Vettelt meglepi, hogy a külvilág ennyire leírja a Ferrarit

írta: M4Sport
2016. június 10. 08:54
FOTÓ: ©xpbimages.com

Végre maximálisan kiaknázhatja az autójában rejlő teljesítményt a Ferrari, s Sebastian Vettel reményei szerint ezzel bizonyíthatják, még mindig ők a Mercedes első számú üldözői.

Továbbra is idei első győzelméért harcol a Ferrari. Az olasz csapat az elmúlt két hétvégén képtelen volt a maximumot kihozni versenyeiből, s ennek köszönhetően a Red Bull a konstruktőri bajnokságban 9 pontra megközelítette őket, míg az egyéni bajnokságban Daniel Ricciardo két bajnokuk elé került a harmadik helyre.

A szakértők, a média és a szurkolók körében sokan nagy csalódásként értékelik a Scuderia eddigi teljesítményét – Sebastian Vettel nem egészen érti, miért gyakorolnak rájuk ekkora nyomást. „Van rálátásunk a dolgokra, így pontosan tudjuk, mi ment rosszul. Nem keresünk kifogásokat. Ennek ellenére meglep minket, hogy kívülről mindent így felnagyítanak. Nem vagyunk olyan rosszak, mint amilyennek beállítanak minket” – nyilatkozta.

Szerinte ezt már csak az is bizonyítja, hogy némi szerencsével sokkal jobb mérleggel, futamgyőzelemmel is rendelkezhetnének. „Ha Barcelonában jobb helyekre kvalifikáljuk magunkat, megnyertük volna a versenyt. És ha Monte-Carlóban azonnal megelőzőm Massát, akkor az első helyért harcolhattam volna, nem a negyedikért” – sorolta elszalasztott lehetőségeiket, hozzátéve, két idei kiesése során is sok pontot veszített, melyekkel vélhetően jóval közelebb lenne a Mercedeshez.

Bajnoki reményeiről még eszében sincs lemondani. „Miért akarnék itt lenni, ha már föladtam volna, és azt mondanám, nem is reménykedem abban, hogy megfordíthatjuk még a bajnokságot? A múlt évben is hittem benne, és ha megnézzük, mennyire voltunk versenyképesek akkor, ez elég távol állt a papírformától. De mi nem papíron versenyzünk! Ha mindig a papírforma érvényesülne, otthon is maradnék, mert már februárban tudnám, ki lesz a világbajnok – ez így elég unalmas lenne. Az életben minden unalmas lenne, ha csak a papírforma létezne és így állnánk hozzá. Mi nem tesszük, versenyzünk, mert hisszük, hogy bármi megtörténhet.”

„Két hete Monacóban jó és izgalmas versenyt futottunk, de számunkra máshogy is alakulhatott volna. Szóval igenis hiszem, hogy fordíthatunk. Hiszek a csapatban, és bár tudom, hogy még nem ott tartunk, ahol szeretnénk, nem arathatunk kettős győzelmeket, de sosem tudhatjuk. Mindent megpróbálunk, keményen küzdünk, mindent beleadunk, hogy megnyerjük ezt a versenyt, majd a következőt is. Nem voltam jó matekból, de ahhoz nem kell zseninek lenni, hogy kiszámítsd, hogy még mindig nyerhetünk.”

Sebastian VettelKanada sem sorsfordító

Vettelék ezen a hétvégén új turbófeltöltővel versenyeznek. Az Auto Bild szerint az év elején pedzegetett 50 lóerős előrelépésük azért nem sikerült, mert a csapatnak a megbízhatósági problémák megoldásával kellett foglalkoznia. Ezek egy részéért a turbina felelt, amelyet nem tudtak olyan fordulatszámon használni, mint szerettek volna, s ez a hibrid rendszerük hatékonyságát is befolyásolta: autóik az egyenesek második felében időt vesztettek a riválisokhoz képest. „Nincs alapvető probléma az autónkkal, egyszerűen csak nem tudtuk kihasználni a tempóját” – mondta erről Vettel.

A Ferrari a hétvégén számos újítást pályára visz majd. Versenyzőik megkapják az új turbófeltöltőt, melyhez két módosító pontot használtak el. Emellett elkészült az új hátsó felfüggesztésük is. Az Auto Motor und Sport által korábban megszellőztetett új rövid orrkúpról eközben kiderült, nem érkezik: a csapat, amely töréstesztet teljesített egy ilyen elemmel, nem a Ferrari, hanem a Red Bull volt. Vettel ennek ellenére jelezte, nem látja sorsfordítónak a montreali versenyt: szerinte távolról sem ez dönt arról, lesz-e még esélyük a bajnokságban.

A kérdésre, a Red Bull az elmúlt hetekben átugrotta-e a Ferrarit, elmondta: „Ha csak a pillanatnyi helyzetet nézzük, igen. De ha az autók tempóját vesszük, biztos vagyok benne, hogy még mindig mi vagyunk a Mercedes első számú üldözői. Jelenlegi helyzetünkhöz képest talán muszáj lesz előrelépnünk, hogy nyomást gyakorolhassunk a többiekre. Megvannak az okai annak, hogy eddig nem tudtuk megmutatni, mire vagyunk képesek. Bizonyos dolgok rajtunk múltak, mások nem. Agresszíven próbáltuk csökkenteni a hátrányunkat a Mercedesszel szemben, néha talán túlságosan agresszíven. És ennek megfizettük az árát. Most ennek kell véget vetnünk.”

Vettel jelenleg 46 pontos hátrányban áll a bajnoki tabella 5. helyén. Hiszi, hogy még ledolgozhatja ezt. „Hiszek a csapatban és az esélyünkben. Akár ebben az évben is” – hangsúlyozta.

Oszd meg!

17 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

kayassine
#17 kayassine 2016. június 10. 21:05  

A nyomás csökkentése tavaly még Arrivabene feladata volt, idén meg Vettel viszi ezt a feladatot, legalábbis innen úgy tűnik.

cybergyerek
#16 cybergyerek 2016. június 10. 17:06  
andrea1:
Duna tv-n lesz most a f1 és nyilván érthető, ha a foci Eb-t részesítik előnyben ami 4 évente van és a f1-nek a hétvégi futam csak egy állomása a vb-ban. És csak ezt a hétvégét zavarja meg, mert kanadai futam révén nálunk este zajlanak az edzések, futam amikor eb meccsek is. Az Eb-nek július 10.-én van vége,addig további 3 futam lesz de mind Európában,helyreáll a helyzet ilyen szempontból, valószínűleg.

hát a bakui versenyhétvégénél még befog zavarni 1 hét múlva, mert akkor még zajlik a csoportkör és ilyenkor vannak 15:00-kor kezdődő meccsek is...

Utoljára módosítva: 2016. június 10. 17:07

albutr
#15 albutr 2016. június 10. 16:50  
Raikkönen:
Lehet elkerülte a figyelmedet, de a hétvégén a Duna fogja közvetíteni mind a szabadedzést, mind kvalit versenyt.

a futamot leismétlik?

Janisf
#14 Janisf 2016. június 10. 13:01  
Thibczy:
Csak mindenhol az a fránya feltételes mód. Erőből esélyük sincs a győzelemre, tempóban pedig semmivel sincsenek közelebb a Mercihez mint tavaly. A Red Bull pedig ha nem is lesz olyan erős mindenhol, mint az elmúlt két futamon, akkor is komoly rivális lesz a szezon során. Melbourne-ben volt reális esélyük egyedül, a többi pályán a Merci toronymagasan verte őket, Monacóban pedig a Ricciardo mindenkit.

Ez kb ugyanaz a helyzet mint ami a mclarennél van, hogy mikor lesznek már versenyképesek? Extra nyomást tesznek rájuk, mert mindenki elvárja a ferraritól és a mclarentől is a jó szereplést.. A múlt eredményei kötelezik őket, és a múlt által felállított elvárások rányomják a bélyegüket a mostani szezonokra.. Példának Okáért a 90-es években domináló Williams csapatról már lekerült ez a nagy nyomás.. Rajtuk inkább a 2000-es évek elején volt ez megfigyelhető... Aztán ezután kerültek csak igazán mélyre... Remélhetőleg a mclaren és a Ferrari eredménygörbéje is magasan felfelé fog ívelni a következő években... De hát sajnos nem látunk a jövőbe.

Thibczy
#13 Thibczy 2016. június 10. 12:55  

Csak mindenhol az a fránya feltételes mód.
Erőből esélyük sincs a győzelemre, tempóban pedig semmivel sincsenek közelebb a Mercihez mint tavaly. A Red Bull pedig ha nem is lesz olyan erős mindenhol, mint az elmúlt két futamon, akkor is komoly rivális lesz a szezon során.

Melbourne-ben volt reális esélyük egyedül, a többi pályán a Merci toronymagasan verte őket, Monacóban pedig a Ricciardo mindenkit.

grabowsky78
#12 grabowsky78 2016. június 10. 12:23  

Nem olyan rossz a Ferrari szerintem se, csak idén hadilábon állnak a szerencsével is! Minden évben egy viszonylag jó kocsit építenek általában(kivéve 2014), mert azért a második legjobb autó is egy igen igen jó versenyautó, csak az a pici hiányzik mindig a végső győzelemhez! A Redbullos érában is mindig megvolt a jó alap csak év közben nem sikerült megugrani azt a kis lépcsőt amit a Redbullnak igen! Most is hasonló a helyzet, van egy jó alap, de apróbb hibák miatt nem sikerül győzelmeket szerezni! Sajnos az a baj, hogy a Ferrarinál nem kapcsolnak időben nem lépnek meg olyan dolgokat amik a jövőbe mutatnak és ezért mindig valaki után szaladnak a második helyen (lásd szimulátor, szélcsatorna, stb) ! Én reménykedek, hogy hamarosan sikerül valami kitalálni az olaszoknak és majd a mezőny szalad utánuk!

f1m12
#11 f1m12 2016. június 10. 12:18  

pont ezért írják le sokan a Ferrarit: mert mindenhol csak feltételes módban beszél. ha megelőzi Massát, ha jobb helyről indul, ha ha ha.....és az emberek csak azt látják, h nem tudja megcsinálni. miért?

Go.Michael
#10 Go.Michael 2016. június 10. 12:03  

Azért azt se felejtsük el, hogy Vettel ezzel a ferrarival nem húzott zsákbamacskát. 2014-ben hol volt a ferrari? Tudta ő mit fizet ki a pénztárnál, tisztában volt vele. 4 éven keresztül bajnok kocsija volt, kereste a kihívást és megtalálta, ha ezt a ferrarit a győzelemre tudja vezetni, szerintem az egész pályafutását egy új szintre tudná emelni.

A 2017-es szabályoknak megfelelő átépített autóval a ferrari készült el elsőként, le lennének maradva? Nem lesz akkora ugrás 2017 mint a hibrid éra volt 14-ben. Ha az idei autó gyermekbetegségeit ki tudnák használni, a hátralevő futamokat tudnának pár győzelmet felmutatni, szerintem jövőre nem lennének sansztalanok abszolút. Idei autó sem rossz, csak van jó pár olyan hibája, amiért egyszerűen nem tudják maximumon használni a rendszert. Ezen kell javítani elsősorban.

Janisf
#9 Janisf 2016. június 10. 11:14  
niconauta:
m4 hétvégi műsorkínálatában erősen a foci dominál port.hu szerint komolyan, ennyire nincs igény forma-1 Magyarországon?

Sokkal jobban szeretem a Forma1-et mint a focit, de az EB-re még én is kíváncsi vagyok! :) Okééé nem szaladok a boltba hatalmas kijelzős tv-t venni, nem fogok nagy sörözős haveros meccsnézős estéket csinálni, és lehet sőt biztos is hogy nem fogom látni az összes meccset, de követni fogom az biztos, mert engem is érdekel. :)

andrea1
#8 andrea1 2016. június 10. 10:17  
niconauta:
m4 hétvégi műsorkínálatában erősen a foci dominál port.hu szerint komolyan, ennyire nincs igény forma-1 Magyarországon?

Duna tv-n lesz most a f1 és nyilván érthető, ha a foci Eb-t részesítik előnyben ami 4 évente van és a f1-nek a hétvégi futam csak egy állomása a vb-ban. És csak ezt a hétvégét zavarja meg, mert kanadai futam révén nálunk este zajlanak az edzések, futam amikor eb meccsek is. Az Eb-nek július 10.-én van vége,addig további 3 futam lesz de mind Európában,helyreáll a helyzet ilyen szempontból, valószínűleg.

Timad
#7 Timad 2016. június 10. 10:17  
niconauta:
m4 hétvégi műsorkínálatában erősen a foci dominál port.hu szerint komolyan, ennyire nincs igény forma-1 Magyarországon?

Duna

Raikkönen
#6 Raikkönen 2016. június 10. 10:14  
niconauta:
m4 hétvégi műsorkínálatában erősen a foci dominál port.hu szerint komolyan, ennyire nincs igény forma-1 Magyarországon?

Lehet elkerülte a figyelmedet, de a hétvégén a Duna fogja közvetíteni mind a szabadedzést, mind kvalit versenyt.

niconauta
#5 niconauta 2016. június 10. 10:06  

m4 hétvégi műsorkínálatában erősen a foci dominál port.hu szerint
komolyan, ennyire nincs igény forma-1 Magyarországon?

Raikkönen
#4 Raikkönen 2016. június 10. 09:38  
Timad:
Kíváncsi vagyok meddig tart az idill Vettel és a Ferrari között.. Ha jövőre megint lemaradnak, amire valljuk be nagyon nagy a sansz, az jelenthet 2-3 évnyi kapaszkodást. Az új érában az aero és a mechanikai tapadás, felfüggesztés dominál majd.. (gondolom én..) hát ezek meg nem a ferrari erősségei..

Azt már Ő is látja, hogy ez a Ferraris kaland nem arról fog szólni, hogy halomra nyeri magát és több éven keresztül legyőzhetetlenek lesznek. (persze előfordulhat, csak nagyon kevés az esélye)
Szerintem ha jövőre valós kihívóvá tudnak válni, akkor Seb már örülni fog, idén nem hinném hogy lenne reális esély vb címre.

plman
#3 plman 2016. június 10. 09:36  

nekem van egy olyan érzésem, hogy a szabályváltozást megint be fogja szopni a ferrari. akkor megint jön, hogy elkezdenek 2-3 éves tervekről beszélni és akkor már ott tart a német, hogy 4-5 éve lesz a csapatnál és még nem harcolt ténylegesen (úgy értem, hogy valós eséllyel) a vb címért.

Timad
#2 Timad 2016. június 10. 09:29  

Kíváncsi vagyok meddig tart az idill Vettel és a Ferrari között.. Ha jövőre megint lemaradnak, amire valljuk be nagyon nagy a sansz, az jelenthet 2-3 évnyi kapaszkodást. Az új érában az aero és a mechanikai tapadás, felfüggesztés dominál majd.. (gondolom én..) hát ezek meg nem a ferrari erősségei..

Hombre B
#1 Hombre B 2016. június 10. 09:23  

Szép az optimizmus és matematikailag is van esélye még, pláne, hogy anno Alonso is kb. ekkora hátrányból fordított majdnem. Viszont neki és a csapatnak azt is látnia kell, hogy 2009 óta egy ördögi körben van a Ferrari, a szabályváltozásra rosszul reagálnak, majd a rákövetkező évre nagyot javulnak, majd mindig egy lépéssel le vannak maradva, ha ezen sikerülne változtatni akkor végre felnőnének a kor F1-nek szintjére, ahol a Mercedes és a RB van jelenleg, főleg leginkább az utóbbi csapat.

Utoljára módosítva: 2016. június 10. 09:27

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

rajt

02016.10.27. 08:14

Mexikói tudnivalók

Gumik, DRS-zónák, sajtótájékoztatók

202016.10.26. 17:25

Az igazi Alonso még nem veszett el – „A győzelem a minden”

Úgy alkalmazkodik, mint senki más – úgy térne vissza a csúcsra, ahogy előtte senki

12016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”