Vettel: A Red Bull már korábban döntött Kvjaték helycseréjéről

írta: M4Sport
2016. május 12. 17:51
FOTÓ: ©xpbimages.com
Sebastian Vettel
© xpbimages.com

Sebastian Vettel állítja, Danyiil Kvjat Toro Rossóhoz küldésében semmiféle szerepet nem játszott kettejük oroszországi balesete. A német szerint a Red Bull már jóval korábban döntött Max Verstappen nagycsapatba emeléséről.

Az Orosz Nagydíj első körét sem sikerült befejeznie miatta, így Sebastian Vettel joggal szitkozódott a Danyiil Kvjattal történt második ütközésük után – összetört Ferrarijában. A német olyannyira dühös volt ellenfelére, hogy még a futam alatt fölment a Red Bull boxfalára, s jelezte a csapatfőnök Christian Hornernek, ideje elbeszélgetnie versenyzőjével.

Akkor még nem sejtette, mi sül majd ki abból az elbeszélgetésből.

Vettel a barcelonai sajtónapon elárulta, azóta már mindent tisztáztak Kvjattal, s valójában nagyon is sokra tartja, hogy mert elnézést kérni tőle a futam után. „A képek szerintem magukért beszélnek. Danyiil Kvjat az első kanyart elvétette, belém csúszott, én pedig Daniel autójába. A hármas kanyarban Perez volt a belső íven, én láttam, hogy lassít, Lewis is visszavett a tempóból, majd én is. Ekkor Kvjat még egyszer nekem jött. Talán nem volt elég körültekintő. A versenyemnek annyi volt, és szerintem több mint érthető, ha utána dühös és csalódott voltam. Aztán odamentem Christianhoz a boxfalra, és mondtam neki, hogy válthatna pár szót a versenyzőjével” – idézte fel a történteket.

„A futam után Danyiil legalább volt elég tökös ahhoz, hogy telefont vegyen a kezébe, és felhívjon engem, hogy bocsánatot kérjen. Már harmincévesek is rohantak belém a pályán, de ahhoz egyikük sem volt elég bátor, hogy kimondja: elszúrtam. Számomra ez fontosabb, mint hogy továbbra is dobálózzunk Danyiillel. Időnként hibázunk, ő beismerte a hibáját, ezzel pedig el van intézve a dolog. Egy hibát bármikor véthet az ember. Lehet, hogy én is vétek, akár már itt, vagy két hét múlva Monacóban. Ez előfordul, ha a versenyzők a határokat feszegetik.”

Más kérdés, hogy Kvjat ezek után az ülését is elveszítette a Red Bullnál. A Toro Rossoóhoz való visszaküldésének Vettel szerint azonban nemigen van köze a szocsi hibákhoz. „Ami utána történt, információim szerint nem a baleset következménye volt, és nincs köze hozzám sem. A Red Bullnál ez a csere már eldöntött kérdés volt” – jelentette ki. „Ez rossz hír Kvjatnak, jó Verstappennek. De a Toro Rosso sincs olyan messze jelenleg a Red Bulltól, így Danyiil nem is járt olyan rosszul.”

A kérdésre, nem érzi-e túlzónak a Red Bull döntését, Vettel nem volt hajlandó bírálni egykori csapatát. Elmagyarázta, miért. „A Red Bull sok lehetőséget biztosít a fiatal versenyzők számára. Ezeket ki kell használni. Én is megkaptam ezt az esélyt, és a nyomás akkoriban semmivel sem volt kisebb. Ha nem teljesítettem volna, ma talán nem ülnék itt. Hogy ez Kvjat szempontjából fair volt-e vagy sem, arról nem kívánnék ítélkezni. Én inkább a pozitívumokat nézem: egy cég fiatal versenyzőket támogat. Ez a lényeg. Sokra tartom Danyiilt, átlag fölöttien tehetségesnek, nagyon gyorsnak. Az F1-ben van a helye” – zárta a kérdést a Ferrari sztárja.

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

speed2006
#3 speed2006 2016. május 13. 02:36  

Valamiért nem szimpatikus nekem Kvjat, de kövezzetek meg, többre tartom mint Verstappent.

Kepano
#2 Kepano 2016. május 12. 18:28  
daviid:
Szerintem annyiban mégis van köze Kvjat-Verstappen cseréjéhez az orosz hétvége, hogy ezzel előbb megtudták lépni a cserét. Viszont az tény és való, hogy Kvjat helyzete már év eleje óta megvolt kötve. Abban az esetben maradhatott volna Kvjat, ha Ricciardo eligazolt volna a Red Bulltól. Minden más esetben jött volna Verstappen, akinek az apja is kijelentette a szezon kezdete előtt, hogy 2017-től nem hajlandóak a Toro Rossónál maradni. Ha a Red Bullnál nincs hely Maxnak, akkor megy egy másik top csapathoz, akik már most igényt tartanának szolgálatára. Kérőkből pedig nincs híján, így Markóéknak lépniük kellett. Ha legkésőbb 2017-re nincs ülése Verstappennek, akkor elveszítik a "csoda" kölyköt. Kvjat innentől kezdve a feje tetejére is állhatott volna, akkor sem maradhatott volna a Red Bullnál. Ez el volt döntve, ebben biztos vagyok. És véleményem szerint azért most lépték ezt meg, mert most volt ürügyük a cserére. Ha bent hagyták volna Kvjatot a Red Bullnál, akkor kockáztathatták volna azt, hogy az orosz az évad végére megint összekapja magát, mint tavaly, és akkor onnantól kezdve nehezebb lenne az oroszt "félresöpörni" Verstappen elől. A másik, amiért Maxot mindenképpen a Red Bullhoz kellett vinni, hogy egy olyan pilóta mellett szerezzen tapasztalatokat, aki már rutinosnak számít a mezőnyben. Kvjat 2014-ben mutatkozott be a Forma-1-be, Ricciardo 2011-ben. Innen nézve még az orosz is zöldfülűnek számít, s két viszonylag „újonc”, fiatal versenyzőpárossal nem feltétlenül érdemes nekivágnia egy olyan istállónak, amely jövőre az egyéni, és a konstruktőri bajnoki címet tűzte ki célul. Itt elég csak Vettelre gondolni, aki 2009-ben került a Red Bullhoz, amely istállónak 2010-ben az abszolút bajnoki cím volt a cél, s hiába rendelkeztek a mezőny leggyorsabb autójával, Vettel is hibázott pár alkalommal. Ha innen nézzük az eseményeket, akkor ennek tükrében sem szerencsés két kevés tapasztalattal rendelkező pilótapárossal nekivágni az évnek. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy sem Kvjat, sem Verstappen nem bírná el ezt a nyomást, mert valószínűleg el, de nagy rá az esély, hogy egy ilyen lehetőség esetén mindketten párszor túlvállalnák magukat, mint ahogy tette azt Vettel is. Kvjat viszont nem rossz versenyző, én látom benne a potenciált, de neki érnie kell még egy kicsit. Azok, akik azt mondják, hogy túl korán került a Red Bullba, azoknak igaza van. Ha az orosz kiforr, akkor én őt is azon pilóták közé sorolom, akik képesek lehetnek nagy dolgokra, de az még kérdés, hogy erre valaha is lesz-e lehetősége...

Ámen!

daviid
#1 daviid 2016. május 12. 18:18  

Szerintem annyiban mégis van köze Kvjat-Verstappen cseréjéhez az orosz hétvége, hogy ezzel előbb megtudták lépni a cserét. Viszont az tény és való, hogy Kvjat helyzete már év eleje óta megvolt kötve. Abban az esetben maradhatott volna Kvjat, ha Ricciardo eligazolt volna a Red Bulltól. Minden más esetben jött volna Verstappen, akinek az apja is kijelentette a szezon kezdete előtt, hogy 2017-től nem hajlandóak a Toro Rossónál maradni.
Ha a Red Bullnál nincs hely Maxnak, akkor megy egy másik top csapathoz, akik már most igényt tartanának szolgálatára. Kérőkből pedig nincs híján, így Markóéknak lépniük kellett. Ha legkésőbb 2017-re nincs ülése Verstappennek, akkor elveszítik a "csoda" kölyköt. Kvjat innentől kezdve a feje tetejére is állhatott volna, akkor sem maradhatott volna a Red Bullnál. Ez el volt döntve, ebben biztos vagyok.
És véleményem szerint azért most lépték ezt meg, mert most volt ürügyük a cserére. Ha bent hagyták volna Kvjatot a Red Bullnál, akkor kockáztathatták volna azt, hogy az orosz az évad végére megint összekapja magát, mint tavaly, és akkor onnantól kezdve nehezebb lenne az oroszt "félresöpörni" Verstappen elől.
A másik, amiért Maxot mindenképpen a Red Bullhoz kellett vinni, hogy egy olyan pilóta mellett szerezzen tapasztalatokat, aki már rutinosnak számít a mezőnyben. Kvjat 2014-ben mutatkozott be a Forma-1-be, Ricciardo 2011-ben. Innen nézve még az orosz is zöldfülűnek számít, s két viszonylag „újonc”, fiatal versenyzőpárossal nem feltétlenül érdemes nekivágnia egy olyan istállónak, amely jövőre az egyéni, és a konstruktőri bajnoki címet tűzte ki célul. Itt elég csak Vettelre gondolni, aki 2009-ben került a Red Bullhoz, amely istállónak 2010-ben az abszolút bajnoki cím volt a cél, s hiába rendelkeztek a mezőny leggyorsabb autójával, Vettel is hibázott pár alkalommal. Ha innen nézzük az eseményeket, akkor ennek tükrében sem szerencsés két kevés tapasztalattal rendelkező pilótapárossal nekivágni az évnek. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy sem Kvjat, sem Verstappen nem bírná el ezt a nyomást, mert valószínűleg el, de nagy rá az esély, hogy egy ilyen lehetőség esetén mindketten párszor túlvállalnák magukat, mint ahogy tette azt Vettel is.

Kvjat viszont nem rossz versenyző, én látom benne a potenciált, de neki érnie kell még egy kicsit. Azok, akik azt mondják, hogy túl korán került a Red Bullba, azoknak igaza van. Ha az orosz kiforr, akkor én őt is azon pilóták közé sorolom, akik képesek lehetnek nagy dolgokra, de az még kérdés, hogy erre valaha is lesz-e lehetősége...

Utoljára módosítva: 2016. május 12. 18:22FORMA-1 HÍREK

Max Verstappen

02016.10.22. 02:01

Mire fel a változás? – Wolff elbeszélgetett Hamiltonnal a szuzukai balhéról

"Jól tudja, mi a feladata az autóban és azon kívül"

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”