Vettelt meglepik a kritikák – büntetését túlzónak tartja

írta: M4Sport
2016. október 06. 12:29
FOTÓ: ©xpbimages.com

Meglepi Sebastian Vettelt a malajziai balesete óta kapott sok kritika. Továbbra sem érzi úgy, hogy őrült manőverbe kezdett, sem azt, hogy túlságosan görcsösen versenyezne mostanság.

„Idióta”, „őrült”, „nevetséges manőver” – e jelzőkkel illette Max Verstappen Sebastian Vettel legutóbbi sepangi első kanyaros megmozdulását. Közös múltjukat ismerve persze lehet azt mondani, hogy a holland csupán kihasználta a lehetőséget, és verbális revánsot vett a négyszeres bajnokon Spáért, de nemcsak ő, mások is keményen bírálták a Ferrari versenyzőjét az elmúlt napokban.

Az olasz sajtó kríziséről cikkezett, megjegyezve, hogy a hanyatló Ferrari Vettelt is kezdi magával rántani a gödörbe; Niki Lauda pedig éppen Verstappenhez hasonlította megmozdulását. „Ez az akció teljesen szükségtelen volt. Muszáj lesz rendbe tennie magát” – nyilatkozta. „Túl agresszív volt, és ezzel a saját versenyét is tönkretette. Saját magát helyezi túlságosan nagy nyomás alá, hogy olyan pluszt hozzon ki a Ferrariból, amely jelenleg nincs is benne” – vélekedett a háromszoros világbajnok, hozzátéve, biztosra veszi, hogy hamarosan visszatalál régi formájához.

Vettelt meglepi, hogy sokan úgy érzik, egyszerűen „túlvezeti” autóját és görcsösen teljesít mostanság. „Engem kissé meglep, hogy azt hallom, még sosem láttatok ilyennek” – reagált Vettel a szuzukai ferraris sajtóbeszélgetésen a róla kialakult véleményekre. „Szerintem elég sok autót támadtam már az életem során teljesített rajtjaim után az első kanyarban, és a legtöbb esetben sikerrel jártam. Volt, hogy nem, és a múlt heti ezekhez az alkalmakhoz sorolható. Egyszerűen nem jött össze.”

Sebastian VettelA kérdésre, túlvezeti-e Ferrariját a jobb eredmény reményében, határozott nemmel válaszolt. „Értem, mire gondolnak, de már elmagyaráztam, mi történt a múlt hétvégén, nincs mit elemezni rajta. Próbálok mindent kipréselni az autóból, amit csak tudok. Van, hogy túlvezeted az autót, mert mindig a maximumot akarod kihozni belőle, ezért túl keményen nyomod. Ez természetes, emberi dolog. De olyan is van, hogy nem nyomod eléggé. A lényeg tehát, hogy megtaláld a finom határvonalat a kettő között.”

„Általában ez elég gyorsan megy, péntekről szombatra pedig nagyot lépünk előre a beállítások terén. Ez természetesen nem a versenyzőnk, inkább a mérnökökön múlik. A hétvégén minden részletet igyekszünk a helyére tenni, de nekünk nem jönnek a sikerek, ami egyesek szemében azt jelenti, hogy semmit sem raktunk a helyére. Ilyen tekintetben nem voltunk valami sikeresek, de még mindig úgy érzem, hogy a csapatunk jó versenyeket futhat. Lelkesek vagyunk, jól dolgozunk. Szóval ezért is feleltem nemmel.”

Túlzónak érzi büntetését

Nico Rosberg elárulta, Vettel telefonon kért tőle bocsánatot ütközésükért – Vettel szerint erre már csak azért is szükség volt, mert honfitársa teljesen vétlen volt az esetnél. „A belső ívre mentem, egymás mellett voltunk Maxszal. Kiderült, hogy kicsit talán későn fékeztünk az elöl haladó két autóhoz viszonyítva. De megcsináltam a kanyart, nem volt vele gond. Szó sincs arról, hogy egyenesen továbbcsúsztam, mint egy őrült. Természetesen kicsit kockázatos volt, és ez most nem volt kifizetődő. Nico számára rossz lehetett, mert semmi rosszat nem tett. Egyből felhívtam, és elmondtam neki az én szemszögemből. Időnként megesik az ilyesmi.”

Ami a szuzukai hétvégét illeti, Vettel vasárnap kénytelen lesz letölteni a baleset miatt kapott három rajthelyes büntetését. „Szerintem ez a büntetés túl kemény, de úgysem tudok változtatni rajta” – mondta Vettel. „Úgy vélem, semmi hülyeséget nem csináltam, csak egy kisebb hiba volt, amit keményen büntettek.”

A német csapata, a Ferrari eközben továbbra sem adta fel a Red Bull elleni küzdelmet. Abban bíznak, hogy a már Sepangban is tesztelt újításaik a segítségükre lesznek a szuzukai pályán. „Az időjárás-előrejelzések esőről szólnak, szóval lehet esélyünk” – vélekedett Vettel. „Összességében nem tartunk ott, ahol kellene, de a Red Bullt szeretnénk visszaelőzni. Fontos lenne jól kezdeni az első edzésen.”

„A pálya fantasztikus, Szuzuka számomra az egyetlen igazi versenypálya, mert olyan élvezetet nyújt rajta vezetni. Nem tudom elképzelni, hogy lehetne-e még ennél is izgalmasabb az első szakasz. Ezen a pályán nagyon érzed az autót, itt kiderül, mit is tud valójában. És az erőhatásokat is érzed. Emellett a hangulat is egyedülálló. Nincs még egy hely, ahol már csütörtökön ennyien ülnének a lelátón, miközben még senki se megy a pályán.”

Sebastian Vettel

Oszd meg!

21 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

kimi-sebfan
#21 kimi-sebfan 2016. október 07. 06:38  
Horizont:
Spaban a takony elfordult, és malájban is vigyázott a csapattársára, míg a nécceres spaban a csapattársába ment bele mint egy idiota, a ha nem megy arrébb majd én arrébb rakom elven, itt meg a bajnokesélyesbe ment bele agyatlanul.

Takony,ovis,piás,idióta.
Még mindíg nem tudom,hogy mirefel van ilyen nagy arcod?

guide
#20 guide 2016. október 07. 01:59  
Horizont:
Komolyan még mindig nem érted miért kötök bele mindig mikor spaért a pattanásost hibáztatjátok? Az a baj hogy hiába nem látta az istenkét, ha a csapattársa, aki egyébként a legfairebb a pályán, nem ment arrébb valamiért akkor gondolhatta volna hogy van valami, de nem, ő agresszíven belehajtott, és ez igenis csakis az ő hibája volt. El kellett volna vennie, mint ahogy esek-kelek is megtette neki jó párszor.

Nem hibáztatom Spáért a pattanásost.Sokkal megértőbb vagyok a pilótákkal,mindegyikkel!
Próbálkoznak,akarnak,aztán vagy bejön vagy nem.Ez nem udvariassági,előzékenységi verseny.Nyilván egyikük sem akar ütközni! A legtöbb ilyen kocc számomra versenybaleset.De ha ez megnyugtat,malajziáért Vettel felelős.

Horizont
#19 Horizont 2016. október 07. 01:51  
guide:
Kisfiam!:) A rajt zűrös dolog,sokszor az ember azon csodálkozik,hogy megússzák balhé nélkül. Nem szoktam belemenni elemezgetésekbe,de úgy gondolom,hogy a legtöbb ütközésnél kettőn vagy még több pilótán áll a vásár. Én abból indulok ki,hogy aki előrébb van a pályán,annak van elsődleges joga megválasztani a saját nyomvonalát.Azért,mert az elől haladónak nehezebb hátrafelé tájékozódnia,mint a mögötte jövőknek,akik értelemszerűen látják az előttük levőket.Oldalra meg talán még nehezebb a nyakmerevítő miatt. Ezek alapján arra szerettem volna felhívni a figyelmet,hogy ha Vettelt elítéljük a maláj eset miatt,mivel Rosberg nem láthatta Sebet és neki kellett volna vigyáznia,akkor nem elegáns Vettelt hibáztatni azért,hogy Spában ő sem látta Verstappent.Mert ha Verstappen nem bújt volna be Kimi mellé,akkor a két ferraris elfért volna.

Komolyan még mindig nem érted miért kötök bele mindig mikor spaért a pattanásost hibáztatjátok? Az a baj hogy hiába nem látta az istenkét, ha a csapattársa, aki egyébként a legfairebb a pályán, nem ment arrébb valamiért akkor gondolhatta volna hogy van valami, de nem, ő agresszíven belehajtott, és ez igenis csakis az ő hibája volt. El kellett volna vennie, mint ahogy esek-kelek is megtette neki jó párszor.

guide
#18 guide 2016. október 07. 01:34  
Horizont:
Pont neked van kettős mércéd kisjány. Ebben a 2 esetben mindkétszer miatta volt a baleset, Spában igaz hogy a rajtot elbaszta az ovis, de utána mesterien bújt be a piás mellé és el is fordult szépen, egész addig amíg rá nem lökték. Az meg hogy azért lenne az ő hibája mert bebújt, hát istenem, ha a csapattársam mellett vagyok és az NEM mozdul, akkor csak nem hajtok bele mint egy félőrült, az hogy nem látta a nagyszájút nem elég magyarázat arra hogy belehajt a csapattársába... Itt meg megint egyértelmű hogy elmérte a féktávot, és röhej hogy sokan itt is taknyost találták hibásnak, pedig mindkét esetben ártatlan volt.

Kisfiam!:)
A rajt zűrös dolog,sokszor az ember azon csodálkozik,hogy megússzák balhé nélkül.
Nem szoktam belemenni elemezgetésekbe,de úgy gondolom,hogy a legtöbb ütközésnél kettőn vagy még több pilótán áll a vásár.

Én abból indulok ki,hogy aki előrébb van a pályán,annak van elsődleges joga megválasztani a saját nyomvonalát.Azért,mert az elől haladónak nehezebb hátrafelé tájékozódnia,mint a mögötte jövőknek,akik értelemszerűen látják az előttük levőket.Oldalra meg talán még nehezebb a nyakmerevítő miatt.

Ezek alapján arra szerettem volna felhívni a figyelmet,hogy ha Vettelt elítéljük a maláj eset miatt,mivel Rosberg nem láthatta Sebet és neki kellett volna vigyáznia,akkor nem elegáns Vettelt hibáztatni azért,hogy Spában ő sem látta Verstappent.Mert ha Verstappen nem bújt volna be Kimi mellé,akkor a két ferraris elfért volna.

Utoljára módosítva: 2016. október 07. 01:40

Horizont
#17 Horizont 2016. október 07. 00:37  
guide:
Ha spaban Vettel volt a hibás,akkor most Rosberget is elő lehetne venni,mert bevágott Verstappen és Vettel elé.Max konkrétan füstölőset fékezett,hogy ne rongyoljon bele Rosbergbe. Utálom a kettős mércét! Ez már lassan egy f1-es alapszabály,hogy mindig Vettel a hibás.:P

Pont neked van kettős mércéd kisjány. Ebben a 2 esetben mindkétszer miatta volt a baleset, Spában igaz hogy a rajtot elbaszta az ovis, de utána mesterien bújt be a piás mellé és el is fordult szépen, egész addig amíg rá nem lökték. Az meg hogy azért lenne az ő hibája mert bebújt, hát istenem, ha a csapattársam mellett vagyok és az NEM mozdul, akkor csak nem hajtok bele mint egy félőrült, az hogy nem látta a nagyszájút nem elég magyarázat arra hogy belehajt a csapattársába...
Itt meg megint egyértelmű hogy elmérte a féktávot, és röhej hogy sokan itt is taknyost találták hibásnak, pedig mindkét esetben ártatlan volt.

F1890
#16 F1890 2016. október 06. 21:11  
guide:
Vettelt leidiótázta.Az talán jobb?

vettel is idiótázott. abban a felfokozott indulatokkal teli állapotban teljesen érthető ez

McLarenHonda
#15 McLarenHonda 2016. október 06. 21:07  
guide:
Ha spaban Vettel volt a hibás,akkor most Rosberget is elő lehetne venni,mert bevágott Verstappen és Vettel elé.Max konkrétan füstölőset fékezett,hogy ne rongyoljon bele Rosbergbe. Utálom a kettős mércét! Ez már lassan egy f1-es alapszabály,hogy mindig Vettel a hibás.:P

Bocs, de ha nem látod a két eset közt a különbséget, az nem a mi hibánk. Mondom ezt úgy, hogy én nem adtam volna büntetést, nem volt ez igazán hiba.

guide
#14 guide 2016. október 06. 20:45  
oltaag5:
Ki az a takony?! Jaa biztos Verstappenre gondolsz aki nem állt félre a szent és sérthetetlen Ferrari pilóták elől... Amugy Vettelre dettó ugyan ezt mondták pár éve most meg...egyszer ha ez a "takony" is Ferrari pilóta lesz hirtelen mindenki szemében szuper tehetségé vállik majd

Vettelt leidiótázta.Az talán jobb?

guide
#13 guide 2016. október 06. 20:36  
Horizont:
Spaban a takony elfordult, és malájban is vigyázott a csapattársára, míg a nécceres spaban a csapattársába ment bele mint egy idiota, a ha nem megy arrébb majd én arrébb rakom elven, itt meg a bajnokesélyesbe ment bele agyatlanul.

Ha spaban Vettel volt a hibás,akkor most Rosberget is elő lehetne venni,mert bevágott Verstappen és Vettel elé.Max konkrétan füstölőset fékezett,hogy ne rongyoljon bele Rosbergbe.
Utálom a kettős mércét! Ez már lassan egy f1-es alapszabály,hogy mindig Vettel a hibás.:P

oltaag5
#12 oltaag5 2016. október 06. 20:35  
Horizont:
Spaban a takony elfordult, és malájban is vigyázott a csapattársára, míg a nécceres spaban a csapattársába ment bele mint egy idiota, a ha nem megy arrébb majd én arrébb rakom elven, itt meg a bajnokesélyesbe ment bele agyatlanul.

Ki az a takony?! Jaa biztos Verstappenre gondolsz aki nem állt félre a szent és sérthetetlen Ferrari pilóták elől... Amugy Vettelre dettó ugyan ezt mondták pár éve most meg...egyszer ha ez a "takony" is Ferrari pilóta lesz hirtelen mindenki szemében szuper tehetségé vállik majd

speed2006
#11 speed2006 2016. október 06. 20:34  
McLarenHonda:
Riccié: https://www.youtube.com/watch?v=pHkSZfS2csU

Köszi. Így legalább egyértelmű. Nem akartam ok nélkül ítélkezni bármelyik felett is.

oltaag5
#10 oltaag5 2016. október 06. 20:27  

Elég hamar szétesett a nyomástól. Ferrari bánhatja h elengedték Alonsot. Nyers tempóban egy szinten vannak nagyjából meg talán egy körön egy hangyafinggal gyorsabb Vettel ha jó napja van. Viszont Alonso sokkal kiegyensúlyozottabb

F1890
#9 F1890 2016. október 06. 20:25  
Horizont:
Spaban a takony elfordult, és malájban is vigyázott a csapattársára, míg a nécceres spaban a csapattársába ment bele mint egy idiota, a ha nem megy arrébb majd én arrébb rakom elven, itt meg a bajnokesélyesbe ment bele agyatlanul.

senna is megtette mindezt 90-ben, problem?

Horizont
#8 Horizont 2016. október 06. 20:20  
guide:
Csak a gerincesség kedvéért,aki itt nem tetszésének ad hangot,az remélem Spaban Verstappent hibáztatta.

Spaban a takony elfordult, és malájban is vigyázott a csapattársára, míg a nécceres spaban a csapattársába ment bele mint egy idiota, a ha nem megy arrébb majd én arrébb rakom elven, itt meg a bajnokesélyesbe ment bele agyatlanul.

andrea1
#7 andrea1 2016. október 06. 19:27  

Próbálok mindent kipréselni az autóból, amit csak tudok. Van, hogy túlvezeted az autót, mert mindig a maximumot akarod kihozni belőle, ezért túl keményen nyomod.

Ez a lényeg, sajnos ilyen helyzetben vannak és emiatt jöttek a hibák. De már túl van az egész reagálva. Van ilyen , nehéz időszak neki, Kiminek, a csapatnak. Mostmár oda fog figyelni erre, nem kell tovább csesztetni emiatt.

guide
#6 guide 2016. október 06. 19:19  

Csak a gerincesség kedvéért,aki itt nem tetszésének ad hangot,az remélem Spaban Verstappent hibáztatta.

qwerm
#5 qwerm 2016. október 06. 17:59  

az a baj, h már rendszeres.

Rikii
#4 Rikii 2016. október 06. 15:25  

Amikor Kvyat csinalta szinte ugyan ezt Kinaban akkor o volt a legjobban felhaborodva. Nevetseges Vettel, ideje lenne megfogadni a kritikakat es osszekapnia magat, mert az idei teljesitmenye nagyon gyenge.

f1m12
#3 f1m12 2016. október 06. 14:46  

ez tényleg túlságosan akar.

de nekünk nem jönnek a sikerek, ami egyesek szemében azt jelenti, hogy semmit sem raktunk a helyére. Ilyen tekintetben nem voltunk valami sikeresek, de még mindig úgy érzem, hogy a csapatunk jó versenyeket futhat. Lelkesek vagyunk, jól dolgozunk

és persze minden happy

McLarenHonda
#2 McLarenHonda 2016. október 06. 13:10  
speed2006:
Én azért még mindig kíváncsian várom Verstappen belsőkamerás felvételét.

Riccié:

https://www.youtube.com/watch?v=pHkSZfS2csU

speed2006
#1 speed2006 2016. október 06. 13:04  

Én azért még mindig kíváncsian várom Verstappen belsőkamerás felvételét.FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája

02016.10.21. 23:53

Megrovás Vettelnek – videón az esete

Egy McLaren hozta szorult helyzetbe