Vettel: Azért annyira nem borzasztó az évünk

írta: M4Sport
2016. szeptember 15. 15:17
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nem érez görcsösséget, sem extra terhet Sebastian Vettel 20 verseny óta tartó nyeretlenségi sorozatuk miatt. Utolsó sikerük helyszínén most az eddiginél jobb esélyük nyílhat véget vetni a rossz sorozatnak.

Öt nap múlva lesz egy éve annak, hogy Sebastian Vettel és a Ferrari utoljára győzelmet ünnepelt, s most éppen az akkori helyszínen, Szingapúrban kell beszélnie az ínséges időszakról a négyszeres bajnoknak. Nem ezt várták 2016-tól, ez nem titok, a heppenheimi azonban ettől még távolról sem nevezné katasztrofálisnak idényüket.

„Igaz, hogy nincs egy nagyszerű szezonunk, de az is, hogy nem olyan rossz, nem olyan borzasztó, mint amilyennek az emberek látják” – nyilatkozta. „Saját magunk vagyunk az első számú kritikusaink, mert nem értük el a céljainkat. Tavaly sikerült csökkentenünk a lemaradásunkat, de sajnos a különbség még mindig megvan. Olykor kisebb, máskor nagyobb, de még mindig megvan. Hogy bízom-e abban, hogy futamokat fogunk nyerni a jövőben? Száz százalékig.”

Erre akár már ezen a hétvégén is lehet esélyük: a tavalyi győzelem azt mutatja, a Ferrarinak jobban fekszik ez a pálya, mint például a monzai, ráadásul Szingapúrban Vettel egészen kiváló mérleggel rendelkezik. A futam 2008 óta íródó történetében eddig összesen négyszer tudott nyerni a pályán: 2011-ben, 2012-ben és 2013-ban a Red Bull-lal, 2015-ben a Ferrarival. „A siker titka? Nincs, egyszerűen csak szeretek itt versenyezni. Nem tudok én sem rövidebb útvonalat, valamiért mégis jól megy itt. Volt, hogy szerencsém is volt, ezért lettem itt olyan sikeres” – magyarázta Vettel.

Esélyeikről óvatosan nyilatkozott. „A verseny itt hosszú, sokszor van biztonsági autós fázis, lehetsz szerencsés és peches is. Versenyzőként nyilván mindig a szerencsefaktor nélkül akarsz nyerni, de ha ajándékot kapnánk, azt is megköszönnénk, ugyanúgy, ahogy mérgelődnénk, ha nem nekünk kedvezően alakulnának a dolgok. Az utcai pályák már csak ilyenek.”

A német nem érez görcsösséget amiatt, hogy már 20 futam óta nyeretlen. „Megvannak az okai annak, miért nem nyertünk még idén. De minden futamnak úgy vágunk neki, hogy nyerni akarunk. Egy éve itt nagyon versenyképesek voltunk, azóta sokat léptünk előre, szóval a papírforma szerint újra jónak kéne lennünk. De az esélyes a Mercedes, még akkor is, ha az elmúlt években nem volt könnyű dolguk itt.”

„Nem gondolok majd a nyeretlenségre, amikor holnap fölkelek. Próbálom minden futamból a legtöbbet kihozni, és ideális esetben ezzel van esélyünk a győzelemre. Én optimista vagyok, de azt is tudjuk, hogy sok mindent jól kell csinálnunk. Egyes pályák jobban fekszenek, mások kevésbé, és a győzelemhez sok tényezőnek kell stimmelnie. Nem foglalkozom azzal, hogy melyik pályán mennyire lehetünk jók, nem ez a helyes hozzáállás. Én mindig a győzelmet veszem célba, és még ha ez túl optimistán is hangzik, a Forma–1-ben minden lehetséges” – fogalmazott.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Hombre B
#1 Hombre B 2016. szeptember 15. 15:35  

Győzelemre kis esélyt látok, de úgy érzem jól fognak a Ferrari-k szerepelni, főleg Vettel, aki szereti ezt a pályát.FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.22. 18:52

Így állunk az időmérő előtt

A három szabadedzés összesített eredménye

562016.10.22. 18:01

Verstappen vezetésével Red Bullok az élen, a Mercedesek „rejtőzködtek”

Vettelt váltógondok, Sainzot két defekt hátráltatta