Vettel: A bajnoki sikeren kívül minden más csalódás!

írta: M4Sport
2016. március 04. 18:41
FOTÓ: ©xpbimages.com
Sebastian Vettel
© xpbimages.com

Sebastian Vettel sikeresnek tartja a Ferrari tesztidényét, komoly előrelépésnek új autóját, és nem fél kimondani, hogy már idén a bajnoki cím a célja.

Bár a csapatnak akadtak gondjai a megbízhatósággal, leggyorsabb köreik és főleg a második teszthéten mutatott formájuk alapján a Ferrari szurkolói továbbra is reménykedhetnek abban, hogy Sebastian Vettelék idén jobban megszorongatják majd a címvédő Mercedest, mint 2015-ben. Az SF16-H névre keresztelt autó több tekintetben is jelentősen megújult elődjéhez képest, az olaszok pedig azt remélik, ez megteremti számukra a végleges fölzárkózás lehetőségét.

Sebastian Vetteltől a pénteki zárónap szünetében megkérdezték, mire számít a 2016-os évben. „Meglátjuk. De az első benyomásom jó, és minden, amit később fölszereltünk az autóra, működött. Elégedett vagyok, jól érezem magam az autóban, de a többiekhez viszonyított teljesítményről nehéz mit mondani. Önmagunkhoz viszonyítva mindenképpen elégedettek vagyunk az előrelépéssel” – értékelt a négyszeres bajnok.

Majd a következő kérdésre, hányszor látjuk majd idén Lewis Hamilton és Nico Rosberg között, egyértelművé tette szándékait: „Remélem, hogy nem gyakrabban, mint tavaly – mert remélem, hogy inkább előttük leszek! Ez persze nem a kívánságokról szól. Próbáljuk csökkenteni a lemaradásunkat. Tavaly sikerült egész nagyot lefaragni belőle, közelebb kerültünk hozzájuk kicsivel a szezon során, most pedig az új autó szerintem lehetőséget kínál arra, hogy még közelebb kerüljünk hozzájuk. Hogy mennyivel, azzal még várnunk kell legalább pár hetet.”

Sebastian Vettel Senki sem vár el annyit Vetteltől, mint ő maga

A német RTL televíziónak ennél konkrétabban fogalmazott, és elárulta, valójában csak a végső győzelem jelentene számára igazi megelégedést. „Ideális esetben jól kezdjük az évet, és Ausztráliában ott leszünk a dobogón. A legjobb a legfelső fokán lenne, de szerintem eleinte érdemes a földön járnunk. Természetesen jól tudjuk, mi a célunk, de odáig hosszú az út.”

„Egy év után sokkal jobban ismerjük már egymást. Szerintem ennek köszönhetően eltűnik a kezdeti idegesség is. Ugyanakkor tavaly még nemigen lehetett tudni, milyen is lesz a szezonunk, idén viszont sokkal nagyobbak az elvárások. De szerintem jó helyzetben vagyunk. A célunk a világbajnoki cím. Ha pedig meg akarod nyerni, nem titok, már az elejétől jónak kell lenned.”

Ami az elvárásokat illeti: a Ferraritól idén talán nemcsak saját szurkolóik, de az F1 semleges követői is azt remélik, megkeseríti a Mercedes életét, és izgalmassá teszi az elmúlt két szezonban egysíkú bajnokságot. Vettelt mindez cseppet sem aggasztja. „A saját elvárásaim szerintem magasabbak, mint ami kívülről nehezedik ránk. Másfelől pozitívnak tartom, hogy folyton azt hallom, magasak az elvárások. Ez ugyanis azt is jelenti, hogy az emberek bizonyos mértékben bíznak bennünk. A célom nyilvánvalóan a világbajnoki cím, versenyeket akarok nyerni. Minden más csalódást jelent számomra – de úgy vélem, az egész csapat számára is.”

A németet az sem zavarja, hogy elnökük, Sergio Marchionne is azonnali sikereket vár tőlük. „A földön kell maradnunk. Szó sincs arról, hogy a főnökünk végigviharzik a gyárban, és mindenkinek jól befűt. Épp ellenkezőleg: a csapat mellett áll, és ezt elég gyakran is hangoztatja” – árulta el.

Sebastian VettelA legszebb ferraris élmény

Vettelt a téli tesztek során leginkább az tette optimistává, hogy érzi, nagyot fejlődött az autója az előző szezonhoz képest. „Az autó sokkal gyorsabb, jobb a tapadása. Minden tekintetben előrelépést jelent. Most erre kell építkeznünk. Még sok a teendőnk, de az első megérzésem jó” – jelezte. Majd elárulta, egyelőre még nem adott nevet az SF16-H-nak. „Nem, még nem. Itt nincs olyan, hogy saját név, a csapattal együtt adunk egy közös nevet, és erre mindig az első verseny előtt kerül sor.”

A négyszeres bajnokot végül arról is faggatták, mi számít eddigi ferraris karrierje legszebb emlékének. Meglepő módon nem tavalyi három futamgyőzelmét nevezte meg. „Tavaly mindenképpen a monzai dobogó volt az. Hihetetlen volt. Volt már szerencsém párszor a monzai dobogón állni, nyerni is tudtam már ott, de 2008 óta még nem volt ennyire jó dobogós élményem ott. Az első évem volt ez, amit pirosban töltöttem, természetesen ilyenkor teljesen másnak érzed a sok piros zászlót, mint korábban. Hihetetlen volt látni, mennyit jelent a Ferrari az egész országnak. Ennek részét képezni óriási megtiszteltetés.”

Boldoggá tenni a híveket pedig még ennél is nagyobb lenne – és Vettelt ennek tudatában aligha kell majd motiválni második maranellói évében.

Oszd meg!

15 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Denis Hunter
#15 Denis Hunter 2016. március 07. 13:54  
Tasi-r:
Sose gondoltam ilyet leírok , de ha más nem akkor Ferrari verje el a Mercit mert már nagyon unom :D

McLaren drukkerkent a Ferrari volt mindig a legnagyobb ellenfel, tehat egyaltalan nem kedvelem oket, mint csapatot, szoval en inkabb ugy vagyok, ha csak a Ferrari erhet oda, akkor inkabb Mercedes gyozzon.
Go McLaren!!!

027
#14 027 2016. március 05. 16:21  

Valami azt súgja , hogy idén nagyon jó évünk lesz,és nemcsak 2-3 helyért , de inkább nem kiabálom el :D
Már épp itt az ideje , hogy valaki megfingassa egy picit Lewisékat :D

ggyuri
#13 ggyuri 2016. március 05. 13:32  

remélem tényleg odaér a Ferrei, Igazi csatát várok.
Gigászok harca!!

Talán egy évtizede először lesz, hogy nem egy esélyes a VB, de jó lenne.....

f1m12
#12 f1m12 2016. március 05. 10:53  
frontember:
Először is nem gondolom, hogy egy Vettel szintű pali a világbajnoki címet egyáltalán a szájára venné, ha a tesztek alatt megbizonyosodott volna róla, hogy az maximálisan esélytelen. Nyilván nem közölné, hogy kuka a szezon, de ennél árnyaltabban szoktak fogalmazni ezek a srácok, ha érzik,hogy szar van. Ez az első ok a reménykedésre. A másik, hogy az első tengely Kiminek az idei felfüggesztéssel lényegesen jobban fog feküdni, és az ő harapásának egyik kulcsa mindig ez. A harmadik reményem, hogy a Merci 2 éve külön ligában versenyez, és ha Vettelék bele tudnak rondítani ebbe, az azonnal véget vet (többek között) a Merci pilóták közötti egyenlősdinek, és nyilván Hamilton javára lesz ennek vége. Ha így lesz, az Rosberg VB álmait szertefoszlatja tulképpen örökre, azaz komoly feszültség várható csapaton belül, ami hibákat eredményezhet. Továbbá Vettelt láttuk már néhány VB címért folyó nagyon éles csatában, és nem csak a csapattársa ellen. Elképesztő konstans, elképesztően következetes, még talán Hamiltonnál is egyenletesebb, ez is reményt ad egy jó csatára. Mindez persze lószart sem ér, ha a Merci megint 8 tizeddel gyorsabb lesz körönként, de én azt remélem, hogy nem lesz. A Merci bizonyította, hogy tud űrautóval saját ligában nyerni. Most jó lenne látni, hogy éppenhogy nyerni tud-e. Amikor nagyon-nagyon közel van a másik. Milyen szép időszak is volt 2006-10 között 5 év alatt 5 különböző világbajnokot látni....:)

jó lett volna ott lenni, amikor Vettel első nap kipróbálta a Ferrarit, s aztán találkozott Kimivel. vajon mit mondhatott???akármi volt az első benyomása az autóról, akárhogy meg kell beszélni a mérnökökkel, a nyilvánosságnak meg egy szokásos szöveget mondani, de kettesben tuti elmondták az igazi véleményüket egyéni stílusban

grabowsky78
#11 grabowsky78 2016. március 05. 09:58  
Bredio:
Csak aztán "nehogy" megint pont lemaradjanak az utolsó pillanatokban... Láttuk már, hogy a felfrissített Ferrari csapat jobban működik, mint az korábbi. Látjuk, hogy az idei autó jónak ígérkezik. De még sosem láttuk ezt a csapatot a jelenlegi formájában nehéz és izzasztó döntési helyzetekben. Tavaly gyakorlatilag sosem volt teher a vállukon. Nyomás alatt azért más dolgozni. És ők általában ott szoktak elbukni. Lásd például Massa majdnem vb címe, vagy Alonso majdnem vb címei...

De ez gyakorlatilag szóról-szóra igaz a Mercire is! Ha mindkét csapat autója jó és tényleg közel vannak egymáshoz tempóba akkor a Mercinél simán okozhat gondot ez a nagy "egyenlősdi" lásd Alonso-Hamilton párost 2008ban! Kimi simán beáll a "vízhordó" szerepbe akár a szezon elején is, de ugyan ez már nem mondható el a merci egyik pilótájáról sem szerintem! Azért láthattunk az elmúlt 2 évben is taktikai bakit a mercitől is!

frontember
#10 frontember 2016. március 05. 09:03  

Először is nem gondolom, hogy egy Vettel szintű pali a világbajnoki címet egyáltalán a szájára venné, ha a tesztek alatt megbizonyosodott volna róla, hogy az maximálisan esélytelen. Nyilván nem közölné, hogy kuka a szezon, de ennél árnyaltabban szoktak fogalmazni ezek a srácok, ha érzik,hogy szar van. Ez az első ok a reménykedésre. A másik, hogy az első tengely Kiminek az idei felfüggesztéssel lényegesen jobban fog feküdni, és az ő harapásának egyik kulcsa mindig ez. A harmadik reményem, hogy a Merci 2 éve külön ligában versenyez, és ha Vettelék bele tudnak rondítani ebbe, az azonnal véget vet (többek között) a Merci pilóták közötti egyenlősdinek, és nyilván Hamilton javára lesz ennek vége. Ha így lesz, az Rosberg VB álmait szertefoszlatja tulképpen örökre, azaz komoly feszültség várható csapaton belül, ami hibákat eredményezhet.

Továbbá Vettelt láttuk már néhány VB címért folyó nagyon éles csatában, és nem csak a csapattársa ellen. Elképesztő konstans, elképesztően következetes, még talán Hamiltonnál is egyenletesebb, ez is reményt ad egy jó csatára.

Mindez persze lószart sem ér, ha a Merci megint 8 tizeddel gyorsabb lesz körönként, de én azt remélem, hogy nem lesz. A Merci bizonyította, hogy tud űrautóval saját ligában nyerni. Most jó lenne látni, hogy éppenhogy nyerni tud-e. Amikor nagyon-nagyon közel van a másik. Milyen szép időszak is volt 2006-10 között 5 év alatt 5 különböző világbajnokot látni....:)

sába
#9 sába 2016. március 04. 22:05  
cybergyerek:
LOL sztem rögtön hirdessünk keresztes hadjáratot is! :D

Esetleg valami érdemi hozzászólás?

cybergyerek
#8 cybergyerek 2016. március 04. 21:22  
sába:
Legyen úgy, szükség van mindenkire a mercedes legyőzéséhez.

LOL sztem rögtön hirdessünk keresztes hadjáratot is! :D

f1m12
#7 f1m12 2016. március 04. 21:01  
Bredio:
Csak aztán "nehogy" megint pont lemaradjanak az utolsó pillanatokban... Láttuk már, hogy a felfrissített Ferrari csapat jobban működik, mint az korábbi. Látjuk, hogy az idei autó jónak ígérkezik. De még sosem láttuk ezt a csapatot a jelenlegi formájában nehéz és izzasztó döntési helyzetekben. Tavaly gyakorlatilag sosem volt teher a vállukon. Nyomás alatt azért más dolgozni. És ők általában ott szoktak elbukni. Lásd például Massa majdnem vb címe, vagy Alonso majdnem vb címei...

ha már visszamegyünk sztorizni a múltba, felhozhatnánk azokat az éveket, amelyek jobb véget értek ilyen téren.

sába
#6 sába 2016. március 04. 20:53  
Bredio:
Csak aztán "nehogy" megint pont lemaradjanak az utolsó pillanatokban... Láttuk már, hogy a felfrissített Ferrari csapat jobban működik, mint az korábbi. Látjuk, hogy az idei autó jónak ígérkezik. De még sosem láttuk ezt a csapatot a jelenlegi formájában nehéz és izzasztó döntési helyzetekben. Tavaly gyakorlatilag sosem volt teher a vállukon. Nyomás alatt azért más dolgozni. És ők általában ott szoktak elbukni. Lásd például Massa majdnem vb címe, vagy Alonso majdnem vb címei...

Te magad írod, új csapat, ergo miért ne léphetnének túl az elődök hibáin. Végülis Schumiék egész jól megoldották évekig. Részemről inkább arra vagyok kíváncsi, hogy a mercedes hogy fogja megoldani a taktikát, ha több felől is veszély fenyegeti a nyugalmas versenyeiket. Na persze, lehet csak álmodik a nyomor és ismét az lesz a kérdés, hogy Hamilton nyer vagy Hamilton.

Utoljára módosítva: 2016. március 04. 20:54

sába
#5 sába 2016. március 04. 20:50  
ernike:
Ha a kocsi eleje jó lesz akkor a "kényesebb" Kimi is oda fog lépni rendesen a gázra. Idén közelebb várom sokkal Vettelhez.

Legyen úgy, szükség van mindenkire a mercedes legyőzéséhez.

Bredio
#4 Bredio 2016. március 04. 20:38  

Csak aztán "nehogy" megint pont lemaradjanak az utolsó pillanatokban... Láttuk már, hogy a felfrissített Ferrari csapat jobban működik, mint az korábbi. Látjuk, hogy az idei autó jónak ígérkezik. De még sosem láttuk ezt a csapatot a jelenlegi formájában nehéz és izzasztó döntési helyzetekben. Tavaly gyakorlatilag sosem volt teher a vállukon. Nyomás alatt azért más dolgozni. És ők általában ott szoktak elbukni. Lásd például Massa majdnem vb címe, vagy Alonso majdnem vb címei...

ernike
#3 ernike 2016. március 04. 20:17  
sába:
Minden bizodalmam Vettelben van. Nem mernék rá nagy összegben fogadni, hogy legyőzi a mercedest, de egyedül benne látom a lehetőséget arra, hogy zavart okozzon a mercédes gépezetében. Remélem minél többször borsot tör az orruk alá és hát az sem ártana, ha ehhez minél több segítséget kapna a többiektől. Sok lúd disznót győz alapon, hátha látunk némi versengést is a pályán.

Ha a kocsi eleje jó lesz akkor a "kényesebb" Kimi is oda fog lépni rendesen a gázra. Idén közelebb várom sokkal Vettelhez.

sába
#2 sába 2016. március 04. 20:08  

Minden bizodalmam Vettelben van. Nem mernék rá nagy összegben fogadni, hogy legyőzi a mercedest, de egyedül benne látom a lehetőséget arra, hogy zavart okozzon a mercédes gépezetében. Remélem minél többször borsot tör az orruk alá és hát az sem ártana, ha ehhez minél több segítséget kapna a többiektől. Sok lúd disznót győz alapon, hátha látunk némi versengést is a pályán.

Tasi-r
#1 Tasi-r 2016. március 04. 19:28  

Sose gondoltam ilyet leírok , de ha más nem akkor Ferrari verje el a Mercit mert már nagyon unom :D

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt