Vettel: Nem fair a múlt évhez hasonlítani a mostanit

írta: M4Sport
2016. május 31. 14:08
FOTÓ: ©xpbimages.com

Sebastian Vettel szerint nem fair a Ferrarival szemben, hogy idei évkezdésüket folyton 2015-ös teljesítményükhöz mérik. A bajnok továbbra is úgy érzi, jó úton járnak.

A Red Bull már 9 pontra megközelítette őket a konstruktőri bajnokságban, s miközben a Barcelonában már egy versenyt nyerő osztrákok ezen a hétvégén a Mercedesszel harcoltak az újabb sikerért, nekik még a dobogóra sem volt esélyük. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a Ferrari 2016-ban nem képes megfelelni az irányába támasztott előzetes várakozásoknak, s nem igazi kihívója a bajnokcsapatnak.

Sebatian Vettel ugyanakkor továbbra sem pánikol, úgy érzi, ha sikerül megoldaniuk időmérős problémájukat, hozhatják azt a szintet, amit kezdettől fogva vártak maguktól. Szerinte hiba azzal kritizálni őket, hogy egy éve ilyenkor már volt futamgyőzelmük, s meggyőzőbb teljesítményt nyújtottak. „Nem fair a múlt évhez hasonlítani a mostanit” – jelentette ki. „Tavaly a senki földjén voltunk, az előttünk és mögöttünk álló csapatokhoz képest is nagy volt a különbség. Idén sokkal kisebbek a különbségek, és szerintem mi is jóval közelebb vagyunk.”

„Talán nem voltak olyan sima versenyeink, mint a tavalyi évkezdéskor, és ezért nem jöttek össze olyan jól a dolgok. Persze ez is a mi hibánk. Könnyű viszont megmagyarázni ezt: ha jobban sikerül a szombatunk, a versenyünk is jobban alakul. Ha pedig jobban alakul a versenyünk, most a dobogón álltunk volna, Barcelonában pedig nyertünk volna.”

„Nem gondolom tehát, hogy bármi gond is lenne az autónk tempójával. Az rendben van. Viszont gondot okoz e teljesítmény kiaknázása a versenyeken és az időmérőkön. A feladatunk most ez. Mondhatják, hogy nem jártunk sikerrel, de azt is figyelembe kell venni, hogy olyan csapatokkal küzdünk, amelyek már átestek a strukturális vagy vezetőségben történt nagy változásokon a közelmúltban. Mi még csak most kezdtünk bele ebbe a projektbe, és azon vagyunk, hogy sikerre vigyük. A céljaink pedig sokkal becsvágyóbbak, mint bárki máséi.”

A csapatfőnök, Maurizio Arrivabene monacói futamuk után is kijelentette: továbbra is hiszi, hogy idén bajnokok lehetnek. Vettel sem látja ennek akadályát. „Jó úton haladunk. Mostanáig valóban lehettünk volna jobbak. Ha nem füstöl el a motorom Bahreinben, ott is a dobogón lettünk volna, és sokkal több pontunk lenne, sokkal jobbnak tűnne a helyzetünk. De nem így lett. Előre tekintünk, a következő versenyre. Barcelona és Monaco is fontos leckékkel szolgált számunkra az időmérőjével, és az nem is kérdés, hogy ha jobb rajthelyet szerzünk szombaton, vasárnap is könnyebb a dolgunk. Most ezen kell dolgoznunk” – fogalmazott a négyszeres világbajnok.

Oszd meg!

10 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Joseph Sneijder
#10 Joseph Sneijder 2016. június 01. 15:02  
guide:
A Ferrarinál sok a baj,de a többi csapat sem verheti büszkén a mellét. A Merciseknél hol az egyik,hol a másik pilóta kocsija rendetlenkedik. A Red Bull teljesen kicsinálta idegileg Kvyatot,aki tör- zúz,Ricsi arcáról meg sikerült eltüntetniük a mosolyt. A McLaren bár javult,de továbbra is csak pontokért küzd.A Williams nagyon lemaradt tavalyhoz képest,a FI-nak ez az első sikeres versenye,a Renault gyenge,a Sauber sehol. Szóval maradjunk pozitívak,lesz ez még jobb is!Előbb-utóbb rájönnek arra,hogyan oldják meg a problémákat.A világbajnoki címet azonban el kell felejteni.

Milyen jól körülírtad.

f1 the best
#9 f1 the best 2016. május 31. 18:09  

A versenytempóban meg azért nincs olyan nagy lemaradás, mert a PU már egész jó illetve pont a lassú kanyarokból való kigyorsításkor lehet a legtöbbet spórolni a gumikkal és benzinnel így a jelentős hátrány itt csökken de egy körön esélytelenek a Merci ellen.

f1 the best
#8 f1 the best 2016. május 31. 18:04  
gulyasrobika14:
Én úgy látom hogy az idei autó aero szempontjából nagyon jó mert Bahreinben és Barcelonában is nagyon gyorsak voltak a gyors kanyarolban. A legnagyobb problémát én az autó felfüggesztésében érzem...mondjuk ez nem annyira lepett meg mert eddig egy teljesen másfajta felfüggesztést használtak. Kell az idő hogy kiosmerjék.

Egyetértek, én is azt vettem észre, hogy a lassú kanyarokban veszít a Ferrari sok időt és ezt Monaco meg is mutatta.

guide
#7 guide 2016. május 31. 18:01  

A Ferrarinál sok a baj,de a többi csapat sem verheti büszkén a mellét.

A Merciseknél hol az egyik,hol a másik pilóta kocsija rendetlenkedik.
A Red Bull teljesen kicsinálta idegileg Kvyatot,aki tör- zúz,Ricsi arcáról meg sikerült eltüntetniük a mosolyt.
A McLaren bár javult,de továbbra is csak pontokért küzd.A Williams nagyon lemaradt tavalyhoz képest,a FI-nak ez az első sikeres versenye,a Renault gyenge,a Sauber sehol.

Szóval maradjunk pozitívak,lesz ez még jobb is!Előbb-utóbb rájönnek arra,hogyan oldják meg a problémákat.A világbajnoki címet azonban el kell felejteni.

Hombre B
#6 Hombre B 2016. május 31. 15:39  
Zasalamel:
Mondjuk Costát, Fry-t nem küldtem volna el, elég lett volna őket más posztba betenni, Costa-val pl elég jó volt a mechanikai tapadás, Fry-jal meg a kuplung + rajtautomatika. Egyedül Tombazis elküldését nem sajnálom.

Persze csak nem biztos, hogy ők akartak maradni egy kisebb beosztásban.

Zasalamel
#5 Zasalamel 2016. május 31. 15:09  
Hombre B:
Egyrészt abban igazad van, hogy a csapatban lehet a hiba, mert Brawn óta se Costa, se Fry és úgy látszik se Allison nem tudja megfelelően irányítani technikailag a csapatot. Mindig van olyan részleg (PU, aero, teszt részleg (CFD, szimulátor) amelynél gondok vannak, viszont bármennyire is komplex egy F1-s autó azért megtalálható az adott részleg aki az adott hibáért felel, vagy a megoldását kitalálhatja. Ami még a csapat hiba mellé írható, hogy a sikeres Mercedes-nél az egyik vezető az a Paddy Lowe, aki a McLaren-nél megbukott, mint technikai igazgató, vagy ott van ugye Costa,aki a Ferrari-nál volt hasonló beosztásban. A másik példa az RB, ahol Newey tán picivel több munkát vállal, mint Rory, de rég háttérben vonult és mégis képesek tartani egy nagyon jó szintet, ami az autót illetve, még úgy is, hogy Peter Prodromou is távozott a csapattól. Másrészt viszont Allison 2013 nyara óta a csapatnál van, ha azt veszem, hogy az első hónapok az ismerkedésről szóltak, akkor is minimum két éve ott van, Fry-t és Tombazis-t is elküldték mellőle, vagyis a saját belső tisztogatása megtörténhetett, illetve ha jól emlékszem, akkor legutoljára ’15-ben érkezett több mérnök a csapathoz, plusz idei évtől már ott van Clear is, aki csökkentette a munkamennyiségét. Vagyis a média által tehetségesnek tartott mérnök, aki ismeri a csapatot, akiben szerintem bíznak is nem képes, mint vezető megoldani a dolgokat ott azért magával a személlyel is gondok lehetnek.

Mondjuk Costát, Fry-t nem küldtem volna el, elég lett volna őket más posztba betenni, Costa-val pl elég jó volt a mechanikai tapadás, Fry-jal meg a kuplung + rajtautomatika.

Egyedül Tombazis elküldését nem sajnálom.

gulyasrobika14
#4 gulyasrobika14 2016. május 31. 15:04  

Én úgy látom hogy az idei autó aero szempontjából nagyon jó mert Bahreinben és Barcelonában is nagyon gyorsak voltak a gyors kanyarolban. A legnagyobb problémát én az autó felfüggesztésében érzem...mondjuk ez nem annyira lepett meg mert eddig egy teljesen másfajta felfüggesztést használtak. Kell az idő hogy kiosmerjék.

Hombre B
#3 Hombre B 2016. május 31. 14:54  
Zasalamel:
Engem inkább a fejlesztés aggat, kb 2013 óta problémák vannak a fejlesztéssel, leraknak egy alapot és nem tudnak ráépítkezni, ezért nem Allisont kell okolni, a csapatban van a hiba és ezért is gondolom azt h kicsit sz*rban vannak mert több ezer fős csapatot nem fognak tudni átformázni, átfésülni h hol lehet a gond.

Egyrészt abban igazad van, hogy a csapatban lehet a hiba, mert Brawn óta se Costa, se Fry és úgy látszik se Allison nem tudja megfelelően irányítani technikailag a csapatot. Mindig van olyan részleg (PU, aero, teszt részleg (CFD, szimulátor) amelynél gondok vannak, viszont bármennyire is komplex egy F1-s autó azért megtalálható az adott részleg aki az adott hibáért felel, vagy a megoldását kitalálhatja. Ami még a csapat hiba mellé írható, hogy a sikeres Mercedes-nél az egyik vezető az a Paddy Lowe, aki a McLaren-nél megbukott, mint technikai igazgató, vagy ott van ugye Costa,aki a Ferrari-nál volt hasonló beosztásban. A másik példa az RB, ahol Newey tán picivel több munkát vállal, mint Rory, de rég háttérben vonult és mégis képesek tartani egy nagyon jó szintet, ami az autót illetve, még úgy is, hogy Peter Prodromou is távozott a csapattól.

Másrészt viszont Allison 2013 nyara óta a csapatnál van, ha azt veszem, hogy az első hónapok az ismerkedésről szóltak, akkor is minimum két éve ott van, Fry-t és Tombazis-t is elküldték mellőle, vagyis a saját belső tisztogatása megtörténhetett, illetve ha jól emlékszem, akkor legutoljára ’15-ben érkezett több mérnök a csapathoz, plusz idei évtől már ott van Clear is, aki csökkentette a munkamennyiségét. Vagyis a média által tehetségesnek tartott mérnök, aki ismeri a csapatot, akiben szerintem bíznak is nem képes, mint vezető megoldani a dolgokat ott azért magával a személlyel is gondok lehetnek.

Utoljára módosítva: 2016. május 31. 15:00

Zasalamel
#2 Zasalamel 2016. május 31. 14:28  

Engem inkább a fejlesztés aggat, kb 2013 óta problémák vannak a fejlesztéssel, leraknak egy alapot és nem tudnak ráépítkezni, ezért nem Allisont kell okolni, a csapatban van a hiba és ezért is gondolom azt h kicsit sz*rban vannak mert több ezer fős csapatot nem fognak tudni átformázni, átfésülni h hol lehet a gond.

Hombre B
#1 Hombre B 2016. május 31. 14:20  

Nem mondom, hogy nincs igazság abban amit mondanak, de a végletekig ezzel nem lehet védekezni, pláne, hogy Allison már egy ideje a csapatnál van, illetve a felmerülő problémákat sokkal gyorsabban kellene megoldaniuk.

Kanada mindenképpen mérvadó lesz ebből a szempontból, ha ott az RB előttük lesz, akkor nagyon átlépték a Ferrari-t, amire sok mentség nem lesz.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Maurizio Arrivabene

02016.10.24. 14:34

„***** meg!” – Gerard Butler „hálás” volt Ricciardónak…

Elbocsátó szép üzenet a dobogós „kínzás” után

12016.10.24. 13:16

Vettel a kivetítőn nézte, ahogy majdnem kirepült a pályáról…

"Büszke voltam, hogy meg tudtam fogni ott az autót"