Vettelt nem győzte meg az új glória – és a csapatokat sem

írta: M4Sport
2016. július 08. 18:36
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nem győzte meg Sebastian Vettelt a glória második verziója. Rajta kívül azonban úgy hírlik, a csapatok körében is egyre több az ellenzője.

Újra fölszerelték a vörös autóra a fejvédő bukókeretet. A téli tesztek során a Ferrari volt az a csapat, amely elsőként pályára vitte a glóriát. Akkor két versenyzőjük két napon is kipróbálta, Sebastian Vettel pedig azt nyilatkozta, nem zavarja különösebben a kilátást a pilótafülkéből: „Amit kell, azt látom” – fogalmazott.

Azóta hónapok teltek el, az FIA folytatta a kutatást és tesztelést, nemrég pedig elkészült a korábbinál könnyebb, immáron titániumból készült új fejvédő, a glória 2, amit pénteken Silverstone-ban ismét Vettel tesztelt. Értékelése azonban ezúttal már kevésbé volt meggyőző. „Nem valami jó” – felelte a kérdésre, milyen volt a kilátás. „Eléggé komoly hatással van a láthatóságra, de ez csak egy rutinellenőrzés volt.”

Ami a változásokat illeti, a bukókeret felső eleme a korábbinál magasabban helyezkedik el, ráadásul szélesebb, nagyobb az átmérője is, hogy a versenyző feje ne csapódhasson neki ütközés esetén. Az Auto Motor und Sport beszámolója szerint azonban szükség lesz egy harmadik verzióra is. Charlie Whiting a csapatokkal közös ülésen arról értesítette az érintetteket, hogy töréstesztjeik alapján további 2 centiméterrel előrébb kell vinni a keretet. Ez lesz majd a 3. számú glória.

A szövetség az eddig elvégzett tesztek eredményeit is prezentálta. Számos baleseti változatot szimuláltak a glóriával, és a többségüknél bebizonyosodott, hátrány nem származhat az eszköz használatából. A csapatokat ugyanakkor nem győzték meg Whitingék.

A Red Bull például fölvetette, hogy Felipe Massa 2009-es hungaroringi baleseténél – ahol a brazilt egy rugó találta fejen –, legjobb esetben is csak semmin sem változtatott volna a glória. De jó eséllyel csak rontott volna a helyzeten, mivel a rugó így a csövön megpattanva mellkason találhatta volna a versenyzőt…

A Ferrari és a Force India eközben azt vetette fel, mi történik, ha egy autó orra vagy padlólemezének „villás” része oldalról fúródna bele a keretbe. „Így ez a része akár guillotine-ként is funkcionálhat a versenyzőnél” – vélekedett Andy Stevenson, utóbbi istálló technikai igazgatója.

A német szaklap kiemelte, a csapatoknak annak kapcsán is vannak aggályaik, milyen hatással lesz az új eszköz az autók aerodinamikájára. Egyfelől számításaik szerint meredekebbre kell majd állítaniuk a szárnyakat miatta, hogy ne veszítsenek leszorítóerőt, másfelől várhatóan az airbox légbeömlőt is át kell tervezniük.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke máris javaslatot tett arra, hogy a Stratégiai Csoport mondjon nemet az újításra. Az erről szóló szavazásra várhatóan még a nyári szünet előtt sor kerülhet. A hírek szerint a glóriának jelenleg kevesebb a támogatója, mint az ellenzője.

FIA
Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

GreenHonda
#4 GreenHonda 2016. július 08. 20:00  

Na ugye, szerencsétlenek

daviid
#3 daviid 2016. július 08. 19:56  

Hát a vélemények alapján több hátránya van a Halónak, mint haszna, úgyhogy nagyon meglennék lepve, ha jövőre az autókon szerepelnének.
Szerintem jobb lenne, akkor inkább a teljesen zárt pilótafülke irányában elindulni, úgy még esztétikailag is szebb autókat látnánk, és nem ilyeneket. Nekem ezek a félkész megoldások nem nagyon jönnek be, főleg, ha még a kisebb dolgoktól sem védenek meg.

F1890
#2 F1890 2016. július 08. 19:52  

szép volt megint barmok :) mikor egyértelmű volt h a zárt pilótafülke kell akármi is legyen... közte megoldás nem létezik, sem a rb-é sem ez. teljesen zárttá kéne tenni ha akarnak vmit mert az masszív.

Lewisthebest
#1 Lewisthebest 2016. július 08. 19:42  

Örömmel hallom, hogy mások is kezdik kinyitni a szemüket és végre rájönnek, hogy ez a megoldás egyszerűen rossz bármelyik szempontot vesszük figyelembe (biztonság, kinézet, aero, láthatóság) Olyan dolgok ellen védene ez ami a jelenlegi technológia mellett tök felesleges. Alonso Mclarenjén Melbourne után ott volt mind a 4 felni attól jobban meg nem nagyon lehet már legyalulni egy autót. Szóval a kerék nem probléma ebből a szempontból felesleges. Kisebb dolgoktól meg nem véd, sőt ahogy a Red Bullnál felvetették lehet, hogy még ott rögtön meg is ölné a versenyzőt mert nem a sisakot találná úgy el mondjuk egy rugó ami bizonyos mértékig megvéd hanem a mellkasát ahol SEMMI nem fogja megvédeni. Ahogy Vettel mondja most, hogy változtattak rajta már nem is lát, kinézet szempontjából meg borzalom akár szemből akár oldalról nézzük, a belső kamerákat meg úgy ahogy van kidobhatják mert abból ami a kocsi oldalán van nem lehet látni ettől a kerettől, abból meg ami az autó tetején van úgy néz ki mintha ott lenne egy nagy kosárpalánk a sisak körül tehát a legkevésbé sem előnyös.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

22016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt