Viccelődő bajnokok: Alonso és Vettel egy kör alatt megoldja…

írta: M4Sport
2016. június 16. 15:10
FOTÓ: ©xpbimages.com

Sebastian Vettel és Fernando Alonso már a bakui sajtószobában erőfitogtatásba kezdett. De vajon hány kör kell egy F1-es versenyzőnek ahhoz, hogy a határig vigye az autóját egy új pályán?

Hogy Sebastian Vettel és Fernando Alonso elviccelte, azon már meg sem lepődünk. Az egyik újságíró arról érdeklődött az FIA csütörtöki hivatalos sajtótájékoztatóján résztvevő versenyzőknél, általában véve hány kör szükséges nekik ahhoz, hogy eljussanak a határig egy számukra teljesen új versenypályán.

„Kettő kör” – vágta rá határozottan Fernando Alonso, mire a jobbján helyet foglaló Sebastian Vettel: „Én másfél kör alatt megcsinálom!”

„Egy” – jött a gyors válasz a spanyoltól. Majd a nevetés. Vettel ezek után már azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy installációs körüket is a határon futják…

A két bajnok persze csak nagyzolt. Később maga Alonso árulta el ugyanis, hogy a többséggel ellentétben ő például egyetlen kört sem teljesített Bakuban a szimulátoron. Vettel hozzá képest jobban felkészült. „Ma mentem egy kört rajta (gyalog), a szimulátorban pedig valahol ötven és száz között. Talán úgy hetvenet” – mondta a német. Valtteri Bottas elmondása szerint több mint egy versenytávot futott a virtuális világban, Rio Haryanto és Carlos Sainz 80-100 kört teljesített, míg Nico Hülkenberg ugyancsak most ismerkedett a pálya nyomvonalával, mivel nekik nincs szimulátoruk.

„Ahhoz, hogy megtaláld az abszolút határt, fokozatosan kell építkezned, minden részletet a helyére kell tenned, és idáig általában csak az időmérőig jutunk el. Akkor futjuk az egész hétvége legjobb körét” – magyarázta a pályatanulás folyamatáról Bottas. „Viszont ehhez már nagyon gyorsan nagyon közel kerülünk. A mai módszerek segítségével a felkészülés nagyon jó. Az első edzés első-második menetében ennek köszönhetően már nagyon közel vagy az optimális köridőhöz.”

Hülkenberg szerint is elég pár kör ahhoz, hogy belelendüljenek egy új pályán. „Úgy tíz kör után már egészen jól ismered a pályát, benne van a fejedben, tudod, mi fog történni. Onnantól már a fejlődés a lényeg, ami folyamatos. A pálya állapota is fokozatosan javul, egyre jobban felgumizódik. Folyamatos lesz tehát a fejlődés, egyre jobb és jobb köridőket fogunk majd látni. De összességében szerintem úgy tíz kör elég ahhoz, hogy egész jó szintre jussunk” – vélekedett.


Hungarotickets nyereményjáték

Magyar Nagydíj nyereményjáték

2x2 belépő várja gazdáját a Forma-1-es Magyar Nagydíjra! :) A nyereményjátékban való részvételhez nem kell mást tenned, mint A HUNGAROTICKETS FACEBOOK BEJEGYZÉSÉBEN tagelni (megjelölni) magad és azt a családtagodat, barátodat, akivel el szeretnél venni a Magyar Nagydíjra. ITT a lehetőség, tessék tagelni, és nyerni! Sorsolás a Hungarotickets Facebook oldalán, jövő hét hétfőn!

Oszd meg!

8 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

albutr
#8 albutr 2016. június 17. 22:03  
almodopelikan:
Alo legalábbis régen körbebiciklizte az új pályákat :) Sztem most is ezt fogja :D (Majd kijelenti a Mclarennek, h ő ezen a futamon a biciklijével indul, mert az gyorsabb :P )

Button meg futva.

KIMI AND THE RED POWER
#7 KIMI AND THE RED POWER 2016. június 17. 09:44  
f1m12:
Fernando miért nem? nekik csak van szimulátoruk vagy annyira penge? v esetleg úgyis tudják, h kiesnek? :P

Sem Alo, sem Kimi, sem pedig Ham nem erőlteti a szimulátort. A vonalvezetést megtanulják, de amúgy semmi hasznát nem látják. Az autóban úgyis minden más.

almodopelikan
#6 almodopelikan 2016. június 17. 08:26  
G0007:
MS is mondta régen, hogy új pályáknál körbejárja gyalog majd kimegy edzésen és néhány kör után már határon tud menni. Aloból is kinézem, hogy ilyen régi vágású

Alo legalábbis régen körbebiciklizte az új pályákat :) Sztem most is ezt fogja :D (Majd kijelenti a Mclarennek, h ő ezen a futamon a biciklijével indul, mert az gyorsabb :P )

G0007
#5 G0007 2016. június 17. 07:48  
f1m12:
Fernando miért nem? nekik csak van szimulátoruk vagy annyira penge? v esetleg úgyis tudják, h kiesnek? :P

MS is mondta régen, hogy új pályáknál körbejárja gyalog majd kimegy edzésen és néhány kör után már határon tud menni. Aloból is kinézem, hogy ilyen régi vágású

speed2006
#4 speed2006 2016. június 16. 23:42  

Nem hiszem a szimulátorban a nyomvonalon kívül sok minden lenne.. Még senki nem tudja pontosan hogy mennyire csúszik és ilyenek. Érdekes futam lesz.

mpiere
#3 mpiere 2016. június 16. 22:28  
Thibczy:
Persze hogy van. 2012 környékén a mezőny egyik, ha nem a legjobb szimulátora volt a Mekinek. Biztos, hogy a Mercié és a Red Bullé is nagyon penge, de szerintem ezen a téren most sem kell elbújniuk. Szerintem a 15 év rutinjával nem okoz neki problémát. Amíg a Ferrarinál volt, úgyse használt rendes szimulátort. Kimi is megvan szimulátor nélkül.

egy másik cikkben ezt írták:
Csapattársa, Kimi Räikkönen sem készül könnyű hétvégére. „Nem igazán tudom, mire számítsak. A pályát csak a szimulátorból ismerem, és az biztos, hogy elég nehéz lesz.”

Thibczy
#2 Thibczy 2016. június 16. 18:30  
f1m12:
Fernando miért nem? nekik csak van szimulátoruk vagy annyira penge? v esetleg úgyis tudják, h kiesnek? :P

Persze hogy van. 2012 környékén a mezőny egyik, ha nem a legjobb szimulátora volt a Mekinek. Biztos, hogy a Mercié és a Red Bullé is nagyon penge, de szerintem ezen a téren most sem kell elbújniuk.

Szerintem a 15 év rutinjával nem okoz neki problémát. Amíg a Ferrarinál volt, úgyse használt rendes szimulátort. Kimi is megvan szimulátor nélkül.

f1m12
#1 f1m12 2016. június 16. 15:35  

Fernando miért nem? nekik csak van szimulátoruk
vagy annyira penge?
v esetleg úgyis tudják, h kiesnek? :P

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ