Vettel: Nincs dráma a Ferrarinál!

írta: M4Sport
2016. április 14. 14:21
FOTÓ: ©xpbimages.com

Sebastian Vettel sem örül a Ferrari év eleji nehézségeinek, ennek ellenére nem lát okot a pánikra, mi több, még a bajnoki esélyeiről sem mondott le.

A négyszeres világbajnok lényegében második versenyére készül Kínában, hiszen miután Ferrarija Bahreinben már a bemelegítő körben megadta magát, legutóbb el sem rajtolhatott. Sebastian Vettel motorját a Ferrari azóta kicserélte, s idei második erőforrásának bevetése előrevetíti, nem lesz egyszerű öt hajtóegységgel, azaz büntetés nélkül teljesítenie az idényt.

„Nem vagyok motorspecialista, de amennyire elmagyarázták, egy ritka balszerencse-sorozatnak volt köszönhető a hiba. Egy apróság vezetett nagy bajhoz. A következménye komoly volt, nem is lehetett volna ennél nagyobb, és ezért nagy kár. De időnként hibázunk, el kell ezt fogadni. Nem volt nagy hiba, semmi sem változott” – nyilatkozta Vettel Sanghajban.

„Persze nagy luxusnak tűnhet, hogy be kell vetnünk az új motort már két verseny után – az előző évhez képest is az. Az akkori helyzetünkhöz képest el vagyunk maradva, de hogy ez azt is jelenti-e, hogy a rendelkezésre állókon felül egy további motorra is szükségünk lesz, még nem tudjuk. Nem úgy indult a szezonunk, ahogy szerettünk volna, ez nem titok. Előbb Kimi ausztráliai problémája, aztán a motorhibám Bahreinben – nem úgy megy eddig, ahogy szeretnénk. De bármennyire is tekinthető ez negatívnak, ettől még nem leszek ideges, mert tudom, hogy a csapatunk erős, képes fejlődni, és hiszem, hogy bennünk van a szükséges potenciál. A kérdés csak az, mikor áll össze minden. Remélhetőleg hamar. Meggyőződésem, hogy megkeseríthetjük még idén a Mercedes életét.”

A Ferrari eddig rendre tagadta, hogy krónikus motorproblémái lennének, Vettel most azonban elismerte, nehezebben alakult eddig az évük, mint remélték. „Már a teszteken is volt pár nehézségünk. A versenyhétvégéken a szabadedzéseken minden rendben ment, de aztán a futamokon mindig utolért minket a balszerencse. Nyilván nem vágytunk erre, és meg kell oldanunk ezeket a problémákat. Mindkét esetben másfajta gondról volt szó, amelyek okát már felismertük. Biztosra vesszük, hogy meg is oldottuk őket” – jelentette ki bizakodva a négyszeres bajnok.

Bahrein óta többször hallhattuk, az eredménykényszerben lévő, a Mercedes utoléréséért küzdő Ferrari talán túl messzire ment a fejlesztésekkel, s a megbízhatósági problémáik gyors tempójuknak és agresszív hozzáállásuknak köszönhető. Vettel elismeri, valóban így van. „Igen, lehetséges. Ha fel akarsz zárkózni, nagyobb lépéseket kell megtenned, és ilyenkor becsúsznak hibák. De szó sincs drámáról. Fontosabb, hogyan reagálunk erre. És hogy ugyanaz a hiba kétszer ne forduljon elő, mert az kissé hülyén festene.”

„A bajnoki esélyeinket azonban nem szabad leírni ezzel. Leírni csak a 2015-ös évet lehet. Most még van elég időnk, elvégre 2017 még messze van. Hosszú szezon vár ránk, az ellenfelek most erősek, és bár értek minket csapások, ebből erőt is meríthetünk. Nincs okunk a pánikra vagy aggodalomra. Százszázalékos megbízhatóság úgysem létezik.”

A hírek szerint ezen a hétvégén – idén először – a Ferrari elnöke, Sergio Marchionne is ellátogat a verseny helyszínére. Az olasz a télen kijelentette, csak a bajnoki címmel lenne elégedett idén. Vettel szerint azonban magas elvárásai nem jelentenek extra nyomást a csapat vállán. „A média szereti felnagyítani az ilyesmit, de alapvetően semmi mást nem vár, mint amit maga a csapat. A célja a mi célunk is, ettől nem lesz nagyobb a nyomás rajtunk. 2015-ben másodikak lettünk, most szeretnénk még eggyel előrébb lépni, és ez csak a győzelem útján lehetséges. Nemcsak a Forma–1 ilyen, minden sportág. Komoly előrelépést tettünk meg, és bizakodunk, hogy újabb lépések jönnek.”

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

FireWheel
#2 FireWheel 2016. április 14. 19:49  
ernike:
Állítólag szoftveres bug okozta a hibákat, amit orvosoltak.

Ezt hol olvastad? És ez a szoftveres hiba a "csak" a meghibásodásokért volt felelős, vagy azért is, hogy nem tudták maxon használni a motort?

ernike
#1 ernike 2016. április 14. 15:57  

Állítólag szoftveres bug okozta a hibákat, amit orvosoltak.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.23. 22:56

Hülkenberg bosszús Vettel miatt

"Nem tudom, akarta-e egyáltalán használni azt a helyet"

4072016.10.23. 22:44

Életbevágó rajt-cél győzelem: Hamilton ismét meghódította Texast!

Verstappen és Räikkönen is kiesett