Vettel: A Ferrari egy nyerő csapat!

írta: M4Sport
2016. június 16. 14:19
FOTÓ: ©xpbimages.com

Sebastian Vettel Azerbajdzsánban már nem kér a sirályos kalandokból! A német a Ferrari idei legsimább hétvégéjéről és bírált csapata mentalitásáról nyilatkozott Bakuban.

Igencsak híressé tette Sebastian Vettel azt a két kanadai sirályt, amely a múlt heti futam elején nyugodtan álldogált a montreali pálya első kanyarjában, blokkolós fékezésre késztetve a meglepett ferrarist. A német a futam után jókat szórakozott a jeleneten Lewis Hamiltonnal – s természetesen még az azerbajdzsáni csütörtöki sajtónapon is előjött a téma.

Vettel némi földrajzleckét adott, majd jelezte, ezúttal nem kér a hasonló kalandokból. „Nos, mindenekelőtt ez itt valójában egy tó, nem pedig tenger. Pár éve olvastam erről, még az előtt, hogy tudtam, ide is eljövünk. Szóval ez a világ legnagyobb tava, így nem kéne félni a sirályoktól. De nyilván itt is van pár. Remélem, úgy döntenek, nem ülnek az autóm elé” – mondta mosolyogva.

Persze nemcsak emiatt lehetett jó kedve. Bár sokan kritizálták a Ferrarit a montreali stratégiája kapcsán, Vettel elégedetten érkezett meg a következő futam helyszínére, mivel idén először sikerült egy „tiszta”, problémáktól mentes hétvégét futnia. Ráadásul azon a hétvégén minden eddiginél közelebb voltak a Mercedeshez.

„A fejlesztések biztosan segítettek. Minden, amit bevetettünk – főleg a turbóról esett sok szó –, működött. Ez jó, de szerintem valójában inkább csak azon múlt, hogy végre tiszta hétvégét teljesíthettünk. Előtte elég zűrösek voltak a hétvégéink, főleg az időmérőkön nem tudtuk megmutatni vagy kiaknázni az autónk valós teljesítményét. Ilyen tekintetben a szombatunk most jó volt, oda kvalifikáltuk magunkat, ahová valók vagyunk. Vasárnap pedig zavartalan versenyünk volt, nyomást gyakoroltunk Lewisra, mert megvolt hozzá a tempónk. Ha a szombat jól alakul, sokkal kellemesebb lesz a vasárnapod is. Most is ez a célunk. Ez egy teljesen új pálya, de izgalmasnak tűnik.”

„Ami engem illet, biztosan ez volt a legsimább hétvégém idén. De azon a pályán már tavaly is versenyképesek voltunk, szóval megállapítható, ez a pályatípus fekszik nekünk. De igazából mindenütt versenyképesnek kell lennünk, ez a célunk.”

A Ferrari első futamgyőzelmét ugyanakkor Montrealban sem tudta megszerezni – sok kritikus szerint ráadásul azzal, hogy korán átálltak a két kiállásra, ennek esélyéről is önként mondtak le. Az egyik szakportálon még azt a kérdést is föltették a futam után, nem lehetséges-e, hogy a 2010 óta mindössze 14 futamot nyerő Ferrari egyszerűen elfelejtette, hogyan kell nyerni.

Amikor Vettelnek fölvetették, talán a csapat gondolkodásmódjával lehet a probléma, ő hevesen tiltakozott. „Ami minket illet, nem értek egyet. Tavaly csatlakoztam ehhez a csapathoz, és egy nagyon erős csapatot ismertem meg. Végső soron mindig a mentalitáson múlik, hogy valaki nyer-e vagy sem. Annak ellenére, hogy mindig száz okot lehet találni. A legfőbb az, hogy versenyképes vagy-e vagy sem. Ami a mentalitásunkat illeti, a mi csapatunk tele van győztes típusokkal, akik elszántan küzdenek a sikerért. Én ezért is vagyok bizakodó annak kapcsán, hogy hamarosan újra nyerni kezdünk.”

„Persze itt mindenki a győzelemért küzd – valaki eléri, valakinek nem sikerül. Ezekért számos tényezőt felelőssé lehet tenni, az autó versenyképességét és hasonlókat. De véleményem szerint nem az tesz győztessé, hogy milyen autód van, hanem sokkal inkább az, milyen emberek dolgoznak az autódon. Ilyen tekintetben a mi csapatunkat nagyon erősnek látom. Nyilván van még min javítanunk, mindig tanulhatunk valamit, kell is tanulnunk. De én még nem láttam olyan győztes csapatot vagy embert, aki az életben minden leckét megtanult volna, amit csak lehetett. Ez természetes, hiszen a mi sportágunk folyamatosan változik, alakul. Versenyzőként és csapatként is folyamatosan tanulsz, de a lényeget szerintem a mentalitás jelenti – ezen múlik, meg tudod-e csinálni vagy sem” – elmélkedett a négyszeres világbajnok, aki a Red Bull-os tapasztalataiból jól tudja, mit is jelent nyerő csapatként dolgozni.


Hungarotickets nyereményjáték

Magyar Nagydíj nyereményjáték

2x2 belépő várja gazdáját a Forma-1-es Magyar Nagydíjra! :) A nyereményjátékban való részvételhez nem kell mást tenned, mint A HUNGAROTICKETS FACEBOOK BEJEGYZÉSÉBEN tagelni (megjelölni) magad és azt a családtagodat, barátodat, akivel el szeretnél venni a Magyar Nagydíjra. ITT a lehetőség, tessék tagelni, és nyerni! Sorsolás a Hungarotickets Facebook oldalán, jövő hét hétfőn!

Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Agressor
#6 Agressor 2016. június 17. 09:29  

Nekem ez már kezd túl Alonso-s lenni...

HumorHerold
#5 HumorHerold 2016. június 16. 21:34  

A bajnoki címhez futamokat kell nyerni, de jelenleg nekik még a dobogó is nagy sikernek számít. De megértem Vettelt, neki ezt kell mondania...

Ugyanez volt a probléma Alonso idejében is. Semmi sem változott.

albutr
#4 albutr 2016. június 16. 20:46  

egyszer biztosan az lesz.

F1890
#3 F1890 2016. június 16. 19:32  
f1m12:
nyerő csapat, nyerő pilóta, már csak egy nyerő autó kell

nyerő csapat akkor lennének ha nyernének is. de mivel nem nyernek, ezért téves a jelző

f1m12
#2 f1m12 2016. június 16. 16:47  

nyerő csapat, nyerő pilóta, már csak egy nyerő autó kell

fagyi
#1 fagyi 2016. június 16. 15:05  

https://twitter.com/sebvettelnews/status/743416469132705793/video/1

Vettel, hozza a szokásost :D

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

2017

02016.10.27. 14:57

Schumacher és Vettel nyomdokain Rosberg

Még nem bajnok, de hazájában már díjat kapott

12016.10.27. 14:22

Vettel: A Ferrari 2017-es programján Allison távozása sem változtatott

"Megvan a konkrét tervünk, már hosszú ideje ezt követjük"

02016.10.27. 13:51

Kanada megmentené futamát – most alkudoznak!

Kitolnák a felújítások határidejét