Vettelnek van megoldása: Levegőt a versenyzőknek!

írta: M4Sport
2016. szeptember 01. 20:28
FOTÓ: ©xpbimages.com

A versenyzők szerint túlságosan következetlen a bíráskodás mostanság az FIA-nál. Miközben többen az állandó bírói testületben látják a megoldást, Sebastian Vettel más javaslattal állt elő.

A két Ferrari-versenyzőn kívül valamennyi résztvevő a némaságot választotta inkább, amikor Max Verstappen vezetési stílusa került szóba a csütörtöki monzai sajtótájékoztatón. Annál többet beszéltek viszont az FIA szabályozási és büntetési szokásairól, mellyel a jelek szerint többségük nincs megelégedve.

A szövetséget a közelmúltban (is) számos kritika érte következetlen ítélkezése miatt. „Amióta az F1-ben vagyok, nem valami következetesek a büntetések” – állapította meg a tavaly bemutatkozott Carlos Sainz. „Van, hogy leszorítasz valamit, és tíz másodpercet kapsz érte, mint én Oroszországban, aztán újra elköveti valaki, mint tették azt Barcelonában, és mégsem jár érte semmi. Ez nem elég következetes.”

Esteban Gutiérrez szerint is lenne min javítani. „Az elmúlt években történtek furcsa dolgok. Ha következetesebbek lennének, az mindenki számára jobb lenne” – jelentette ki.

Rutinos kollégája, Jenson Button rámutatott, talán azzal lehetne változást elérni, ha állandó bírói testületet alkalmaznának. „Mindannyian úgy látjuk, hogy a következetesség a legfontosabb. De ezt elérni nem könnyű, mivel sosem ugyanazok a bírák. Ez így nehéz.”

Sebastian Vettel azonban másban látja a megoldást. Szerinte a probléma abban gyökeredzik, hogy mára túlságosan bonyolulttá vált a szabálykönyv. „A múltban úgy tudom, volt állandó bíránk, de változtattunk, mert úgy éreztük, nem elég jó így. Én biztosan nem szívesen lennék bíró. Túl sok a szabályunk, miközben minden egyes helyzet más. Emellett minden helyzetet másképp is kezelnek” – mutatott rá a négyszeres bajnok.

„Szerintem képtelenség száz százalékosan következetesnek lenni. A gond az, hogy túl van szabályozva minden. Jobb lenne, ha minden a mi kezünkben lenne, mi döntenénk a határokról. Persze nyilván vannak határok, amelyeket nem léphetsz át: nem tolhatsz le senkit a pályáról. Erről lehet beszélni. De szerintem jobb lenne, ha mi dönthetnénk” – vélekedett.

Ez várhatóan jó ideig beszédtéma lesz még a versenyzők körében. Pénteki megbeszélésük az FIA-val mindenesetre érdekesnek ígérkezik…

FIA
Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt