köszönhetően – ugyanakkor többször is átlépte a határokat, aminek eredményeként már 8 büntetőpont áll a neve mellett. Monacóig vigyáznia kell arra, hogy ne gyűljön össze a 12 pontja (ezt követően az első tavalyi pontjai elévülnek), az ugyanis automatikusan egy versenyes eltiltást eredményezne számára. Ő azonban nem igazán aggodalmaskodik emiatt. „Eléggé vicces ez. Nekem van a legtöbb büntetőpontom, de közben meg FIA-díjakat nyerek. Ez viszont mit sem változtat a vezetési stílusomon” – mondta ennek kapcsán, utalva a tavaly nyert három díjára (az év személyisége, az év újonca és az év legszebb előzése).

A rendkívüli agresszivitás persze más területen is érezteti hatását. Többek szerint a Verstappen és Carlos Sainz között kibontakozó csapaton belüli párharc egyre inkább a nagy rivalizálásokat kezdi idézni. Egyesek Lewis Hamiltonéhoz és Nico Rosbergéhez hasonlítják helyzetüket, míg a Gazzetta dello Sport már Ayrton Senna és Alain Prost ádáz küzdelmét hozta fel példának. A holland azonnal visszautasította az efféle párhuzamokat. „Csak egy Senna és egy Prost létezik” – zárta rövidre a kérdést.

FIA-gála

Vettel és Alonso a példa

Arról viszont már hosszabban beszélt, mely versenyzőkre néz fel. „Őszintén szólva nekem nincsen példaképem, de Fernando Alonsót mindig is kedveltem, mert sosem változott meg – annak ellenére, hogy két bajnoki címet nyert. Remélem, hogy nekem is sikerülhet mindez. Másokat megváltoztatott a siker, Fernando és Sebastian Vettel viszont ugyanolyan maradt.”

A szintén Red Bull-nevelés németet Verstappen azonban más tekintetben is követendő példának tartja. „Lenyűgöznek azok a versenyzők, akik nagyon szorosan együttműködnek a csapatukkal, tudják, hogyan motiválják az embereket. Sebastian Vettel a Ferrarinál remek példa erre. Ő tudja, hogyan dolgozzon együtt a szerelőkkel és azokkal, akik mellette vannak. Szerintem egy versenyző szempontjából a legfontosabb a csapatszellem” – mutatott rá.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

12016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához