Vettel szerint az F1 szégyellheti magát az időmérője miatt

írta: M4Sport
2016. március 31. 17:13
FOTÓ: ©xpbimages.com

Sebastian Vettel szerint a Forma–1-nek szégyenkeznie kell amiatt, hogy Bahreinben is kitartott az új időmérős rendszer mellett. Lewis Hamiltont meg sem lepte a döntés – az egész mezőny zúgolódik.

Bár unalmasnak és egyhangúnak semmiképpen sem lehetett nevezni az idénynyitó Ausztrál Nagydíjat, Bahreinben a csütörtöki sajtónapon nem a Mercedes és a Ferrari csatája valamint a mögöttük zajló rendkívül szoros küzdelem volt a főtéma. Fernando Alonso balesete és versenyzéstől való eltiltása mellett a figyelem középpontjában a melborune-i blamázs után is megtartott új időmérőrendszer, valamint versenyzők érdekvédelmi szervezetének (GPDA) múlt heti kritikus nyílt levele állt.

Sebastian Vettel kijelentette, a sportág szégyellheti magát, hogy még egy hétvégét adott a szurkolók többségét megbotránkoztató kvalifikációnak. „Mint mindenki más, én is csalódott vagyok, hogy nem tér vissza a régi rendszer. És meg is lepett. Mintha fagylaltárus lennél, és csak vanília lenne a kínálatodban, miközben egy olyan helyre érkezel, ahol mindenki csokifagyit akar. A következő napon újra kinyitsz, és mit kínálsz ilyenkor? Naná, hogy újra vaníliát! Normál esetben én ilyenkor már igazodnék a vevők igényeihez. De itt valaki elég rosszul végzi a dolgát, ha ennek épp az ellenkezőjét teszi. És erre nem is lehetünk valami büszkék” – fogalmazott a négyszeres világbajnok.

A versenyzők Ausztrália után nem véletlenül álltak elő nyílt levelükkel, melyben a sportág hibásan működő döntéshozási rendszerét bírálták. Bahreinben gyakorlatilag nem volt olyan pilóta, aki ne hangsúlyozta volna ki, hogy teljes mértékben a GPDA törekvései mögött áll – függetlenül attól, tagja-e az érdekvédelmi szervezetnek vagy sem. Vettel a szervezet alelnökeként természetesen nagyon határozott véleménnyel bír, s kiemelte, valóban az időmérő szisztémája volt a kiváltó oka annak, hogy megfogalmazták kritikájukat.

„Egyértelműen kifejtettük az álláspontunkat. Akkor viszont még nem tudtuk, hogy most pontosan ugyanolyan időmérő szisztémánk lesz, mint Ausztráliában volt. Személy szerint egyszerűen csalódott vagyok amiatt, hogy ugyanazt csináljuk. A megoldást a 2015-ös rendszer jelentené. Nincs szükség a köztes megoldásra. Egyszerűen nem értem, hogyan lehetett még egyszer így dönteni, ha az első alkalommal mindenki ellene volt. Itt valami nincs rendjén. Nem szeretnék ujjal mutogatni másokra, de ez a történet is csak alátámasztja, amit mi, versenyzők a levelünkben megfogalmaztunk.”

„Szeretnénk, ha olyan döntések születnének, melyek a sportág egészének a javát szolgálják. Szerettük volna elgondolkodtatni mindenkit. Tisztában vagyunk vele, hogy egy efféle levél nem sok mindent változtat meg, főleg nem egyik napról a másikra. Abban valamennyi versenyzővel egyetértünk, hogy nem nekünk kell felelnünk a szabályokért. Más sportágakban sem a sportolók írják a szabályokat. De szeretnénk elérni, ha olyan döntések születnének, melyek – függően attól, ki minek tartja a Forma–1-et – a sportág és a show szempontjából is ésszerűek lennének, javulást hoznának.”

Bernie Ecclestone a versenyzőknek címzett válaszlevelében kiemelte, nemcsak kritikát, megoldási javaslatokat is vár a mezőny tagjaitól. Bahreinben Vettelt megkérdezték, mi lenne az első dolog, amin változtatna, és határozott válasszal szolgált. „A mai motorok túl sokba kerülnek. A csapatok és a sportág szempontjából is jobb lenne, ha visszatérnének a szívómotorok.”

Sebastian Vettel

Hamilton már meg sem lepődik

Ellenfele, Lewis Hamilton már a téli tesztek óta keményen és határozottan bírálja a Forma–1 vezetőségét és szabályait. Az időmérő témájában pesszimista hangot ütött meg. „Engem ez nem lepett meg. Azért, mert tudom, hogy mennek a dolgok mostanában az F1-ben. Sosincs gyors döntés, oda-vissza, oda-vissza haladunk. Egyik percben az egyik irányba, másikban a másikba, aztán a következőben megint egy másikba. Aztán van, hogy elveszünk, máskor meg visszatérünk a kiinduló ponthoz. De érdekes történet ez annak ismeretében, hogy a szurkolók mennyire elégedetlenek voltak. Hallottam, hogy volt pár csapat, amely nem akart változást, ezért nem is lehetett változtatni” – magyarázta.

Csapattársa, Nico Rosberg eközben azt hangsúlyozta, hogy a sportág nem veheti semmibe a szurkolók véleményét. Szerinte az időmérő körüli huzavona is csak azt igazolja, valami nagyon nincs rendjén a sportági vezetésben. „A közelmúlt több példával is szolgált. A szurkolók nem elégedettek az időmérővel. Mi márpedig főként a szurkolókért versenyzünk. De a következő évi szabályokat is említhetem. Nagyobb lesz a leszorítóerő, de ez valójában nem segít az előzéseknél. A nagyobb leszorítóerő csak nehezebbé teszi a többi autó követését, az előzést. Szóval nem feltétlenül ez a leghelyesebb döntés” – tért át a 2017-es szabálytervezet kérdésére.

Lewis Hamilton

Az időmérős szabály csak a kezdet?

Ennek kapcsán a háromszoros futamgyőztes, Daniel Ricciardo is kifejtette véleményét – ő is hangsúlyozta, az új regulák ugyanúgy félresikerülhetnek, ahogyan most az időmérő reformja is. „Hogy mit látnék szívesen? Ésszerű döntéseket a szabályalkotásnál. A benzinspórolás száműzését. A lehetőséget, hogy teljes gőzzel versenyezhessünk, mégpedig a versenytáv egészén. Hogy a versenyzők még mindig élvezik a vezetést, nem is kérdés, de a versenyzés lényegét nem a gumikkal és az üzemanyaggal való spórolás jelenti” – hívta fel a figyelmet.

„Nagyon óvatosnak kell lennünk a megoldásokkal. Azzal, hogy egyszerűen nagyobb leszorítóerőt generálnak az autók, nagyon egysíkúvá is válhatnak a versenyek, mert a szélárnyékozás problémáján ez mit sem segít. Azzal nem érünk el semmit, ha öt másodpercet gyorsulnak az autók. És szeretnék olyan szabályokat, melyek díjazzák, ha jó az autód. A mai szabályokban túl nagy hangsúly került a motorokra.”

Oszd meg!

8 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

McLarenHonda
#8 McLarenHonda 2016. április 01. 13:56  
vasa007:
Az a baj a pisztácia úgy néz ki ezeknél is kifogyott.... Na akkor ez a futam is kimarad. Az időmérő ugye teljesen nézhetetlen. vasárnapra meg inkább szerveztem egy kirándulást a családdal, barátokkal. Mert választani mindig lehet... Aztán majd elolvasom miket írtok, érdemes-e legalább valamit visszanézni belőle. Az asszony ugyan csodálkozik tavaly óta, miszerint "de hát Forma-1 vagy....", de majd megszokja.....

Örülök hogy van aki még tudja miből idéztem:)

Nálam is ez van, pedig Hami szurkoló vagyok (egyebek mellett), de ezek a versenyek nézhetetlenek, ahhoz meg túl jó az idő, hogy otthon üljek a tévé előtt. Pedig én még a motorformulát is imádom.

vasa007
#7 vasa007 2016. április 01. 08:04  
McLarenHonda:
Seb, nem vanilia, hanem karamella, tuttifrutti, rumosdió, és kávé. Egy kis pisztáciával.

Az a baj a pisztácia úgy néz ki ezeknél is kifogyott....

Na akkor ez a futam is kimarad. Az időmérő ugye teljesen nézhetetlen. vasárnapra meg inkább szerveztem egy kirándulást a családdal, barátokkal. Mert választani mindig lehet... Aztán majd elolvasom miket írtok, érdemes-e legalább valamit visszanézni belőle.
Az asszony ugyan csodálkozik tavaly óta, miszerint "de hát Forma-1 vagy....", de majd megszokja.....

Utoljára módosítva: 2016. április 01. 08:09

McLarenHonda
#6 McLarenHonda 2016. március 31. 22:04  

Seb, nem vanilia, hanem karamella, tuttifrutti, rumosdió, és kávé. Egy kis pisztáciával.

totopad
#5 totopad 2016. március 31. 19:50  
trialboj:
Az a valaki nagyon badass ötletekkel kell hogy rendelkezzen, (azzal kapcsolatban hogy lesz ebből ismét nagy biznisz) mert ha ilyen hatékonyan építgeti lefele az f1 népszerűségét, akkor azzal hogy 5 év múlva majd helyrehozza a főbb problémákat még nem tesz csodát, csak megakasztja a további szurkolók elpártolását. Az f1 fb oldala elég aktív, és jó videókat stb posztolgatnak, meghozzák a kedved a hétvégi futamhoz. DE én már eleve rajongó vagyok, azzal hogy felelevenítik mi történt tavaly v pár éve engem könnyen megfognak, de az akit ez még nem érdekel, többnyire a videók alatti hsz-ket olvasva azt a képet kapja hogy a szurkolók ezt meg azt kifogásolják, és többnyire mindig lázonganak valami ellen... Miért akarna elkezdeni egy olyan sorozatot követni, amit hétről hétre a saját szurkolói temetnek?

Mert börni papa irreális árat kér érte! Ebbe gondoljatok bele! Lehet, hogy egy Amerikából jött promóter, milliószor jobb show-t tudna csinálni úgy, hogy közben a sportra is ügyelne, de olyan magas árat kérnek érte, hogy senki sincs a földön, aki kifizetné ezt!
Ami az elmúlt időszakban történt és most történik, azt már nem tudom véletlennek, vagy hozzánemértésnek nevezni, olyan, mintha tudatosan rombolnák le az egészet! Ennek meg nyilván oka van!

trialboj
#4 trialboj 2016. március 31. 18:59  
totopad:
Remélem ez tovább folyik és abszolút a béka segge alá fog esni a nézettség és szétesik az egész. Mondjuk nekem van egy olyan hátsó gondolatom, hogy valaki meg szeretné venni az egészet, csak Börni papa túl magasra tolta az árát és az illető megpróbálja belülről szétbomlasztani az egészet, hogy olcsóbban megvehesse!

Az a valaki nagyon badass ötletekkel kell hogy rendelkezzen, (azzal kapcsolatban hogy lesz ebből ismét nagy biznisz) mert ha ilyen hatékonyan építgeti lefele az f1 népszerűségét, akkor azzal hogy 5 év múlva majd helyrehozza a főbb problémákat még nem tesz csodát, csak megakasztja a további szurkolók elpártolását.

Az f1 fb oldala elég aktív, és jó videókat stb posztolgatnak, meghozzák a kedved a hétvégi futamhoz. DE én már eleve rajongó vagyok, azzal hogy felelevenítik mi történt tavaly v pár éve engem könnyen megfognak, de az akit ez még nem érdekel, többnyire a videók alatti hsz-ket olvasva azt a képet kapja hogy a szurkolók ezt meg azt kifogásolják, és többnyire mindig lázonganak valami ellen... Miért akarna elkezdeni egy olyan sorozatot követni, amit hétről hétre a saját szurkolói temetnek?

Zasalamel
#3 Zasalamel 2016. március 31. 17:47  

Van olyan érzésem h ez az egész arra megy h minél többet beszéljenek az F1-ről, azt már nem érdekli őket h ennek negatív hangja van.

totopad
#2 totopad 2016. március 31. 17:45  

Remélem ez tovább folyik és abszolút a béka segge alá fog esni a nézettség és szétesik az egész.
Mondjuk nekem van egy olyan hátsó gondolatom, hogy valaki meg szeretné venni az egészet, csak Börni papa túl magasra tolta az árát és az illető megpróbálja belülről szétbomlasztani az egészet, hogy olcsóbban megvehesse!

f1m12
#1 f1m12 2016. március 31. 17:36  

még a pilóta sem tudja biztosra mondani csütörtökön, h h lesz az időmérő szombaton.
mennyi idióta! és lehet jobb lett volna, ha meg se szólal

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

rajt

02016.10.27. 08:14

Mexikói tudnivalók

Gumik, DRS-zónák, sajtótájékoztatók

202016.10.26. 17:25

Az igazi Alonso még nem veszett el – „A győzelem a minden”

Úgy alkalmazkodik, mint senki más – úgy térne vissza a csúcsra, ahogy előtte senki

12016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”