Vettel: Inkább hülyének tettetem magam!

írta: M4Sport
2016. április 28. 17:53
FOTÓ: ©Ferrari

Kimi Räikkönen és Sebastian Vettel is megerősítette, a Ferrari a hétvégén valóban beveti új motorját. Más újítások is lesznek az autóikon – Nico Rosberg eközben ismét azt hangoztatta, szorosabb csatát vár a folytatásban a vörösökkel.

Az újabb és újabb technikai problémái miatt egyelőre nem tudta teljes egészében kiaknázni a Ferrari az idei erőforrásában rejlő lehetőségeket. A hírek szerint Szocsiban azonban Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen is egy olyan motorral gurul majd pályára, melynek hengereit három módosító pont felhasználásával alakították át, hogy hatékonyabbá és megbízhatóbbá is tegyék azt.

Mindezt csütörtökön Räikkönen is megerősítette. „Ahogy tavaly, idén is megvan a fejlesztési tervünk: bizonyos időpontokban bizonyos dolgokkal állunk majd elő. A tervünk hasonló, mint volt, és most követjük is ezt. Egy új, egy más motort használunk, de ez része az évünk normális menetének” – hárította a felvetést, miszerint vészmegoldással álltak elő a korábbi problémákra. „Hogy nagyon nagy lesz-e a különbség? Nem tudom. Az én motorommal eddig sem volt semmi gond. Ez egyszerűen egy új specifikácó lesz. De nem tudom, mennyit hoz majd.”

Sebastian Vettel ennél még sejtelmesebben fogalmazott, s érezhetően nem szívesen beszélt fejlesztéseikről. „Ti már úgyis tudtok mindent, nem is kell semmit sem mondanom” – viccelődött az újságírókkal. „Normális, ha újításokat hozol egy versenyre. Korábban megvoltak az időközök, amikor egy-egy új csomagot vetettünk be, de manapság már inkább futamonként érkezik valami kisebb dolog. Van, hogy ez látszik, máskor nem.”

A Ferrari a hétvégén új motorja mellett egy látható újítást, a több elemű új első szárnyát is pályára viszi majd. „Az ember mindig abból indul ki, hogy az ilyesmi előrelépést hoz. Ha nem így lenne, maradnának a dobozban” – mondta Vettel, de a kérdésre, mekkora javulást várnak az újdonságoktól, már nem szolgált válasszal. „Nehéz megmondani. Egy szám, amit a számítógépek mutatnak. De sokat jelent az is, mit érez a versenyző. Ha jobban érzi magát tőle, akkor előrelépést jelent. Legszívesebben azt mondanám, hogy több mint egy másodpercet! Azzal könnyebbé válna az életünk. De nem hiszem, hogy így lesz” – mondta nevetve. „Kezdettől fogva az volt a terv, hogy új motorral állunk itt rajthoz. Hogy hány módosító pontot használtunk el, arról nem mondhatok semmit. Őszintén szólva nem is tudom. Azt sem, hogy új motorunk lesz-e. Most egy kicsit hülyének tettetem magam…”

Még nem futottak tiszta versenyt

Akárhogy is, a Mercedesnél komoly Ferrari-javulásra készülnek. Nico Rosberg szinte minden futam után azt hangoztatja, hogy a Ferrari jóval közelebb került hozzájuk, mint azt az eredmények mutatják – és oroszországi sajtónapon megint csak ismételni tudta magát. „Ebben nincs semmi óvatosság, ez csak realitás” – hívta fel a figyelmet. „A Ferrari és mások még nem mutatták meg, mire képesek valójában. Az előző futamon például egymást vették ki a játékból az első kanyarban, és onnantól kezdve eléggé zavaros volt a verseny. Tehát sok minden történhet, sok minden félremehet, és biztosra veszem, hogy gyorsabbak annál, mint amilyennek eddig látszottak. Szerintem nagyon-nagyon közel vannak hozzánk.”

Räikkönen kiemelte, céljuk ugyanaz, mint Lewis Hamiltoné: meg akarják törni a bajnoki éllovas győzelmi sorozatát. „Ő egyike a kevés versenyzőknek, akik nagyon sima és jó versenyeket tudtak futni az elején. Elég könnyedén nyerte az első három versenyt, és ez nyilván jó neki. Nekünk viszont meg kell próbálnunk legyőzni őt, valamint a Mercedest és mindenki mást is. Még csak kevés ment le a szezonból, és bár a különbség elég nagy, még van időnk ledolgozni a hátrányt” – tekintett előre a finn.

Vettel pedig csak ismételni tudta szavait. „Nicónak volt három nagyon jó versenye. De számítottunk is rá, hogy a Mercedes nagyon erős lesz. Lewis kicsit hullámzóbb teljesítmény nyújtott. A pontok száma nem annyira számít most. Fontos, hogy sok legyen, de a szezon még hosszú. A bajnoksággal azonban most még nem törődöm. Az autót jónak érzem, aztán meglátjuk, ez mire elég a többiekkel szemben. Tudjuk, hogy a lehető leggyorsabban javítanunk kell.”

Kimi Räikkönen

Rosszabb, mégis jobb helyzetben, mint 2015-ben

Räikkönennek három futam elteltével négy ponttal áll több a neve mellett, mint egy éve ilyenkor – egy dobogós helyezést és egy kiesést akkor is számlált. Elmondása szerint azonban nem elégedettebb mostani helyzetével, mint 2015-ben. „Nem, lehetett volna sokkal jobb is ennél. Az első versenyeken voltak gondjaink, de legalább így is sikerült kihozni belőle pár pontot. A célunk mindig az, hogy jobbak legyünk. Ha végre normális hétvégét teljesíthetnénk, ha elkerülnének a problémák, az eredményeim is jobbak lennének. De azon vagyunk, hogy javítsunk” – magyarázta.

Csapattársa hasonlóan fogalmazott eddigi eredményeikről. Neki három verseny után egy éve már egy futamgyőzelme is volt. „Eddig egy olyan versenyünk sem volt, amilyet szerettünk volna, de remélem, hogy itt, Szocsiban minden simán megy majd. Akkor az is kiderül, hogy hol tartunk valójában. Azt viszont tudjuk, hogy még nem teljesen értük utol a Mercedest.”

A német elismerte, minél több nehézséggel találják szembe magukat, annál nagyobb lesz rajtuk a teher is. „Természetesen így van, de ezt a terhet magunk helyezzük a vállunkra. Ha a múlt évben a második legjobb csapat voltunk, logikus, hogy idén a legjobbá akarunk válni. Ezúttal sokkal jobbak az alapok, mint egy éve. Már többször is mondtam, hogy sokkal elégedettebb vagyok az autóval, mely sokkal nagyobb játékteret biztosít számunkra. Emiatt is hiszem, hogy jó úton haladunk, és nem esem kétségbe. Most már csak az kell, hogy mindent rendbe tegyünk. Nem csak várjuk, hogy végre szerencsésebb versenyünk legyen, dolgozunk is azért, hogy újra sikeresek legyünk” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Austin

02016.10.22. 18:52

Így állunk az időmérő előtt

A három szabadedzés összesített eredménye

552016.10.22. 18:01

Verstappen vezetésével Red Bullok az élen, a Mercedesek „rejtőzködtek”

Vettelt váltógondok, Sainzot két defekt hátráltatta