Vettel: Repült a játékautó, ha kezdődött az F1 Michaellel

írta: M4Sport
2016. június 23. 20:28
FOTÓ: ©Ferrari

A szenvedély jelenti a versenyző hajtóerejét – véli Sebastian Vettel, aki az FIA konferenciáján sportág iránti rajongása kezdetéről, valamint szakmája lényegéről beszélt.

A négyszeres világbajnokot a héten Torinóban tartott FIA-konferencián kérdezték egész életét és pályafutását meghatározó versenyzés iránti szenvedélyéről. „Ez még az előtt kezdődött, hogy versenyezni kezdtem volna” – nyilatkozta. „A tény, hogy édesapám amatőrként hegyi versenyeken indult, már fiatalon közel hozott a motorsport világához. Az egész család versenyekre utazott, szóval gyanítom, hogy amikor már elég stabilan tudtam járni, már én is ott voltam, úgy három, három és fél évesen. Aztán egyszer csak nagy hirtelen ott várt rám egy gokart a karácsonyfa alatt. Édesapám nagy Forma–1-rajongó volt, nagy Senna-rajongó, aztán természetesen Michael Schumacher-rajongó. Hét voltam, amikor részt vettem az első versenyemen, és onnantól lépésről lépésre a gokartom évről évre egyre nagyobb lett.”

Mára pedig vörössé vált és Ferrari-embléma virít az orrán… Vettel sosem titkolta, egy álma vált valóra azzal, hogy az olaszok versenyzője lett. „Megtiszteltetés. Amikor gyerekként versenyeztem, még a játékautóm is repült, ha kezdődött a Forma–1, és a példaképem Michael (Schumacher) volt. Neki szurkoltam fiatalon, és az egyik év végi versenyünkre eljött, és átadott nekünk egy trófeát, kezet rázott velünk. Ezt az élményt sosem fogom elfelejteni. Később aztán barátokká váltunk, ami kiváltság volt számomra. Nem szeretem az összevetéseket, de láttam őt a vörös autóban versenyezni – és általában nyerni –, és nagyszerű érzés, hogy most egy hasonló ülésben ülhetek ugyanannál a csapatnál.”

A kérdésre, mi jelenti az autóversenyzés lényegét, Vettel a szenvedélyt nevezte a legfontosabbnak. „A sebesség iránti szenvedély. És amikor elkezdtem, egyből szenvedélyt éreztem a versengés iránt is, hogy megmérethessem magam másokkal, hogy én legyek a legjobb. Végső soron erről szól az egész. A Forma–1-nek nagy múltja van, és nagy megtiszteltetés, hogy itt versenyezhetek, ráadásul a világ legnagyszerűbb csapatában, amelynek szintén nagy múltja van a versenyzésben. Az az izgalom hajt, ami hatalmába kerít az autó vezetése közben.”

Végül arról is beszélt, mi az, amit a motorsport történelméből fontosnak tart átvinni a jövőbe. „Engem gyerekként a sebesség nyűgözött le. A versenyzésnek ragaszkodnia kell a gyökerekhez, és ezek egyikét a sebesség jelenti. Az elérhető kanyartempók hihetetlenek, és ez mindig is így volt. Emellett fontos a veszély is, mert ez teszi izgalmassá. Ez tette izgalmassá a versenyzést régen, és ma is ez teszi. Az autók persze biztonságosabbá váltak, és nem is szabad szemet hunynunk felette, ha történik valami. Mindig lépnünk kell, szerintem ez a helyes hozzáállás” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

f1m12
#1 f1m12 2016. június 23. 22:27  

szerelem a Ferrari, szenvedély a versenyzés iránt
mindig olyan jókat mond. igazán ez népszerűsíti a sportot.hogy egy olyanvalaki, aki többszörös bajnok még mindig így el van ragadtatva.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Max Verstappen

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

Így szólt a rádió Texasban

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál