Vettel Kína miatt bűnhödik

írta: M4Sport
2016. április 29. 19:36
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nem érte váratlanul a Ferrarit Sebastian Vettel kényszerű váltócseréje. A csapat elárulta, az nem a mai műszaki problémával, hanem a kínai ütközéssel van összefüggésben.

Nem elég, hogy ki kellett hagynia a pénteki második szabadedzés jó részét, Sebastian Vettelnek a nap végén még azzal is szembesülnie kellett, hogy öt rajthelyes büntetést kap váltócseréje miatt. Elsőre nem volt világos, a Scuderia lépésének van-e bármi köze is a délutáni ERS-hibához, azóta viszont megerősítették, valójában már jó ideje felkészültek az esetleges büntetésre.

Merthogy a váltócserére a kínai első kanyarban történt ütközések miatt került végül sor: Vettel akkor előbb Kimi Räikkönennek, majd Sergio Péreznek is nekiment, s ez készítette elő a terepet a mostani hibának. Az istálló már a sanghaji futam után sejtette, hogy valami nincs rendben a váltóval, ám úgy döntöttek, pénteken Szocsiban kipróbálják azt, hogy felmérjék a károkat. Végül arra jutottak, túl kockázatos lenne a hétvége hátralévő részében is ezzel a váltóval versenyeztetni bajnokukat, így elővigyázatosságból nyúltak az újhoz.

Hozzáállásuk érthető: ha valamire, akkor egy újabb nullázásra most semmiképp sincs szükségük. A csapatot eddig valamennyi nagydíjhétvégén hátráltatta valamilyen probléma. Ausztráliában Räikkönen turbója mondta fel a szolgálatot, Vettelnek Bahreinben hibásodott meg a motorja, mely miatt most már idei harmadik V6-osát kell használnia. Oroszországban pedig jött az újabb probléma: az elektronikus rendszer hibásodott meg a négyszeres bajnok autójában.

Úgy tűnik, a vörösök idén képtelenek kiugrani a technikai hibák örvényéből. Pedig a csapat mindent elkövet a fejlődés érdekében. Szocsi előtt három módosító pontot is felhasználtak a motorjuk égésterének átalakítására, ami a hírek szerint részben a teljesítményjavítás, részben viszont a megbízhatóság javítása érdekében történt. Az Auto Motor und Sport úgy tudja, a mostani fejlesztés közvetve az MGU-H teljesítményjavítását célozta meg, ám csak az első lépése volt egy átfogóbb javításnak. Ennek a második lépcsőfokát Kanadára jósolják, ahol újabb két fejlesztési ponttal a turbófeltöltőt is módosítják, hogy alkalmazkodjon a nagyobb igénybevételhez. Onnantól talán már ki tudják használni a hajtóegységükben rejlő nagyobb potenciált.

Ami az új motort illeti, a csapat egyelőre ködösen fogalmazott annak hatásáról. „Úgy véljük, valamennyit hozott. Hogy mennyit, azt nehéz megmondani. Természetesen még alaposan megvizsgáljuk” – nyilatkozta Vettel. „Ugyanolyan, nincs igazi változás” – állapította meg Räikkönen. „Tesztelünk új dolgokat. Ez egy új motor, de nehéz összehasonlítani a régivel, mert más helyeken, más időben másnak érzed a motorokat.”

Konkrétumokkal a csapatfőnök Maurizio Arrivabene sem szolgált. „Minden téren minden egyes alkalommal javítani akarunk, ez a Ferrari alapelve. Nincs konkrét terület. Az tény, hogy a motor az autó lelke, tehát fontos” – nyilatkozta.

Majd a fölvetésre, nem vállal-e túl sok kockázatot csapata idén, elmondta: „Kockáztattunk, és ez az én hibám. De nem fogjuk feladni! Ha jók akarunk lenni, kockáztatnunk kell, és folytatnunk kell a fejlesztést. Mindent meg kell próbálnunk, alázatosnak és elszántnak kell lennünk, hogy jobbá váljunk a Mercedesnél.”

Céljuk még messzinek tűnik, jóllehet ellenfelük továbbra is állítja, egyre csak közelednek hozzájuk. Hamilton úgy nyilatkozott, szerinte ezen a hétvégén még közelebb léptek hozzájuk, mint Kínában. Räikkönen ennyire messzire még nem ment. „Nem tudom, hol tartunk, majd holnap kiderül. A köridőiket még nem láttam, de a mi napunk nem alakult ideálisan. Jobban össze kell raknunk az autót, nekem pedig ma még nem sikerült jó kört sem futnom. De még csak péntek van, és biztosra veszem, hogy holnapra javulni fogunk” – tekintett előre.

Oszd meg!

11 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Janisf
#11 Janisf 2016. április 30. 08:49  
F1890:
ezért kérdezem h a rezonanciától elromolhat, de majd a szakértők megmondják h valóban lehetséges e vagy olcsó kifogás ez is

Bahreinben elfüstölt az autó, és ez még az a váltó... Ki tudja lehet már ott is érte ezt a váltót valami? Ezt azért szerintem nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Arról nem is beszélve hogy elektronikai ERS hibák, mind mind a hajtással kapcsolatosak, és kihathatnak a váltókra is.

Zasalamel
#10 Zasalamel 2016. április 29. 21:08  

De azért egyesek már jól belerúgtak a csapatba h megint kicsesztek vettellel... :D na mindegy, ezt is kimagyarázzák.

6
Kimihez sztem hozzáért.

Utoljára módosítva: 2016. április 29. 21:16

DUdi
#9 DUdi 2016. április 29. 20:51  
F1890:
ezért kérdezem h a rezonanciától elromolhat, de majd a szakértők megmondják h valóban lehetséges e vagy olcsó kifogás ez is

Nekem laikusnak kissé furi ez az ok. Annak fényében különösen, hogy látszólag RAI nagyobb ütést kapott (és nála egyenlőre nincs szó váltócseréről) . Illetve amikor Lewis-nak is cserélték az is nagyobbnak tűnt. Meg hát ahogy írtad is mind a 2 koccanás az autó elejével volt. Kissé meglepődtem ezen a magyarázaton én is.

Utoljára módosítva: 2016. április 29. 20:52

F1890
#8 F1890 2016. április 29. 20:47  
ernike:
Lehet hogy a Perezzel való ütközéskor koccant a hátsó kerék is ami betett a váltónak? Közben megnézve Vettel belsőkamerás felvételeit sztem nem koccantak egyszer sem a hátsó kerekei semmivel Nem tudom mitől sérülhetett ott a váltó. Kimi váltója ha azt az ütést kibírta a hátsó keréknél akkor Vettelé nem hiszem hogy az ütközéstől ment tönkre.

ezért kérdezem h a rezonanciától elromolhat, de majd a szakértők megmondják h valóban lehetséges e vagy olcsó kifogás ez is

kimi-sebfan
#7 kimi-sebfan 2016. április 29. 20:41  
NanoKutya:
Szerintem vedd le a nevedbol Kimit. Aki tényleg szurkol(t) Kiminek ennyi malőrt észre se vesz...:)

Sajnos Kiminél már meg se lepődök!

ernike
#6 ernike 2016. április 29. 20:29  
F1890:
ha jól emlékszem mindkétszer az első szárny ért hozzá a másik autóhoz, a rezonanciától szaródott be vagy mi?

Lehet hogy a Perezzel való ütközéskor koccant a hátsó kerék is ami betett a váltónak?

Közben megnézve Vettel belsőkamerás felvételeit sztem nem koccantak egyszer sem a hátsó kerekei semmivel Nem tudom mitől sérülhetett ott a váltó. Kimi váltója ha azt az ütést kibírta a hátsó keréknél akkor Vettelé nem hiszem hogy az ütközéstől ment tönkre.

Utoljára módosítva: 2016. április 29. 20:34

NanoKutya
#5 NanoKutya 2016. április 29. 20:27  
kimi-sebfan:
Ja,akkor az egész évben teszteljenek?Hurrá!Nagy célok egy patináns csapatnak!Vicc! A váltó meg attól a kis kocctól tönkrement?Fasza minőség lehet!

Szerintem vedd le a nevedbol Kimit. Aki tényleg szurkol(t) Kiminek ennyi malőrt észre se vesz...:)

kimi-sebfan
#4 kimi-sebfan 2016. április 29. 20:23  
F1890:
ha jól emlékszem mindkétszer az első szárny ért hozzá a másik autóhoz, a rezonanciától szaródott be vagy mi?

Na ja!Jó kifogásnak!

kimi-sebfan
#3 kimi-sebfan 2016. április 29. 20:20  
Hombre B:
Ha nem vetnétek be új dolgokat, akkor az lenne a baj, muszáj kockáztatni, ahogy MA is írja, egyébként azzal, hogy teljesen új aero szabály lesz jövőre, illetve a motorfejlesztésnél is eltörlik elvileg a token rendszert, így az idei évet tényleg be kellene áldozni, oly mind1. a jövő szempontjából hol végeznek a bajnokságban.

Ja,akkor az egész évben teszteljenek?Hurrá!Nagy célok egy patináns csapatnak!Vicc!
A váltó meg attól a kis kocctól tönkrement?Fasza minőség lehet!

F1890
#2 F1890 2016. április 29. 20:16  

ha jól emlékszem mindkétszer az első szárny ért hozzá a másik autóhoz, a rezonanciától szaródott be vagy mi?

Hombre B
#1 Hombre B 2016. április 29. 19:57  

Ha nem vetnétek be új dolgokat, akkor az lenne a baj, muszáj kockáztatni, ahogy MA is írja, egyébként azzal, hogy teljesen új aero szabály lesz jövőre, illetve a motorfejlesztésnél is eltörlik elvileg a token rendszert, így az idei évet tényleg be kellene áldozni, oly mind1. a jövő szempontjából hol végeznek a bajnokságban.PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Jolyon Palmer

02016.10.21. 12:06

Austin változtatta meg Rosberget: „Azt a tüskét már kedden kihúztam”

Egy éve Hamilton még a padlón is belerúgott – most épp ez üthet vissza

12016.10.21. 11:13

Alonso: Ricciardo a legjobb!

Megindokolta meglepőnek ható válaszát

72016.10.20. 23:57

Rövidebb futamok? Button meggondolná

Bár nincs problémája a távval, a fiatalok miatt változtatna