Verstappen többet tanult a bukásból, mint a sikerekből

írta: M4Sport
2016. augusztus 19. 17:52
FOTÓ: ©xpbimages.com

Csapatváltása óta megszerezte első győzelmét és több alkalommal is felállhatott a dobogóra, Max Verstappen azonban úgy érzi, a monacói hétvégéből tanult legtöbbet, ahol kétszer is összetörte autóját. A fiatal holland tudja, hiába a gyors sikerek, sokat kell még fejlődnie.

A Toro Rosso szinte napra pontosan két évvel ezelőtt – 2014. augusztus 18-án – jelentette be, Max Verstappen lesz a csapat egyik versenyzője a 2015-ös évben. Másnap rengeteg kritikát kaptak, mondván, a 17 éves holland pilóta túlságosan fiatal és tapasztalatlan az F1-es szerepvállaláshoz, ő azonban hamar elhallgatta a kritikusokat az első szezonban nyújtott teljesítményével.

„Amikor megtudtam, hogy engem választottak ugráltam örömömben, és éreztem, hogy készen állok, hogy ez az, amit akarok” – mondta egy, az F1i-nek adott hosszabb interjúban. „Másfél szezon és néhány futam után éreztem, hogy felkészültem erre az ugrásra. Egy autóversenyző mindig hiszi, hogy felkészült, és ha kapsz egy ilyen lehetőséget, azt egyszerűen nem utasíthatod vissza. Persze mindig ott vannak az emberben a kérdőjelek. Vajon hogyan teljesítek a csapattársam ellen? És a többi. De jól ment a dolog: hamar pontokat szereztem és élveztem a vezetést” – magyarázza.

Max Verstappen, Daniel RicciardoVerstappen nemcsak a kritikusokat, hanem a Red Bull vezetőit is meggyőzte, akik nem vártak túl sokat előléptetésével: a 2016-os Orosz Nagydíj után búcsút intettek Danyiil Kvjatnak és azonnal bedobták a mélyvízbe. „A Toro Rosso nagyon jó csapat, a Red Bull viszont mindenben előttük jár. Igazából erre számítasz egy világbajnok alakulattól. És ezzel most nem a Toro Rosso ellen akarok beszélni, hiszen ők is a legjobb tudásuk szerint intézték a dolgokat. A hangulat is remek, élveztem, hogy Daniel Ricciardo csapattársa lehetek. Jó srác, és tisztelem is őt” – mondta az új környezetről.

Bemutatkozása örökké emlékezetes marad, a Mercedes versenyzőinek kiesése után ugyanis megnyerte a Spanyol Nagydíjat, vagyis az első Red Bull-os futamát. „Persze, ehhez egy kis szerencse is kellett, de a győzelem, az győzelem. Ezt már senki sem veheti el tőlem” – jelenti ki, amikor szóba kerül az a bizonyos barcelonai délután. „Azt hiszem, az a legfontosabb, hogy mindig önmagad légy és folyamatosan a feladatodra összpontosíts. Az első futamon még nekem is minden új volt, hiszen az autót és az eljárásokat sem ismertem még, sokat kellett tanulnom.”

És a fiatal holland bizonyította, nemcsak a pályán gyors, hanem a tanulásban is, hiszen később több dobogós helyezést is szerzett, valamint Ricciardóval is rendre felveszi a versenyt (sőt, közös futamaikon eddig több pontot szerzett, mint a rutinos ausztrál). A legtöbbet azonban saját elmondása szerint nem a sikerekből, hanem egy kudarcból tanult. „Monaco megmutatta, hogy mindig 100 százalékot akarok nyújtani, de néhány hétvégén bizonyosok okokból nem tudsz 100 százalékot nyújtani. Azt hiszem, az utolsó helyről feljöttem a kilencedikre, ami egész jó volt, de még többet akartam. 100 százalékosan akartam menni, de Monacóban nem mindig lehet úgy hajtani…”

Max Verstappen


„Ezért estem ki. Költséges volt, hiszen a csapat is pontokat bukott és én is veszítettem párat, arról nem is beszélve, hogy egy győzelem után nem egy ilyen hétvégére számít az ember. De tanultam belőle, és ne feledjük, még csak a második évem töltöm az F1-ben, sőt korábban is csak egy évig versenyeztem formaautókkal, szóval sokat kell fejlődnöm. Biztos magasabbra török majd, de az is biztos, hogy lesznek mélypontok is. Persze ezeket megpróbálom minimalizálni, Monaco óta viszont úgy érzem, a helyes irányba haladunk a Red Bull-lal” – fogalmazott.

Hiába teljesített már 8 futamot a Red Bull autójával, Verstappen továbbra is úgy érzi, sokat kell még tanulnia róla, igazán pedig csak a 2017-es évben szokik majd össze az istállóval. „Minden teljesen új. Adnak egy irányt, és ebbe az irányba kell haladnod. Amikor van tapasztalatod az előző évből, akkor választhatsz más irányt is, mert tudod, milyen az autó, tudod, hogyan kell vezetni azt. Ilyenkor egyre jobb és jobb leszel. Jövőre, amikor visszaülök az autóba, való igaz, hogy a gép új lesz, viszont lesz már tapasztalatom, és ez biztosan a segítségemre lesz majd.”

Verstappenben sokan már most a jövő világbajnokát látják, és bár egyértelmű, neki is az a célja, hogy felérjen a csúcsra, egyelőre óvatosan fogalmaz. „Persze, hogy ez a cél, de nem mondhatod azt, hogy itt vagyok, és ennél a csapatnál arra készülök, hogy bajnok lesznek. Sosem tudhatod előre. Egy kis szerencse is kell, hogy jókor légy a legjobb helyen. Nézzék meg Fernando Alonsót. Szerintem őt hétszeres világbajnok is lehetett volna, mert nagyon gyors, de rosszkor volt rossz helyen. Nehéz ez, de remélem meg tudjuk csinálni ebben a csapatban, mert nagyon jól érzem magam itt a srácokkal. De ez helyzetfüggő. Ha szép karrierem lenne, de nem jönne össze a bajnoki cím, ám legyen. Ez a célom, de ha ki tudom hozni a maximumot a pályafutásomból, azzal is elégedett leszek” – zárta gondolatát.

Max Verstappen

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához