Vettel: Ez egy sz** ötlet!

írta: M4Sport
2016. április 04. 13:44
FOTÓ: ©xpbimages.com

Egy egyszerű három betűs szóval illette Sebastian Vettel a csapatok, az FIA és Bernie Ecclestone által legutóbb tárgyalt új időmérős ötletet. A megoldáskeresést továbbra is a politika mérgezi.

Bár végleges döntés nem született, így is történt némi előrelépés időmérőügyben. Vasárnap a verseny előtt ismét tárgyalóasztalhoz ültek az érintettek, hogy egyeztessenek arról, miként változtassák meg az Ausztrália után ezen a hétvégén is negatív fogadtatásra lelt kieséses kvalifikáció rendszerét.

A régi szisztéma az FIA és Bernie Ecclestone nyomására lekerült a napirendről – helyette most a hírek szerint két választási lehetőség van: vagy érkezik a hibrid szisztéma, mely megtartja mostani formájában a Q1-es és Q2-es szakaszt, miközben a Q3-at a korábbi menetrend szerint bonyolítanák le; vagy egy olyan szisztémára váltanak, melynél mindhárom edzésrészben két-két kört futhatnak a versenyzők, s ezek összeadva döntenének a továbbjutás és a rajtsorrend sorsáról.

E rendszer szerint egyébként Bahreinben Nico Rosberg Sebastian Vettel előtt szerezte volna meg a pole pozíciót, míg Lewis Hamilton pályacsúcsot jelentő köre ellenére is csak harmadik lett volna.

„Az is jobb lenne, ha félig csukott szemmel vezetnénk”

A már hetek óta a régi rendszert visszakövetelő Sebastian Vettel nem kertelt, amikor újságírók arra kérték, mondjon véleményt a mostani javaslatról. „Ideje a cirkuszba menni! Ez egy jó ötlet, ha azt akarod, hogy minden véletlenszerűvé váljon, de a Forma–1-nek a versenyzésről kéne szólnia. Ez egy sz** ötlet” – mondta ki ítéletét.

Volt csapattársa, Daniel Ricciardo is kétkedve fogadta az újabb ötlet hírét. „Az időmérőnek a tökéletes körről kell szólnia. Az összeadott körök ötlete úgy hangzik, mintha megbízhatósági versenyzésről beszélnénk. Én nem törekednék erre” – fogalmazott. Nico Rosberg ugyancsak egyértelmű állást foglalt. „A legjobb megoldás az lenne, ha visszatérnénk a régi rendszerhez, mert az egészen izgalmas volt” – jelentette ki.

Jenson Button ugyanakkor már ez új szisztémát is jobb megoldásnak látja a semminél. „Nos, legalább adjunk neki egy esélyt – csak ennyit mondhatok. Még ez is jobb a mostaninál – a mostaninál minden jobb. Még az is az lenne, ha félig behunyt szemmel vezetnénk…” – vélekedett. Lewis Hamilton egyelőre szintén óvatos volt. „Előállnak bizonyos ötletekkel. Ha vannak ötleteid, a többségük általában nem lesz jó, pár viszont talán azzá válhat. Hogy a mostani lesz-e az a bizonyos jó, majd meglátjuk.”

Sebastian Vettel

A vita tárgya nem az időmérő, hanem hogy ki irányít

Eközben a csapatok nem győzik éreztetni, hogy az időmérő kérdésében meg van kötve a kezük. Melbourne-ben még nagy egyetértésben szavaztak a régi rendszer visszahozataláról, ám miután egységük egy kicsit is megbomlott (egyes résztvevők a hibrid időmérő lehetőségét is megfontolandónak tartották), az FIA azonnal kihasználta ezt, s levette a választási lehetőségek listájáról ezt az opciót.

Toto Wolff, a Mercedes sportigazgatója a vasárnapi egyeztetés előtt még azt hangoztatta, mindenképp változtatni kell. „Ha valaki meggátolja ezt, és megragadunk a mostani rendszernél, azt nyilvánosan keresztre kell feszíteni a paddockban” – mondta humorosan.

A tárgyalás után viszont már kevésbé volt jó hangulatban. A kérdésre, miért húzódik ilyen sokáig ez, a sportág számára egyre kínosabb ügy, elmondta: „Egyszerű válasz kell? A hülyeség miatt!” Aztán rámutatott, Jean Todt, az FIA elnöke, valamint a FOM-ot képviselő Bernie Ecclestone a mostani helyzetet saját pozíciójuk erősítésére igyekszenek felhasználni, mintegy bizonyítva a csapatoknak, hogy még mindig ők hozzák a döntéseket. „Mi elmondtuk a véleményünket. Valamennyi csapat azonos véleményen volt: talán vissza kéne térni a 2015-ös formátumhoz. De vannak bizonyos érdekek, és kiderült, ez nem egy egyszerű probléma. Nem tudom, mi fog történni. Amikor legutóbb jósoltam, végül kiderült, hogy nagyot tévedtem” – utalt arra, hogy a csapatok melbourne-i egyeztetése után tényként jelentette ki, Bahreinben újra minden a régi lesz.

Az osztrák hatalmi harcokra tett utalását támasztják alá Jean Todt szavai, aki a hétvégén kijelentette: eljött az ideje, hogy újra az FIA kizárólagos hatásköre legyen szabályokat alkotni. „Ez logikus lenne. Teljes mértékben az FIA-nak kellene irányítania mint a Forma–1 szabályalkotó és törvénykező testületének. De a múlt miatt nem így van. Ezt én így örököltem” – utalt arra, hogy a csapatokat (az egykori FOTA-n keresztül) még Max Mosley idején vonták be a döntéshozásba, majd 2012-ben Bernie Ecclestone kötött a Concorde-egyezményen kívüli különmegállapodásokat az istállókkal, melyekre aztán felépült a jelenlegi háromlépcsős (Stratégiai Csoport, F1 Bizottság, Motorsport Világtanács) rendszer is.

Todt persze hangsúlyozta, az Ecclestone által kívánt diktatúrának nem híve. „Én nem vagyok diktátor, ha az lennék, már bevezettük volna, hogy a Q1 és a Q2 marad, ahogy van, a Q3-ban pedig jön a 2015-ös rendszer. De engem 250 FIA-tag választott meg elnöknek, szóval nem engedhetem, hogy bárki beperelje az FIA-t emiatt, mert biztosan veszítenénk. A diktátorok ideje lejárt” – jelentette ki még szombaton.

Az F1-es ügyekben mutatott inaktivitása miatt sokat kritizált francia egyébként a múlt évben már jelezte: a sportág jobbá tétele érdekében hajlandó lenne aktívabb szerepet vállalni az irányításban, ám ehhez elengedhetetlen fontosságúnak tartja, hogy valamennyi csapat felsorakozzon mögé, s megteremtsék számára a jogi feltételeket is. A jelenlegihez hasonló politikai harcokat és szabályalkotási huzavonákat csakis így lehetne elkerülni.

Jean Todt

Van-e még értelme a versenyek felrázására törekedni?

Hogy mi lesz az időmérő sorsa, legkorábban a csapatok csütörtöki újabb egyeztetése (bár egyes hírek szerint lehet, hogy csak szavazás lesz) során derülhet ki. Nagy kérdés, hogy a mostani rendszer népszerűtlensége elég motiváció lesz-e arra, hogy sikerüljön egyezségre jutniuk.

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner viszont rámutatott: az első két verseny eseménydús küzdelmei után abban sem biztos, hogy szükség van-e a verseny időmérő általi mesterséges fölrázására. Az FIA legfőbb érve a régi szisztéma visszatérésével szemben tudniillik az, hogy ezzel nem oldanák meg a problémát, amit a félresiklott új szabállyal szerettek volna. „Volt két igazán jó versenyünk. Valóban szükség van arra, hogy az időmérővel mindent túlságosan is megkavarjunk?” – tette föl a kérdést a brit, aki szerint az új, egykuplungos rajtok is kellően megfűszerezte a versenyeket. „A rajtok komoly bizonytalansági tényezőt jelentenek, és az egy kuplungfül úgy tűnik, komoly különbséget jelent. Nyilván később már finomítanak a rendszereken, de meglátjuk.”

A ferraris kolléga, Maurizio Arrivabene mindeközben úgy véli, érdemes adni egy esélyt az összesített körös időmérőnek. „Hosszú tárgyalás volt ez, de már nyílik az ajtó. Dolgozunk kell az FIA javaslatán. Mindenki elismeri, hogy a mostani rendszer nem jó. Beszélnünk kell erről, dolgoznunk a javaslaton, amit elénk tártak – de szerintem nem hangzik rosszul” – nyilatkozta az olasz.

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

szabb
#4 szabb 2016. április 04. 18:46  

Ecclestone-t és Jean Todt-ot is el kellene "takarítani" a helyükről! Szánalmas!

kulcsarb
#3 kulcsarb 2016. április 04. 18:26  

van egy ötletem:

időmérőn kötelezően a KÖZEPES KEVERÉKEN kell menni,
abból egy garnitúra végig bírja akár az egész időmérőt,

nyilván lassabbak lesznek az autók, de ez minden csapatot egyformán érint.

Utoljára módosítva: 2016. április 04. 18:27

Lewisthebest
#2 Lewisthebest 2016. április 04. 16:41  

Idióták. Ha annyira kavarodást akarnak akkor sima Q1 Q2 visszaszámolós szarságok nélkül aztán szuper pole az első 8-al. A szuper pole szisztéma más szériákban is működik lásd: Formula E, WTCC. F1-ben is működött volna legutóbb, ha azt vesszük alapul, hogy Hamilton elcseszte az első mért körét a Q3-ba.

trialboj
#1 trialboj 2016. április 04. 16:12  

Minnél tovább olvastam ez az amúgy hosszú cikket, annál jobban lebeszéltem magam a következő hétvége utáni várakozásról. Ez az f1 mizéria lassan annyira szomorú és megoldhatatlan probléma lesz mint a menekültkérdés, csak kapokodás van, csupa elhamarkodott döntés, senki senkivel nem ért egyet, és mindenki a másikra mutogat.

Rég volt már mikor büszkén mondtam a haveroknak, hogy én később érek oda mert F1 van, és az is elég rég volt mikor komolyabb Eu vagy világbajnoksági meccset hagytam ki, mert inkább az f1et néztem, miközben mindenki a foci miatt őrjöngött a nagy kivetítők előtt :(

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Daniel Ricciardo

12016.10.24. 00:54

Vettel: Tíz másodpercet spórolhattunk volna a dobogós csatához

Különc taktikájának nem jött jól a virtuális biztonsági autó

12016.10.24. 00:37

Büntetést kapott a Ferrari

Danyiil Kvjat manőverét is szankcionáltá