Vettel főnöke szerint hiba ujjal mutogatni a baleset miatt

írta: M4Sport
2016. április 17. 16:31
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Ferrari csapatfőnöke úgy véli, Sebastian Vettel Danyiil Kvjat helyzetében ugyanúgy kockáztatott volna a Kínai Nagydíj első kanyarjában, mint az orosz. Christian Horner szerint később a német is másképp látja majd a történteket.

Kisebb szópárbajt vívott egymással a sanghaji verseny után Sebastian Vettel és Danyiil Kvjat. A Ferrari versenyzője túlságosan kockázatosnak tartotta az orosz rövidre vett féktávját, mely végül olyannyira megijesztette őt, hogy korrigálás közben belecsúszott Kimi Räikkönenbe.

Maurizio Arrivabene, a Ferrari csapatfőnöke ugyanakkor a nap végén arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen versenybaleset esetében hiba lenne másokat okolni. „Szerintem nem helyes másra mutogatni. Kvjat a maga versenyét futotta, nagy tempóval érkezett az első kanyarba, Seb és Kimi pedig ugyanezt tette volna Kvjat helyében. Természetesen ha védeni akarod a pozíciódat, elmozdulsz, de sajnos Kimi ott volt. Ez azonban versenyzés, nem Monopoly. Egy baleset volt, ami része a versenyzésnek – igaz, az sosem jó, amikor a saját két versenyződ ütközik. Mi mást mondhatnék még?”

Hasonlóan vélekedett a versenyhelyszínre idén most először ellátogató Ferrari-elnök, Sergio Marchionne is. „Tudomásom szerint ez volt az első alkalom, hogy Vettel és Räikkönen egymásnak mentek. Hogy beszélek-e a fejükkel? Miért tenném? Gyanítom, már így is elég zavaró ez mindkettejük számára. Vettel meglepődött egy ellenfele manőverén, aki még nem olyan rutinos, mint ő. Én inkább örülök annak, ahogyan előreverekedték magukat. Ez is mutatja, hogy nemcsak a versenyzőink jók, hanem az autónk is. Azt látom, hogy a Ferrari kezd felnőni a feladathoz, ami tetszik. Olyan ez, mint ahogyan a kisgyerek fejlődik.”

rajtA Red Bull-os Christian Horner eközben amondó, volt versenyzőjéből csak a verseny utáni indulatok beszéltek, amikor felelősségre vonta Kvjatot. „Majd ha Seb jobban átlátja a helyzetet, talán megváltoztatja a véleményét. Nagy hely volt a belső íven, a Ferrarik egymással foglalkoztak az első kanyarban, Kvjat pedig kihasználta ezt. Versenybaleset volt, nem érzem úgy, hogy bárki is hibázott volna.”

S hogy Horner milyen jól ismeri Vettelt, bizonyítja, hogy a német később valóban finomított korábbi véleményén. „Végső soron ez egy versenybaleset volt. Az első pillanatban viszont maga a rémálom, hiszen a saját csapattársamnak mentem neki, és még az én autóm is megsérült. Lehetett volna rosszabb is. Ha most visszatekintek, azt mondom, semmit sem csinálhattam volna másképp, mert szendvicsbe kerültem. És azzal is tisztában vagyok, hogy mindenki versenyezni próbál” – fogalmazott.

A verseny után Kvjatnál azzal érvelt, az orosznak csak szerencséje volt, hogy egyáltalán el tudott fordulni ilyen tempóval. „Aligha sikerült volna neki, ha nem rántom el a kormányt. Mégis azt mondom, hogy versenybaleset volt, mert Kvjat látott engem, de Kimit nem. Szóval egy balszerencsés helyzet volt. A kiváltója végső soron Kimi elfékezése volt. De Kvjat azért vigyázhatott volna jobban is. Azt továbbra is tartom, hogy túl nagy kockázatot vállalt.”

Sebastian Vettel, Danyiil Kvjat

Sérült szárny, elferdült kormány – élvezet!

Vettel az ütközés után szárnycserére kényszerült, ám új vezetőszárnya nem sokkal később ugyancsak megsérült – akkor Valtteri Bottasszal koccantak össze. Arrivabene elmondta, nem érte volna meg újra cserélni. „A szárny oldala sérült. A mérnökök ellenőrizték a számokat, és azt mondták, a kiállásnál legalább tíz másodpercet veszítenénk, miközben semmit sem nyernénk vele, ezért inkább az adatok alapján úgy döntöttünk, marad, ahogy van.”

Vettel elmondása szerint ezen sérülésről nem tudott, teljesítményét csak kisebb mértékben befolyásolta. „Úgy érzem, volt rá hatással. Sosem jó, ha hiányzik pár elem. De nem volt jelentős. Ráadásul a kocsi kicsit az első körben is megsérült. Nagyon agresszív voltam, talán a hármas kanyarban sérült meg. Azt hittem, rendben lesz, ezért kicsit meglepett, amikor mondták, hogy mi történt” – magyarázta.

De nem ez volt az egyetlen sérülés a Ferrarin. „A kormányom kicsit elmozdult a középvonalhoz képest, ez az egész verseny alatt így maradt. Főleg a balos kanyarokban volt nehéz, de szerencsére itt több a jobbos” – fogalmazott.

Vettel kiemelte, az első kanyarban történtek után nagyon élvezte a versenyt – amit a hajrában az újabb Kvjattal való küzdelem foglalt keretbe. „Sok autót megelőztem, bár nem számoltam, nekem soknak tűnt. Csak jöttek egymás után. A végén aztán Danyiil ellen volt a legnehezebb. Az etap végén jó voltam a lágy gumin, de tudtuk, hogy még váltani fog a közepesre, miközben nekünk még volt egy új lágy szettünk. Megpróbáltam a lehető legközelebb kerülni hozzá, ami ment is. A boxutcába menet is nyertem egy kis időt, aztán a kivezető körön sikerült átugranom, ami kellett is a második hely megszerzéséhez.”

Oszd meg!

9 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

FireWheel
#9 FireWheel 2016. április 18. 09:33  
f1m12:
nem jobban, m neked, mikor ezt leírtad. az ő okát értem, még ha nincs is igaza. mi a tied????

Nem kell vele foglalkozni. Aki ilyen stílust enged meg magának, az egy kétbites agyú empátiátlan gyökér. :) Bár úgysem fogja fel a csökött agya, hogy ilyen helyzetben a versenyzők tele vannak adrenalinnal és ráadásul belülről egészen máshogyan láthatják a dolgot.

Masters_Of_Hardcore
#8 Masters_Of_Hardcore 2016. április 17. 22:51  

Vettel egy dolgon lepődött meg: a Renault motor erején... :)
Az egész úgy kezdődött hogy Rosberg besorolt Ricciardo mögé, emiatt Raikkönen satuzott, és szögletesebben vette be a kanyart, Vettel is nagyobbat kellett hogy fékezzen, mindketten kijjebb sodródtak egy kicsit, akkor ugrott be Kvjat. Raikkönen meg nem látta hogy már félig mellette van Vettel, és azt hitte maradt helye.. ennyi történt. Vettel is túlreagálta ezt.

Utoljára módosítva: 2016. április 17. 22:52

Masters_Of_Hardcore
#7 Masters_Of_Hardcore 2016. április 17. 22:46  

10-13-ig volt hiba ujjal mutogatni. :)

kimi-sebfan
#6 kimi-sebfan 2016. április 17. 22:29  
HannaLill:
Most megkapta a magáét a kis pöcs. Hogy habzott a szája a futam után . Jól beégették ezzel e nyilatkozattal a főnökei.

Te meg jól megmondtad megint!Kemény csávó lehetsz!☺☺☺

f1m12
#5 f1m12 2016. április 17. 21:10  
sába:
Helyes hozzáállás a csapatfőnökök részéről. Túl kell lépni a dolgon, és a következő versenyre kell fókuszálni.

amúgy nekem is tetszik ez MA-től. sokkal bénábbak azok a nyilatkozatok vezetőktől, amikor minden áron mosdatni próbálják pilótájukat
ez így volt jó. a verseny hevében máshogy látja a pilóta. neki el lehet nézni. a kívülről szemlélő megint máshogy. azért Kvjat szerintem most azon rágódik, h mi a f*szt akart ez tőlem :D

trialboj
#4 trialboj 2016. április 17. 21:00  

Már rég óra fórumozgatok minden fele, de azért még mindig meg tudok lepődni, főleg FB-n mennyi agyilag visszamaradott v károsult ember van. Persze a legnehezebb hogy ők ezt nem veszik észre, és azt gondolják, hogy ha kiokádnak magukból valami rendkívül primitív hsz-t, és azt pár hasonló mentalitású ember kedveli, akkor az már igaz, és alá lett támasztva :))

f1m12
#3 f1m12 2016. április 17. 20:46  
HannaLill:
Most megkapta a magáét a kis pöcs. Hogy habzott a szája a futam után . Jól beégették ezzel e nyilatkozattal a főnökei.

nem jobban, m neked, mikor ezt leírtad.
az ő okát értem, még ha nincs is igaza.
mi a tied????

HannaLill
#2 HannaLill 2016. április 17. 20:41  

Most megkapta a magáét a kis pöcs.
Hogy habzott a szája a futam után .
Jól beégették ezzel e nyilatkozattal a főnökei.

sába
#1 sába 2016. április 17. 17:34  

Helyes hozzáállás a csapatfőnökök részéről. Túl kell lépni a dolgon, és a következő versenyre kell fókuszálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

koponya

32016.10.27. 19:16

Amiért Rosberg és Ecclestone nem lesznek cimborák…

Sok kérdés, egyféle válasz – "Miért beszélünk annyit mások véleményéről?"

142016.10.27. 17:28

Az újságíróknál Alonso az ász!

A rutinos tudósítók közül egy kivétellel valamennyien a spanyolt tartják a legjobbnak