Vettel szerint az F1-nek szüksége van a veszélyre

írta: M4Sport
2016. június 22. 10:30
FOTÓ: ©xpbimages.com

Néhány nappal az első bakui futam után Sebastian Vettel és Danyiil Kvjat is komoly dicsérettel illette az új pályát, ami a legtöbb modern helyszínnel ellentétben „nem bocsát meg” a hibázóknak. Mindketten úgy érzik, szükség van az ehhez hasonló aszfaltcsíkokra, hiszen még mindig a veszély az egyik tényező, ami igazán vonzóvá teszi a motorsportot.

Az Európa Nagydíj előtt több versenyző is jelezte, aggódik a pálya biztonsága miatt, egyes kanyarokban ugyanis túl kicsi a bukótér és a boxutca bejárata is okozhat kellemetlen meglepetéseket. Mások eközben pont „szigorúsága” miatt kezdték dicséri a bakui aszfaltcsíkot, mondván, a Forma–1-nek szüksége volt már egy olyan modern pályára, ami „megbünteti a hibázókat”, Baku pedig pont ilyen, hiszen a kisebb bukóterek miatt könnyen a falban kötheti ki az, aki elmért egy kanyart.

Ezeket a gondolatokat szombaton a Mercedes sportigazgatója fogalmazta meg, de nemcsak ő gondolja, hogy a helyszín, és az általa generált „veszélyérzet” hasznára lesz a királykategóriának, hanem például Sebastian Vettel is, aki a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) sportkonferenciáján dicsérte a pályát. „A múlt héten, amikor megérkeztünk, Baku rengeteg kritikát kapott, mondván, túl veszélyes, de én nem értek egyet ezzel. Az FIA és szervezők hihetetlen munkát végeztek, beillesztettek egy pályát egy olyan helyre, amit nem arra terveztek, hogy versenyeket rendezzenek rajta. Látványos, és szinte alig van helye a hibának. Ezért izgalmas a versenyzés. Azt hiszem, ez tette izgalmassá a múltban, és most is ez teszi izgalmassá” – mondta a német.

Később kiemelte, erre a veszélyre bizony szüksége van a királykategóriának, hiszen többek között az teszi vonzóvá a szurkolók számára. Persze ezzel nem arra akarta célozni, hogy szükségtelenek lennének a biztonsági fejlesztések, hiszen ezt a témát is fontosnak tartja, csupán azt hangsúlyozta, a szövetségnek meg kell találnia az egészséges egyensúlyt. „Nagyszerű, hogy az autók sokkal biztonságosabbá váltak, hiszen tudjuk, hogy a múlt versenyzői nem voltak ennyire szerencsések, az autók pedig nem voltak ennyire biztonságosak. Azt hiszem, meg kell találnunk a megfelelő kompromisszumokat” – kezdte gondolatmenetét.

Sebastian Vettel

„A szenvedély, a sebesség, a veszély és a hang is roppant fontos hozzávaló. Mi is azt akarjuk, hogy a sport biztonságosabb legyen, mi sem csukjuk be a szemünket, ha valami rossz dolog történik, sőt úgy gondolom, reagálnunk is kell erre. Az előző években nagyon sokat tanultunk, és most is tanulunk, én pedig biztosra veszem, ez a helyes hozzáállás. Nehéz megteremteni az egyensúlyt, és ez rosszul is hangzik, de a sportnak valamilyen szinten veszélyesnek kell maradnia, mert emiatt is vonzó az emberek számára. Ha elveszítjük ezt a fontos összetevőt, akkor az emberek többé nem fogják úgy érezni, hogy ez az egész távol áll tőlük, vagy azt, hogy kívül esik az ő világukon, és a versenyzés kevésbé lesz izgalmas számunkra” – zárta érvelését a négyszeres világbajnok.

A verseny után a Toro Rosso orosz pilótája, Danyiil Kvjat is hasonló gondolatokat fogalmazott meg Baku és a veszélyek kapcsán. „Azt hiszem, ezen a pályán tényleg bátornak és tökösnek kell lenned; ezt nagyon jó látni. Folyamatosan a határon kell lenned, miközben tudod, hogy a pálya könnyen megbüntethet. Azt hiszem, a modern pályák közül ez az egyetlen, amin gyakrabban versenyeznénk. Itt most nemcsak az utcai pályákról van szó; vegyük csak Zandvoortot, Mugellót – melyeken néhány éve még én is versenyeztem – vagy Imolát, ahol szintén kisebbek a bukóterek, mégis ezeket a pályákat szívesen látnánk a versenynaptárban” – nyilatkozta a Motorsportnak.

Amikor megkérdezték, Baku például szolgálhat-e a jövő versenypályáinak, Kvjat eléggé egyértelmű választ adott. „Természetesen! Nem kell, hogy a naptár felét utcai pályák adják, hiszen más helyszíneken is szükség van a bátorságra” – utalt a korábban említettekre. „Abu-Dzabiban például nincs, az olyan, mintha robotként vezetnél rajta. Ha későn fékezel, akkor bosszús vagy, mert elveszítettél egy kört, de nincs rajtad nyomás amiatt, hogy ha kicsúszol, akkor össze is törheted az autót” – magyarázta a fiatal pilóta, aki a felfüggesztés meghibásodása miatt adta fel a futamot, ez a hiba pedig adott esetben egy komoly balesethez vezetett volna. Ő azonban nem aggódott miatta. „Nem örültem volna, ha a falban végzem. Ezért is álltunk ki. De ez egy veszélyes sport, amihez a balesetek is hozzátartoznak. Ha eltört volna a felfüggesztésem, tényleg nagyot eshettem volna, de amikor aláírtam a szerződésem, tudtam, hogy ez is játék része” – zárta gondolatát.

Danyiil Kvjat

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”