Vettel értékelte a Ferrari évét: Nem lehetünk büszkék

írta: M4Sport
2016. november 24. 15:44
FOTÓ: ©xpbimages.com

Sebastian Vettel az év utolsó versenye előtt a Ferrari és saját szezonját is értékelte, és megnevezte a vártnál gyengébb teljesítményük három fő okát.

Győzelmekért és a bajnoki címért szállt harcba a Ferrari kilenc hónnappal ezelőtt Ausztráliában, ám most, az utolsó versenyhétvége előtt, amikor eljött az ideje mérleget vonni, Sebastian Vetteléknek arról kell beszélniük, miért nem értek célt 2016-ban. A Scuderia ahelyett, hogy a Mercedes kihívójává vált volna, a Red Bull mögött zárja az idényt a konstruktőri bajnokság 3. helyén, ráadásul ha érvényesül a papírforma Abu-Dzabiban, nyeretlenül vonulnak el a téli szünetre.

Az elvárásokkal lett volna baj? „Nem, ezt nem mondanám” – ismerte el Sebastian Vettel csütörtökön. „Egy évvel ezelőtt három versenyt nyertünk, mi voltunk a másodikak a Mercedes után, szóval a célkitűzés logikus volt. A többiek egyszerűen erősebbek voltak, mint amire számítottunk, mi pedig nem tudtunk elég gyorsan felzárkózni. A fejlesztések terén nem voltunk elég gyorsak.”

„Természetesen többre vágytunk, bizonyos okok miatt azonban ez nem jött össze. Az autónk összességében sokat javult a tavalyihoz képest. A teljesítményünk pedig sok esetben a valóságban jobb volt, mint az eredmények sugallták. De a körülmények nem voltak mindig a legkedvezőbbek. Összességében nem lehetünk büszkék az idei évünkre, mert a bajnoki címért akartunk harcolni.”

Azt is elmondta, mi hátráltatta őket leginkább. „Három fő területet tudnék megnevezni. Olyan autónk van, amely kevés leszorítóerővel rendelkezik, a Mercedes az időmérőkön még mindig több teljesítményt tud rátenni, mint mi, emellett pedig nem mindig értettük a gumikat sem. Ezek voltak a legalapvetőbb gondok.”

De azért a mérleg pozitívumokat tartalmazó serpenyője sem maradt üresen 2016-ban. „A csapaszellem” – nevezte meg a legfőbb idei erényüket Vettel. „A Ferrarit idén párszor keményen kritizálták, és nem mindig jogosan. Nagyon keményen dolgozunk, az embereink szenvedélyesen és odaadással végezték a dolgukat. Igen, a győzelem nem jött össze. De az biztos, hogy nem az emberek odaadásán múlt.”

Ami saját idényét illeti, Vettel a csúcs- és mélypontot is megnevezte. „A legszebb pillanatomat a monzai dobogó jelentette. Azt semmi sem tudja túlszárnyalni, amikor Ferrari-versenyzőként állsz ott. Jó volt látni, hogy a tifosi mennyire támogat minket, még ha az eredmény nem is volt olyan jó, mint várták. Nem vagyunk egyedül.”

„A mélypont Bahrein volt, ahol motorhiba miatt el sem rajtolhattam a versenyen. Ez egy keserű pirula volt. Később Kimi révén kiderült, hogy nagyon versenyképes volt az autónk akkor.”

Ami a hétvégi utolsó versenyt illeti, Vettel még mindig bízik abban, hogy szépíthetnek valamennyit idei mérlegükön. „Egy győzelem még hiányzik. Szép lenne, ha összejönne. A pálya elvileg fekszik nekünk. De sajnos ez nem kívánságműsor. Mindent megteszünk” – fogalmazott szerényen.

Szívesen beleszólna a bajnokság fináléjába is. „Legszívesebben mindkét Mercedest körbeautóznám, de ehhez mindennek passzolnia kell. Számunkra nem fontos, ki lesz a világbajnok, csak az, hogy a legjobb eredményt érjük el. A bajnoki címet az érdemli, akinek sok győzelme van. Ami engem illet, szeretném megszerezni a bajnoki negyedik helyet, szóval van még tét” – utalt arra, hogy Max Verstappennel szemben csupán 5 pont az előnye.

A Ferrari Abu-Dzabit követően aztán már teljes gőzzel a 2017-es visszavágáson dolgozhat. A szabályváltozások Vettel szerint azonban legalább akkora veszélyt is jelentenek, amekkora esélyt kínálnak. „Mindkettőt egyszerre – és mindenki számára. Ha minden úgy maradna, mint most, az élcsapatoknak könnyebb dolguk lenne. És azt is láthattuk már, hogy állandó szabályok mellett a mezőny csak jobban összerázódik. Most valami új jön. Ettől lehetnek nagyobbak a különbségek, de egyben mindannyian esélyt kapunk rá, hogy nagyobb előrelépést tegyünk, mint a riválisaink” – tekintett a jövőbe a négyszeres világbajnok.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Masters_Of_Hardcore
#1 Masters_Of_Hardcore 2016. november 24. 16:04  

a három tényező:
- Kvyat
- Verstappen
- fuck sake honestly
xddddddddddddddd

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg

352016.12.03. 14:08

Rosberg: Ha nem lettem volna bajnok, folytatom!

Egyelőre kizártnak tartja, hogy egy nap visszatér

102016.12.03. 12:36

Hamilton: Néha kényelmetlenül éreztem magam

„Mélyebbre kellett ásnom, mint az előző években”