Veszélyes kerékvetők? – Verstappent magára hagyták a versenyzőtársak…

írta: M4Sport
2016. július 02. 10:19
FOTÓ: ©xpbimages.com

A versenyzőtársak többsége nem osztja az autóját összetörő Max Verstappen negatív véleményét a spielbergi új kerékvetők kapcsán. Az új aszfaltréteg viszont annál jobban elnyerte tetszésüket!

Max Verstappen volt az első – és eddig egyetlen – áldozata a Red Bull Ring több kanyarjában újonnan kihelyezett fekvőrendőrszerű kerékvetőknek. A kanyarok kijáratánál, a pálya határain kívül elhelyezett, bagetteknek is nevezett sárga elemek két ízben is kárt tettek a holland autójában. Előbb a 8-as kanyarnál tört le az első szárnyának egy darabja, majd az 5-ösnél is túlcsúszott a rázóköveken, s úgy találta el az egyik sárga elemet, hogy felfüggesztése egyszerűen eltört.

Az esetek után Verstappen „veszélyesnek” nevezte a köveket, és hitetlenkedéssel jelezte, jobb lenne megváltoztatni őket. „Én értem, hogy tiszteletben kell tartanunk a pálya határait, de akkor már jobb lenne falat húzni oda. Az autókat bizonyos dolgokra tervezték – de nem arra, hogy ilyen kerékvetőkön hajtsanak át. Túl magasak” – méltatlankodott a Red Bull versenyzője.

Az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting is osztja véleményét: az autókat nem arra tervezték, hogy áthajtsanak a „bagetteken” – és a „bagetteket” sem ezzel a céllal helyezték ki, hanem pont azért, hogy elriasszák a résztvevőket a pályaszélesítéstől. A brit szakember higgadt válaszában csak annyit mondott a problémára: „Akkor kerüljék el őket.”

Verstappen úgy tűnik, magára maradt véleményével: a versenyzők többsége a nap végén inkább Whiting álláspontja felé húzott. „Nincs ebben semmi személyes Maxot illetően, de én jobban szeretem, hogy ha hibázol, akkor nem folytathatod úgy, mintha mi sem történt volna” – nyilatkozta a csapattárs, Daniel Ricciardo. „Nem hinném, hogy veszélyesek, sőt, szerintem egészen jók. Ha lemész a pályáról, legalább megfizeted az árát.”

Sebastian Vettel hasonlóan vélekedett. „Én nem tapasztaltam meg, mennyire durvák. Egyszerűen erősebb szárnyakat kell építeniük, és akkor nem panaszkodnak többet” – viccelődött a német.

Jenson Button szerint rendben vannak az új kerékvetők. „Max most már tudja, hol vannak, és a baleseteiből azt is megtanulta, mennyire lehet agresszív. Szóval meg kell próbálnunk távol tartani tőlük magunkat” – vélekedett.

Problémát a Mercedes versenyzői sem láttak. Nico Rosberg szerint is jobb elkerülni a kerékvetőket, Lewis Hamilton pedig elárulta, az ő autója is megsérült egy 8-as kanyarban történt kicsúszása során. „De ez nem hinném, hogy komoly probléma lenne” – tette hozzá.

Nico Hülkenberg pedig elmondta: „Egyszer sem érintettem őket, szerintem rendben vannak. Versenyzőként okosnak kell lenned, Max átlépte a határt, nem kellett volna kimennie oda. De a nyolcas kanyarnál lévő kő valóban határeset, erről majd beszélünk a megbeszélésen.”

Romain Grosjean is hasonlóan vélekedett. „Az ötös és hatos kanyarnál semmi gond nincs, a nyolcas már kicsit nehezebb eset. Ha megcsúszol a kijáratnál és szélesre futsz, akkor megütöd a padlólemezt, ami elég rossz a kocsi hátuljának. De ha az egyes kanyarnál csúszunk ki, akkor is így van. Ezzel próbálják megoldani a pályaszélesítés problémáját, de biztonsági szempontból talán nem ideális a helyzet” – fogalmazott a francia.

Fernando Alonso szerint fölösleges veszélyt emlegetni. „Okkal vannak ott azok a kövek. Igen magasak, de ha falakat emelnének ott, a versenyzők azokat jobban tisztelnék” – mondta.

Mindezek után az FIA szombat reggel megerősítette, semmit sem változtattak a pályán, és nem is terveznek módosításokat.

Vettel ilyen jó aszfaltot még nem látott!

A mezőny az új aszfaltréteget illetően mindeközben még egységesebb, és mindenekelőtt nagyon pozitív véleményen volt. „Nagyon tetszik az új aszfalt, nagyon egyenletes” – állapította meg Alonso. „Az új felület emellett nagyon tapad is.”

Vettel a spielberginél még nemigen látott jobb aszfaltot. „Az új felület sokkal jobb, nagyon tapad, nagy előrelépést jelent. Meg kell mondjam, nincs még egy pálya, amelyen ilyen jó munkát végeztek volna az aszfaltozással, mint itt. Mintha egyetlen darabból lenne az egész!” – dicsért a négyszeres bajnok.

A méltató jelzőkkel Carlos Sainz sem fukarkodott. „Az új felület nagyon jól tapad. Ráadásul nagyon sima a felszíne. Az autó mesésen fekszik rajta” – állapította meg.

Hasonlóan vélekedett Nico Rosberg is, aki az első szabadedzésen máris pályacsúcsot döntött. 1:07,373 másodperces ideje pedig nyilván csak a kezdet. Ha száraz marad a pálya (csakhogy van esély a délutáni esőre), alighanem ennél jóval gyorsabb köridőket is láthatunk még a hétvége során.

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Lewisthebest
#4 Lewisthebest 2016. július 02. 13:01  
successboy:
de akkor már jobb lenne falat húzni oda." Ez Verstappentől, Monaco ászától nagyon viccesen hangzik. :))

Monacoba szalagkorlátok vannak. Falak Kanadában és Bakuban voltak és azokkal nem volt problémája :D De egyébként ettől függetlenül szerintem is maradhatnak ezek a sz*rok. Legalább megtanulnak a pályán menni. Máskor meg órákat megy a sírás a fórumokon meg a csapatok részéről is, hogy xy vágott/szélesített, hát itt nem fognak.

Zasalamel
#3 Zasalamel 2016. július 02. 12:46  

Az a sárga kerékvető bőven a pályán kívül van, be kell tartani a szabályokat és akkor nem mennek majd rá.

trialboj
#2 trialboj 2016. július 02. 12:38  

Remélem nem hátrál meg Whiting, és maradnak azok a tetves hurkák. Aki nem tud hiba nélkül vezetni az kalkuláljon azzal hogy egy kicsúszás akár a verseny végét is jelentheti. Nem érdekelne ha a kedvenc pilótám esne ki miatta, de én azt akarom látni, hogy kissé megizzadnak a pilóták, és nem csak körbemennek 4-5 kisebb nagyobb hibával.
Igenis legyen rizikó ha lecsúszol az ívről. Kezdjék el tisztelni jobban a pálya határait, és egyből nem lesz olyan egyszerű hozni a maximumot.

successboy
#1 successboy 2016. július 02. 11:20  

de akkor már jobb lenne falat húzni oda."

Ez Verstappentől, Monaco ászától nagyon viccesen hangzik. :))

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Maurizio Arrivabene

02016.10.24. 14:34

„***** meg!” – Gerard Butler „hálás” volt Ricciardónak…

Elbocsátó szép üzenet a dobogós „kínzás” után

12016.10.24. 13:16

Vettel a kivetítőn nézte, ahogy majdnem kirepült a pályáról…

"Büszke voltam, hogy meg tudtam fogni ott az autót"