Verstappen tudta, hogy a Ferrari gyorsabb

írta: M4Sport
2016. május 16. 16:31
FOTÓ: ©xpbimages.com

Arra is rácsodálkozott, hogy vezeti a versenyt, nem meglepő tehát, hogy alig hitte, megszerezte első F1-es futamgyőzelmét, ráadásul első Red Bull-os hétvégéjén – Max Verstappen szavai a sikerről és az azzal kapcsolatos érzésekről.

A nagyszerű újoncév után mindenki sejtette, Verstappen egy nap feláll a dobogó legmagasabb fokára, arra azonban csak kevesen számíthattak, hogy erre már 2016 májusában sor kerül. A hirtelen jött Red Bull-os lehetőség, és a Mercedes pilótáinak ütközése azonban lehetőséget teremtett a holland tehetségnek, aki 24 órával korábban még a dobogós esélyek említésekor is azt hangsúlyozta, nem akar ilyen eredményekről „álmodozni”.

„Ez az egész egyszerűen elképesztő” – mondta a hirtelen jött sikerről. „Ez a futam olyan volt nekem, mint egy hosszútávú verseny, főleg az utolsó 10 kör. Nem hittem el, hogy én vagyok az első” – utalt a viadal utolsó szakaszára, melyben két kiállásos taktikájának köszönhetően a mezőny élére került, sarkában viszont ott loholt 2007 bajnoka egy szemre gyorsabb Ferrarival. „Ma minden nagyszerűen ment! Életben tudtam tartani a gumikat; azt hiszem, a mi stratégiánk volt a legjobb. Hatalmas meglepetés volt ez. Teljesen egyértelmű, hogy nem számítottam rá” – folytatta.

„Az első etapomon, amikor a lágy keveréket használtuk egészen jól tartottam a tempót. De egy ponton, amikor közel kerülsz az előtted lévőhöz, a gumik elkezdenek kopni, szóval ekkor egy kis teret veszítettem, ezért úgy döntöttünk, kiállunk kereket cserélni. Amikor felkerültek a közepesek, ismét nagyon jól éreztem magam az autóban. Onnantól kezdve figyelnem kellett a gumikra, és a tempómra is; mindent be kellett osztanom. Azt hiszem, a lehető legjobb stratégiát választottuk. Az utolsó szakaszon Kimi nyomás alá helyezett, de ezen a pályán nehéz előzni, szóval arra kellett összpontosítanom, hogy ne kövessek el hibákat, és a dolog működött. Ez az érzés, hogy én lettem az első… dobogóra szerettem volna állni, de az, hogy győzhettem egyszerűen csodálatos” – ecsetelte.

Max VerstappenUtólag egyértelmű, hogy a Verstappen által emelgetett stratégia volt az egyik, ha nem a legfontosabb összetevő a győzelem egyenletében, hiszen ő is és Kimi Räikkönen is a kevesebb kiállás okán került a csapattárs elé, igaz, kívülről egy ideig nem tűnt biztosnak, hogy ezt az előnyt a leintésig megtarthatják. Verstappen viszont már akkor sejtette, a taktika működni fog. „Amikor kiálltam, tudtam, hogy végig mehetünk, szóval az első körökben nem nyomtam túl keményen a gázt. Tudtam, hogy a Ferrari kicsivel gyorsabb nálam, szóval hagytam, hogy felzárkózzon, és onnantól csak az előny megtartására összpontosítottam. Időnként használhatta az állítható hátsószárnyat, szóval olyankor én is keményebben nyomtam. Arra figyeltem, hogy jól menjek át az utolsó szektoron, hogy ne csúszkáljak sokat és jól teljesítsem a sikánt” – folytatta az élménybeszámolót.

És tette mindezt 18 évesen, 24. Forma–1-es futamán, amin sokak szerint végleg bizonyította, bajnoki alapanyagból „faragták”. A Sky Sports riportja során természetesen ez, vagyis a bajnoki győzelem is szóba került, mint „következő távlati cél”. „Most még nem gondolok erre, ebben a pillanatban nem. Csak ki akarom élvezni a napot. A folytatásban pedig ismét keményen kell dolgoznunk” – válaszolt diplomatikusan, majd amikor – félig humorosan – arról kérdezték, szerepel-e a tervei között a csapatváltás gondolta, ismét egyértelművé tette, „most nagyon boldog ott, ahol van.”

A távoli jövő mellett természetesen a soron következő kihívásról, a Monacói Nagydíjról is szó esett, a pálya ugyanis papíron fekszik majd a Red Bullnak, Verstappen tehát ismét fontos pontokkal gazdagodhat. „Ami a következő versenyt illeti, nem is tudom. Még mindig nagyon sokat kell tanulnom az autóról. Majd meglátjuk. Úgy gondoljuk, jók lehetünk a városi pályákon, szóval egyértelmű, hogy várom már a hétvégét, és azt, hogy először autóba ülhessek a szabadedzésen. Várnunk kell, míg pályára nem léptünk” – utalt az esélylatolgatásra, és annak idejére.

Max Verstappen

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa