Vettel: Büntetés helyett természetes pályahatárokat!

írta: M4Sport
2016. július 31. 11:44
FOTÓ: ©xpbimages.com

Sebastian Vettel támogatja a pályaszélesítéssel kapcsolatos szabályok enyhítését, ugyanakkor megjegyzi, egy ideális világban léteznie kell egy „természetes” gátnak, ami megakadályozza, hogy pilóták szélesen forduljanak. Az előírással kapcsolatos viták eközben tovább folytatódnak…

A Stratégiai Csoport csütörtöki ülésén a csapatok a pályaszélesítésre vonatkozó szabályok enyhítéséért lobbiztak: azt akarták kiharcolni, hogy a jövőben újra engedélyezzék a pilóták szélesre futását. Noha az első hírek szerint a tagok meg is egyeztek az előírás megváltoztatásában, az FIA ragaszkodott az eddigi gyakorlathoz, és kiemelte, a csapatok javaslatát sem tartja jobb megoldásnak.

Némileg azonban engedtek a nyomásnak (a csapatok Bernie Ecclestone-tól vártak segítséget, és nála „kilincseltek” a tárgyalás után) hiszen az első kanyar külső ívén elhelyezett, a pályaszélesítéseket figyelő szenzort a korábbinál távolabbra helyezték át a pálya határától. Ennek ellenére az FIA hangsúlyozta, aki szabálytalanul jut előnyhöz a kérdéses ponton, továbbra is büntetésre számíthat.

„Ez teljesen világos” – mondta Vettel a Motorsportnak, amikor a változásról kérdezték. „Beszéltünk róla, és azt hiszem mindannyian elégedettek vagyunk azzal, ahogyan a helyzetet kezelték. A jövőben azonban szükségünk lesz egy természetes pályahatárra, hogy elkerüljük az ehhez hasonló vitákat. Nem hiszek a rendőrködésben, abban, hogy másra mutogatunk, hiszen néha tényleg egyszerű megállapítani, hogy valaki szélesített, máskor viszont nem. Azt hiszem, a rendezőknek is fejfájást okoz, hogy minden egyes autót és minden egyes kört figyeljenek” – tette hozzá.

Vettel tehát egyetért azokkal, akik szerint hosszabb távon az „elrettentőbb” kerékvetők, esetleg a kavicságyak jelentenének megoldást, egy másik világbajnoknak, Lewis Hamiltonnak viszont nincs gondja a jelenlegi rendszerrel sem. „Őszintén, annyira nem érdekel… amíg a szabály egyértelmű, nekünk pedig igazodnunk kell hozzá. Egyik iránnyal sincs problémám. A jelenlegit is kedvelem. Azt hiszem, az első kanyarban mindenki ugyannyi előnyt szerez” – fogalmazott.

A szabályok lazításáról szombaton Ecclestone véleményét is kikérték, aki a hétvége előtti tárgyalás kapcsán kijelentette, hiába egyeznek meg valamiben a Stratégiai Csoport tagjai, a javaslatnak át kell mennie a hivatalos szabályalkotási folyamaton. „Úgy határoztunk, adunk neki egy esélyt, és majd értékeljük. Charlie eközben ragaszkodik a szabályokhoz, melyek kimondják, hol lehet szélesen fordulni, és hol nem. Attól, hogy a Stratégiai Csoport többé-kevésbé elfogadta a dolgot, az F1 Bizottság jóváhagyása is kellett volna. Szóval, nem vezethettük be. Rendesen kell csinálni a dolgokat. Ha írunk egy szabályt, akkor szavazni is kell róla” – magyarázta.

Ezt a Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff is megerősítette, igaz, ő azt is hozzátette, hogy a nyári szünet alatt még változhat a helyzet, és a Belga Nagydíj előtt akár életbe is léphetnek az új előírások, hiszen lesz idő az egyezkedésre. „Nem volt hivatalos szavazás, hiszen a Stratégiai Csoport csak ajánlásokat fogalmazhat meg az F1 Bizottságnak” – mondta. „Charlie a saját belátása szerint értelmezheti a szabályokat, megvan a hatásköre ehhez. A hockenheimi szabályok egyértelműek, szóval jelenleg nicns probléma. Spáig viszont szerintem még lesznek vitáink…”

FIA
Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

dani969
#1 dani969 2016. július 31. 12:39  

Ahogy én látom: Van ugye a pálya, azt határolja egy fehér vonal, a fehér vonalon túl bizonyos helyeken vannak kerékvetők. Ezek után következik a betonozott/aszfaltozott bukótér.
Na én ezen változtatnék, pálya, vonal, kerékvető stimmel, de utána aszfalt helyett kb méternyi szélességben fű/föld/sóder és utána jöhet a már említett bukótér. A pilóták kétszer is meggondolnák, hogy szélesre fussanak, aki meg megteszi, az úgy is járhat, mint Schumi 1998-ban Ausztriában, mikor is széthullott a berendezés eleje.FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ